Skocz do zawartości
IGNORED

Centrum koleżeńskiej wymiany wkładek / igieł

Mickiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie:

Centrum wymiany nieaktywnych wkładek / igieł.

Skoro istnieje giełda przerzutów płyt, proponuję zrobić podobnie w przypadku wkładek. Ze szczególnym naciskiem na te wkładki, które niegdyś były przez nas używane, ale dzisiaj leżą odłogiem, jakoby czekając na lepsze czasy.

Założenia: (?)

1. Forumowicz wyraża swoją chęć pozyskania wkładki / igły.

2. Zgłasza się osoba posiadająca takową wkładkę / igłę.

3. Obie strony ustalają szczegóły, z czego osoba, która wypożycza sprzęt, płaci osobie wypożyczającej kaucję (zwrotną/bezwzrotną na konto) na poczet kosztów wysłania, wysiłku i chęci osoby obdarowującej. Kaucja w wysokości jakiegoś proporcjonalnego procenta względem wartości sprzętu.

4. Osoba wypożyczająca sprawdza sprzęt na swoim konfigu, po czym odsyła sprzęt właścicielowi bądź po prostu odkupuje całość.

5. Opcjonalny: zabezpieczeniem mogłaby być jakaś wspólna umowa. Tyczyłaby się raczej odpowiedzialności za sprzęt i możliwości jego potencjalnego zniszczenia niż faktycznego złodziejstwa. Przyjmijmy, że wymieniamy się z osobami, którym względnie ufamy, ale mamy świadomość istnienia przypadków losowych (np. dziecko bawi się igłą i bęc).

Wielokrotnie mamy problem z wyborem wkładki, podpieramy się opiniami mądrych kolegów, ale mamy świadomość wielości konfiguracji naszych sprzętów grających. Stąd propozycja takiego pola wymiany.

Żeby nie być gołosłownym, propozycja dla osób z budżetowym sprzętem:

Oferuję swoją AT 95e z oryginalną igłą (przebieg ok 100h, może nawet mniej) do mniej wymagających gramofonów. Wkładka ma założony headshell.

Wyślę tę wkładkę zainteresowanej osobie za darmo.

Wkładka tania, to kaucja jest bezcelowa.

Niech się to jakoś rozhula.

Ktoś sobie ją sprawdzi i zadecyduje, czy pozostać przy polskich wkładkach, czy lepiej AT.

Zone tez dorzuce do 95e, ale ma dluzszy przebieg od igly.

Stan jakosciowy zony: brumi, pod koniec klotni nieznosne IGD, ciezka kalibracja globalnie. Po sporych przejsciach (dziecko). Pierwszy wlasciciel.

Dobry pomysł. Kiedyś pożyczałem jednemu z forumowiczów Ortofona i obyło się bez kaucji i formalności :) Fakt, że Ortofon był tani, a ja nie byłem do niego szczególnie przywiązany :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Stan jakosciowy zony: brumi, pod koniec klotni nieznosne IGD, ciezka kalibracja globalnie. Po sporych przejsciach (dziecko). Pierwszy wlasciciel.

Zdaje się, że na Allegro kiedyś ktoś taki dowcip urządził, tylko tam w opisie było jeszcze: "żonę mało używaną..."

czyli rozumiem że cała akcja dotyczyłaby najtańszych ortofonów i AT? Bo jakoś nie wyobrażam sobie żeby ktoś wypożyczył np.denona 103r obcej osobie...Już lepiej się jakoś dogadać kto gdzie mieszka i na czym słucha, przynieść wkładke do kogoś. Ja mojego ortofona 2m red nikomu nie wyśle, mimo że to przecież stosunkowo tania wkładka.

Idealistycznym wyjściem byłyby kluby AA.(Aktywnych Audiofili:)

Wzorem z PRL z piwniczkami w których można by się spotkac w konkretny dzień tygodnia, i dokonać porownań.Niestety nasz sprzęt nie lubi transportu,Pozostało by więc zestawienie "constanz" Leżakujące cały tydzięn pod kluczem ,a ożywające w dzień spotkania,Problemem jest locum.Każdy m kw musi pracować za cash.Poza tym czy sprzęt by doczekał nastepnego spotkania ,- jaki by nie był nawet UNITRA,.Komorki odsluchowe jak struktura partyjna- co najmniej na szczeblu miasta lub powiatu :) tak aby dało się dojechac.

Wspolne spotkania maja malenka szanse wypalenia. Wiadomo, pospiech, brak czasu, wieczny pracoholizm, odsluchy nocami, jak domownicy spia itede. Przynajmniej ja tak mam w ostatnich latach... Choc po relacjach w innych watkach widze, ze nie tylko ja.

Pomysl z wysylaniem wypali albo nie - nie ograniczalbym sie tylko do budzetowych AT itd. Kazdy ma wlasna granice wspolpracy w tem zakresie ;)

Najwieksza szanse maja te wkladki, ktorych AKTUALNIE nie uzywamy, leza nam. Mozna je komus pogonic albo z ludzkiego odruchu - wypozyczyc. Chocby i za kaucje. Dwie strony cos zyskaja.

• Redaktorzy

A jak z VTA, ciężki tyłek, czy odwrotnie?

można by się też wymieniać forumowym płynem, podobno Yul wylewa po jednej płycie, a przecież ktoś by w tym płynie mógł sobie jeszcze umyć ?

excelvinyl winylmania blog szukaj

Ja na przyklad chetnie przytulilbym AT 440mla, kaucje ustalilbym nawet na 400zl, przelewam, pozyczajacy: pozycza. A propos kaucji - chetnie czesci sie pozbede bezpowrotnie - kwestia dogadania.

excel

z wymienianiem płynem nie rozumiem; skoro Yul wylewa to jak chcesz wymienić? może stacja filtrowania płynów?

a propos: ''Przepompownia Tlenu na Stacji Mir'' - kto zna? To Robotobibok. Polska grupa z francuskim bootlegiem na winylu.

excel

z wymienianiem płynem nie rozumiem; skoro Yul wylewa to jak chcesz wymienić? może stacja filtrowania płynów?

a propos: ''Przepompownia Tlenu na Stacji Mir'' - kto zna? To Robotobibok. Polska grupa z francuskim bootlegiem na winylu.

Jak najbardziej, proponuję budować w centrum Łodzi (najbliżej środka kraju) filtrownię starego płynu do mycia płyt :) Czy to minister Nowak odpowiada za transport rurociągowy? Bo jak ktoś ma "przełożenie" na ministra Nowaka, to niech da znać, pobudujemy se rurociągi do tej filtrowni, hehe. Rurociąg musi być dubeltowy - jedną rurą zaiwania brudny płyn do filtrowni, a drugą czysty wprost do myjki. Kuchnia, ze swoimi piekarnikami, ścierami, gąbkami, Ludwikami i czym tam jeszcze, przestanie wreszcie być ogniwem łańcucha mycia vinyli.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.