Skocz do zawartości
IGNORED

z(a)mysł stereofonii

vinylkilsmp3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam pokój 12 m2 zamiennie z salonem >20 m2 gdzie czasem przenoszę sprzęt.

Posiadam Onkyo A9755 i miałem sobie robić COUPLETy plus jakiegoś suba aktywnego, ale chciałem z wami rozważyć inną opcję. Muzyki słucham głównie z płyt winylowych. Zależy mi głównie na dobrej scenie i mocnej dynamicznej podstawie basowej.

Bardzo spodobało mi się brzmienie sekcji wysoko-średniej w CASABLANCA MK IV - Visatona, myślę że to zaleta soczewek akustycznych i zastanawiam się nad zrobieniem zestawu 4 drożnego D'appolito.

I tak na przedniej ściance umieściłbym 2x usher 8848P + 2x(wystarczy jeden?) DSM 50 FFL + DSM 25 FFL a na ściankach bocznych jakąś 8" - ushera 8955A, albo TIWa 200 XS. A wszystko w razie potrzeby w obudowie modułowej... to wyjdzie w pomiarach.

Mam zestaw do pomiarów, jakieś doświadczenie w miarę dobre zaplecze do projektowania no i lubię wyzwania . Co wy na dobór głośników i ogólnie zamysł?

https://www.audiostereo.pl/topic/93655-zamys%C5%82-stereofonii/

Jakie byś widział podziały?

Nie roumiem D`Appolito 4 drożnego...

Za optymalny uważam 3 drogi z podziałami 150-200Hz i 5000Hz.

Trudnośc to odpowiedni średniotonowy (zaczyna dość wcześnie). Ale układ D`Appolito (2 średniotonowe i gwizdek w środku) poprawia tu sytuację. Moze coś współosiowego? ;).

Na bas trzeba dać woofer 10cali i wyżej. Nie ma innej rady. Tak uważam. Są woofery Scan Speak`a 8-10cali schodzące bardzo nisko ale są drogie.

Oczywiście Obudowa Zamknięta.

Idźcie tą drogą co Grzegorz pisze. Nie znam się na budowie kolumn, ale wiem, że najwierniejsza dynamika, wielkość instrumentów etc. jaką usłyszałem (barwa akurat była średniawa, ale to kwestia przetworników), była właśnie przy dużym wooferze i dużej zamkniętej budzie. Były też tak dobre kolumny z BR, ale bardzo wysoka półka, bardzo wysokie, duże, z dużą ilością przetworników. Bardziej skomplikowana droga do celu.

System gra dobrze, albo nie....

Nie roumiem D`Appolito 4 drożnego...

Trudnośc to odpowiedni średniotonowy (zaczyna dość wcześnie). Ale układ D`Appolito (2 średniotonowe i gwizdek w środku) poprawia tu sytuację.

Chodzi mi o taki układ idąc od góry kolumny: 8848P + DSM 50 FFL + DSM 25 FFL + DSM 50 FFL + 8848P na przedniej ściance + AKTYWNY dół na bocznej, jeśli ma to być coś ponad 8" to może TIW 300 z tym, że nie wiem jak się sprawdza w zamkniętych, jaki napęd do niego, może jakiś panel diy...? Pozatym 2x 12" w 20 kilku metrowym salonie to wydaje mi się ciut za wiele, poza tym zwykle będą grać w 12 m2.

Chyba, że 3 drożne na koncpecji 8848P + DSM 50 FFL + DSM 25 FFL + DSM 50 FFL + 8848P i do tego osobny sub na tiw 300 ?

Wygląda to ciekawie.

Widać masz koncepcję.

Ja tylko powiem, że mi koncepcja woofera na boku nie sprawdziła się. A szkoda, bo zespoły były zacne, również od strony stolarki.

Potem miałem robić dwa przeciwsobne woodery na przeciwko siebie po bokach. Naczelną ideą była wąska ścianka przednia. Na niej tylko D`Appolito.

Dziwna rzecz, mimo, że nisko cięte 150Hz (aktywnie) to w wąskim pomieszczeniu nie zdawały egzaminu. Natomiast grają u kogoś w szerokim salonie i jest OK.

Teraz skłaniam się do wywalenia wszystkiego na front. Ale pojawiły się problemy z dostępem do stolarni... ;(

A tymczasowo gram na szerokich zespołach z 12 calowym wooferem. Sprawdzają się znakomicie w 20m2.

Wygląda to ciekawie.

Widać masz koncepcję.

Ja tylko powiem, że mi koncepcja woofera na boku nie sprawdziła się. A szkoda, bo zespoły były zacne, również od strony stolarki.

Potem miałem robić dwa przeciwsobne woodery na przeciwko siebie po bokach. Naczelną ideą była wąska ścianka przednia. Na niej tylko D`Appolito.

Dziwna rzecz, mimo, że nisko cięte 150Hz (aktywnie) to w wąskim pomieszczeniu nie zdawały egzaminu. Natomiast grają u kogoś w szerokim salonie i jest OK.

Teraz skłaniam się do wywalenia wszystkiego na front. Ale pojawiły się problemy z dostępem do stolarni... ;(

A tymczasowo gram na szerokich zespołach z 12 calowym wooferem. Sprawdzają się znakomicie w 20m2.

To mnie coraz bardziej przekonuje żeby niskie tony odłączyć do postaci aktywnego suba, swoją drogą ciekawe do ilu dwa 8848P zejdą liniowo i z dobrej jakości basem... jeśli w okolice 120 hz to nie będzie problemu... bo sub będzie fajnie odciążony.

Wszystko wyjdzie przy pomiarach, a więc końcowy plan to satelitki: 8848P + DSM 50 FFL + DSM 25 FFL + DSM 50 FFL + 8848P Plus sub aktywny na TIW 250 XS 8 ohm.

Czym napędzić takiego suba?

Czy ktoś może opisać jakiej sceny, brzmienia/barwy można się spodziewać przy odpowiedniej aplikacji z tych głośników?

Wszystko wyjdzie przy pomiarach, a więc końcowy plan to satelitki: 8848P + DSM 50 FFL + DSM 25 FFL + DSM 50 FFL + 8848P Plus sub aktywny na TIW 250 XS 8 ohm.

Czym napędzić takiego suba?

Czy ktoś może opisać jakiej sceny, brzmienia/barwy można się spodziewać przy odpowiedniej aplikacji z tych głośników?

DSM 50 FFL jako D'appolito to głupi pomysł. Podziały powinno sie robić dosyć wysoko przynajmniej 4kHz i będziesz miał duże interferencje w pionie.

D'appolitol

To najlepiej zwykłe 3 drogi na 8848P + DSM 50 FFL + DSM 25 FFL + sub na Tiw 300 ?

Moim zdaniem zdecydowanie lepszy pomysł. Ewentualnie możesz sprawdzić jak wyjdzie z efektywnością i zastosować dwa 8848P. Ale trzeba by sprawdzić czy DSM 50 FFL nie będzie za cichy do dwóch 8848P.

Ja osobiście przy kopółce średniotonowej zamiast dwóch 8848P zastowował bym jeden głośnik ale za to większy.

Tylko po co wtedy subwoofer?

witam, kolega Grzegorz7 ma absolutną rację

Trudnośc to odpowiedni średniotonowy (zaczyna dość wcześnie). Ale układ D`Appolito (2 średniotonowe i gwizdek w środku) poprawia tu sytuację. Moze coś współosiowego? ;).

Na bas trzeba dać woofer 10cali i wyżej. Nie ma innej rady. Tak uważam. Są woofery Scan Speak`a 8-10cali schodzące bardzo nisko ale są drogie.

Robiłem coś takiego dla kolegi. W osobnej skrzynce dwa średnie 13cm i wysokotonowy w środku w układzie D'Appolito a ta skrzynka stała na kolumnie BR z 22cm niskotonowym. Przy takim układzie można było uzyskać odpowiednią wysokość zamontowania głośnika wysokotonowego przy małej szerokości frontu i jednocześnie sporą objętość dla niskotonowca. Przestrzeń bardzo fajna chociaż głośniki tanie bo STX. Zwrotnica bardzo prosta 6dB/okt ale brakowało trochę podstawy basowej więc próbowałem sciszyć średniotonowe ale wtedy psuła się trochę przestrzeń. Rozwiązaniem byłoby zastosowanie głośników średniotonowych np. 16 omowych ale to ciężki temat łatwiej dać niskotonowy dużej efektywności 10-12 cali albo zasilanie niskiego z osobnego wzmacniacza. Takie rozwiązanie zastosował inny kolega i gra to świetnie. Na górze dwa monacory 13cm i vifa a na dole 27cm STX zasilany z osobnego wzmacniacza. W swoich kolumnach ze względu na brak dostępnych głośników (miałem tylko dwie sztuki 13cm FOCAL ) i ceny zrezygnowałem z ukłdu D'Appolito ale podziały podobne 350Hz i 10kHz . Testowałem różne podziały i górny ma wpływ na przestrzeń ( im wyżej tym lepsza ale to wymaga dobrego głośnika i dokładnego zgrania podziału . Dobra równowaga tonalna a przestrzeń jeszcze lepsza ale może to zasługa lepszych głośników.

Z problemem szerokości frontu poradziłem sobie przez zastosowanie stożkowego kształtu obudowy więc na dole mam 21cm AUDAX wyżej 13cm FOCAL a na górze na styk wchodzi VIFA 25XTG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.