Skocz do zawartości
IGNORED

QQ 6000 czy Jamo 606

Andybaca

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście wolałbym Jamo, jednak aktualnie w podobnym przedziale cenowym są bardzo dobre kolumny Wharfedale Obsidian, które są bardzo konkurencyjne do wymienionych przez Ciebie modeli.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Oba maja szpiczasta gore i podobne basy. Na pewno ie stawial bym zadnych na zasadzie "zdecydowanie sensowniejsze"

Q21 masz faktycznie dobra cene na Obsidiany. bo normalnie sa duzo drozsze do Jamo 606.

Klipsch F1 jest sensowiejszy jednak nie do dostania a taka kase

Witam Panów z branży...<br />

Opiszę może moją historię z przed kilku dni.<br />

<br />

Przy okazji zakupu nowego tv,postanowiłem zmienic również audio. W markecie zaproponowano mi yamahę 548 + quadrale 5000. Porównując to z innymi głośnikami które mieli (oczywiście w miarę zjadliwej cenie) nie znalazłem konkurencji. Postanowiłem przespać się z tematem i wszedłem na różne fora(min. Wasze) i próbowałem znaleźć odpowiedni zestaw do podobnych potrzeb - pokój 22m , 50%muzyka,reszta film i ps3.<br />

Czytając różne fora,z całym szacunkiem ale odniosłem wrażenie że polecane zestawy czy kolumny do amplitunerów akurat polecający ma w sprzedaży...<br />

Podobnie sprawa ma się w sklepach,gdzie słyszałem od jednego że yamaha jest super,od drugiego że onkyo jest najlepsze,natomiast trzeci zapewniał mnie o super hiper denonie i jego bezawaryjności.Na jego nieszczęście po podpięciu denon nie zagrał gdyż zaniemógł....<br />

<br />

Podobna sytuacja z głośnikami - piszecie o jamo,obsidianach,dali concept i innych. Przesłuchałem wszystkie zestawy kolumn do 2 tysiecy złotych(czasem i powyżej tej ceny) i wierzcie mi,nie gra nic czyściej i ładniej niż quadrale 6000 (oczywiście do mniejszego pomieszczenia spokojnie dają radę 5000).<br />

Przesłuchałem opisywane obsidiany 600,jamo 606,608,klipsch F1,nawet boston acustic cs226 które również były ostro polecane (chyba tylko ze względu na fajną nazwę),oraz Wharfedale diamond 10.5 - z czego te ostatnie miały u mnie nr.2.<br />

<br />

Postanowiłem nie słuchać innych,nie czytać opini tylko kupić to co uważam że jest dla mnie najlepsze.<br />

<br />

Moje szczęście że mogłem odsłuchać większość zestawów kolumn polecanych ,a nie kuiłem w ciemno....<br />

<br />

Kupiłem onkyo tx-nr 609 oraz quadral quintas 6000 (piękne nie są,bo to zwykłe czarne pudła) i jestem ogromnie zadowolony z zakupu.<br />

<br />

Pozdrawiam i życzę przemyślanego zakupu.

W temacie Bostonów zgadzam się w pełni ze ani nie grają,ani nie wyglądają.QQ 6000 jako zestaw zrobił na mnie dużo lepsze wrażenie niż zestaw Klipsch F1(mogłem kupić za 2400) i zestaw Dali (2400). Porównywałem głównie jak grały stereo. Zdecydowanie u mnie wygrały QQ 6000. Teraz już po podłączeniu i ustawieniu jestem naprawdę zadowolony. Tyły jak i centralny również świetnie grają (dynamika/jakość). Polecam jeśli jest możliwość odsłuchanie kilku zestawów różnych producentów - ja tak zrobiłem i wybrałem.

Bostony to są wogole jakies dziwne głosniki bo ani dobrze grajace ani dobrze wykonczone nie wiem skad sie wziely.

chyba z USA, jak wskazuje nazwa (chyba że to zmyłka i są z Chin, tak jak teraz wszystko) :)

a marka jest popularna właśnie w Stanach, Bostony brzmią bardzo fajnie - przynajmniej model A360, te wymienione wyżej to pewnie jakaś niska seria

Dzisiaj w MM miałem przyjemność słuchać wspomnianych przez Q21 kolumn Wharfedale Obsidian 600 w zestawie z Denonem 1312 oraz QQ 6000 w połączeniu z Onkyo 578. Zestawy te grały w stereo (muzyka z bluray) i muszę przyznać, że Obsidiany grały zdecydowanie czyściej i przyjemniej. QQ 6000 miały więcej środka i męczącej góry. NIe wiem na ile to była zasługa ampli, ale oba modele nie są raczej najwyższych lotów i są porównywalne.

Zestaw kolumn QQ 6000 słyszałem również w kinie i tu już spełniał swoją rolę. Wszystkie dźwięki można było również poczuć a nie tylko usłyszeć.

Zastanawiam się jak spisały by się Obsidiany w KD i jak na tle tych dwóch zestawów wypada Jamo 606 czy dzwięk ma bardziej podobny do QQ czy do Wharfedale?

I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, sprzedawca w MM stwierdził, że producenci przysyłają im gotowe zestawy, któe najbardziej ze sobą współgrają i jeżeli chce Wharfedale to lepiej zagrają z Denonem a jeżeli QQ to z Onkyo. To jeżeli ja mam zamiar nabyć Onkyo 609 to rozumiem, że bardziej powinienem skłaniać się w stronę QQ i Jamo aniżeli Obsidianów ?

sprzedawca w MM stwierdził, że producenci przysyłają im gotowe zestawy, któe najbardziej ze sobą współgrają i jeżeli chce Wharfedale to lepiej zagrają z Denonem a jeżeli QQ to z Onkyo.

niezupełnie tak, zapewne chodziło mu o dystrybutora, który przysyła parowane zestawy

no ale to chyba oczywiste, że np dystrybutor QQ i Onkyo nie poleci do kolumn, które sprzedaje, amplitunera konkurencji :)

Ja również słuchałem obsidian 600 w mm i qq 6000 ale już z amplitunerem onkyo 609(gdyż na taki się zdecydowałem).Jak dla mnie wygrały qq. Natomiast jesli chodzi o amplitunery,to do kolumn obsidian 600 miałem podłączone 2 amplitunery denon 1612 (ze względu na to że 1912 się spalił :) ) i yamahę 671. Z tej dwójki wybrałbym yamahę. Denon + obsidiany = zero niskich tonów.Za to zdecydowanie za dużo środka i wysokich,a własciwie sam środek i wysokie.Jak dla mnie właśnie w tych kolumnach dźwięki były męczące. Rzeczywiście dużo sklepów poleca zestawy danej firmy amplituner z danej firmy kolumnami.

Ja natomiast wybrałem i kupowałem amplituner osobno i sam po odsłuchaniu dobierałem kolumny.

ps . w media markt dostępne są obecnie qq 5000 w zestawach ze wspomnianym przez kolegę

Andybaca onkyo,

a nie qq 6000 - te sam osobiście zamówiłem u kierownika sklepu. Jeśli więc rzeczywiście zaszła pomyłka w oznaczeniu modelu(choć nie twierdzę że tak jest) - to polecam odsłuchanie qq 6000.

Kolego raulcarlos, dało mi do myślenia to co napisałeś, że w MM są QQ 5000 a nie 6000. Sprawdziłem sobie wymiary frontów w obu modelach i na 99,9 % musiały to być 6000, bo wydawały mi się strasznie szerokie w porównaniu do Obsidianów (czarne pudła - jak to napisałeś).

A możesz napisać mi jak grały Jamo 606, 608 na tle QQ ?

jamo niestety nie miałem okazji posłuchać w jednym sklepie. Tam gdzie odsłuchiwałem miałem w opcji jamo 606,608,Wharfedale diamond 10.5 i boston acustic cs226. Jeśli mam być szczery to gdybym nie sprawdził kilku innych zestawów w innych sklepach,w tym punkcie pewnie zdecydowałbym się na Wharfedale diamond 10.5.

Pisałem dlatego o qq5000 w sieci mm i saturn,bo tydzień temu gdy jeździłem i szukałem odpowiedniego zestawu, w sprzedaży w w/w sieciach były tylko qq5000 w komplecie z onkyo.

a marka jest popularna właśnie w Stanach, Bostony brzmią bardzo fajnie - przynajmniej model A360, te wymienione wyżej to pewnie jakaś niska seria

a Ja sluchalem chyba tych. Wykonczone w high gloss? Okleina odchodzi robi sie wypukla gdyz to jest aka foliaNanoszona na plyte. A dzwek tak istlumiony. No ale moze konfuguracja byla zla.w kazdym razie wykonanie slabe.

A możesz napisać mi jak grały Jamo 606, 608 na tle QQ ?

Jamo beda gral blizej jak QQ 6000 tez maja ostra gore troche mniej dolu, ale nie duzo.

Wharfedale Obsidian 600 w zestawie z Denonem 1312 oraz QQ 6000 w połączeniu z Onkyo 578.

Roznica pomiedzy amplitunerami jest znaczna. Osidiany ozwina skrzyla przy duzo mocniejszym ampli podobnie jak Jamo 606

szczerze? obsidiany przy amplitunerze yamaha RX-V671 skrzydeł aż nadto nie rozwinęły...(no może przy denonie 1612 - jak już wcześniej wspomniałem zagrały lepiej).

606,608,Wharfedale diamond 10.5 i boston acustic cs226 odsłuchałem na onkyo 609 - celowo,ponieważ miałem już taki kupiony.

Najlepiej posłuchać samemu - bo to tak jak z kolorami czy samochodami - jednemu podoba się taki innemu inny.

I żeby nie było że "każda pliszka swój ogonek chwali" - polecam trochę czasu poświęcić ,pojeździć,odsłuchać i wtedy zdecydować co komu leży.

Ja tak właśnie zrobiłem i uważam że trafiłem w swój gust.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.