Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 30.000zł

filozof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem na etapie oszczędzania na nowy zestaw służący do słuchania muzyki klasycznej. Ciekawi mnie stworzenie zestawu stereo: gramofon + wzmacniacz + kolumny. Co do kwoty jaką będę w stanie zebrać to suma 30.000zł. Jeśli chodzi o rozłożenie pieniędzy to chciałbym przeznaczyć max. 10.000zł na gramofon, taką samą sumę na zakup wzmacniacz i kolumn. Oczywiście można "przesunąć" kwoty na inną część. Co do propozycji, to jestem otwarty na stworzenie listy do odsłuchów. Czekam na WASZE doświadczenie i propozycje, jakie zestawy warto odsłuchać?

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/93722-zestaw-do-30000z%C5%82/

10kzł na sam gramofon (napęd) czy na cały tor analogowy (gramofon + wkładka + preamp)?

Warto byś to sprecyzował ... bo różnica w jakości okrutna.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Do pełni szczęscia przydałyby się - jeśli nie szkic pokoju z wymiarami- to same wymiary pokoju, kwestia ile kolumny będą stały od ścian, od siebie i jak daleko będzie do słuchacza.

jakie są preferencje, głosne grani? Oczekuje się dużej dynamiki, jasnego dźwięku, czy wręcz przeciwnie- romantycznie zabarwionego :) Używane, nowe?

I tak naprawdę lepiej zajrzeć w zakładkę stereo jeśłi chodzi o kolumny i wzmak, a oprócz danych i preferencji zasygnalizować, że pod winyl.

Gramofonów jest trochę mniej do wyboru- chwalony za dźwięk jest np Pro-Ject 10.1: http://sklep.rms.pl/index.php?p4819,pro-ject-rpm-10-1-rpm10-1-gramofon-analogowy

http://audio.com.pl/testy/pro-ject-rpm-101:4

Pamiętaj, że musisz mieć jeszcze przedwzmacniacz i wkładke - oba te elementy przy tym poziomie będą drogie, bo głupio było by nie wykorzystać potencjału gramofonu za słabą wkładką. A nie myślałeś o gramofonie Andrzeja analogowego? Jak tak się zastanawiam, to z nowych gramofonów w tej cenie nie można aż tak poszaleć - wiele z nich ma zamontowane jako standard najtańsze ramie regi, więc do ceny trzeba sporo doliczyć. Masz jakieś doświadczenie z analogiem?

Duntech Crown Prince - do muzyki klasycznej jak znalazł (wiem, bo mam).

Anthony Cordesman tak pisał o tych kolumnach:

Regarding possible compromises in the search for the ultimate Duntech at a less than ultimate price, I would actually choose the Sovereign's cheaper heir, the PCL 1000 Crown Prince, over ruling royalty. The Crown Prince (...) has more mid-bass and lower midrange, a smoother upper midrange, and a bit more depth. I found it to be preferable with most classical music because of its tonal accuracy and neutrality.

Są obecnie oferowane na audiomarkt.de za 1700 euro + transport.

Jakby Poznań był po drodze, to służę odsłuchem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.