Skocz do zawartości
IGNORED

Zaislacz Squeezebox touch botw, audiograde

lukaszstach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dojrzałem do wymiany zasialana w swoim Squeezeboxie

Co kupić - w Polsce nie widze ofert na ww, planuje ebay : BOTW, Audiograde (troche drozsze..)

jakie macie doświadczenia, co polecacie?

Pozdrawiam i z góry dzieki

Możesz kupić Tomanka @ 500zł. Tyle że to w sumie bez sensu - lepiej kupić zewnętrznego DACa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Możesz kupić Tomanka @ 500zł. Tyle że to w sumie bez sensu - lepiej kupić zewnętrznego DACa.

No ale mi nie chodzi o DAc, a o ZASILACZ - to chyba jednak nie zamienniki....;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przepraszam za autoreklamę, ale skoro to jest wątek o doborze zasilacza do SBT to pozwoliłem sobie na zabranie głosu:) Z góry przepraszam i oczywiscie pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj .

Mam Tomankowy zasilacz i powiem szczerze , że to jest mistrzostwo świata :) Za te nie wygórowane pieniądze w stosunku do reszty świata - mistrz !

Nie poznasz mydelniczki :) Mam także Jego zasilacz do DAC-a i tu znowu banan na gębie .

Istnieje możliwość wypożyczenia do czego Cie namawiam , abyś sam mógł się przekonać .

Pozdrawiam .

Maciej

Cicho ! Nie wolno reklamować !

Ale zasilacze pierwsze klasa - to fakt ;-) W tym wypadku dopuszczam wyjątek, bo Tomanek na to zasługuje - dlaczego ? - wystarczy się z Nim skontaktować, wszystko będzie jasne :) Cała branża powinna brać przykład.....wyprzedza innych (poza nielicznymi wyjątkami, którzy i tak zostają w tyle.....) o lata świetlne.....

Cicho ! Nie wolno reklamować !

Ale zasilacze pierwsze klasa - to fakt ;-) W tym wypadku dopuszczam wyjątek, bo Tomanek na to zasługuje - dlaczego ? - wystarczy się z Nim skontaktować, wszystko będzie jasne :) Cała branża powinna brać przykład.....wyprzedza innych (poza nielicznymi wyjątkami, którzy i tak zostają w tyle.....) o lata świetlne.....

To wszystko prawda co piszesz ale dla branży logo/nazwa Tomanek nic nie znaczy i wręcz zniesmacza.

Tom AR PSU to już by zabrzmiało poważnie i branżowo :)

Logo/nazwa to tylko opakowanie, ja akurat aż tak mocno się na tym nie skupiam. Liczy się głównie to co jest w środku. Naprawdę nazwa nie ma żadnego wpływu na jakość produktu. Czy się będzie nazywać A czy B, to działać będzie dokładnie tak samo.

Pozdrawiam wszystkich.

Logo/nazwa to tylko opakowanie, ja akurat aż tak mocno się na tym nie skupiam. Liczy się głównie to co jest w środku. Naprawdę nazwa nie ma żadnego wpływu na jakość produktu. Czy się będzie nazywać A czy B, to działać będzie dokładnie tak samo.

Pozdrawiam wszystkich.

Tak to w normalnym świecie jest.

W Audio jest inaczej. Tu rzeczywistość jest tak prosta jak 100 metrów sznurka w kieszeni :)

No ale mi nie chodzi o DAc, a o ZASILACZ - to chyba jednak nie zamienniki....;)

W pewnym sensie są to zamienniki, jeżeli za wspólny mianownik przyjmiemy jakość dźwięku. Po prostu wydaje mi się, że znacznie większą poprawę uzyskasz kupując za zblizoną kwotę używanego DACa takiego jak V-Link MF, niż inwestując w drogi zasilacz do SB.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W pewnym sensie są to zamienniki, jeżeli za wspólny mianownik przyjmiemy jakość dźwięku. Po prostu wydaje mi się, że znacznie większą poprawę uzyskasz kupując za zblizoną kwotę używanego DACa takiego jak V-Link MF, niż inwestując w drogi zasilacz do SB.

I tu się mylisz Elberocie. Zdziwiłbyś się ile może poprawić dobry zasilacz w Squeezebox Touch. Problem jest taki, że tylko niektóre się sprawdzają. Miałem zasilacz CI Audio i w moim systemie totalnie sie nie sprawdził. Teraz mam zasilacz zrobiony przez forumowicza

michelangelo z dwustopniowym układem tranzystorowym i jest bardzo dobrze.

Mnie mało rzeczy już dziwi :) Jednak stawiam dolary przeciwko orzechom, że dodanie zewnętrznego DACa przyniosło by po prostu znacznie większe zmiany.

Mnie mało rzeczy już dziwi :) Jednak stawiam dolary przeciwko orzechom, że dodanie zewnętrznego DACa przyniosło by po prostu znacznie większe zmiany.

SBT jako transport dla zewnetrznego DACa też wymaga lepszego zasilacza niż fabryczny impulsowy.

Dobrze Elberoth mówi . W moim przypadku SBT juz nie jest tak ciekawym transportem , gdy podłączyłem M2tech Evo. Wcześniej był

HiFace . Może on właśnie byłby lepszy do budzetowego systemu .

SBT jest dla mnie teraz tylko radiem internetowym:)

SBT jako transport dla zewnetrznego DACa też wymaga lepszego zasilacza niż fabryczny impulsowy.

Musialbys mieć już dość drogiego DACa aby było to oopłacalne. W przeciwnym wypadku lepiej kasę skonsolidowac i kupić po prostu droższego DACa.

Pozdrawiam wszystkich.

Ale jednak wpływa na cenę ;-) No i wyczynowi audiofile są zaspokojeni, bo drogo :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tym razem Elberoth dobrze prawi, zapamietajcie zasilacz mozecie wymienic jesli juz nic nie chcecie zmieniac (bo modyfikowaliscie juz squezeboxa daca mu kupilisci) ale jeszzce macie nadzieje ze jakias minimalna poprawe uzyskacie, nie dajcie sie nabierac na audiomarketing bo on propaguje takie bzdury jak: po co wymienic daca kup zasilacz bedzie lepiej gralo hahaha, albo po co wzmacniacz wymieniac czy kolumny kup drogie kable lepiej zagra hahaha to tylko bajki dla audio humanistow nie dajcie sie

chwilowy brak działalności w audio.

Musialbys mieć już dość drogiego DACa aby było to oopłacalne. W przeciwnym wypadku lepiej kasę skonsolidowac i kupić po prostu droższego DACa.

Audio to moje hobby. Nie zależy mi na "opłacalności" tak jak Tobie. Mi zależy na takim skonfigurowaniu sprzętu, abym mógł z przyjemnością posłuchać te kilka godziny muzyki w weekend i jak znajdę czas na tygodniu. Dobry zasilacz w każdym modelu Squeezeboxa może dużo poprawić, nawet przy tanim Dac-u takim jak V-DAC. Jednak jak masz zamulony system czy to kolumnami, kablami itp. to oczywiście, że liniowy zasilacz nic do niego nie wniesie i jest bezsensownym wydatkiem

Nikt nie twierdzi że zmian nie będzie. Po prostu zmiany wywołane przez lepsze PSU będą zdecydowanie mniejsze niż zakup zewnętrznego DACa.

Elberoth, ja tam nie jestem pewny, że tak sobie można odpuścić temat zasilania transportu. Nawet bym powiedział, że na bazie moich doświadczeń, jak jest dobry DAC, to różnicuje mocno transporty i kable cyfrowe, nawet jak ma separację galwaniczną w środku, a każdy taki szanujący się produkt ma - np. M2Tech Young je posiada mimo, iż 90% "obchodzi się" bez trafa S/PDIF. Dobrym przykładem na istotność zasilania transportu są ostatnio modne rozgałęźniki USB pod zewnętrzny zasilacz. A SBT to taki właśnie bardziej zaawansowany i bogaty w funkcje interfejs między komputerem, a urządzeniem odtwarzającym z wejściem cyfrowym lub (od biedy) analogowym.

Podkreślę tutaj, że ja tyle co znam SBT, to na poważnie bym go traktował tylko jako transport cyfrowy, i pod tym kątem zasilacz jako upgrade ma sens, szczególnie że cena takiego urządzenia jest z zakresu dobrej klasy kabla cyfrowego, więc raczej nie wygórowana jak za urządzenie? Natomiast rzeczywiście na początek może lepiej kupić DACa, żeby było na czym te korzyści dobrze usłyszeć. Dobry DAC jako materiał na przeróbki można kupić na ebaju za psie pieniądze, a przeróbka to roboty za parę stówek + odpowiednio dobrany zasilaczyk liniowy poniżej 200zł. Trzeba tylko jeszcze uwzględnić wydatek na kabel cyfrowy, w tym przypadku koncentryczny lub Toslink.

na bazie moich doświadczeń, jak jest dobry DAC, to różnicuje mocno transporty

Całkowicie się z tobą zgadzam. Jak jest dobry DAC. A w SB go na pokładzie nie ma :)

• 8 miesięcy później...

Podbijam wątek, bo zastanawiam się jaki wpływ ma dobry zasilacz na SB gdy ten jest wykorzystywany tylko jako transport z zewnętrznym DAC.

Pytanie kieruję do osób, które miały okazję to sprawdzić czy słyszeć.

Nie interesują mnie akademickie dyskusje o zerach i jedynkach. Używałem dobrego zasilacza przy rDacu i miał bardzo duży wpływ na dźwięk, ale wiadomo to DAC

A jak zmienia brzmienie przy SQ jako transporcie?

Witaj .

Mam Tomankowy zasilacz i powiem szczerze , że to jest mistrzostwo świata :) Za te nie wygórowane pieniądze w stosunku do reszty świata - mistrz !

600 zł to zwykłe łupienie naiwnego klienta. Trafo i parę elementów wartych są max 200 zł.

Chyba lepiej zrobić samemu…

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Proponuję Koledze samemu spróbować sił, a dopiero potem oceniać, czy to łupienie, czy nie.

Składaj mi takie, będę od Ciebie odkupywał nawet po 300 zł, jesli uważasz, że za 200 zł złożysz to będziesz miał stówkę zarobku na każdym:) To dopiero interes:) A jeszcze jak w hurcie będziesz kupował części to jeszcze taniej wyjdzie!

Pozdrawiam wszystkich, szczególnie teoretyków:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.