Skocz do zawartości
IGNORED

czy ma znaczenie jakosc kabla optycznego

jogi777

Rekomendowane odpowiedzi

glownie optycznym, jest "0" albo "1"... jak z oczami, zamkniesz i jest ciemno, otwierasz i juz widno :)

Dałem plusa, bo mi się z wrażenia nacisnęło...chyba sobie to gdzieś zapiszę.

Panowie ten wątek trzeba zamknąć bo do niczego nie prowadzi

Pogadaliśmy sobie.

Oczywiście można było zakończyć w drugim poście: "Nie ma znaczenia póki gra".

I co; z powodu takiej odpowiedzi wątek odniósł porażkę?

Załóż taki sam w zakładce Hi-End. Tam wątek doprowadzi do...

;)

Załóż taki sam w zakładce Hi-End. Tam wątek doprowadzi do...

;)

yy ja nie mam potrzeby zakładać takich wątków, a autor tego mam nadzieje chyba już wie co kupić :)

A jak zamkniesz tylko jedno oko to jak będzie :)

zakladajac, ze widzisz na oba to niestety nadal bedzie widno, warto sprawdzic :)

Dałem plusa, bo mi się z wrażenia nacisnęło...chyba sobie to gdzieś zapiszę.

juz Ci go oddalem:) zapisz, zapisz.... nie bedzie wiecej zdziwienia :)

autor tego mam nadzieje chyba już wie co kupić

Kupił już dawno i chyba nie czyta dyskusji tani czy do 100 PLN , lub 500 PLN .

Edytuję : tylko gdzie mój post z pytaniem co kupił ?

Gdzie jest odpowiedź pytającego na maje pytanie ?

Pytający kupił :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślałem że tylko moje błyskotliwe posty znikają na Bocznicy . Co dzieje się na ty forum ?

Ukryta Zawartość

Dla mnie przy zakupie kabli optycznych jak i HDMI ważnym kryterium jest po prostu czy jest miękki, czy można go sobie ładnie za sprzętem ułożyć.

Co ciekawe drogie kable HDMI są najczęściej bardzo sztywne w tych wszystkich oplotach oraz ciężkie, wyginają później gniazda.

Mozesz kupic HDMI z wtyczka 90stopni. Bardzo przydatny wynalazek jak sie chce postawic sprzet blisko sciany. Z optykiem juz tak sie jednak nie da.

Mam jeden taki HDMI i faktycznie fajna rzecz. Nie obciąża tak gniazd. Co ciekawe, pierwszy raz się z tym spotkałem, wtyczka posiada w komplecie specjalną objemkę, którą można przykręcić pod śrubkę, którą jest przykręcone gniazdo HDMI - każde gniazdo ma mocowanie w tym samym miejscu. Wtyczka jest jakby przykręcona do gniazda - ciekawy gadżet.

Mam jeden taki HDMI i faktycznie fajna rzecz. Nie obciąża tak gniazd. Co ciekawe, pierwszy raz się z tym spotkałem, wtyczka posiada w

komplecie specjalną objemkę, którą można przykręcić pod śrubkę, którą jest przykręcone gniazdo HDMI - każde gniazdo ma mocowanie w tym samym miejscu. Wtyczka jest jakby przykręcona do gniazda - ciekawy gadżet.

HDMI Gefena maja sruby do wkrecania w obudowe sprzetu. Takie rozwiazania to tylko kwestia checi producenta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet w zamierzchłych czasach pytałem o takie rozwiązania...

HDMI (High Definition Multimedia Interface).

Wszystkie współczesne media audio-video mają go na pokładzie.

Pytam o Wasze doświadczenia.

...

Wtyczka wisi jak „flak” pod ciężkim kablem; musiałem je „podwiązać”.

...

Jakie macie zdanie na ten temat?

Zapraszam.

;D

W kabelkach stosowanych w sprzecie komputerowym to standard. Wrecz ciezko znalezc wtyczke i gniazdo, ktore takich srubek/gwintow nie ma. Dziwne, ze producenci kabelkow av z tego praktycznie nie korzystaja, szczegolnie bioroac pod uwage, ze niektore kable potrafia byc grubosci weza ogrodowego. Ja bym z checia skorzystal z takiego rozwiazania jak pokazal darekdz ale musialbym sobie tylny panel w ampli nagwintowac bo ten producent tez nie pomyslal.

server unreachable;--

WItam

Mam zamiar połączyć komputer i DACa dość długim optykiem 7-10m

Co koledzy powiedzą na temat poziomu jitter'a w przewodach o większej długości?

Czy przewód 5m,10m czy 15m będzie "grał" gorzej od np. 0.5m?

Światłowody wykorzystywane są do przesyłu światła na tysiące kilometrów, a Ty martwisz się 10-oma metrami ?

O ile światłowód jest sprawny ( czyste końcówki i nie złamane włókno) możesz nim opasać dom i nie zauważysz różnicy.

Z lektury specyfikacji nadajników TOTX kojarzę, iż dopuszczalna długość połączenia światłowodowego TOSLINK zależy od mocy (typu) nadajnika. Tak więc nie przesadzałbym z tymi kilometrami... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

poczytajcie sobie najnowsza "recenzje" Kolegi Fr@ntza

Ukryta Zawartość

on slyszy roznice w optykach i to mikroroznice :)

Ukryta Zawartość

Ja kiedyś czytałem test podkładek antywibracyjnych, takich małych pod elektronikę. Było tam dokładnie opisane jakie różnice były w brzmieniu CD, a potem wzmacniacza.

Wzmak na podkładkach miał słabszy i mniej kontrolowany bas - jakoś tak to leciało :D

Szkoda, że wywaliłem wszystkie gazetki o audio bo bym wkleił skan na poprawę humoru przed snem ;)

Można byłoby założyć nawet sale sław takich kwiatków.

poczytajcie sobie najnowsza "recenzje" Kolegi Fr@ntza

Ukryta Zawartość

on slyszy roznice w optykach i to mikroroznice :)

W tym linku handolwiec zachwala swój towar, to chyba normalne. Od czytającego wymagane jest tylko

minimum poczucia humuoru ;-)

Ukryta Zawartość

Z lektury specyfikacji nadajników TOTX kojarzę, iż dopuszczalna długość połączenia światłowodowego TOSLINK zależy od mocy (typu) nadajnika. Tak więc nie przesadzałbym z tymi kilometrami... ;)

Bardzo sluszna uwaga. Nadajniki, ktore sie stosuje w audio sa przeznaczone do transmisji na 5 (TOTX17x) lub 10 (TOTX19x, TOTX14x) metrow. Tak wiec moga sie pojawic pewne problemy, szczegolnie w przypadku slabej jakosci swiatlowodu. Inna sprawa czy producenci sprzetu korzystaja z czesci przeznaczonych takze na rynek detaliczny.

server unreachable;--

Generalnie macie rację ,specyfikacja TOSLINK z 1983 przewiduje pracę na odległościach do 10M.

Ale miałem niedawno wręku światłowód i długości 25m i z ciekawości podłączyłem u siebie, niestety działał bez zażutu.

Myśle że od dnia wydania specyfikacji a dniem dzisiejszym elektronika zrobiła jakiś krok naprzód i układ przetważania światełka jest lepsza.

Podobnie jak ze standadem Hi-Fi kiedyś to był wyznacznik jakości a w tej chwili prawie karzdy stereofoniczny sprzęt audio spełnia wymogi normy z 1973 roku ;-)

To tez ale skoro specyfikacja podaje taka dlugosc to tylko od dobrej woli producenta zalezy czy zastosuje wystarczajaco dobre rozwiazania aby poza jej granicami wszystko dzialalo poprawnie.

Swoja droga to nie jestem sobie w stanie wyobrazic jak ktos w warunkach domowych chcialby uzywac toslinka na dystansie 25m. :)

server unreachable;--

• 4 miesiące później...

Mam pytanie, jestem w tym "zielony", ale po co łączyć dekoder TV z amplitunerem kablem optycznym jeśli jest połączony HDMI? To chyba jakości dźwięku nie poprawi. Może się mylę?

Nie ma potrzeby łączenia HDMI i optykiem. Niektórzy łączą optykiem bo HDMI jest włączony do TV, żeby nie włączać amplitunera - oszczędzanie energii.

Tak tez myślałem :) dzieki HDMI inne wejścia/wyjścia są bezużyteczne.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.