Skocz do zawartości
IGNORED

Rega RP3 plus Ortofon 2M Blue - kwestia preamp-u?

arspunica

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako nowy użytkownik najpierw się przedstawię:

1. Słucham od Jazzu (Ella, Louis, Nina Simone i inne Brubecki) poprzez wszelką muzykę lat 70-80 do cięższego rocka (Metallica, AC/DC, Ozzy) nie gardząc muzyką klasyczną (Grieg, Czajkowski) - zebrało się tego całkiem sporo

2. Pomieszczenie - obecnie duuuże, ale wkrótce jakieś 25-30 m2.

3. Nie jestem fanatykiem, dążącym do posiadania extremalnie wyrafinowanego i drogiego sprzętu (wiem, wiem wszystko jest względne) kosztem 3 płyt do słuchania na krzyż. Równie dużą uwagę przykładam do nowości jak i do sprzętu vintage.

4. Muzyki z winyli słucham jakieś 10-12 godzin tygodniowo.

5. Mam problem - a raczej poszukuję way ahead dla mojego sprzętu.

Opis problemu

1. Do niedawna używałem, ładnych parę lat, starego, ale i jarego Duala CS 455-1 wersja InConcert 6200 PL (taka wersja gold) z dwoma wkładkami: jedna to chyba jeszcze oryginalna dualowska DN 251E a druga - Audio Technica AT 110E (niebieska).

2. W zestawie tym najbardziej denerwował mnie inner grove distortion no i problemy z obrotami Duala (potrafił ni stąd ni zowąd pracować na zdecydowanie szybszych obrotach, po czym po paru tygodniach wracał do normy i znowu to samo). Ale poza tym i tak darzę go sympatią i nigdy się go nie pozbędę. To automat i nieźle sprawdza się na imprezach.

3. Sprzęt to niestety tymczasowe rozwiązanie - amplituner Koda AV-505X (wykorzystywany jako wzmacniacz stereo), kolumny podłogowe Taga TAV - 505F - na chwilę obecną nie będę go zmieniał - zrobię to gdy znajdę docelowe mieszkanie :) Wiem, że ten zestaw szczytem marzeń nie jest, ale jak to mówią każdy ma to na co zasłużył. Często używam też słuchawek Beyerdynamic DTX 910.

4. Sprawy kabli na razie nie chcę poruszać i dyskutować o tym.

5. Postanowiłem kupić nowy gramofon. Po wielu analizach i poszukiwaniach wybór padł na Regę RP3 do, której dokupiłem Ofrofona 2M Blue.

6. Efekt - zdecydowany. Żadnych problemów z inner groove, obroty trzyma że hej. Wszystkie płyty odkrywam na nowo. Coś pięknego, oprócz wyglądu samego gramofonu, który, gdybym miał go scharakteryzować, opisałbym jako plastikowa kupa z dodatkiem wełny i kawałka szkła :) ale to przecież nieistotne.

7. Musze nadmienić, że wszystkie posiadane wkładki testowałem na obydwu gramofonach, poświęcając na to wiele godzin i używając różnych protractor-ów oraz metod kalibracji.

8. Sedno sprawy - przedwzmacniacz (obecnie używam pudełeczka Monacor SPR-6).

Powiedzmy, że jestem w stanie wydać +/- 1000 zł lub do powiedzmy 2500 gdybym miał kupić jakiś zintegrowany, docelowy wzmacniacz z dobrym preampem (może być używany).

A więc wracając do przedwzmacniacza - czy jest coś co mogłoby, Szanowni Forumowicze, w tym przedziale finansowym poprawić brzmienie mojego zestawiku - chociażby w takim zakresie jak poprawiła to wymiana gramofonów z wkładkami?

Muszę nadmienić, że przeglądałem to forum w poszukiwaniu rozwiązań dla siebie, jednak takowego nie znalazłem. Z tego względu, liczę na rzeczowe rady i kostruktywną dyskusję. Nie ukrywam, że rady typu - poczekać i dozbierać na coś lepszego - nie są radami. Chcę słuchać na miarę swoich możliwości - a nie czekać w nieskończoność na coś do czego mogę nie dożyć.

Pozdrawiam,

Nie audiofil, lecz miłośnik muzyki wprost z winyli, słuchanej przy lampce wina lub czegoś mocniejszego w zależności od gatunku - muzyki oczywiście.

Szybko decyduj sie na forumowe pre Nuda.Moze uda sie dopisać.

O tym Monacorze co masz zapomnij ,a najlepiej schowaj , zakop, oddaj.Straciłeś wejście w temat- dobrze że nie nabrałeś urazu:) do winyli .A mogłeś być bardzo blisko tego .

Nuda odsłoni to, czego szukasz.

- ale ten Monacor ma dobrą prasę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

trzeba będzie go wypróbować, może faktycznie ładnie gra ? :)

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

- ale ten Monacor ma dobrą prasę:

Ukryta Zawartość

trzeba będzie go wypróbować, może faktycznie ładnie gra ? :)

Bez komentarza...

Na Twoim miejscu dopisałbym się do nudy, jak lutownica Cię odstrasza, to daj komuś z forum do złożenia, myśle że całość z obudową zamknie się w 1000zł. Ewentualnie szukaj w używanych, ale nie szukaj niżej niż pro-ject phono box SE II. Ostatnio na allegro był musical fidelty X-LPS, poszedł chyba w okolicy 500zł.

Ukryta Zawartość

Witaj,

proponowałbym posłuchać w Twojej konfiguracji przedwzmacniacz Heed Audio Questar. Powinieneś być miło zaskoczony.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Może być i Pro-Ject Phono Box SE mk II, może być Cambridge Audio Azur 640P (i jego najnowszy odpowiednik), może być i ten Heed. To wszystko jest wyraźnie lepsze od Monacora i zapewni Ci podobne odczucia jakie były po zmianie gramofonu na Regę plus Ortofon, jeśli nawet nie lepsze. Do tego zestawu Rega plus Blue droższego pre bym nie szukał. Powstaje jednak pytanie co będzie w przyszłości - czy będzie nowy, lepszy gramofon z lepszą wkładką (może MC)? Bo wtedy możesz potrzebować lepszego przedwzmacniacza, takiego z regulacjami pojemności, wzmocnienia i rezystancji. Są i owszem takie, no ale nie jest to sprawa 1000 zł niestety (i to za nowy, jak i dobry używany).

Pozdro,

Yul

Bo wtedy możesz potrzebować lepszego przedwzmacniacza, takiego z regulacjami pojemności, wzmocnienia i rezystancji. Są i owszem takie, no ale nie jest to sprawa 1000 zł niestety (i to za nowy, jak i dobry używany

Przecież Nuda ma te wszystkie ustawienia,Można dowoli dopasowywac i MM i MC. Dip switche dają pełną swobode.

- ciekawe, że wszyscy szanowni przedmówcy, kryrykujący Monacora prawdopodobnie, a właściwie na pewno go nie testowali :) Ja też nie wiem jak to gra, ale nabrałem chęci wypróbować, w końcu niewielkie ryzyko. Też w pierwszej chwili chciałem tego Monacora zmieszać z błotem, bo miałem kiedyś podobne urządzenie Vivanco, które nadawało się tylko do wyrzucenia. Sam gram na wbudowanym przedwzmacniaczu, który jak stwierdziłem mieści się na niewielkiej płytce drukowanej, a jednak wygrał z obydwoma Cammridge Azurami, dlatego nie skreślałbym w ciemno Monacora tylko dlatego, że jest tani. Moja rada dla arspunica : nic nie kupuj, zanim nie przetestujesz w domu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

- u mnie jedynym decydentem są moje uszy :)

Odrobinę zresztą kaprawe jak wszyscy wiemy :)

Powiedzmy, że jestem w stanie wydać +/- 1000 zł

Parę osób dobrze pisało o lampowym pre Yaqina.

Violet go chyba ma (miał) to może coś szerzej napisze.

Odrobinę zresztą kaprawe jak wszyscy wiemy :)

Masza, daruj sobie te prymitywne złośliwości. Dowcip masz ciężki jak worek cementu. Może zbadaj swoje IQ /są takie testy w sieci/ - tylko nie wpadnij w depresję ! :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza, daruj sobie te prymitywne złośliwości. Dowcip masz ciężki jak worek cementu. Może zbadaj swoje IQ /są takie testy w sieci/ - tylko nie wpadnij w depresję ! :)

Stary, gdy wpadam w depresję nad swoim poziomem (i IQ i dowcipu) to wystarczy, że rzucę okiem na jakikolwiek twój wpis.

Od razu mi przechodzi.

Bo widzę, że inni maja bardziej przesrane :)

Zapuść biełyje rozy, pogwiżdż, potańcz i wyluzuj bo ci guma trzaśnie...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dobra, excel - za późno aby wyedytować lub usunąć to co wyżej napisałem. Nie zamierzam wdawać się z tobą więcej w chamowate pyskówki.

Chamowate zarówno z mojej jak i twojej strony.

Sorki, co złego to nie ja.

Stary, gdy wpadam w depresję nad swoim poziomem (i IQ i dowcipu) to wystarczy, że rzucę okiem na jakikolwiek twój wpis.

Od razu mi przechodzi.

Bo widzę, że inni maja bardziej przesrane :)

Zapuść biełyje rozy, pogwiżdż, potańcz i wyluzuj bo ci guma trzaśnie...

Witam prosiłbym o nieubliżanie koledze excelowi,gdyż wydaje mi się,że już jak coś pisze to wie co,to po prostu prawdziwy pasjonat vinylu,a nie przypadek (jakich niestety wielu) nieubliżając nikomu,pozdrawiam i spokoju życze.

Znów się zaczyna, dajcie spokój. Pierwszy Maja się się zbliża ;)

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam ponownie,

w jednym z postów wspomniany został Pro-ject phono box SE II, a w kolejnym lampowy pre Yaqina. O Yaqinie poczytałalem na innych forach - niestety nie najlepiej - no ale przecież to nie musi być opinia obiektywna. Ale wracając do Pro-Jecta. Jakie macie doświadczenia z Tube Box II. Mógłbym go mieć w okolicy wspominanego 1000. Nie znam niestety, żadnej osoby, która by takie coś posiadała i podzieliła się wrażeniami.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

- ok - rozumiem,że fajka wypalona :)

Zjarana razem z cybuchem :)

Ale i tak się z Tobą nie zgadzam w kwestii cyfry ;)

Znów się zaczyna, dajcie spokój. Pierwszy Maja się się zbliża ;)

Paweł, wziąłem się za lepienie kwiatków z krepiny na pochód. To znakomicie koi nerwy :))

- ciekawe, że wszyscy szanowni przedmówcy, kryrykujący Monacora prawdopodobnie, a właściwie na pewno go nie testowali :) Ja też nie wiem jak to gra, ale nabrałem chęci wypróbować, w końcu niewielkie ryzyko. Też w pierwszej chwili chciałem tego Monacora zmieszać z błotem, bo miałem kiedyś podobne urządzenie Vivanco, które nadawało się tylko do wyrzucenia. Sam gram na wbudowanym przedwzmacniaczu, który jak stwierdziłem mieści się na niewielkiej płytce drukowanej, a jednak wygrał z obydwoma Cammridge Azurami, dlatego nie skreślałbym w ciemno Monacora tylko dlatego, że jest tani. Moja rada dla arspunica : nic nie kupuj, zanim nie przetestujesz w domu.

Excelu, sprawdź Monacora koniecznie. Najwyżej to Ty będziesz stówkę (czy coś koło tego) "w plecy", hehe.

Pozdro,

Yul

P.S. Podkreślona przez mnie boldem Twoja uwaga jest całkiem słuszna - zawsze do tego namawiam, a jak mi się zdarza "od wielkiego dzwonu" coś komuś sprzedawać, to udostępniam rzecz do odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paweł, wziąłem się za lepienie kwiatków z krepiny na pochód. To znakomicie koi nerwy :))

Koniecznie koniecznie, a potem jak to drzewiej bywało trza iśc na pochód kiedyś to nawet towarisze i tacy tam łapkami do ludożerki machali i wszyscy się cieszyli jakie fajne swięto mamy.

pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dziękuję za linka do Pro-jecta.

Teraz bardzo zainteresował mnie wspomniany Heed Audio Questar - nigdy o nim nie słyszałem.

Może ktoś posiada własne doświadczenia.

Heed zdaje się produkował już kity dla Regi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam vq.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.