Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio MR6..a wielkość pomieszczenia

czesiek85

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kolumny MA MR6 i pokój dosyć zagracony 16 metrow...często slysze zamiast basu buczenie - czy przeczyną może byc małe pomieszczenie?? kupilem te kolumny bo niedlugo się przeprowadzam do większego ponad 23 metry...

Zgodzę się z przedmówcą, pomieszczenie nie jest duże jak na MR6. Spróbuuj odsunąć kolumny od ściany, powinno to pomóc.

Jeśli jednak w najbliższym czasie przeprowadzasz się do pomieszczenia ponad 20m2, nie powinno być problemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zgodzę się z przedmówcą, pomieszczenie nie jest duże jak na MR6. Spróbuuj odsunąć kolumny od ściany, powinno to pomóc.

Jeśli jednak w najbliższym czasie przeprowadzasz się do pomieszczenia ponad 20m2, nie powinno być problemu.

Nie zgodzę się z przedmówcą. Oczywiście prawdą jest że należy poćwiczyć z miejscem ustawienia kolumn i wybrać najbardziej optymalne.

Ale pokój 16m2 choć nie duży to znów nie jest to klitka 2m x 3m. Całkiem spore kolumny potrafią grać nieźle w małym pomieszczeniu.

Dudnienie i inne problemy akustyczne wynikają ze złej akustyki pokoju i wymaga to adaptacji ale faktycznie problemem jest nie tyle brak miejsca

na kolumny co brak miejsca na adaptację akustyczną.

Czasem wystarczy przenieść się na inną ścianę i już bas nabiera konturów. Kolumny należy odsunąć od tylnej ściany. Czasem istotna jest też basa stereo (odległość od ścian bocznych). Bywa też, że wystarczy o 40cm przesunąć sie ze swoim miejscem odsłuchowym do przodu. No i najistotniejsze, to wyeliminowanie najdokuczliwszych modów w pokoju odpowiednim bass-trapem.

.

Tak jak radzą wszyscy. Ja już u siebie przerabiałem takie sprawy. Podejrzewam, że słuchasz na kanapie ustawionej przy samej ścianie. Odsuń ją trochę. Kolumny wysuń 50-70cm od ściany. Sprawdź chociaż na chwilę jak teraz gra i wszystko ci się wyjaśni.

Najprawdopodobniej dudnienie jest rezultatem zarówno położenia kolumn i miejsca słuchacza, jak i długo wybrzmiewających rezonansów, które będą słyszalne, nawet po przestawieniu kolumn i miejsca słuchacza. Najlepszym rozwiązaniem jest więc przestawienie kolumn, miejsca słuchacza oraz umieszczenie w pokoju pułapek basowych.

Spróbuj zatkać najpierw otwory bas-refleksu, a potem zastosuje się powyższych wpisów. Według mnie jednak są to za duże kolumny do tak małego pomieszczenia. Miałem małe monitory z serii BR2 i w podobnej wielkości pokoju basu mi nie brakowało.

Akustyka, i jeszcze raz akustyka pomieszczenia. Ja użyłem programu kompuerowego do wygenerowania dżwięków o stałej częstotliwości. Zgrałem to na płytę, właczyłem i zminiając ustawienia kolumn i miejsca odsłuchu, obserwowałem efekty na różnych częstotliwościach. Różnice są ogromne. I po czymś takim łatwiej jest z zastosowaniem ustrojów akustycznych. Mam kanapę ustawioną przy ścianie i nie mogę jej odsunąć, więc zrobiłem ustrój, który instaluję na czas słuchania muzyki. Bas przestał dudnić jak ręką odjął.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Zgrałem to na płytę, właczyłem i zminiając ustawienia kolumn i miejsca odsłuchu, obserwowałem efekty na różnych częstotliwościach. Różnice są ogromne.

Zgadza się. W pomieszczeniu o równoległych do siebie ścianach występują fale stojące z węzłami i strzałkami dla danych częstotliwości. Gdy źle ustawimy kolumny lub miejsce odsłuchu, może zdarzyć się przypadek osłabienia lub wzmocnienia danej częstotliwości. Dodatkowo kolumny wytwarzają falę brzegową, która odbijając się od ściany wraca w stronę kolumny interferując z falą która biegnie do ściany - tzw efekt SBIR. Wszytko to ma wpływ na odbiór basu. Też zachęcam do metody przedstawionej przez Melepeta.

@Melepeta

Czy mógłbyś się podzielić z nami jakiego programu użyłeś? Też chętnie sprawdzę swoje ustawienie bo nie jestem do końca zadowolony z odsłuchu za co winię raczej akustykę wnętrza.

Czy mógłbyś się podzielić z nami jakiego programu użyłeś?

Tu masz pliki testowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Proszę uprzejmie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.