Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  103 członków

Emotiva Klub
IGNORED

Emotiva klub

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie dzisiaj pierwszy raz wybrałem w PT1 opcję Tuner FM i mocno mnie zaskoczył bardzo niski poziom głośności w porównaniu np. z odtwarzana muzą poprzez BT. Na przykład muza poprzez BT moc ustawiona na 20 i jest ok tymczasem FM ledwo co słychać , gdybyście mieli chwilę i sprawdzili u siebie dzieląc się swoimi uwagami będę zobowiązany. 

8 godzin temu, KrzysztofMa napisał:

Już zamówiłem na testy

Dzięki

Dzięki MuadDib (niech Ci Diuna wynagrodzi wodą Stworzyciela😀)

Podpowiedz proszę czy któryś ze sklepów w PL użycza SMSL do testów?

Spróbuj napisać do Instal Audio   ==> https://instalaudio.pl    lub   mp3store  ==> https://mp3store.pl

ja miałem to szczęście że na testach miałem pożyczony od znajomego z pracy.

W dniu 25.01.2022 o 10:05, SoundClub napisał:

Robimy co możemy w kwestii wyrywania od producenta sprzętu, szczególnie nowych modeli, do sprzedaży w Polsce. Nie jest to łatwe w dobie ciągłych niedoborów, także na rodzimym rynku Emotiva czyli w USA. Ale udało się - pierwsza handlowa [wcześniej mieliśmy pojedyncze sztuki RS13 i RS11 na testy] dostawa subwooferów Reference właśnie dotarła do Polski. Podobnie jak inne produkty Emotiva, te subwoofery mają potencjał by napsuć krwi konkurencji. Osoby, które "załapią się" na sztuki z tej pierwszej dostawy, skorzystają jeszcze z cen niejako "historycznych" bowiem w międzyczasie ceny niestety wzrosły. Wkrótce pojawią się w sprzedaży!

Temat rekomendowanych interkonektów do serii BasX idzie do przodu... niestety wooolniieeej niż byśmy chcieli. Obiecujemy jednak, że w pierwszej połowie lutego przedstawimy nasze rekomendacje!

@SoundClub prawie dwa m-ce minęło , opisu i rekomendacji testowanych przez Was przewodów dalej brak ... Temat zakończony ?

12 minut temu, Eemeryt napisał:

@SoundClub prawie dwa m-ce minęło , opisu i rekomendacji testowanych przez Was przewodów dalej brak ... Temat zakończony ?

Ja dałem spokój sobie z tym czekaniem i tak jak pisałem powyżej polecam włoskie kabelki od Ricable są naprawdę rewelacyjne do Emotiva zaczynając od serii Primus który wylądował u przyjaciela który ma właśnie BasX a ja mam serię Dedalus. Wcześniej posiadałem 90% okablowania angielskiego Chord'a i to był dobry ruch w kierunku włoskich kabli.

Wygląda na to że masz rację i sprawa łączówki od SoundClub zakończona . Ricable Primus chciałem zakupić ale... zapytałem na Forum i dostałem odpowiedz żebym się wstrzymał na jakiś czas z zakupem a na pewno nie będę zawiedziony. Próbowałem Atlas Equador , QED Performance Audio , obecnie Wireworld Terra Audio którego przez przypadek odnalazłem w szafie i on obecnie jest jako łączówka najbardziej mi pasująca. Zmieniłem głośnikowe Ricable Primus na Magnusy które mimo że grają parę godzin są przewodami słyszalnie lepszymi i zastanawiam się nad RCA Ricable , lub ,, jakimiś ,, neutralnymi ,, w rozsądnej cenie nie oddającymi nic od siebie do zestawu. 

Ja mogę, ci doradzić z mojego doświadczenia gdzie testowałem u siebie i przyjaciela, u którego często jestem no i eksperymentujemy. 😁 Zacznijmy, że testowane były z przyjęciem pewnego pułapu cenowego i tak u mnie: Chord (parę modeli), Tellurium (tu też było parę modeli), Wireworld i AudioQuest. Natomiast u przyjaciela były jeszcze Melodika, Nordost (i tu parę modeli) i były to nie tylko głośnikowe, lecz analogowe i usb do (połączenia z dac'em) no i zwycięzcą został jeden 😉

43 minuty temu, Eemeryt napisał:

Może i masz rację żeby iść w kierunku jednej Firmy tym bardziej ze wiele osób jest zadowolonych z zakupionych przewodów.

No ja tak zrobiłem ale problem jest taki że każdy ma inną percepcję słuchu więc mnie może odpowiadać a tobie nie dlatego w moim przypadku czytałem opinię na forum amerykańskim odnośnie Emotivy a potem testowałem inaczej nie idzie niestety.

Mogę powiedzieć że trochę w tej marce się osłuchałem , posiadałem ( właściwie mam do sprzedaży Primus MKII 3 m) , coaxial też Primusa , a teraz odsłuchuje Magnusy MKII które coraz bardziej do siebie przekonują w tym zestawie. Porównanie też mogę napisać że w ostatnim czasie miałem przewody Tellurium Blue II, Tellurium Ultra Blue II no i Chord Clearwaj o Melodice wolę zapomnieć . Na tą chwilę Primus/Magnus RCA powinien się wkomponować .

7 godzin temu, Eemeryt napisał:

Mogę powiedzieć że trochę w tej marce się osłuchałem , posiadałem ( właściwie mam do sprzedaży Primus MKII 3 m) , coaxial też Primusa , a teraz odsłuchuje Magnusy MKII które coraz bardziej do siebie przekonują w tym zestawie. Porównanie też mogę napisać że w ostatnim czasie miałem przewody Tellurium Blue II, Tellurium Ultra Blue II no i Chord Clearwaj o Melodice wolę zapomnieć . Na tą chwilę Primus/Magnus RCA powinien się wkomponować .

A mógłbyś w krótkich słowach porównać Chorda Clearway z Primusem??? Czy przesiadka rca i coax wnosi istotne zmiany? U mnie głośnikowy również Clearway.

W moim zestawie i odczuciu Chord w porównaniu do Primusa jest jaśniejszy , wysokie bardziej ,, piskliwe ,, może to złe określenie ponieważ szczegółów jest dużo ale dla mnie za dużo się dzieje . Primus jest bardziej stonowany , jakby wolniejszy , trochę cieplejsze granie od Chorda . Moja opinia dotyczy głośnikowych , rca na razie nie posiadam , coaxial lezy w szufladzie ponieważ muzy na tą chwilę słucham z lapka . 

Edytowane przez Eemeryt
Godzinę temu, Eemeryt napisał:

Moim zdaniem Chord Clearwaj jest dobrym przewodem głośnikowym , ale jak zauważyłeś trzeba dobrać kolumienki i resztę sprzęcicha 😀.

Właśnie nietylko źródło się liczy ale też przetworniki są ważne. Dlatego tak jak pisałem nie można na 100% sugerować się innymi opiniami bo nikt nie ma tego samego setu w domu zawsze będę roznice do tego dochodzi jeszcze percepcja słuchu. 

Hej,

mam nadzieję że to właściwie miejsce na mój temat 🙂

Stoję przed wyborem sprzętu do salonu (16m2), aktualnie na odsłuchu mam kolumny KEF R3 i MA Gold 100.

Wzmaki: Emotiva pt1/a2 oraz Cambridge CXA81 - grają inaczej to wiem, mam wrażenie że CXA z KEFami męczy przy dłuższym słuchaniu, co innego Emotiva nie męczy, ale też jest mniej dołu/góry.

To mój pierwszy sprzęt HiFi, więc nie za bardzo wiem na co patrzeć i kupuję trochę w ciemno.

Co myślicie o tym połączeniu? Wcześniej jeszcze słuchałem Emotivy z Fyne F500, ale było za mało basu, KEFy i MA ciekawsze o wiele, więc F500 póki co odpadły z odsłuchu.

Przy krótkim słuchaniu i ciszej wydaje mi się że CXA81 gra mocniej, bardziej słyszę górę i dół, podobno to Vka.

Dajcie znać co myślicie, po czym poznać że Emotiva to faktycznie 1-2 klasy wyżej co do jakości sprzętu? 🙂

Dodaję fotkę jak to u mnie wygląda. Przy mocniejszym słuchaniu mam wrażenie że bas w KEFach trochę dudni.

Bez-nazwy-1.jpg

Edytowane przez szpirit
dodanie fotki

Witaj w Klubie 

miałem możliwość odsłuchu CXA 61 z KFE Q550 i w moich 15.5 m2 przewody Tellurium Ultra Blue II i po dniu sluchania oddałem wzmacniacz koledze . Po zestawieniu KEF z A2 i PT1 w moim pomieszczeniu zagrało to tak jak oczekiwałem , dość szczegółowo , ale nie kłująco nie męcząco po paru godzinach odsłuchu , niskie tony w moim pomieszczeniu są dość dobre , szybkie . Patrząc na Twoje ustawienie kolumienek to moim zdaniem trudno będzie osiągnąć pożądany przez Ciebie efekt , pierwsze to prawa kolumna wciśnęta w ,, kąt ,, jak ona może dobrze zagrać tak ściśnięta . Moim zdaniem na początek musisz popracować nad rozmieszczeniem kolumn dać im trochę przestrzeni , z boku jak i z tyłu , a będzie lepszy efekt. Emotiva ma dość mocy żeby dać kolumienkom życia i warto z nia pozostać.

Witajcie 🙂
Dzięki za informacje, mam jeszcze w planach odsłuch w domu Monitor Audio Gold 100. Co do ustawień niestety ale nie za wiele mogę zrobić bez usuwania mebli, na co nie za bardzo mam ochotę 😉 Generalnie na górze są sąsiedzi więc i tak nie słucham jakoś mega głośno, więc dudnienie się praktycznie w normalnym słuchaniu nie pojawia.

Baaardzo mi się podobają wokale w KEFach, znacznie lepiej brzmią niż w MA Gold 100, natomiast w MA Gold 100 bas był mega, zobaczymy jak to będzie u mnie bo być może będzie dudniło.

Ma ktoś z Was porównanie tych 2 kolumn? jakieś wrażenia, na co zwracać uwagę? Jak to się zgrywa z Emotivą?

Jak poznać, że jest to sprzęt 2 klasy wyżej, jak często opisują w komentarzach czy wątkach na forach?

Mam pytanko - jakie kable polecacie do zestawienia Emotiva pt1/a2 z Monitor Audio Gold 100? Powiedzmy, że zależy mi na rozsądnej cenie, ale nie kosztem jakiegoś drastycznego spadku jakości 🙂

Polecić ci nie polecę gdyż jak pisałem kilka postów wyżej wszystko zależy od kilku współczynników. Niestety jeśli miałbyś taki sam set jak ja to jak najbardziej bym tobie polecił w twoim przypadku mogę tylko podać kilka modeli które I tak musiałbyś przetestować. Gdyż masz MA a tych przetworników nie miałem na testach. Chord clearway i Viablue są w miarę dostępne cenowo i nadzwyczaj naturalne kable.

Witam wszystkich miłośników muzyki na tym forum.To mój pierwszy post ale śledzę wasze ciekawe tematy I postanowiłem coś dodać od siebie.Na wstępie powiem że posiadam combo emo xpa dr2 +xsp1 +erc3 +gramofon teac+polk rti a9 +svs sb-2000 pro, czyli 2.1 a i okablowanie xlr emo i polki melodika brown sugar ;I tak odnośnie kolumn, bo jak czytam posty o kolumnach to jeszcze nikt chyba nie wspomniał o polk rti a9.Czy ktoś z was posiada te kolumny albo odsłuchiwał wogóle.Gdyż one są mało popularne wśród melomanów w Polsce to wiem, ale zapewniam że po wygrzaniu a to konieczność(mam od nowych z kartonu już 4lata) zagrają cudownie, bardzo naturalnie bez żadnych dudnień,świetna sceną, bas schodzi nisko ale nie podbija, a svs wkomponował się w to idealnie, on poszerza jeszcze bardziej scenę.Nie zamienił bym ich na żadne inne a odsłuchałem okazyjnie wiele innych.Naprawdę polecam je tym co mają dylemat w wyborze kolumn ale wygrzanie to konieczność, wtedy pokarzą pełen potęcjał no I te minimum 300w na kanał też by się przydał, bo one kochają waty ale odwdzięczą się właścicielowi.Pozdrawiam wszystkich

miałem polki z emotivą i do tej pory zostały mi RTia3 na tły w KD, a9 miałem ze 3 lata i byłem bardzo zadowolony do momentu jak mi w ręce mi nie wpadły lsi... były świetne i grały również ze 3 lata ale potem znowu okazyjnie nabyłem JBL 4312 i te zostaną u mnie do kresu swych dni... :)

pozdrawiam

Misza

IMG_1614.JPG

@szpirit

Zanim wydasz 4 - 5 tysi wypożycz sobie monitorki  Emotiva Airmotiv B1+, całkiem poważnie piszę. Gdyby nie moi znajomi których nie widziałem od miesięcy-od lat to nawet nie wiedziałbym że taka firma w ogóle istnieje. Dzięki bogu... dowiedziałem się i zrobiłem sobie odsłuch u obu kumpli w różnych ustawieniach, każdy ma inny pokój do słuchania muzyki i inne możliwości. 

Mój saluuun też ma w ok. 16,5 m2, i ja również mam (miałem) koszmarne problemy z poprawnym ustawieniem moich głośników, po generalnym remoncie nie ma już szans na zmiany. Przez dwa miesiące jeździłem po różnych salonach i lądowałem u kumpli którzy mieli interesujące monitory. W cenie do dwóch tysięcy nie znalazłem niczego lepszego dla mnie (słucham głównie jazzu, klasyki, soul, pop), dosłownie. Wciskano mi także droższe, m in. MA które wymieniłeś i tak naprawdę z tych 8 - 10 w przedziale 3- 5 tysi tylko Elac Carina zrobiły na mnie naprawdę lepsze wrażenie, ale one kosztują ponad trzy razy drożej!!!

Spróbuj, to niewiele kosztuje, spróbuj zanim wydasz dużo więcej na coś czego zalet i tak nie będziesz mógł w pełni wykorzystać. Jeżeli słuchasz jakiejś ciężkiej muzyki - rock, heavy metal... to może bym odradzał ale i tak pomimo wszystko spróbuj, a zaoszczędzone pieniądze wydaj na wzmacniacz, muzykę, płyty, dziewczyny, szampany... co tam lubisz.😂

Wyglądają niepozornie, to nie będzie orzech pokryty mega drogim lakierem (choć taka jest polityka firmy - liczy się wnętrze, a wnętrze jest IMO zjawiskowe, w tym przedziale cenowym) ale wypełniają dżwiękiem całe moje 16 m2 i to aż nadto. Powyżej godziny 10-tej jest już bardzo głośno, na 9-tej - 9:30 jest bosko. Bas nie jest wybitny, to na pewno ale średnica, góra, przestrzeń, stereofonia... mnóstwo powietrza. I to z takich, małych, niepozornych pizdryków, po prostu cud.😁

Pozdrawiam - Darek

Edytowane przez Cichy71

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

W dniu 20.04.2022 o 21:23, MuadDib napisał:

Patrząc na ustawienie to jakie byś nie postawił nie będą grały . Naprawdę szkoda zabawy jeśli nie zmienisz tego.

Co trzeba zmienić w ustawieniu? Macie jakieś pomysły?

40 minut temu, Cichy71 napisał:

@szpirit

Zanim wydasz 4 - 5 tysi wypożycz sobie monitorki  Emotiva Airmotiv B1+, całkiem poważnie piszę. Gdyby nie moi znajomi których nie widziałem od miesięcy-od lat to nawet nie wiedziałbym że taka firma w ogóle istnieje. Dzięki bogu... dowiedziałem się i zrobiłem sobie odsłuch u obu kumpli w różnych ustawieniach, każdy ma inny pokój do słuchania muzyki i inne możliwości. 

Mój saluuun też ma w ok. 16,5 m2, i ja również mam (miałem) koszmarne problemy z poprawnym ustawieniem moich głośników, po generalnym remoncie nie ma już szans na zmiany. Przez dwa miesiące jeździłem po różnych salonach i lądowałem u kumpli którzy mieli interesujące monitory. W cenie do dwóch tysięcy nie znalazłem niczego lepszego dla mnie (słucham głównie jazzu, klasyki, soul, pop), dosłownie. Wciskano mi także droższe, m in. MA które wymieniłeś i tak naprawdę z tych 8 - 10 w przedziale 3- 5 tysi tylko Elac Carina zrobiły na mnie naprawdę lepsze wrażenie, ale one kosztują ponad trzy razy drożej!!!

Spróbuj, to niewiele kosztuje, spróbuj zanim wydasz dużo więcej na coś czego zalet i tak nie będziesz mógł w pełni wykorzystać. Jeżeli słuchasz jakiejś ciężkiej muzyki - rock, heavy metal... to może bym odradzał ale i tak pomimo wszystko spróbuj, a zaoszczędzone pieniądze wydaj na wzmacniacz, muzykę, płyty, dziewczyny, szampany... co tam lubisz.😂

Wyglądają niepozornie, to nie będzie orzech pokryty mega drogim lakierem (choć taka jest polityka firmy - liczy się wnętrze, a wnętrze jest IMO zjawiskowe, w tym przedziale cenowym) ale wypełniają dżwiękiem całe moje 16 m2 i to aż nadto. Powyżej godziny 10-tej jest już bardzo głośno, na 9-tej - 9:30 jest bosko. Bas nie jest wybitny, to na pewno ale średnica, góra, przestrzeń, stereofonia... mnóstwo powietrza. I to z takich, małych, niepozornych pizdryków, po prostu cud.😁

Pozdrawiam - Darek

Coś o tym wiem 🙂

2.jpg

@szpirit

Jeżeli to co na Twoim zdjęciu jest ostatecznym rozwiązaniem i nic więcej nie jesteś w stanie zrobić, to poczytaj trochę o pułapkach basowych, piankach akustycznych, kolcach... Byłem w podobnej sytuacji, teoretycznie bez wyjścia. Ja próbowałem wszystkiego, moje głośniki są w jeszcze bardziej niefortunnej sytuacji niż Twoje - cała ściana to meblościanka a monitory stoją w narożnych wnękach tej meblościanki. Wnęki są dość duże, walczyłem o każdy centymetr😂, ale ciężko wyobrazić sobie bardziej spaprane warunki. Na szczęście są dość szeroko rozstawione ( 2,6 m) - na wysokości 70 cm, no i powalczyłem z tymi cholernymi wnękami... tak żeby wyciągnąć z tych głośników tyle ile się da, w tych, konkretnych - podłych  uwarunkowaniach. U Ciebie jest i gorzej ... i lepiej. Lepiej bo monitory nie stoją w żadnych pieprzonych wnękach, jest tak samo - bo stoją w narożnikach... i IMO jest  gorzej ponieważ są dość wąsko rozstawione.

W podobnych warunkach nigdy nie wykorzystasz całego potencjału głośników, więc nie widzę większego sensu żeby pakować się w MA czy nawet w ww. Elaki, bo wydanie 4 - 6 tysięcy PLN na monitory które będą zmuszone pograć w takich warunkach jest moim zdaniem marnotrawstwem środków. Emotivy możesz wypożyczyć, jeżeli się spodobają to wydasz 1300 PLN i nie uświadczysz znaczącej różnicy pomiędzy nimi a kilka tysięcy droższymi rywalami. Piszę oczywiście o tej konkretnej sytuacji, o tym co zobaczyłem na Twoim zdjęciu.

Ostatecznie i tak zrobisz jak chcesz, to Twoja kasa.😁👍

Pozdrawiam - Darek

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

W dniu 12.04.2022 o 13:51, Eemeryt napisał:

Dzień dobry Klubowicze!

Temat naszej propozycji kablowej do Emotivy nie umarł... przeciwnie, baaardzo powoli zbliża się do narodzin. Ja osobiście pod tym względem to chyba mam szczęście do maja - dzieci wszystkie majowe i wygląda na to, że długo wyczekiwane kabelki również w maju pokażą się światu. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.