Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Zapatrzyłeś się tam gdzie trzeba, a w bezpiecznikach miał być wosk;-)

To jest najlepszy przykład reklamy dedykowanej do innego odbiorcy umieszczony w złej zakładce ;)

O jakich bezpiecznikach mówicie? w szkole na to mówiło się bufory czy jakoś tak ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Laska

Napisz proszę porównanie tego samego bezpiecznika z woskiem i bez. Co to daje ?

Ciekawe byłoby porównanie trzeciego pacjenta bez wosku ale zasypanego drobnym kwarcem.

Czy brak wibracji dodaje kultury i czytelności ?

Pozdrawiam

Pygar

Ciekawe byłoby porównanie trzeciego pacjenta bez wosku ale zasypanego drobnym kwarcem.

Tyle kwarcu wystarczy?

Napisz proszę porównanie tego samego bezpiecznika z woskiem i bez. Co to daje ?

Czy brak wibracji dodaje kultury i czytelności ?

Czołem.

Pomijając aspekty brzmienia bezpiecznika zrobionego z przyzwoitej miedzi to ten sam tylko zalany woskiem będzie grał jak płyta zremasterowana przez MFSL w odniesieniu do zwykłej przed masteringiem. Mi ciśnie się na usta słowo analog choć jest ono mocno nadużywane. Zwiększa się efekt głębi, znikają wibracje tzw cień wokalu jesli jest (większość czytelników zakładki hi-end może nie mieć tego problemu bo używają drogich kabli które ten efek niwelują ), efekt czarnego tła jest jeszcze bardziej wyrazisty, znikają szumy.

Wbrew sugestiom kolegi Rafaella nie poprawia się barwa tzn nie w taki sposób, że ten bezpiecznik uleczy suchy system. Może gdyby bylo ich więcej w torze?

Na pewno jest trochę bardziej miękko, góra się delikatnie zaokrągla lecz jest to wszystko na b. przyzwoitym poziomie.

wspaniale słucha się bluesa, jazzu i starych nagrań przy tych ostatnich jestem naprawdę pod sporym wrażeniem jaki efekt jest przy wokalach takich jak :Billy Holiday, Ella Fitzgerald, Sinatra, Nina Simone, Peggy Lee, Patricia Barber, Buddy Guy, Muddy Waters, Mavis Staples itd.

Na nowo odkrywać zacząłem muzykę ambientową, klasyczną jak również ciężkie brzmienia takie jak Ramstain, Otep a gdy przyszedł czas na moją ulubioną ostatnio Pink Floyd Wish You Were Here w wersji Symphonic the London Orion Orchestra 2016 to mało co nie posikałem się ze szczęścia :)

Panowie nie będzie mnie przez tydzień i mam nadzieję, że wrócę bo jade na Ukrainę. Jak będą jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Z kwarcem można spróbować jak mi takowy dostarczysz to mogę zrobić na próbę :)

Jak będą jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Gdzie zdjęcia buforów, tfuj! bezpieczników ;)

Zmiejszenie rezonansów drucika może poprawić detale muzyczne. Natomiast, czy jakiś tam wosk jest dobrym pomysłem (grzanie, topienie się) - należałoby sprawdzić w czasie. Długim czasie. I natężeniach prądu. Nie studiowałem tematu - ale były przecież bezpieczniki zasypywane piaskiem / kwarcem w procesie produkcji. I to zarówno ceramiki do starych domowych instalacji, jak i sprzętowe. Czemuś to służyło :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Te półcentymetrowej grubości dawały wystarczającą izolację. Chyba, że mówimy o uderzeniu pioruna w instalację. Ale wtedy chyba topi się wszystko :-) na trasie.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Bezpieczniki są zasypywane kwarcem w celu wygaszenia łuku elektrycznego podczas zwarcia. Skraca to znacznie czas zadziałania bezpiecznika.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jestem świeżo po kilku godzin odsłuchów bezpieczników o których pisał Laska. Faktycznie ten z woskiem ma tendencję do pewnego homogenizowania barw, nie jest to klasyczne ocieplenie, natomiast coś w rodzaju uszlachetnienia wybrzmień. Nie złagodzenie czy utrata dynamiki ale jakby uplastycznienie średnicy. Kto posiadał choćby kabel XLO Limited Edition wie co mam na myśli. Rzecz odbywa się głównie w zakresie wyższej średnicy, tam jest więcej blasku ale i takiego lekkiego żelu, to chyba dobre określenie.

Czyli bardziej płynnie? Trzeba by posłuchać na wibrafonach, fletach, dzwonkach

Jakiś wyczuwalny wpływ na przestrzeń, lokalizację? Czy po prostu tonalnie tylko lepiej/inaczej?

Jestem świeżo po kilku godzin odsłuchów bezpieczników o których pisał Laska. Faktycznie ten z woskiem ma tendencję do pewnego homogenizowania barw, nie jest to klasyczne ocieplenie, natomiast coś w rodzaju uszlachetnienia wybrzmień. Nie złagodzenie czy utrata dynamiki ale jakby uplastycznienie średnicy. Kto posiadał choćby kabel XLO Limited Edition wie co mam na myśli. Rzecz odbywa się głównie w zakresie wyższej średnicy, tam jest więcej blasku ale i takiego lekkiego żelu, to chyba dobre określenie.

Tomku tytułem sprostowania, to co testowałeś, to nie są już bezpieczniki.

Wosk nie służy do gaszenia łuku elektrycznego podczas ewentualnego zwarcia, a drut w środku jest autorski :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomku tytułem sprostowania, to co testowałeś, to nie są już bezpieczniki.

Tak, my je nazywamy w slangu "niebezpieczniki" ';-)

Odpowiadając natomiast na inne pytania, nie zanotowałem istotnym zmian w kwestiach związanych z przestrzenią i otwartością dźwięku pomiędzy tymi z woskiem a bez. Generalnie najsłabszym punktem tego typu bezpieczników jest obudowa a dokładniej mówiąc zaciski wykonane ze standardowego materiału. Przez ten element traci się najwięcej mikroszczegółów więc w efekcie poczucie realizmu. Bezpośrednie porównanie z litym drucikiem Furukawy pokazało to niezbicie.

Generalnie najsłabszym punktem tego typu bezpieczników jest obudowa a dokładniej mówiąc zaciski wykonane ze standardowego materiału. Przez ten element traci się najwięcej mikroszczegółów więc w efekcie poczucie realizmu.

Bardzo mnie to dziwi że czepiacie się obudowy bezpieczników a liche ich oprawki w które je wstawiacie nie przeszkadzają wam?

Są one najczęściej wykonane z gorzej przewodzących prąd zarówno stali sprężynowej lub brązu sprężynującego i chromowane lub w szale uniesień pozłocone.

O co chodzi jak tak wąskie gardło jest zaraz obok?

To całe gniazdo bezpiecznika jest do ewidentnej poprawy !!!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To całe gniazdo bezpiecznika jest do ewidentnej poprawy !!!

Zgadza się, dlatego najlepiej jest wlutować drut na sztywno. Natomiast obudowa bezpiecznika wprowadza również istotne ograniczenia, przynajmniej tak wynika z moich eksperymentów.

Natomiast obudowa bezpiecznika wprowadza również istotne ograniczenia, przynajmniej tak wynika z moich eksperymentów.

I ma pewne rozwiązanie które to w pewnym zakresie nieświadomie dla konstruktora niweluje :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

I ma pewne rozwiązanie które to w pewnym zakresie nieświadomie dla konstruktora niweluje :)

Teoretycznie szklana izolacja powinna pomagać, ale nie zauważyłem żadnych korzyści z niej wynikających.

Teoretycznie szklana izolacja powinna pomagać, ale nie zauważyłem żadnych korzyści z niej wynikających.

Jak to Shakin Dudi śpiewał "Oj nie tak Panowie, nie tak"

O co biega zasygnalizowane jest niżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiem, efekt tunelowania. Ale to jest właśnie nieodparcie związane ze szklaną rurką, w której to zjawisko zachodzi.

Nie zjawisko nie następuje w szklanej rurce.

Natomiast obudowa bezpiecznika wprowadza również istotne ograniczenia, przynajmniej tak wynika z moich eksperymentów.

Bardzo mnie to dziwi że czepiacie się obudowy bezpieczników a liche ich oprawki w które je wstawiacie nie przeszkadzają wam?

Są one najczęściej wykonane z gorzej przewodzących prąd zarówno stali sprężynowej lub brązu sprężynującego i chromowane lub w szale uniesień pozłocone.

Czyżby tutaj były wysokiej jakości oprawki na bezpieczniki (pod nazwą Sicherungshalter):

Ukryta Zawartość

Jest napisane, że są kriogenizowane.

Ukryta Zawartość

Gość A&T

(Konto usunięte)

A gdyby tak powodować wszystkie ścieżki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.