Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 5000zł.

pool275

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega składa swój pierwszy zestaw stereo i poprosił mnie o pomoc, a ja proszę Was

Budżet do 5000zł, im mniej tym lepiej, prosiłbym Was o podanie 2 rodzajów zestawów, nowych i używanych.

Źródłem będzie komputer, więc szukamy samych kolumn podstawkowych + wzmacniacz + DAC.

Pomieszczenie małe, ok. 12m2 ze skośnymi ścianami. Zależy mu na wyglądzie systemu.

Co do repertuaru to najczęściej słucha:

the beatles, pink floyd, the doors

R&B typu usher i alicia keys

jazz, blues

Proszę o propozycje :)

https://www.audiostereo.pl/topic/94296-stereo-do-5000z%C5%82/

Kolumny w tym przedziale cenowym - zdecydowanie ATC SCM7, nic innego do bluesa i podobnych za tę cenę... Do tego jakąś elektronikę trzeba było by dobrać, jeśli źródłem jest PC - fajnie by było, gdyby miał na płycie port PCIex x1 (w nowszych płytach standard) wtedy bym polecił jakąś kartę dźwiękową Creative X-Fi ze złączem optycznym (w ten sposób uzyskujemy już stabilny zegar za niezłą cenę, oraz wszystkie obsługiwane formaty audio). + DAC, chyba że taniej można by zastosować jakiś USB-DAC. Co do wzmacniacza który wstępnie miał by napędzać ATC to sam nie wiem.... W zasadzie do 1000zł można znaleźć Denona PMA-1520 z wbudowanym już DAC-em stereo i niezłym brzmieniem :) Do tego oczywiście musisz doliczyć parę groszy na kable i jakieś standy (proponowane ATC są kolumnami typu monitor).

Witaj,

moją propozycją zestawu fabrycznie nowego byłby zestaw składający się ze wzmacniacza Cambridge Audio Azur 651A z wbudowanym USB DAC orz zestaw kolumn ATC SCM7. Konfiguracja ta niestety trochę przekracza budżet, jednak jest optymalna i bardzo funkcjonalna.

Alternatywnie warto brać pod uwagę kolumny Epos Elan 10 z elektroniką NAD C326BEE i zewnętrznym Usb Dac np. Calyx Coffee.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

a co sądzicie o V-DAC'u? ma w laptopie wyjście optyczne, więc sam DAC wystarczy, chociaż v-dac ponoć gra jeszcze lepiej przez usb.

Q21, a taka konfiguracja:

ATC SCM7 + NAD C326BEE, i tak już jest przekroczony budżet, ale jeśli grałoby to naprawdę dobrze, to myślę, że kolega trochę dołoży.

APS IO + Matrix mini - i

ps. te SCM7 nie będą miały basu (60 Hz -6 dB) ... mam teraz kolumny które mają przy najmniej optymistycznych pomiarach 52 Hz przy -6dB (47 Hz - 6 dB wg. pomiarów od producenta) i chciałoby się jeszcze więcej

SCM19 powinny mieć już fajne zejście ... tylko cena pewnie poza budżetem na cały zestaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.