Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 6tys. zł do salonu 24m

Martin83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o poradę jaki sprzęt wybrać. Chodzi o dobór zestawu z amplitunerem + głośniki 5.1 żeby mieścił się w 6 tys. zł.

Sprzęt ma grać w salonie 24m, w którym salon oddzielony jest tylko małą ścianką (2,4m) od kuchni, a od ściany do TV jest 3,9m.

Kolumny frontowe mają stać przy tej małej ściance na której jest TV. Wyczytałem, że w związku z tym nie mogą mieć bass reflexu z tyłu.

Chciałbym oglądać na tym sprzęcie filmy 50% i słuchać muzyki 50% głównie rock, soul, hip-hop, jazz.

Czy do takiego salonu jest wogóle sens kupować zestaw 5.1? nie jest to za małe pomieszczenie?

Na forum dość często pojawiają się wpisy o Dali cencept/zensor, roth oli 40 i jbl studio. Czy w takim pomieszczeniu i moich wymaganiach te sprzęty się sprawdzą?

Proszę o pomoc.

Poniżej rozkład salonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj,

w Twoim pomieszczeniu zdecydowanie musisz zastosować kolumny z przednim bass-reflexem. Wybór Dali Zensor jest optymalny. Moja rekomendacja to system złożony z amplitunera Denon AVR-1912 oraz kolumn Dali Zensor 5/1/Vokal.

Ewentualnie warto pomyśleć o elektronice Marantz - idealnym rozwiązaniem byłby SR 5006 lub NR 1602.

Zapraszam jednak na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór konkretnego rozwiązania,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21 dziękuję za odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanko. W specyfikacji Zensorów jest, że minimalna odległość od ściany musi być 20cm. Chodzi o ścianę boczną czy tylną?

Czy przekraczjąc budżet nie lepiej zagrałyby u mnie Znsory 7, a jeśli tak to wtedy jaka elektronika?

Zensor 5 raczej za małe na taki pokój. Przynajmniej jeśli idzie o odsłuch muzyki. Poza tym nie złożysz 5.1 nawet z tymi Zensor 5 i z amplitunerem w tej kwocie. Ani to do muzyki ani do kina.

Odległość od ściany dotyczy generalnie każdych kolumn - wszystkie grają lepiej im dalej stoją od ścian (tylna i boczna, a najgorszy jest narożnik pokoju)

Zensor 5 raczej za małe na taki pokój. Przynajmniej jeśli idzie o odsłuch muzyki. Poza tym nie złożysz 5.1 nawet z tymi Zensor 5 i z amplitunerem w tej kwocie. Ani to do muzyki ani do kina.

Jeżeli ma to dobrze zagrać to jestem w stanie wydać więcej na komplet z Zensorami 7, pytanie tylko czy to dobrze będzie grało i jaką elektronikę do tego?

Sugerujesz, że do tego salonu nie warto ładować 5.1, bo się zgubiłem :)

Moim zdaniem ze względu na układ pomieszczenia oraz Twoje preferencje muzyczne warto jednak zerknąć na Zensory 7. Odłóż w czasie zakup suba, zacznij od kompletu 5.0 (a może i 2.0). Posłuchaj tego może z Marantzem SR 5006?

To czy do takiego pomieszczenia kupować zestaw 5.1 zależy już tylko i wyłącznie od Ciebie. Wszystko rozbija się o przeznaczenie sprzętu. Mówisz, że będzie to 50/50 więc ciężko rozsądzić. Wiadomo, że muzyka najlepiej zabrzmiałaby na stereo, ale tu nie ma już tych efektów. Tę decyzję musisz niestety podjąć osobiście, na pewno odsłuchy będą w tym pomocne.

Pozdrawiam,

Michał

Jeśli zastanawaisz się nad wyborem pomiędzy zensor 5 czy 7 to bez wątpienia 7. Warto posłuchać ten zestaw. Przy okazji posłuchać też możesz Roth oli 40. Amplituner to już jest kwestia gustu. Wszystkie bedą grały podobnie, aczkolwiek nie identycznie. Im wyzszy model wybierzesz tym lepiej zagra w stereo. Na wystawie w Monachium pokazywali nowe modele Denona. Osobiście z wyglądu mi się podobają, jednak niestety są dosyć plastikowe. Najważniejsze są kolumny.

Witam,

Stoję przed podobnym wyborem co osoba zakładająca temat. W moim przypadku salon ma ok. 22m kw. Mniej więcej 5,5m x 4m. Również interesuje mnie amplituner + głośniki 5.0 lub ewentualnie z subwooferem. Chciałbym przeznaczyć na ten cel budżet ok. 5 tys zł - maksymalnie 6 tys. zł w przypadku zestawu z subem.

Sprzęt ma być w miarę uniwersalny, gdyż trudno mi określić czy częściej będzie używany do kina czy muzyki. Jednak zależy mi by dobrze sobie radził z stereo. Głównie słucham następujących rodzajów muzyki (kolejność ma znaczenie): rock, electro, hip-hop, soul, jazz.

Wstępnie wyszukałem sobie jakieś modele, które w miarę mieszczą się w zakładanym budżecie i proszę o radę odnośnie wyboru.

Elektronika:

- Onkyo TX-NR509,

- Onkyo TX-NR609,

- Yamaha RX-V471,

- Yamaha RX-V571,

- Denon AVR-1612,

- Denon AVR-1912,

Kolumny:

- Wharfedale Diamond 10.6/10.1/10.CS

- Wharfedale Diamond 10.7/10.0/10.CC

- Dali Concept 6 SET

- JBL Northridge Cine Pack 5.1

Na twoim miejscu poszedł bym w stronę najnowszego wzmacniacza denon 1713, kosztuje trochę ponad 2000, ale przy zakupie całego zestawu w jednym miejscu powinieneś dostać dobry rabat na wszystko.

Ukryta Zawartość

Miałem okazję posłuchać tego amplitunera i moim prywatnym zdaniem jest naprawdę bardzo dobry jeśli chodzi o kompromis kino/stereo.

Do tego dali concept 6. Kolumny te są dosyć uniwersalne. Jeśli nie lubisz ostrego grania i męczącej góry to odradzam zestaw JBL.

Ukryta Zawartość

To prawda. Wyszedłem z założenia, iż najpierw zaczerpnę informacji na temat produktów, które mieszczą się w akceptowanym przeze mnie przedziale cenowym i dowiem się na jakie inne jeszcze warto zwrócić uwagę. Dopiero później na bazie zebranych wiadomości zorientuję się w jakich salonach mogę dokonać odsłuchu.

A więc

Elektronika:

- Onkyo TX-NR509, - podstawowy amplituner Onkyo majacy Lana zdecydowanie lepeij rozbudowany od konkurencji i przystępny cenowo. W kinie rozbudowany na wysokim poziomie w stereo dajacy rade z iewymagajacym mocy glosnikami

- Onkyo TX-NR609, - uniwersalny amlituner sredniej polki. Majacy bardzo szerokie popise z zakresu regulacji barwy dzwieku usatwien glosnikow. w stereo dosc agresywny

- Yamaha RX-V471, - biorac pod uwage konkurencje nie bral bym pod uwage

- Yamaha RX-V571, - j.w. zastanowil bym sie nad 671 gdzie w stereo jest jednym z lepszych. Bardzo dobrze radzacy sobie z przestrzenia. W kinie brakuje nieco ustawien dynamiki Audyseey

- Denon AVR-1612, - podobnie jak 509 dajacy rade z slabszymi glosnikami. w stereo przyjemny. funkcyjnie ograniczony, niewielkie mozliwosci rozwoju

- Denon AVR-1912, - dzwiekowo to samo co 1612, dochodzi Lan 7 knałów lub bi amp, nieco przereklamowany na tle konkurenci 609 i 671

Kolumny:

- Wharfedale Diamond 10.6/10.1/10.CS - przyjemny basik. Jednak malo uniwersalne glosniki. wymagajace jasnej elektroniki oraz dobrze kontrolowanego basu. Ogolnie slabo zestrajaja sie z ampitunerami kin domowych. Gora znieksztalcona, przy niektorych utwarach bardzo jazgotliwa przy innych skolei bardzo wycofana

- Wharfedale Diamond 10.7/10.0/10.CC - podobnie jak wyzej. Przy wiekszych frontach mniejsze tyly? w kinie dynamika byla by nie zachowana

- Dali Concept 6 SET - fajne w stereo najlepsze z paczki. uniwersalne i dobrze wykonane, w kinie MOZE zaznaczam tylko moze brakowac nieco pazura

- JBL Northridge Cine Pack 5. z wykopem do kina najlepsze z paczki jednk stereo na srednio niskim poziomie. pry wylaczeniu suba bas rozlewajacy i nieco go malo.

Ja dołozyl bym jeszcze:

Tannoy V4 - podobnie jak Dali uniwersalne, jednak maja ten brakujacy pazor zarwno w gornym jak i dolnym pasmie

Heco Metas 501 - troche drozsze swietnie wykonane, bardzo dobrze brzmiace kolumny zarowno w kinie jak i w stereo

Magnat 655 - rewelacyjnie wykonane jak na swoja kase. Duza dynamikai moc w muzyce moze (znowu moze nie musi) brakowac nieco srednich tonow

Klipsch F10 - cieple bardzo miekko grajace kolumny. W kinie lepsze od JBL w stereo wymagaja obrze nagranego utworu (w zwiazku z tuba sopranowa)

Witam ponownie,

Dokonałem zakupu i chciałem podziękować za otrzymane rady.

Ostatecznie po odsłuchu w salonie Audioplaza w Poznaniu zdecydowałem się na kolumny Dali Concept 6.

Rzeczywiście są dość uniwersalne i z muzyką sobie dobrze radzą - co bardzo mi pasuje. Wybór amplitunera padł na Denona 1912.

Na cały zestaw otrzymałem dość wysoki rabat i nie da się ukryć, iż to miało także duże znaczenie.

Ogólnie z jakości sprzętu jestem bardzo zadowolony, tak samo jak z obsługi w samym salonie, w którym kupiłem sprzęt.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.