Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner i dac

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

To nie ma sensu . Amplituner dostanie z DACa analog i zamieni go na sygnał cyfrowy i z powrotem na analog ( może podpiąć daca pod wejście wielokanałowe multi chanel input Front LR ? )

Ty chcesz poprawić stereo ?

Jeżeli masz podpięte dwie końcówki mocy pod amplituner Front LR to szukaj DACa z POKRĘTŁEM GŁOŚNOŚCI i tam podepnij DACa ( tzn. do końcówek mocy ) .

Do DACa podepnij cyfrowo źródło dźwięku stereo .

Podaję przykład regulowanego DACa na pilot :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli nie masz końcówek mocy podpiętych pod ampli to w celu poprawy stereo możesz podpiąć wzmacniacz stereo zintegrowany ( tego jest na forum dużo )

Edytuję : UWAGA NIEKTÓRE DACE MAJĄ REGULACJĘ POZIOMU GŁOŚNOŚCI TYLKO DLA WYJŚCIA SŁUCHAWKOWEGO .

Ukryta Zawartość

Edytuję : O kurcze zapomniałem że do końcówki mocy jest podpięty już ampli , więc żeby podpiąć DACa trzeba jeszcze zastosować przełącznik RCA , by przełączać między amplitunerem a DACem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94591-amplituner-i-dac/#findComment-2490709

To nie ma sensu . Amplituner dostanie z DACa analog i zamieni go na sygnał cyfrowy i z powrotem na analog ( może podpiąć daca pod wejście wielokanałowe multi chanel input Front LR ? )

Ty chcesz poprawić stereo ?

Jeżeli masz podpięte dwie końcówki mocy pod amplituner Front LR to szukaj DACa z POKRĘTŁEM GŁOŚNOŚCI i tam podepnij DACa ( tzn. do końcówek mocy ) .

Do DACa podepnij cyfrowo źródło dźwięku stereo .

Ale zes napisal...

Po pierwsze to DAC jak sama nazwa wskazuje to przetwornik cyfrowo-analogowy i dziala tylko w jedna strone - zamienia dane na sygnal analogowy. W druga strone robi to ADC.

Po drugie amplituner jak dostanie z daca sygnal analogowy nic na cyfre juz zamieniac nie bedzie (bo i po co?).

Po trzecie to nie wiem skad tys te koncowki mocy wzial. :)

A odpowiadajac na pytanie tomii241 - dac mozesz po prostu podpiac do wejsc analogowych amplitunera dla kanalu fl i fr. Ale taka operacja ma sens wlasciwie tylko jesli dac bedzie lepszy niz ten jaki zastosowano w twoim amplitunerze (masz taka pewnosc), a i tak wykorzystanie amplitunera do stereo jest mocno dyskusyjne (patrz temat "kino dajace rade w muzyce" czy jakos tak), szczegolnie jesli amplituner jest na tyle slaby jako calosc, ze zewnetrzne przetworniki sa lepsze od tych wbudowanych.

A juz zaproponowanie ci jakiegos modelu dac'a przy tak skapych informacjach jakich udzieliles jest, powiedzialbym, niemozliwe.

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/94591-amplituner-i-dac/#findComment-2490942

Po pierwsze to DAC jak sama nazwa wskazuje to przetwornik cyfrowo-analogowy i dziala tylko w jedna strone - zamienia dane na sygnal analogowy. W druga strone robi to ADC.

Co w tym dziwnego ?

Po drugie amplituner jak dostanie z daca sygnal analogowy nic na cyfre juz zamieniac nie bedzie (bo i po co?).

Bo tak jest taniej zbudować amplituner ( zamienianie sygnału analogowego na cyfrowy i z powrotem na analog ) .

Po trzecie to nie wiem skad tys te koncowki mocy wzial

Domyślam się tylko z zawartości pytającego ( zadał pytanie z związku z kupnem pięcio kanałowej końcówki ) .

Ale taka operacja ma sens wlasciwie tylko jesli dac bedzie lepszy niz ten jaki zastosowano w twoim amplitunerze (masz taka pewnosc), a i tak wykorzystanie amplitunera do stereo jest mocno dyskusyjne (patrz temat "kino dajace rade w muzyce" czy jakos tak), szczegolnie jesli amplituner jest na tyle slaby jako calosc, ze zewnetrzne przetworniki sa lepsze od tych wbudowanych.

Dlatego sygnał stereo nie trzeba przepuszczać przez ampli .

https://www.audiostereo.pl/topic/94591-amplituner-i-dac/#findComment-2490969

Ja w tym temacie nie widze niz o zakupie "pieciokanalowej koncowki". Stad moje zdziwienie.

Z tym, ze pieciokanalowa koncowka (wspomniana w innym watku jak mniemam) to nie amplituner. I stad moje zachodzenie w glowe po kiego grzyba komus dodatkowy przetwornik jak juz ma jeden w amplitunerze i kombinacje jak to ze soba zestawic.

Co do reszty... Cos mi sie uwidzialo... Za duzo pracy chyba. Dobrze ze juz weekend.

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/94591-amplituner-i-dac/#findComment-2491079
  • 3 tygodnie później...

Daca do ampli raczej sie nie podlaczy.Mozna wykozystac wyjscie pre out w ampli i podlaczyc go pod (koncowke,lub inny wzmak ) .Do tego wzmaka wtedy ida fronty i sa napewno lepiej napedzone niz z ampli.

Wada :do ogladania kina potrzeba wlaczony dodatkowy klocek.

Zalety: 1 kolumny frontowe do kina i do stereo.

https://www.audiostereo.pl/topic/94591-amplituner-i-dac/#findComment-2504871

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.