Skocz do zawartości
IGNORED

Perfekcyjnie nagrany blues?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o podpowiedzi: jakie płyty bluesowe polecacie ze względu na jakość nagrania?

Tylko nie Eric Bibb, bo go nie lubię... ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/94598-perfekcyjnie-nagrany-blues/
Gość glazior

(Konto usunięte)

Nie rozumiem pytania. Czy chodzi o wykonawców? Bo jakość nagrania kojarzy mi się z jego realizacją, nośnikiem itp.

Erica Bibba średnio klasyfikuję i dla mnie prawdziwy blues to John Lee Hooker, Chuck Leavell, Angela Strehli, Marcia Ball, Tab Benoit.

Bluesa można posłuchać też w mocnym wykonaniu Joe Bonamassy, Popa Chubby czy Anthony Gomesa.

W stylu bluesa chicagowskiego ja np. lubię Taila Draggera, w stylu zydeco Contino.

Tych co wymieniłem są dla mnie wspaniali jak i setki innych, w tym nie wymienione przeze mnie niezapomniane ikony bluesa.

W Polsce też są, chociażby Jan Kyks Skrzek.

I co Tobie podpowiedzieć? Może zacząć od Dutch Swing College Band.

Pozdrawiam.

Cucka Leavella i Hookera mam, Kyksa mam na winylu :), ale nie chodzi mi o dobry blues (bo to każdy odbiera inaczej - dla mnie np. to Mighty Mo Rodgers), tylko o dobrze nagrany blues.

Tak dobrze jak np. ta piosenka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Proszę o podpowiedzi: jakie płyty bluesowe polecacie ze względu na jakość nagrania?

Na XRCD JVC - Duke's Big 4 - Duke Ellington Quartet - masz bluesa...Niezłego! I brzmi bardzo dobrze!

41vlZ2MTIGL._SL500_AA300_.jpg

Wiele płyt bluesowych jest bardzo dobrze zrealizowanych. Jest cały katalog delmarku, Audioquest, Telarc (chociaż w przypadku tego labela nie jestem do końca przekonany o jego poprawności audiofilskiej ;-)... no i kilka pozycji z JVC XRCD - Count Basie & His Orchestra - "88 Basie Street", to jest to czego poszukujesz! ;-) DMP też wydało niezłą i świetnie zrealizowaną The Vivino Brothers...i Vivino oddzielnie... Można dorzucić Just One Night - koncert Claptona z Tokio - Teatr Budokan. No i oczywiście Aligator Records i cała plejada gwiazd i nie tylko! GRP też oferuje niezłe bluesowe klimaty o nienagannej jakości - jest bardzo dobrze zrealizowany koncert BB Kinga z teatru Apollo w nowojorskim Harlemie. Skoncentruj się i zastanów, czego pragniesz i oczekujesz w bluesie. Czy lubisz bigbandowe aranżacje, czy deltę Mississippi, czy elektrycznego bluesa, czy akustycznego...itd...itp. Nie można mieć wszystkiego, a dobrych realizacji nie brakuje - no chyba że można! ;-)

Pozdr, M

61xs4x8nCcL._AA160_.jpg51lm5dVLkVL._AA160_.jpg511V85VTm1L._AA160_.jpg

Parker's Mood

Kiedyś, dawno temu na fali fascynacji sprzętem zakupiłem tę płytę, bo miała być fantastycznie nagrana. No i jest nagrana ok, tylko materiał na płycie taki sobie... Coś jak z płytami Chesky Records

O, to może być ciekawe...

Nie mam dostępu do wydania audioquesta ale znalazłem jego 2 płyty w wydaniu JVC-XRCD.

O... będą za 2 minuty. Jak ja kocham Rosjan! :)

Zaraz przerzucę na serwer i dam znać jak mi się podoba nagranie.

Gośc wygląda na dość znanego - lista jego osiągnięć:

Grammy Award Nominee

Indie Awards Nominee

Real Blues Magazine- RB & Soul Performer 1997, 1998, 1999

W.C. Handy Awards Nominee-1994-2003

Germany's Talkin' Blues Winner-Blues Entertainer 1998

Trophee's France Blues-Winner Int'l Performer 1998

Kaluah Boston Music Awards Nominee-1997

Academy for Advancement of High End Audio-Winner 1996

NAIRD Award-Winner 1996

Boston Music Awards-Winner 1993 Best Blues Album & Blues Act

3 minuty później... no faktycznie: świetnie nagrane a muzyczka, cóż... :) Ale posłucham, oczywiście!

Ze swojej strony, jeśli lubicie dobrego bluesa i żeby był dobrze nagrany, to polecam ten album - miesza w trzewiach! :)

Claptonridingwiththeking.jpg

Nie bardzo potrafię porównać jakość nagrań między dobrymi a perfekcyjnymi, ale może Ci coś powiem jak powiem że dvds Crossroads z występami największych bluesa prezentują b. wysoką jakość dźwięku. Gospodarzem cyklicznych spotkań jest Eric Clapton.

O właśnie! Zapomniałem o Mayallu, którego póżna płyta i koncert z okazji jego 70 urodzin też jest bardzo dobrze nagrana - John Mayall & Bluesbreakers - 70th Birthday Concert. Jeszcze sprawdż Jimmy Smitha - Dot Com Blues (Verve) oraz Shemekie Copeland i jej płytkę - Talking To Strangers z 2002 roku (Aligator Records).

41NAHMRNM5L._AA160_.jpg51AsQdwHsEL._AA160_.jpg51xi3wVNWEL._AA160_.jpg

Parker's Mood

Gość partick

(Konto usunięte)

Ze swojej strony, jeśli lubicie dobrego bluesa i żeby był dobrze nagrany, to polecam ten album - miesza w trzewiach! :)

Claptonridingwiththeking.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=3vRLQvDwqTg

"This is a live recording with no overdubs or edits except for dobro overdub on 'How Long Blues' and drum overdub on 'Motherless Child'."

70th birthday nie wymienilem,bo gora ma coskolwiek digital splash,niestety,(1sza plyta znacznie ciekawsza)

a i Clapton na tej plycie Mayalla to Craptone..., ale boski Eric zagral bosko i brzmi perfecto w River of Tears z plyty One more car One more rider,Billy Preston a jakze,w tym samym kawalku,chyba solo zycia!

Ze względu na samą muzykę jak i jakość realizacji polecam poniższe:

A ciekawą recenzję tej płyty popełnij Jan tutaj:

Ukryta Zawartość

pzdr

Wu

post-25865-0-62188700-1338278221_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Trochę mnie dziwi ta "jakość" w bluesie. Dla mnie liczy się wyłącznie jakość grania bluesa, a nie jakość nagrania. Moim prywatnym faworytem jest album "Appleknockers Flophouse" zespołu Cuby + Blizzards. Staroć z 1968 roku, grają Holendrzy i na tej płycie najgenialniejszym utworem (dla mnie, oczywiście) jest "Go Down Sunshine". Oprócz tego albumu mam chyba wszystkie inne z okresu początkowego oraz wiele z lat późniejszych, bo pod tą nazwą ciągle śpiewa Cuby, czyli Harry Muskee z różnymi muzykami...

Jestem też wiernym od kilku dziesięcioleci zwolennikiem Johna Mayalla, ceniącym najbardziej jego wczesne nagrania, zwłaszcza z Peterem Greenem. Tu można by wymieniać dziesiątki płyt, więc zmilczę, by nie nudzić.

muzyka łagodzi obyczaje

Dla mnie mają urok niedoskonałe nagrania, np. tak jak tu - lekkie przestery na gitarze. Być może mam inne odczucia słuchając z winyla, dźwięk jest nieco inny niż to co tu zamieściłem. Na pewno warto posłuchać płyt Mayalla, nawet koncertowy turning point jest świetnie nagrany, fajna przestrzeń.

PS. Świetna płyta, polecam:)

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.