Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha NS-300 polepszenie wysokich tonów.

tomaszna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kolumny yamacha ns-300. Główną ich zaletą jest średnica – dla której jeszcze trzymam te kolumny. Słabe strony to basy które nadrabiam w razie potrzeby subwooferem i wysokie które dla mnie są za ciche, za łagodne i za mało detaliczne szczególnie powyżej 10kHz.

Chciałbym aby wysokie były głośniejsze, dokładne, szczegółowe i ostre.

I teraz pytanie co można na to poradzić, wymienić głośnik wysokotonowy na bardziej efektywny, zmienić elementy zwrotnicy na lepsze?

Na chwilę w miejsce wysokotonowych podpiąłem wysokotonowe samochodowe lanzary tcs (kopułka tekstylna 94db) i o ile zrobiło się ciut głośniej to jakość wysokich nie była najlepsza.

W najwyższym zakresie znowu zabrakło szczegółowości jak przy oryginalnej kopułce.

Częstotliwość podziału zwrotnicy to 3kHz.

Schemat zwrotnicy na obrazku.

Także zdjęcie użytych kondensatorów.

Proszę napiszcie co o tym sądzicie, może ktoś już ma receptę na te kolumny.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14457-0-26293400-1338144021_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz zaśniedziałe końcówki tej plecionki miedzianej.Pewno to nie jest przyczyną Twoich problemów, ale możesz to poprawić i czekać na porady specjalistów.

Ta plecionka miedziana o ile się nie mylę ma.5mm2, jeśli masz ją na wysokich tonach to moim zdaniem jest za gróba (1.5mm2 starczy).

Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Nic z tym nie zrobisz. Ewentualnie wymiana głośnika wysokotonowego i ponowne pomiary i projekt zwrotnicy. Wymiana elementw powinna pomóc, ale wątpie czy aż na tyle się polepszy.

Masz zaśniedziałe końcówki tej plecionki miedzianej.Pewno to nie jest przyczyną Twoich problemów, ale możesz to poprawić i czekać na porady specjalistów.

Ta plecionka miedziana o ile się nie mylę ma.5mm2, jeśli masz ją na wysokich tonach to moim zdaniem jest za gróba (1.5mm2 starczy).

Pozd.

Gruby pisze się przez u otwarte. Ludzie przestańcie wreszcie kaleczyć ten język

Skończyłem tylko 7 klas i z ortografią zawsze miałem problemy, postaram się poprawić.Pozdrawiam

Gruby pisze się przez u otwarte. Ludzie przestańcie wreszcie kaleczyć ten język

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Primo po pierwsze - wymień te dwa kondensatory do kopułki na 3,3 uF poliester. Primo po drugie; jak chcesz mieć szczegóły i przejrzysty, otwarty dźwięk nawet z pewną agresywnością ( wynikającą zwykle z właściwości wzmacniacza i CD ), trzeba wymienić kable do kopułki na cienki ( 0,4 - 0,7 mm średnicy) solid najlepiej miedziany. Oczywiście jeśli kable do głośników masz zmulające, jak np. linka o dużym przekroju, to Święty Boże nie pomoże i szkoda Twego czasu i 2 złotych i 50 groszy na kabelek.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wysokotonowe zasila u mnie drut w ekranie powlekany srebrem - już nie pamiętam jak to się nazywa ale dobrany dość dawno odsłuchowo jako najskuteczniejszy.

Cienki solid? Podaj proszę jakiś link gdzie to nabyć.

Podobnie do kondensatorów - wystarczy zwykły MKP czy próbować czegoś bardziej "audiofilskiego".

Właśnie dokopałem się do recenzji Yamahy NS-200 z Audio gdzie piszą że wysokie tony są wręcz wyostrzone. U mnie tego niestety brak.

Każdy słyszy inaczej; to podstawa. Zależy jeszcze od materii muzycznej. U mnie dobrze gra np. Prince czy Aerosmith, ale już ACDC niestety kicha. Natomiast cała muzyka akustyczna gra świetnie, bez szczególnych wyjątków. Co do kabli to polecam Resona i Audioquesta, choć uważam, że są zbyt grube. Eksperymentowałem kiedyś nawet na kablach TPSA - instalacyjnych solidach 2 X 0,5 mm średnicy i na moje ucho było lepiej, niż na 0,7 mm. Najpierw spróbuj głośnikowych i wewnętrznych na budżetówce; to pozwala określić kierunek poszukiwań. A poza tym, może potrzebujesz agresywnej tuby albo tytanu lub ceramika. Jest wielu zwolenników takich przetworników i trzeba wiedzieć, czego się chce.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zmienię kabelki wewnętrzne.

Spróbuję też srebrzonych.

A co z kondensatorem - jakieś wskazówki co do firmy?

Co do głośników - tubek nie preferuję ze względu na właściwości kierunkowe.

Natomiast zastanawiałem się na ile trzeba by przebudować zwrotnicę wkładając coś tytanowego o skuteczności powiedzmy 94-95db (obecna kopułka ok 91db).

O ceramicznych nie myślałem - jakieś przykłady?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.