Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz Ki Pearl Lite czy Denon Seria 1510 AE

piotrella41

Rekomendowane odpowiedzi

Ponownie serdecznie witam kolegów. Zrodził się mały problem więc proszę o opinię byc może ktoś ma już doświadczenie we wskazanych konfiguracjach zestawów. Szwagier podobnie jak ja użytkuje podłogówki Paradigm 11 v 7. Rzeczone zestawy najbardziej do niego przemawiają. Próbowałem Mu wytłumaczyć, że obydwie firmy to jedno i współpracuja ze sobą od dłuzszego czasu mimo, że szkoła dźwięku jest zróznicowana. Preferowana muzyka to rock i elektronika. Przyznacie zapewne, że przy tych upodobaniach nacisk kładziony jest na dynamikę, bas i szczegóły. Jeśli ktoś z grona posiada wiedzę i doświadczenie jak i wyrazi chęć podzielenia się nią bedę zobowiązany. Serdecznie pozdrawiam Piotr

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Witaj Piotrze,

obiektywnie wolałbym system oparty na elektronice marki Marantz, grający bardziej równo, lepszą przestrzenią. Marantz jednak jest delikatniejszy w dole pasma, kontrolując jednak znacznie lepiej bas. Denon natomias gra znacznie bardziej skrajami pasma, co może być docenione szczególnie przy kawałkach rockowych. Wybór należy do Ciebie, osobiście jednak koniecznie posłuchałbym jeszcze wzmacniacz Hegel H70 oraz Naim nait 5i-2. Jeśli zależy Ci na łagodniejszym brzmieniu, świetnym rozwiązaniem byłby wzmacniacz hybrydowy Vincent SV-226mk2 (warto na początku wymienić lampy).

Serdecznie zapraszam na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Porownywalem Denona PMA 1500 AE, ktorego posiadam od 5 lat z Heglem H100 (za 10 kzl) i poza lepsza przestrzenia nie bylo fajerwerkow. Denon gra rowniez przejrzyscie, ma mocniejszy od Hegla dol, gra cieplejszym nieco brzmieniem z dobra barwa. Zwazywszy, ze Denona nowego mozna wyrwac za 3700 zl i moze on konkurowac ze wzmacniaczem za 10 tysiecy bez zenady, to sadze, ze to kawalek dobrego pieca. Warto poslucha zanim wyda sie dziesiec tysiecy na klocek.

Porownywalem Denona PMA 1500 AE, ktorego posiadam od 5 lat z Heglem H100 (za 10 kzl) i poza lepsza przestrzenia nie bylo fajerwerkow. Denon gra rowniez przejrzyscie, ma mocniejszy od Hegla dol, gra cieplejszym nieco brzmieniem z dobra barwa. Zwazywszy, ze Denona nowego mozna wyrwac za 3700 zl i moze on konkurowac ze wzmacniaczem za 10 tysiecy bez zenady, to sadze, ze to kawalek dobrego pieca. Warto poslucha zanim wyda sie dziesiec tysiecy na klocek.

Mario_77 na wstępie dzięki za zainteresowanie tematem. Widzę, że posiadasz doświadczenie z Denonem. Przyznam, iż ten sprzęt za mną przemawia od samego początku. Marantz troche zawrócił mi w głowie zewnętrznym wykonaniem. Boczne listwy, porządna elektronika. Jednak podejrzewam, że Marantz nie zagra dobrze rocka. Jego dół jest bardziej kontrolowany, a przez to nie schodzi za nisko. Muszę pamiętać też o podłogówkach są one niemałe i potrzebują dobrego piecyka. Nie napisałeś na jakich kolumienkach u Ciebie pracuje Denon. Podzielam Twoje zdanie co do niepotrzebnego inwestowania w o wiele droższy sprzęt jak mozna osiągnąc podobne rezultaty odsłuchowe. No ale cóż różne są szkoły odsłuchu. Pozdrawiam Piotr

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

U mnie to gra z Audio Physic Tempo 6. Denon przezyl juz 3 pary kolumn. Na poczatku byly to biedniutkie Wharfedalle Diamond 9.5. potem 3 latka pogral z Dali Ikon 6, a teraz gra na wspomnianych Audio Physicach. To naprawde fajny, ciezki, dobrze wykonany wzmacniacz, choc Marantz moze czarowac swoja powierzchownoscia, ma te niebieskie swiatelka podswietlajace przedni panel, to zapewne takze dobry klocek. Wielu ludzi psioczy na marki typu Denon czy Marantz, bo sa nieaudiofilskie, ale co to znaczy tak wlasciwie. Osobiscie uwazam, ze liczy sie moc, barwa, przyjemnosc ze sluchania i te sprawy powinny byc brane pod uwage, ten wzmacniacz napewno lepiej wysteruje Twoje glosniki, niz Naim z najnizszej polki. Jesli masz do wydania 3-5 tysiecy na piec, z pewnoscia warto sie zainteresowac Denonem, Tutaj nie bedzie roznicy klas miedzy roznymi markami, raczej roznica pewnych filozofii, choc nie dramatyzowalbym tak bardzo. Roznice nie sa kolosalne w tym przedziale cenowym. Jeden bedzie bardziej przestrzenny, ale slabszy na basie, bedzie przez to sprawial wrazenie lepszej kontroli, inny bedzie mial wiecej mieska i lekkie poluzowanie z odrobine gorsza przestrzenia, ale jak mowie, nie sa to jakies kolosalne roznice. Denon gra w sposob oczywisty, nie dorabia jakiejs tam filozofii. Jest pieprzniecie gdy trzeba, sa ladne wysokie tony, ktore na AP wcale nie kluja w uszy, jest tez wyrazna, malo wstydliwa srednica. Bardzo duzo zalezy tez od plyt, nagran, realizacji. Denon nie upieksza specjalnie rzeczywistosci, swietne plyty pokaze w taki wlasnie sposob a kiepskie.... no coz, trudno zeby malowal dzwiek inny, niz jest na plytach. Jesli masz sklep gdzies pod bokiem, to wez oba, Twoja ocena i Twoj gust sa w tym watku najwazniejsze, choc warto poczytac sensowne opinie. Kazdy ma tam jakies doswiadczenia i zawsze mozna lyknac odrobine wiedzy w tym czarnym chaosie. Poza tym Denona tej serii wciaz klepia w Japonii, moj dziala przez lata bez zarzutu. Pamietam, ze w testach w laboratorium mial rowniez bardzo dobre wyniki, choc to juz sprawa drugorzedna. Tak wiec, gdybys mial jeszcze jakies pytania, wal smialo a najlepiej probuj sam, to jedyna sensowna droga.

no 1510 szczerze nie poraza. Jasne zbudowany jest super i ma moc ale dwiekowo no szalu nie ma. Sprawdziliscie NAD'a 356BEE albo Cambridge Audio 740?

A powiedz mi, gdzie jest szal w okolicach 3-4 tysiecy? Krell, MBL, Electrocompaniet, Audio Research, Accuphase to juz jednak troszke drozsze zabaweczki, poza tym koledze wyzej wcale nie musza bardziej odpowiadac. Zdziwilbys sie, co sie ludziom podoba, gdy nie widza co gra i gdy nie wiedza ile to kosztuje. Polecam takie zabawy, czlowiek bardzo pokornieje w obliczu swoich zmyslow i gdy nie moze na szybko dokonac zmian z A na B.

Z obu wymienionych również przychylałbym się do Denona PMA 1510, którego jestem posiadaczem. Przed zakupem słuchałem również KI Pearl Lite i wcale nie zachwyca. Moim zdaniem Denon wypadł zdecydowanie lepiej. Odnoszę wrażenie, że ten model Marantza to w dużej mierze PM7004, który został trochę stuningowany przez Kena i opakowany w ładne pudełko (chociaż czy te fortepianowe boczki są takie ładne, no nie wiem.). Słuchałem również Nada 356 i tu raczej też było słabiej, chociaż Nad 375 zagrał już zdecydowanie lepiej (ciągle myślę o jego zakupie, jednak kwota już inna). Tak jak koledzy radzili koniecznie posłuchaj, jednak moim zdaniem z tego grona zdecydowanie Denon. Nie ma co ukrywać, że to dobry, solidny wzmacniacz, może nie łechta audiofilskiego ego jak niektóre marki egzotyczne jednak co kto lubi.

Niemcy ocenili Nada takze wyzej od Denona, tylko ten wyglad...

To dla tych, ktorzy lubia recenzje i oceny, czasem trzeba przyznac pomagaja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nad w srodku wyglada bardzo solidnie, sporo bebechow:

Ukryta Zawartość

no i dobra cena ma teraz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nad rzeczywiście wygląda solidnie na pierwszy rzut oka, trochę jak chińczyki. Duży i ciężki, niestety na chińskich kondensatorach i chińskiej kontroli jakości.

Danonek jest "built to last" i grać będzie tak samo i za 15lat. Nie wiem jak oni to zrobili, że zapięli budżet z taką ilością elna silmic II.

Ponownie serdecznie witam kolegów. Zrodził się mały problem więc proszę o opinię byc może ktoś ma już doświadczenie we wskazanych konfiguracjach zestawów. Szwagier podobnie jak ja użytkuje podłogówki Paradigm 11 v 7. Rzeczone zestawy najbardziej do niego przemawiają. Próbowałem Mu wytłumaczyć, że obydwie firmy to jedno i współpracuja ze sobą od dłuzszego czasu mimo, że szkoła dźwięku jest zróznicowana. Preferowana muzyka to rock i elektronika. Przyznacie zapewne, że przy tych upodobaniach nacisk kładziony jest na dynamikę, bas i szczegóły. Jeśli ktoś z grona posiada wiedzę i doświadczenie jak i wyrazi chęć podzielenia się nią bedę zobowiązany. Serdecznie pozdrawiam Piotr

Do rocka Marantza nie kupuj, to zestaw raczej do muzyki spokojnej jazzu, pop, klasyka. Jest naprawdę znakomitym zestawem i w dobrej cenie (8 tys. - nowy) można jeszcze utargować. Denon na pewno sprawdzi się lepiej w tym gatunku muzyki...ale hm z niego taki prostak, banalny, daje ostro skrajami pasma, braku mu barwy. Polecam zwrócić uwagę szczególnie na Hegla H70 jest trochę droższy ale bardzo dobry, ewentualnie coś tańszego to Audiolab, może z końcówkami mocy,,,jak starczy kasy.

Brakuje mu barwy? Co masz na mysli? Fortepian brzmi jak fujarka a perkusja jak cymbalki? Mozna sie roznic gustami, ale pisanie o braku barwy to juz przegiecie i zwykla nieprawda. W zestawieniu z Heglem H100, ktorego mam wlasnie w domu na testach, Denon nie ma zadnych odstepstw barwowych. Bas Hegla jest lzejszy, mniej przekonujacy, przestrzen ma lepsza, ale Denon jakos mocno tez tu nie kuleje. Forum pelne jest stereotypow, Denon beeee i gra skrajami pasma, Hegel cacy, bo audiofilski, taki rasowy piesek. H70 to takze koszt 6 tysiecy bez mozliwosci negocjacji cenowych. I napisz prosze, na czym polega ta wybitnosc Hegla, bo poki co napisales tylko, ze z Denona cham a Hegel cacy. W czym to sie objawia, jak gra, co jest w nim takiego bardzo dobrego? To bedzie jakas pomoc, same stwierdzenia nikomu nie pomoga.

Mario_77,

Jako że masz możliwość porównania Hegla i Denona, proszę napisz coś o konturowości i zwartości podzakresu basowego obu wzmacniaczy.

Czy Denon ma bas raczej bułowaty, a Hegel bardziej zwarty i konturowy?

"Tynk pożera dźwięk" 747

Mario_77,

Jako że masz możliwość porównania Hegla i Denona, proszę napisz coś o konturowości i zwartości podzakresu basowego obu wzmacniaczy.

Czy Denon ma bas raczej bułowaty, a Hegel bardziej zwarty i konturowy?

Pisalem juz o tym w klubie Audio Physica, ale jeszcze raz. Generalnie Hegel H100 gra zwiewniej, to taki bardziej eteryczny dzwiek, w Denonie tego basu jest wiecej, wiecej mieska, acz nie jest to kluchowaty bas. Hegel rowniez potrafi uderzyc, ale nie wpada tak gleboko jak Denon i rysuje kontury ciensza linia, przez co moze sprawiac wrazenie lepszej kontroli nad pasmem. Jest w brzmieniu Hegla wiecej powietrza, zapewne jest tej przestrzeni wiecej, to takze zalezy od plyty. Tych zle nagranych Hegel tez nie wyciagnie. Jesli o detalicznosc chodzi, to w Heglu bylo wiecej planktonu, on na Denonie tez jest slyszalny, ale trzeba sie juz wsluchac, w Heglu jest lepiej slyszalny. Czuc, ze Hegel ma klase, to mocniejszy wzmacniacz, przy wyrownaniu glosnosci Denon wcale nie jest wzmacniaczem gorszym. Totalnie nie czuc dyskomfortu po odlaczeniu Hegla i przelaczeniu kabli na Denona. Oczywiscie dla kogos poszukujace przestrzeni i powietrza w dzwieku Hegel moze byc lepszym wyborem, dla milosnikow mieska, cieplego basu, Denon moze byc lepszym wyborem. To jednak w mojej ocenie roznica filozofii ale nie klas, te roznice nie sa duze. Trzeba jeszcze pamietac o cenie. Denona mozna wyrwac z legalnego zrodelka za 3600-3700, Hegel to wydatek 10000. Jesli ktos ma i szuka takiego brzmienia, na Denona nawet nie spojrzy, bo jest jak Toyota, dobra, niezawodna, ale bez szalu w wygladzie, a na dodatek sporo ich na ulicy. Odsluchow dokonywalem na Audio Physic Tempo 6. Teraz na weekend pomecze jeszcze oba piecyki, moze nasuna mi sie jeszcze jakies wnioski.

• 4 tygodnie później...

Teraz na weekend pomecze jeszcze oba piecyki, moze nasuna mi sie jeszcze jakies wnioski.

Minęło kilka weekendów :-)

Mario_77 masz jeszcze jakieś obserwacje lub wnioski?

=> piotrella41 Wybrałeś coś? Czegoś słuchałeś?

Minęło kilka weekendów :-)

Mario_77 masz jeszcze jakieś obserwacje lub wnioski?

W zasadzie to co napisałem powyżej. Hegel to dobre urządzenie, ale też drogie i nie wybija się ponad Denona, tak aby uznać Hegla za sprzęt lepszy. To są zwyczajnie różne prezentacje i filozofie. Oba wzmaki to dźwięk czysty, przejrzysty, w zasadzie mało dodają od siebie. Były płyty, na których bardziej sprawdzała się prezentacja Denona i takie, gdzie Hegel pokazał swoją klasę. Denon to większa podstawa basowa, więcej mięska. Hegel to bardziej doświetlona góra i średnica, piecyk jest detaliczny i lżejszy na dole pasma. Na Denonie tez słychać detale, ale trzeba się bardziej wsłuchać, bo przesunięty ku górze balans tonalny Hegla lepiej naświetla ten cały plankton. Totalnie nie ma dyskomfortu przy odłączaniu Hegla, nie ma tego poczucia, że dobre się skończyło i pora słuchac byle czego. Cóż, Denona tak jak pisałem można wyrwać za 3700, Hegel kosztuje dziesięć, choć młode używki chodzą za około 6 tysięcy (ostatnio na allegro model H100). To co mi sie w Heglu ewidentnie nie podobało, to buczące trafo. Przy cichych, nocnych odsłuchach to po prostu słychać, a nie powinno mieć to miejsca w urządzeniu pretendującym do Hi End. Może skuszę się z czasem na używkę, bo za dychę można już sobie powybrzydzać w wielu piecach. Krell S300i, Stello Ai500 firmy April Music, Creek Destiny, Denon z serii 2010, najwyższy model Exposure i wiele innych godnych uwagi.

Z tych dwóch wybrałbym Denona, ta firma robi solidne klocki, na lata, z Marantzami bywało różnie, znane były problemy z nierówno grającymi kanałami nietaniego przecież wzmaka Marantz Pm8003, ze źródłami też były jakieś problemy. Jeżeli mógłym coś doradzić to jeżeli możesz posłuchaj nowego C.e.c.-a 3800. Kilka lat temu dobierając wzmacniacz do moich kolumn porównywałem (słuchałem) Denona 1500AE i C.e.c-a 3300r, przestrzeń,dynamika, czystość grania na duży plus dla C.e.c.-a.

Takie same problemy miały miejsce również w danonku pma150ae

Oooooo, to nie wiedziałem. Mam grzebniętego (wymieniony dysk twardy) Denona CHR-f103 (super na imprezki hi.hi) i zero problemów przez cztery lata, C.e.c odpukać też bezawaryjnie.

To nie chodzi o awaryjność, gdy potencjometr jest nierówny to jest nierówny od nowości. Niska czułość przedwzmacniacza dodatkowo zwiększa problemy - słucha się na wtedy na niskich ustawieniach potencjometru.

Mario - dzięki za odpowiedź

nie ma dyskomfortu przy odłączaniu Hegla, nie ma tego poczucia, że dobre się skończyło i pora słuchac byle czego

I tego się trzymajmy :-)

Stara sprawa więc nie wiem czy jest sens komentować, wieć może narazie tylko krótko: Denona nie słuchałem, ale marantz faktycznie do rocka jest średni. W zestawieniu z mocno "rockowymi" kolumnami może być ok, ale najcześciej jest delikatnie i przestrzennie, czyli zdecydowanie bardziej w stronę jezzu, popu, klasyki.

Choć oczywiście, nie są to duże róznice. No i nie można wykluczyć, że takie delikatne podanie ciężkiej muzyki też może się komuś podobać :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Ja tez mimo iż sprawa nieco starawa coś dorzucę, może komuś się to przyda a trochę wiem o tym wzmacniaczy bo mam go już drugi raz. Podstawowa zasada musi się dobrze wygrzać, u mnie zaczął grac po trzech miesiącach. Na początku gra bez wielkiej analityczności i mocno dołem aby po kilku godzinach przejść do pewnej metaliczności wtedy trochę męczy a bas wraca do normy. Po dłuższym wygrzaniu metaliczność się wycofuje, wzmacniacz zaczyna grac ciepło. W moim systemie jest trochę za mało wysokich tomów dlatego tak jak pisze Mario_77 jest mniej "planktonu" i miej doświetlona góra ale sprawę załatwiłem kablami.

skk

Trzy miesiące grałeś, żeby wygrzać?

24/7 ?

To zależy z jaką częstotliwością się słucha w moim przypadku denon dobrze zagrał po ok. 5-6 miechach. Muza rockowa na nim to przyjemność : gitary, bas i perkusja, np. solówki; jednak preferuje dobrze nagrane płytki ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Wszystkie nowe wzmacniacze, które przewinęły się przez mój system, były "w miarę" wygrzane po jakimś tygodniu/10 dniach.

Ale ja słucham/gram około 10 godzin dziennie ... Może to dlatego... :-)

Wszystkie nowe wzmacniacze, które przewinęły się przez mój system, były "w miarę" wygrzane po jakimś tygodniu/10 dniach.

Ale ja słucham/gram około 10 godzin dziennie ... Może to dlatego... :-)

Nawet twierdzę że adams19 ma racje bo jeśli nie pracuje kilka dni to trzeba "pokatować" go kilka godzin. Zresztą mam ten wzmacniacz po raz drugi więc trochę o nim wiem, jeśli ktoś ma pytania zapraszam.

Adams19 denon preferuje dobrze nagrane płyty bo jest przezroczysty nie dodaje nic od siebie (może trochę) to jego największa zaleta.

skk

Po dłuższym wygrzaniu metaliczność się wycofuje, wzmacniacz zaczyna grac ciepło. W moim systemie jest trochę za mało wysokich tomów dlatego tak jak pisze Mario_77 jest mniej "planktonu" i miej doświetlona góra ale sprawę załatwiłem kablami.

stalin - co rozumiesz pod pojęciem "dłuższym" wygrzaniu? 50h? 100h?

Jakimi kablami wyeksponowałeś górę?

stalin - co rozumiesz pod pojęciem "dłuższym" wygrzaniu? 50h? 100h?

Jakimi kablami wyeksponowałeś górę?

Nie mierzyłem na godziny raczej na dni ale 50 godzin to za mało myślę ze coś koło 100. Pewnie ma tez znaczenie intensywność używania. Ten wzmacniacz "lubi być ciepły" i najlepiej się czuję jak pracuje po kilka godzin dziennie. Podobne spostrzeżenia miałem z przedwzmacniaczem lampowym.

Kable zrobiłem sam. trochę to trwało zanim osiągnąłem to o co mi chodziło. Lica srebrna to to co mnie usatysfakcjonowało. Na miedzi miałem zamglony obraz stereo. Teraz słychać np jak Meg z The White Stripes zsuwa pałkę po talerzu i dopiero uderza w talerz. Pewnie da się kupić lepsze kable ale na pewno nie za takie pieniądze.

skk

Denon to z zasady neutralny wzmiacniacz, choć jak mawiają recenzenci, stoi po cieplejszej stronie neutralności. Lubię go, choć gdybym sam mógł stroić brzmienie, to otworzyłbym Denona lekko na górze. Tu Hegel ładniej prezentował tą część pasma. Kable..... zdzieramy na nich zęby na forum i w zasilające totalnie nie wierzę. Nie wiem jakby to było, gdybym srebrnymi w stylu Albedo okablował cały system. Kable to jednak jak dla mnie pogranicze percepcji. Tej góry można by dodać podłączając otwarte na górze źródło w stylu CA Azur, najlepiej ich topowy cedek, lub tańszy dac tej firmy. To także kwestia kolumn, bo na przykład na Dali Ikon 6 góry było aż nadto, na Audio Physicach Tempo 6 natomiast, nie obraziłbym się na przyrost detaliczności. Oczywiście zależy też jaka płytę wrzucimy. Warto popracować też nad akustyką, ale to sprawa oczywista. W tej cenie to naprawdę dobry piec i nie ma się czego wstydzić. A że zawsze można lepiej...... no można, ale trzeba też głębiej sięgnać do kieszeni. Marantz, to nieco lżejsza estetyka dźwiękowa, kwestia gustu, posiadanych kolumn i akustyki, a także muzyki jakiej się słucha. Otwartość Hegla w górze pasma, przy jednoczesnym odchudzeniu dołu, przeszkadzała mi przy muzyce rockowej i gotyku. Było sucho i nieciekawie, te płyty których słucham, nie należą do dobrze nagranych. Denon lekko ocieplał, zaokrąglał, czyniąc tą muzykę strawniejszą. Na płytach dobrze nagranych w stylu Sobremesa Anny Jopek, trudno było wyłonić zwycięzcę. A całościowo daję remis, co przy stosunku cen obu wzmacniaczy jest warte odnotowania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.