Skocz do zawartości
IGNORED

Sterownik wzmacniacza: selektor+regulacja wzmocnienia (ALPS/PGA2310/PVC/..), II generacja by JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Bardzo interesujący temat, ale coś autor zamilkł. Będzie "nasz ulubiony ciąg dalszy ?"

Edytowane przez indian53

Witam,

Autor ma ostatnio trochę mało wolnego czasu, a po za tym udzielał się w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Dziekuję za odpowiedź. Pilnie zacząłem śledzić także tamten wątek, a tu spokojnie poczekam aż szanowny Autor wznowi swój autorski projekt.

Pozdrawiam

Krzysztof

Temat idzie troszkę jak krew z nosa :) wieć zaczynam poznawć atmela :)

Mam na tapecie klika projektów na raz:

- sterownik DS1802

- nowa wersja konwertera USB-I2S-SPDIF (TAS1020B)

- DAC USB na TAS1020B i ESS9023

- DAC na ESS9018

- system pomiarowy na PCM4222

- sterownik lampowca wersja II

- konwerter USB SPDIF w wersji do 192Khz (DSP C5535)

Cóż nie na wszystko starcza czasu więc w zależności od nastroju skaczę pomiędzy tymi projektami.

W Twoim wątku też nie dzieje się za wiele.

Pozdrawiam

JarekC

Ja sie jak zwykle poczepiam :)

- nowa wersja konwertera USB-I2S-SPDIF (TAS1020B) - po co odgrzewać coś co juz dawno straciło sens ?

- DAC USB na TAS1020B i ESS9023 troszkę jak wyzej

- DAC na ESS9018 - budujesz Decoder ?

Po co tyle podobnych czasem - rozwiazań równolegle ?

A na koniec z 5535 ? to rozumiem do ESSki9018 ?

No chyba ze to tak dla sportu, a to co innego

Mój temat tak leży ruszy dopiero za kilka miesiecy są też inne tematy ....

HiHi A ja wczoraj przestroiłem :) Diorę DUET :) 35 lat i działa :) dziś tak sie już nie robi sprzętu :) - dla kolegi bo poprosił sentyment jest silny, zreszta za jeszcze kilka lat zaczną być droższe od ....

Ja sie jak zwykle poczepiam :)

- nowa wersja konwertera USB-I2S-SPDIF (TAS1020B) - po co odgrzewać coś co juz dawno straciło sens ?

- DAC USB na TAS1020B i ESS9023 troszkę jak wyzej

- DAC na ESS9018 - budujesz Decoder ?

Po co tyle podobnych czasem - rozwiazań równolegle ?

A na koniec z 5535 ? to rozumiem do ESSki9018 ?

No chyba ze to tak dla sportu, a to co innego

Mój temat tak leży ruszy dopiero za kilka miesiecy są też inne tematy ....

HiHi A ja wczoraj przestroiłem :) Diorę DUET :) 35 lat i działa :) dziś tak sie już nie robi sprzętu :) - dla kolegi bo poprosił sentyment jest silny, zreszta za jeszcze kilka lat zaczną być droższe od ....

To i ja się zrewanżuję bo Twoje uwagi nie są konstruktywne i nic nie wnoszą do tematu.

Jak przyszło pokazania własnego projektu to okazało się że będzie za kilka miesięcy czyli pewnie nigdy.

Zaczynam Cię zaliczać do osób które "wiedzą lepiej" ale gdy trzeba to udowodnić w praktyce to nie potrafią

nagle nie mają czasu ,akurat im się nie chce, itp Pokaż jakiś swój własny projekt!

Dlaczego TAS1020B bo w dalszym ciągu pliki do 24/96 stanowią pewnie ponad 90% dostępnych a Windows dalej nie posiada driverów do UAC2.0

Dlaczego ESS9023 bo go nie było jeszcze na tym forum a podobno gra dobrze i jest prosty w aplikacji

Dlaczego ESS9018 bo chcę zobaczyć jak to gra

Dlaczego C5535 bo lubię poznawać nowe rzeczy a z DSP jeszcze nie pracowałem.

Jak może zauważyłeś w temacie z DS1802 pojawiło się kilka cennych uwag co do projektu PCB to ją poprawiłem i jest nowy bardziej uniwersalny.

I na takie uwagi zawsze reaguję.

JarekC

• 3 tygodnie później...

Jakieś postępy?

Czy autora pochłonęły bez reszty inne projekty? :)

mam nadzieję, że nie do końca pochłonęły bo sterownik z PVC idealnie pasuje do mojego pre z DAC-em, no i te śliczne wyświetlacze led...

mam nadzieję, że nie do końca pochłonęły bo sterownik z PVC idealnie pasuje do mojego pre z DAC-em, no i te śliczne wyświetlacze led...

Postaram się maksymalnie szybko powrócić do tego tematu.

Od tematu odrywały mnie inne projekty.

Właśnie zakończyłem prace nad nową wersją płytki do konwertera USB-I2S, szczegóły w osobnym wątku.

Z pkrecz kończymy też testy sterownika do DS1802.

Po drodze jeszcze tylko DAC na ES9023.

Próbki są już u mnie na stole więc tylko szybki projekt PCB i będę mógł wrócić to tematu sterownika PVC.

Pozdrawiam

JarekC.

• 4 miesiące później...

W sumie też zaczął mnie temat interesować. czekam więc ja info, jak idzie :)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Witam,

deko nie na temat ale 3 słowa o Sabre ESS9023.

Mam dwa DACi na tej kości. Oba z Tenorem TE7022L.

Chodzą na sterach windows lub na sterach od Teralink.

Gra to całkiem nieźle.

Jeden DAC ma nieregulowane wyjście analogowe 2.2 Vrms i jest ono deko przesterowane...

Drugi ma regulowane, i tu pomaga wyraźnie zdjęcie z potencjometru z pozycji Max, tak na godzinę 15stą.

Podłączane bezpośrednio do końcówki mocy jak i przez Pre

Zasilany jest też nie z linii USB jak pierwszy a z zewn. zasilacza liniowego 12VDC 1A

Do obu można na wyjściu podłączyć słuchawki. Przy 32 Ohm mamy ~ 1 Vrms. Przy 250 Ohm coś koło 1.2 Vrms

Jak powstanie coś na TAS1020B + ES9023 (nawet bez Spdif) zapisuje się pierwszy w kolejce na taki DAC.

Pozdrawiam

Witam,

Zgodnie z obietnica wróciłem do tematu.

Dzisiaj poszły do produkcji płytki prototypowe do nowej wersji wyświetlacza.

5 matryc LED 8x8 punktów 0.7" wysokości, na płytce miejsce na dwa typy odbiorników IR

Powinienem je dostać zaraz po powrocie z urlopu i wtedy wrzucę fotki.

Na następny ogień idzie płytka PVC i poprawiona płytka selektora.

Pozdrawiam

JarekC

A jak zapytam Kolegów gdzie najtaniej kupie PGA2320 lub 2310 (potrzebuje go tylko do testów sterownika dlatego szukam najtańszego źródła)?

• 2 tygodnie później...

Witam,

Płytki prototypowe dotarły.

Może przez święta uda mi się je uruchomić.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płytka wyświetlacza uruchomiona.

Z samym wyświetlaczem nie było żadnego problemu.

Natomiast okazało się że miałem błędnie zdefiniowany odbiornik IR i na PCB jest błąd podłączenia.

Poprawki naniosłem już na nową wersję PCB.

Zdjęcia nie oddają rzeczywistego koloru i wyglądu świecącego wyświetlacza.

Naprawdę wyświetlacz ma ładny czerwony kolor i nie ucieka w fiolet jak pokazują zdjęcia.

Trudno robi się zdjęcia w przypadku gdy fotografujemy wyświetlacz pracujący w trybie multiplexowym.

Teraz zabieram się za płytkę selektora wejść.

W stosunku do wcześniej przedstawionej postanowiłem rozszerzyć ją do 6 wejść +1 wyj (momitor) a do sterowania wykorzystać szynę I2C.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

post-3707-0-81018500-1364930592_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...za dymioną szybką wyświetlacz będzie Hi-ENDowy:)

czy można połączyć 2 moduły wyświetlaczy, tak aby wyświetlić jednocześnie tłumienie w db i wybrane źródło?

...za dymioną szybką wyświetlacz będzie Hi-ENDowy:)

czy można połączyć 2 moduły wyświetlaczy, tak aby wyświetlić jednocześnie tłumienie w db i wybrane źródło?

Jak robiłem zdjęcia nie miałem pod ręką dymionego plexi, ale rzeczywiście przez taka szybkę wygląda znacznie lepiej, poprawia się też kontrast.

W poprzedniej wersji sterownika można było łączyć dwa wyświetlacze, ale chyba tylko jedna osoba zastosowała takie rozwiązanie.

W nowej wersji tego nie przewidywałem ale będę nanosił jeszcze poprawki na płytkę (związane z odbiornikiem IR) to spróbuję dołożyć taką opcję.

Do końca tygodnia powinienem mieć jeszcze druga wersję z wyświetlaczami w kolorze zółtym.

Jeszcze nie podłączałem tych wyświetlaczy i nie wiem czy są zółte czy bursztynowe.

Pozdrawiam

JarekC

Mam być może lamerskie pytanie ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi:

czy w kontroli głośności poprzez PGA sygnał audio nie przechodzi przez potencjometr?

Mam być może lamerskie pytanie ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi:

czy w kontroli głośności poprzez PGA sygnał audio nie przechodzi przez potencjometr?

PGA jest potencjometrem z cyfrową regulacją.

JarekC

a dokładnie to jest drabinką rezystorową, której nastawy są regulowane cyfrowo, ponadto posiada opamp w środku, który jest wyłączony dla wzmocnień poniżej 0dB a pracuje do 17dB,

czystą drabinką jest DS1802, ale ma wadę w postaci niskiego maksymalnego sygnału międzyszczytowego, co powoduje , lub może powodować przesterowanie, szczególnie przy sterowaniu wprost z DACa.

Myślę, że jak to jest wyjasni ten schemat blokowy PGA:

Tak więc sygnał zawsze płynie przez opamp, działa on zawsze, jedynie zmienia się jego wzmocnienie od 0 do 35dB. Regulację poniżej o dB zapewnia oddzielna drabinka rezystorów. Obie drabinki (dla opampa i potka) są sterowane przez serial port.

Edytowane przez jar1

Czy sterownikiem takiego potencjometru może być tradycyjny potencjometr?

Jak wypadają porównania potencjometru na PGA z dobrej klasy drabinkami rezystorowymi?

Czy sterownikiem takiego potencjometru może być tradycyjny potencjometr?

Jak wypadają porównania potencjometru na PGA z dobrej klasy drabinkami rezystorowymi?

Ad.1 Nie

Ad.2 Dobrze

W takim razie jak wygląda sterowanie głośnością?

Przez port szeregowy z zaprogramowanego procka :)

Dla uzytkownika to pilot IR albo impusator.

• Pokaż nowe odpowiedzi