Skocz do zawartości
IGNORED

Grajpudlo Numer Dwa-recenzja w aktualnym AUDIO

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

A więc jednak producent doszedł do wniosku że nazwa Grajpudło jest mało pociągająca. Swoją drogą podziwu godny upór przez tyle lat. Teraz chyba kolej na Bazodruta...

Tak...a jak pisalem trzy, dwa lata temu ze Graj-pudla maja cos w sobie i uwazam ze to dobry dzwiek, to byla tutaj wlaczona na forum ogolna szydera, a teraz jak jest jedna recenzja to juz Graj -pudla graja... Recenzenci...:D

Ja tam nie lubię jak w muzyce słychać materiał membrany StasioP wybacz.

Całkiem możliwe że idzie z tym żyć jak ze statystyczna teściową ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja tam nie lubię jak w muzyce słychać materiał membrany StasioP wybacz.

Nie no spoko! Tylko jest tutaj jedno duze ALE... papier to najlepszy material na membrany jaki wymyslono, ma idelna proporcje pomiedzy sztywnoscia a wewnetrznym tlumieniem. Nic lepszego juz po prostu nie da sie wymyslec. Czemu w wielu studiach sa glosniki na papierowych membranach, pomysl? ;)

Widzisz z tym papierem to nie takie proste nie każdy papier słychać no ale to sprawa aplikacji samego przetwornika. Konstruktor kolumn małoseryjnych jedynie może wymienić przetwornik na inny ale czy lepszy? Jak by był większym producentem to mógłby sobie zamówić głośniki ze zmianami które by to przykre dla ucha zjawisko ominęło.

I tutaj widzisz zjawisko skali które Ciebie i wielu z nas dotyka.

papier to najlepszy material na membrany jaki wymyslono

Może inaczej najtańszy i podobno? najprostszy w aplikacji ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak...a jak pisalem trzy, dwa lata temu ze Graj-pudla maja cos w sobie i uwazam ze to dobry dzwiek, to byla tutaj wlaczona na forum ogolna szydera, a teraz jak jest jedna recenzja to juz Graj -pudla graja... Recenzenci...:D

Z całą pewnością kolumny te mają coś w sobie, czego nie mają inne kolumny. Mogę sobie wyobrazić osobę, która się w tym zakocha. I chyba o to chodzi. Różnorodność. Inaczej mielibyśmy tylko jedną markę kolumn głośnikowych.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czytasz się czasami ?

To chyba Ty nic nie przeczytales w zyciu, ani nie slyszales ludzi od konstrukcji glosnikow, papier to najlepszy material na membrany! Ma idealna proporcje pomiedzy tlumieniem i sztywnoscia - jeszcze raz powtorze! Ale skoro kol. sie wydaje ze inne materialy lepsze to zapraszam do ksiazek o glosnikach.

Gość

(Konto usunięte)

Ale skoro kol. sie wydaje ze inne materialy lepsze to zapraszam do ksiazek o glosnikach.

Staszek...kto jak kto, ale Ty dobrze wiesz, że książki to tylko początek...w audio nie ma pewników...jestem nawigatorem i uwierz mi, książki to jedno, a praktyka i natura swoje...

Staszek...kto jak kto, ale Ty dobrze wiesz, że książki to tylko początek...w audio nie ma pewników...jestem nawigatorem i uwierz mi, książki to jedno, a praktyka i natura swoje...

No ale jesli w nawigacji nie zaczniesz od ksiazek to predzej czy pozniej nawet jesli masz tzw, 'nosa' zabladzisz albo polegniesz. To sprawa tylko czasu tak samo jest w High-end.

Witam,

ponieważ i egzemplarz miesięcznika i recenzja trafiły w kategorię "stare ale jare" przywołuję link do całości testu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym ten model już nie jest produkowany.

PS. Przywołałem ten wątek z powodu marketingowej egzotyki konstruktora.

PPS. Aha, jest taki fragment testu z 5 akapitu od końca nad podpisem jego autora :

"Nie nadają się nawet do prezentowania podczas imprez typu Audio-Show! Tam wielu odwiedzających, zaglądając do kolejnego pokoju, czy to z braku czasu czy z powodu trudności zdobycia dobrej pozycji odsłuchowej, czy wreszcie braku wiedzy, jak duże może to mieć znaczenie, poprzestaje na "rzuceniu uchem" z pozycji stojącej w drzwiach. Taki rzut w przypadku Grajpudeł może się dla nich skończyć tylko kompromitacją."

W warunkach domowych słucham wielogodzinnie.

Oprócz tego poza tematem :

Lubię Cezana: żeby się wyróżnić w świecie, trzeba mówić egzotycznie, niezrozumiale i nade wszystko zarozumiale. ale przy okazji... z uśmiechem :)

PRZEDMÓWCY !!!!

Wspomnę :

To wątek o wyrobach, które mają przewagę dzięki pasji a nie o całym zjawisku HIGH ęD.

W tym nacisk na pierwsze słowo haj jest naj !

O materiałach magnetycznych retro:

Ukryta Zawartość

Niższy poziom indukcji szczątkowej po usunięciu zewnętrznego pola magnetycznego mają tylko Kuniko, Kunife, Pt76.7Co23.3, a zwłaszcza Silmanal Ag86.8Mn8.8Al14.4

Uwaga! Są delikatniejsze - łatwiej je rozmagnesować niż neodym

(dwudziestoparokrotnie niższa koercja czyli natężenie powściągające).

Najwięcej w temacie stopu Alnico było w Live Sound & Installation ,

ale teraz wujcio Gogoł mi nie potrafi wyszukać.

To tak tytułem uzupełnienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Zgadzam sie po czesci ze Stasiem, papierowe glosniki w odpowiedniej aplikacji brzmia wybitnie, nie wiem czy to najlepszy material na membrany ale napewno jeden z lepszych. Sam od lat zasluchuje sie w tego typu glosnikach z magnesami alnico, po skokach w bok zawsze do nich wracam. Owszem koloruja, tak samo jak wzmacniacze lampowe, brzmia slodko i napewno nie neutralnie ale za to z wielka przyjemnoscia sie ich slucha.

Co do holophonow to na poczatku watku zyczylem Panu Cezanowi powodzenia i nadal trzymam kciuki, aczkolwiek polityka cenowa moim zdaniem wymaga korekcji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.