Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

Oto pełna zawartość mojej paczki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brakuje 3 paczuszek, dwoch z kondami i jednej z zlaczami i radiatorem.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Przed wysyłką wszystko 2 razy sprawdziłem i wszystko się zgadzało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej,

paczuszkę z częsciami już dostałem.

Dziękuję kolegom za organizację całego przedsięwzięcia.

W mojej paczce brakuje 2 x J211, są za to 2 x BC550. Czy mam rozumieć, że BC są jako zamienniki?

Hey

Mam parę pytań, co idzie na miejsce C25 22nF czy 100nF? Bo jest duża długości miedzy rozstawieniem lutów. I jaka jest wartość C29 100nF czy 22nF, bo one chyba są pokręcone.

Co to za wolne miejsca na 4 kondensatory/rezystory nad WM? Brak oznaczenia na płytce i na rysunku z dokumentacją. Czyżby miejsce na rezystory 8,6k? Nic nie ma w dokumentacji. A gdzie R29? skoro mamy R30/31/32/33.

I co to za miejsce na kondensator/rezystor koło U5 i U4, nic nie podpisane.

Dlaczego zamiast R14,15 jest rezystor 85 zamiast 75. Rezystor 560ohm jest za duży, z trudem go się lutuje, na dodatek nie ma go w dokumentacji, jest puste pole tak samo jak na R17. I gdzie do licha R19? Jest oznaczony na płytce.

Niektóre rezystory są za duże :)

R19 znaleziony, Ale zrzędzę :P

Co to znaczy za duża dugość między rozstawieniem lutów ? Dokładnie wszystkie punkty są takie same, pod kondy SMD1206.

Montujemy tak, jak wynika ze spisu, który przesyłałem wam wraz z dokumentacją montażu.

Co do R22,R29 też jest napisane - 120R.

Jeśli ktoś nie otrzymał spisu, apelowałem jeszcze niedawno, aby się zgłosił na PW.

Uwaga!!!

Co do czterech miejsc w ramce nad układem U3 (WM8804) - należy tam przylutować cztery szt. dołączonych rezystorów 6,8k MMELF.

Nóżkę nr 17 filtru U2 (SM5813) dołączamy do masy. Jest konieczny zabieg, aby układ prawidlowo funkcjonował wysyłając wówczas 18bitów do układu AD.

Nie jest to błąd w płytce, a możliwość wyboru wysłania innej rozdzielczości bitowej w przypadku zastosowanania innego przetwornika na podstawce. (Jednak jakościowo gra nie warta świeczki.)

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Trochę się wyjaśniło ale są również niejasności.

W spisie zamówionych części jest napisane:

C20, 25, 26, 33, 39, 45, 46 - 100nF

C21, 28, 29, 42 - 22nF

Dokumentacja

C20,26,29,33,39,45,46 100nF

C22,25,28,42 22nF

Rezystory

R21,30 mają wartość 910R, która jest wartością z zamówienia, a nie tak jak w twojej dokumentacji 1,2k

Brakuje R16 110R.

R23,26 ma 1R jak w zamówieniu (dokumentacja 0,56R), i patrząc na niego nie przeszkadza to że jest węglowy.

Zamawiane było 6 szt 33R (R7, R8, R9, R40, R41, R42), a są używane tylko 3 szt które mamy.

P.S. Mam nadzieje że nie traktujecie tego jak atak na was :/

Edytowane przez SpoX

Są pewne niejasności, ale wszystko jest pod kontrolą. Demasked nie popełnił tu błędów z wartościami.

Wszyskie kondensatory montujemy tak jak w dokumentacji.

R21,R30 jesli wartość jest zmieniona, to na zasilaniu. Podyktowane było to w ostatniej chwili napięciem trafa z zamówienia.

R23,26 ustaliłem że jest 1R, ma być węglowy.

Nie ma co sie doszukiwać "na siłę " że są celowo pomylone elementy.

Nic nie brakuje, pod R16 lutuje się 68R, można dać też 75R, jak sie za bardzo grzeje. Ale to opcja podania zasilania dla G1, lutujemy jedynie w przypadku zastosowania generatora.

A na nie oznaczonym miejscem pomiędzy U4/U5 stwierdziłem iż nie montujemy nic. Można opcjonalnie dodać kondensator 22nF, to nieco wpłynie na brzmienie.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Hej, co taka cisza w temacie? Pewnie wszyscy lutują swoje DAC'i.<br />

Ja swojego już zmontowałem, posłuchałem i moge powiedzieć, że warto było.<br />

Na razie mam za sobą odsłuchy porównanie z poprzednim projektem Roberta, czyli WM_DAC i innym nad którym pracuję równolegle - PCM1798.<br />

Słuchałem samego DAC'a z konwersją na rezystorze 500R Alan Bradley, podpięte bezpośrednio pod pre WK-WA na ecc88 i dalej na naim klon/Pathos clasic one, a na końcu kolumny gradient evidence. Transport to meridian 506.20. Sam DAC gra bardzo energicznie, szczegółowo, a zarazem dżwięk jest dobrze wypełniony (nie jest chudo). W takim trybie odsłuchu pojawiają się jednak wyostrzenia wysokich dźwieków. Cieżko słucha się przez nagrań np. P. Barber, gdzie głoski syczące, syczą za bardzo. Podpiołem również na próbę stopień wyjściowy, który testuje na poptrzeby PCM'ki. Taki WK_WA a'a McGyver. Zakładam wtedy mniejsze rezystory konwersji  (około 350R). No i jest śiwetnie. Problem z sybilacją prawie znika. Posłuchałem sobie tak wczoraj wieczorkiem  Boom Boom J.L. Hookera, i John był "jak żywy":-))) (super!).<br />

Teraz czekam z niecierpliwościa na dedykowany stopień analogowy.<br />

Robert kiedy można sie spodziewać...?<br />

Czy ktoś uruchomił dac'a z generartorem? Gdzie kupić odpowiedni generator. A może ktoś będzie na dniach kupował, to chętnie bym się podłączył do zakupów.<br />

Pozdrawiam Tomek Łódź<br />

Tomek, skoro się nikt nie chwali, to zapewne jesteś po Demasked75 drugi ;-).

Jeśli WK-WA sieje sybilantami, to zwróć uwagę na:

- kondensator sprzęgający (co tam masz?),

- czy masz kondensator w katodzie WK - jeśli tak, to jaki i jakiej wartości,

- jakość zasilania... sorry, to co na zasilaczu, to w głośnikach.... różnica między dobrym zasilaniem z filtracją aktywną, czy CLC znaczna (eufemizm ;-)),

- jaka lampka - niektóre ecc88 same z siebie ciut tną po uszach, a WK-WA dodatkowo mam wrażenie to wzmacnia.

U mnie też odpalony, tylko nie chce ruszyć na generatorze. Zasilacz do generatora podaje 2.06V, a powinno być 3.3V. Wie ktoś jak wyregulować ten zasilacz, żeby podał tyle ile trzeba?

Kolejna sprawa to PR1 i PR2. Co się tym reguluje i jak mierzyć skutki tej regulacji?

O graniu nie będę się póki co wypowiadał bo DAC ruszył około północy, więc z wiadomych przyczyn nie mogłem się wystarczająco osłuchać.

Z odpaleniem trochę się zeszło bo jak się później okazało musiałem obniżyć źródło (konwerter JarkaC) do 24/44.1 lub 24/48. Na 24/96 nie chciał gadać.

madly

Co do tego siania wysokimi to, tak jak wcześniej napisałem, występuje ono jak DAC wchodzi na pre z pominięciem stopnia analogowego. WKWA przed pre (też WKWA) zdecydowanie wygładza brzmienie, nawet na tej ostrej e88cc. Robię jeszcze przymiarkę do SRPP na 6n2p i WK na 6n6p (może uda mi się dzisiaj to wszystko złożyć do kupy).

Analogówkę zasilam SALASEM (200V anodowego), a kondensatory na wyjściu to mundorfy 2,2uF z serii ZN. Próbowałem też z ruskimi PIO, również bocznikowanymi teflonem, jantzenami silver i superior, ale bardziej podeszły mi mundorfy.

koluszkin

Co do regulacji helitrimami, to jest gorsza sprawa, bo trzeba mieć dobry sprzęt pomiarowy. Ja dostałem od Roberta na PW instrukcję, ale nie jestem w stanie sam tego przeprowadzić.

Gdzie i jaki kupiłeś generator?

Gdzie i jaki kupiłeś generator?

generatory z Koluszkinem zamawialiśmy na ebayu i po przyjściu w paczce czekała miła niespodzianka ...przyszły 0,3ppm :-) ...sprzedawca pewniak i generatory przyszły w półtora tygodnia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MARER

Ja mam pytania:

1. Jakie napięcia macie na AD1865 Pin 1 i Pin 24. I jaki transformator V i A

2. Do jakiej minimalnej wartości można zastosować R1 i R2 .

U mnie też odpalony, tylko nie chce ruszyć na generatorze.

generatory z Koluszkinem zamawialiśmy na ebayu i po przyjściu w paczce czekała miła niespodzianka ...przyszły 0,3ppm :-) ...sprzedawca pewniak i generatory przyszły w półtora tygodnia

Ukryta Zawartość

Może problem polega na tym że w/g parametrów powinien mieć zasilanie 5v. Być może w tym jest problem. Też dzisiaj prawie zamówilem ten:

Ukryta Zawartość

ale na stronie producenta jest ewidentnie że napięcie pracy to 5v :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza się, w opisie jest 5V, ale jak MARER wspomniał przyjechały generatory 0.3ppm i generator działa na dokładnie 3.22V. Być może 1ppm działają na 5V. Nie będę tego sprawdzał bo najzwyczajniej w świecie nie chcę go uszkodzić :)

Zgadza się, w opisie jest 5V, ale jak MARER wspomniał przyjechały generatory 0.3ppm i generator działa na dokładnie 3.22V. Być może 1ppm działają na 5V. Nie będę tego sprawdzał bo najzwyczajniej w świecie nie chcę go uszkodzić :)

W poście #111 autor projektu potwierdza że generator jest odpowiedni,więc może przyczyna jest gdzie indziej.

Witam.

Nabyłem pcb wraz elementami do tego projektu.Brakuje mi kości daca więc

szukam chetnych do zamówienia 10 szt. AD1865 z tego linku:

Ukryta Zawartość

Ja biorę dwie kości,brakuje więc ośmiu chetnych.

Razem z kolegą,który bierze udział w tym projekcie stwierdziliśmy ,że ten zakup będzie najbardziej bezpieczny

Podejmę sie zakupu i wysyłką

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Ja bardzo chętnie dołączyłbym do listy chętnych jeśli tylko znalazłaby się jakaś wolna płytka pcb na ten projekt.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Witam.

Nabyłem pcb wraz elementami do tego projektu.Brakuje mi kości daca więc

szukam chetnych do zamówienia 10 szt. AD1865 z tego linku:

Ukryta Zawartość

Ja biorę dwie kości,brakuje więc ośmiu chetnych.

Razem z kolegą,który bierze udział w tym projekcie stwierdziliśmy ,że ten zakup będzie najbardziej bezpieczny

Podejmę sie zakupu i wysyłką

Jak najbardziej polecam zakup z podanego linku, sam nabyłem AD od tego sprzedawcy. Jest to wersja z serii sprowadzonych przez autora projektu z USA (z białymi napisami), układ pracuje doskonale, a sam pisałbym się na dodatkową sztukę.

post-15564-0-78356200-1345573416_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi