Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

Dac dostaje napięcia 4,36 wiec raczej ok, staby U7,U6 sie grzeją sie delikatnie (można dotknąć), obydwa J309 wymienione bez zmian.

..

Kondy ok to trwało sekundę dosłownie odrazu wypiąłem z gniazdka...

zapewne mój DAC R.I.P ....

Że tak się zapytam, a nóżkę 17 w SM5813 dałeś do masy? Zworką. Jeśli nie, to DAC nie dostaje wymaganych 18-bitów...

Wszystko działa ok wymieniłem 1 element i gra i buczy, dziękuje wszystkim a pomoc ;) szczególnie użytkownikowi Madly kolejka leci ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yasioo

Ech... szczęśliwi Ci, którzy na części doczekali się... :(

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Wszystko działa ok wymieniłem 1 element i gra i buczy, dziękuje wszystkim a pomoc ;) szczególnie użytkownikowi Madly kolejka leci ;)

Najważniejsze, że gra :D.

Jakie masz teraz napięcia na analogu AD? Podskoczyły z 4,3V? Co zmieniłeś z ciekawości?

Moment, analog zasilasz z AC, a nie DC? Zdjęcie małe i niewyraźne i coś czarnego tam wisi, czy masz tam jakiś miniaturowy prostownik i kondensator? Jakie napięcie DC wejściowe uzyskujesz?

Prostowane przez mostek(to czarne wiszące) wychodzi około 13,86v po wyprostowaniu. muszę dopasować rezystory konwersji bo w BCL kręcę gałką na full i słuchawki grają dobrze a mam drugie strasznie wymagające i nawet nie podpinam bo braknie mocy jak na starym DAC miał na styk mocy ;) ... jeden stab był ugotowany jednak.

@madly

Dziękuję za wyjaśnienia montażu - zapewne się przyda.

W jednym z postów Robertusa znalazłem takie coś:

Montujemy tak, jak wynika ze spisu, który przesyłałem wam wraz z dokumentacją montażu.

Czy mógłby ktoś przesłać dokumentację montażu i spis bo takowych nie dostałem.

I nie masz kondensatorów za mostkiem?

No to KONIECZNIE i w te pędy daj, tam conajmniej kilkaset uF na napięcie 25V. Na gnieździe jest DC i to ma być napięcie DC - czyli stałe a więc wyprostowane i odfiltrowane. To, że masz LM317/337 i kondensatory wcale nie oznacza, że te kondensatory są za mostkiem i przed tymi stabilizatorami. Powiem więcej, na płytce od zasilania do masy masz JEDEN kondensator o wartości 47u. Jeśli podajesz napięcie z AC tylko przez mostek, to cała filtracja to raptem ów 47u. Ciut mało, stąd też kuca ci tak napięcie, masz też duże tętnienia. LMy są użyte w ZUPEŁNIE inny sposób, niż standardowy (zdaje się, że jako CCS, ale mogę się mylić). Zacznij od tego. Jeśli masz za niskie napięcie wejściowe CAŁY układ może nie działać.

Ponawiam moje pytanie o analogówkę w postaci traf lundahla.czy tutaj znajdzie to zastosowanie?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

I nie masz kondensatorów za mostkiem?

No to KONIECZNIE i w te pędy daj, tam conajmniej kilkaset uF na napięcie 25V. Na gnieździe jest DC i to ma być napięcie DC - czyli stałe a więc wyprostowane i odfiltrowane. To, że masz LM317/337 i kondensatory wcale nie oznacza, że te kondensatory są za mostkiem i przed tymi stabilizatorami. Powiem więcej, na płytce od zasilania do masy masz JEDEN kondensator o wartości 47u. Jeśli podajesz napięcie z AC tylko przez mostek, to cała filtracja to raptem ów 47u. Ciut mało, stąd też kuca ci tak napięcie, masz też duże tętnienia. LMy są użyte w ZUPEŁNIE inny sposób, niż standardowy (zdaje się, że jako CCS, ale mogę się mylić). Zacznij od tego. Jeśli masz za niskie napięcie wejściowe CAŁY układ może nie działać.

Dodałem 100u Elna cerafine nie miałem większych wartości tylko na 16v bym znalazł.

Napięcia DAC'a wynoszą 4,18 i 4,36.

Edytowane przez Yasioo

Mam też prośbę:

jakby ktoś zrezygnował z pcb, chętnie przyjmę.

Edytowane przez Kopczas

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Dodałem 100u Elna cerafine nie miałem większych wartości tylko na 16v bym znalazł.

Napięcia DAC'a wynoszą 4,18 i 4,36.

14V (ac) * 1,41 = 19,74V - w praktyce troche mniej. Kond na 16V nie wchodzi w rachubę.

Jeśli masz mała pojemność to spada Ci na pięcie. Robertus wspominał, że napięcie musi być odppwiednio wysokie. Ja mam trafo "pod styk" - 2x12V AC i to daje mi po wyprostowaniu niecałe 15V DC, co niestety jest zdaje się za małą wartością (przynajmniej dla elementów obecnie policzonych). Stąd też u mnie napięcie na analogu DACa spadło z niebciążonego 5,25V, do 4,38V, co jest wartością za małą (powinno wg noty być min. 4,75V ale nie więcej niż 5,25V). U ciebie na wejściu jest jeszcze mniej.

Czy może ktoś potwierdzić z forumowiczów, którzy złożyli "po Robertusowemu" dac'a, jakie mają napięcie DC na złączce DC A oraz na nóżkach 1 i 24 kości AD1865? Pytanie do tych, którzy wstawili mostek i pojemności co najmniej 470uF za mostkiem i korzystają z trafa z forumowego zamówienia?

Edytowane przez madly

Dokładnie tak samo obliczałem wartość po wyprostowaniu, i zdziwiło mnie tak niskie napięcie po mostku mam większe kondy typu 1500uf sprawdzę również na nich i opisze różnice ale nic się nie zmieniło do tej pory jak dodałem te 100u.

Edytowane przez Yasioo

Według info od Robertusa napięcie analogu AD powinno wynosić ok 4,6V, co przekłada się na lepsze brzmienie przetwornika (szczególnie starszych kostek). Początkowo zasilałem analog stabilizowanym +/- 15V, obecnie jest podłączone trafo +/- 14V AC, co daje ok 19V na kondensatorach przed stab. LM(100uF Pan. FC), napięcie anlogu nie zmieniło się i wynosi 4,4V. (rez. R28, R25 to w moim przypadku 390R, nie jak w zaleceniach 420R). DAC pracuje wyśmienicie.

@toza72 - dzięki, uspokoiło mnie to. Robertus wspominał (dopiero teraz sobie przypomniałem i odnalazłem moje pytanie i odpowiedź Robertusa ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Czyli prawdopodobnie u mnie układ stabilizacji analoga AD działa poprawnie ale na ranicy i lepiej przejść na wyższe zasilanie (co miałem w planach na dedykowanym trafie 50W tylko do analogu).

Ukryta Zawartość

@Yasioo - zwróć uwagę na staby LM, czy w twoim DAC-u pracują prawidłowo, Napięcie po wyprostowaniu, nawet przy zalecanych kond. 47uF nie powinno osiągać tak niskiej wartości (przy trafie 14V AC). Rozumiem, że napięcia mierzysz względem masy. Napięcie po stabie (przy el. z zamówienia) powinno wynosić 10,7V.

Edytowane przez toza72

Panowie, Robertus prosił, żeby nie pojawiły się zdjęcia z dołu, żeby komuś nie wpadło to do głowy! Ja mam wersję mocno nie standardową, więc moja nikomu z zamówienia standardowego się nie przyda. Zresztą nie mam lapka, żeby zrzucić zdjęcia.

Zmierzyłem teraz napięcie po wyprostowaniu, wynosi ono 19v czyli jest ok. Dodam ze za mostkiem dalej mam elny Cerafine 100u. napięcia na DAC 4,40 i 4,23

Panowie, Robertus prosił, żeby nie pojawiły się zdjęcia z dołu, żeby komuś nie wpadło to do głowy! Ja mam wersję mocno nie standardową, więc moja nikomu z zamówienia standardowego się nie przyda. Zresztą nie mam lapka, żeby zrzucić zdjęcia.

To zmienia postac rzeczy, trzeba uszanowac.Wycofuje prosbe ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez kwasior21

Czytałem na forum,że na analogówkę do AD 1865 nadaję się dobrze projekt Passa D1.

Akurat mam go.

Czy rezystory konwersji z projektu Robertusa po podłączeniu D1 mam nielutować?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

10 szt. AD 1865 zakupione.

Czekamy na dostawę

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Jakoś wątek mało fotograficzny, a nic tak nie cieszy oczu starego DIYowca, jak widok klejnocików ;-). Serwuję więc zdjęcia mojego (z budowy oraz skończonego), dodam mocno niestandardowego DAC;a.

Jako kombinator przerabiający na maksa kiedyś lampucerę na CS 4397 i PCM1798 oraz różne moje CDki oczywiście nie mogłem nie pójść własną ścieżką i kilka rzeczy zrobiłem po swojemu. Po części z powodu takich, a nie innych części i własnych preferencji. Pragnę tutaj podziękować Robertusowi za rzeczową i cierpliwą dyskusję na PW. Za jakiś czas zapewne zacznę kombinować z doborem elementów i na pewno sprawdzę to, co zalecał Robert - przećwiczył układ na wiele sposobów i być może poszedłem w złym kierunku, ale cały urok DIY w tym, że można samemu się o tym przekonać ;-).

Widok ogólny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-9373-0-62665600-1346103327_thumb.jpg post-9373-0-50762400-1346103350_thumb.jpg

Czterej muszkieterowie - BGNx HiQ 47uF/6,3V. Zestawione w tzw. super e-cap - (to kondensator bipolarny, ale ma zaznaczone nóżki, zestawiając przeciwsobnie wg. not Rubycona poprawia się właściwości takiego combo).

BGNy są bardzo malutkie, więc bardzo ładnie można je umieścić na krótko w polach SMD tuż przy pinach zasilania cyfry od AD i SM. Pierwszy z super ecap'u jest blisko stabilizatora (użyłem nisko szumne LM341CT.-5) Stąd też nie jest obsadzony kondensator C8 i zwora zamiast dławika L1. Teraz trzeba się uzbroić w cierpliwość, BGNy słyną z długiego wygrzewania.

post-9373-0-53541000-1346104703_thumb.jpg post-9373-0-43744600-1346103382_thumb.jpg post-9373-0-26437400-1346103411_thumb.jpg

Konwersja I/V na legendarnych tantalach Shinkoh o wartości 330R. Do ew. weryfikacji jeszcze węglówki Kiwame oraz Takmann, ale.. nie spodziewam się, że przebiją tantale, Z ciekawostek - Shinkoh mają bardzo grube wyprowadzenia, które nie mieszczą się w otwory lutownicze pomimo tego, że Robertus dal całkiem duże otwory. Stąd zostawiłem ciut dłuższe nóżki.

Część analogowa - z braku J211 użyłem FETa 2sk170 - ma inną topologię niż J211, trzeba było zamienić dwie nóżki. Kondensatory to Panasonic FC 47uF/50V i 180uF/63V, Panasonic Pureism 47uF/16V, Phillips 470uF/25V - jak widać wchodzą ledwo na styk, nawet ciut wystając za płytkę. Prostowanie na zewnętrznej płytce - diody fast soft recovery BYV28C Vishay, kondensatory Philips 2200uF/35V i za tym Elna Silmic II 47uF/25V. Tuz przy kości AD tzw. fioletowe Philipsy 47uF/50V (nie miałem zalecanych 100uF).

Zasilanie części cyfrowej AD i SM - nie wlutowywałem na razie kondensatora C6, nie zmieściło by mi się tam nic dobrego z mojej szuflady, umieściłem więc bezpośrednio na nóżkach mostka prostowniczego świetnego Nippona LXY 560uF/35V. W wolne miejsce C6 można eksperymentować z kondensatorem tuż przed obydwoma LM341 na pewno sprawdzę tam Elnę Cerafine, jakoś tak często mi się ten kondensator na cyfrze sprawdza.

post-9373-0-93642900-1346103473_thumb.jpg

Zasilanie dla dekodera WM8804. Za mostkiem jest dość mało znany kondensator polecany swego czasu przez michalangelo - JVC 3300uF/16V. Jako stabilizatory 3,3V użyłem bardzo ciekawe stabilizatory OnSemi NCP565. Mają wg not bardzo szybką odpowiedź impulsową i pętlę sprężenia zwrotnego optymalizowaną pod szybkie transjenty (nawet podano wartość <1 mikrosekundy), bardzo niskie szumy i są, uwaga, liczone i optymalizowane pod Sanyo Oscon o wartości przed i po ok. 150uF. Są przy tym stabilne i nie dzwonią. Jedyną wadą jest obudowa typu D2Pak - środkowa nóżka jest szczątkowa i trzeba ją było sztukować drutem. Stąd też napakowanie wielkich Osconów tam, gdzie weszły (220uF/10V, seria SA), przy zasilaniu Vdd są już Panasonic FC 180uF/63V i za stabilizatorem 47uF/50V. W klasycznym zestawie z normalnymi stabilizatorami wartość 10uF jest właściwa, ja mogłem "przywalić" większe z racji owych NCP.

post-9373-0-71566500-1346103445_thumb.jpg post-9373-0-70148600-1346103462_thumb.jpg

Całość zasilana jest z trzech traf, niestety mam trochę za niskie trafo na analogu, jest bardzo na styk.

Technikalia i zdjęcia to jedno, ale najważniejsze jest, jak to gra? Nie chcę za bardzo się rozpisywać, bo DAC generuje sygnał o wielkości 250-300mV i z założenia miał być dalej stopień lampowy - to, co wyjdzie po lampie (układ WK obciążony w anodzie CCSmi kaskadowymi, rozbudowane zasilanie z aktywną filtracją, lampa 12SX7 NOS RCA (6SN7 na 12,6V żarzenia)), bardzo zyska. DAC wygrzewa się, ale... gra to świetnie,

Przerobiłem sporo DACów i już teraz mogę powiedzieć, że jest to najlepiej grający z tych, które posiadałem/mam. Dobre DACe delta-sigma (np. AKM'a, czy WM, CS4387) grają nieźle, ale jednak prądówki to inna szkoła i kultura dźwięku. D-S mają może lepszą przestrzeń ale co z tego, jak jest to napompowane i bez właściwego wypełnienia i dźwięczności. Na tym DACu zwiększyła się mocno liczba płyt, które jestem w stanie słuchać. Zwłaszcza realizacje z rockiem, często średnio nagrane, na D-S często był jazgot, zlepienie instrumentów i męczący na dłuższa metę hałas, jednostajność w dźwięku. Na AD nagle okazuje się, że w masie dzięków słychać instrumenty, które grają, mają swoją lokalizację i dokładają się do całości. Nie odbywa się to na zasadzie przytłumienia góry, ocieplenia i zmulenia / zatarcia dźwięków, aby było łagodniej. Nie, nadal jest detalicznie, ale nie sieje to i nie rani uszu, jest bardziej wypełnione i dźwięczne. Bliższe naturalności. Aż się nie mogę doczekać wolnych chwil, kiedy będę mógł zacząć robić stopień lampowy, dopiero wtedy będzie można wydobyć ostatnie krople soku z tej kości.

W każdym razie chylę czoła przed Konstruktorem, kawał dobrej roboty Robercie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madly

Nie wiem skąd Twoje zadowolenie,... jak zasilaczy nie widze, tak jak bym cegłówką zdjęć na pstrykał, modly,...pokaż podpięcie do systemu, a nie lutuj i o pisuj....

Z całym szacunkiem dla Roberta.

Nie to że się czepiam, realizm jest bardziej wiarygodny, ten dział pogrąża wszelkie konstrukcje,... które bazują na podstawie marketingu,... nowych wytważanych sprzętów, tak totalnie ekonomicznych, ze nic nie maja wspólnego z prawdziwym audio, modly zapodawaj foty, jak to robi Robert, realistycznie....

Edytowane przez Azus

Człowieku, o co Ci chodzi? To są zdjęcia na roboczym stole, na którym DACa lutowałem. A że jest duży i z białego laminatu, oświetlony dwoma 400W lampami fotograficznymi wiszącymi 30 cm ponad płytką, to mogę zrobić takie zdjęcia. Wolisz nieostre strzelane komórką, a nie lustrzanką? Płytkę ufajdaną kalafonią, a nie przemytą? To zlutuj sobie i strzel fotkę komórką, najlepiej na kraciastym kocu. Bo mało wiarygodne? Jestem delikatnie mówiąc zszokowany. Zapewniam, że 10 cm po za kadrem jest totalna jatka w postaci roboczego burdla poodcinanych końcówek, pudełek z elementami, narzędzi, itp. Wrażenia sobie wydumałem, czy przepisałem z jakiegoś pisemka? DAC nie gra mi w pięknej obudowie, a leży na drewnianym pudełku po winie, w którym mieszczą się 3 trafa i wyłażą z tego przewody zasilające, przede wszystkim po to, żeby mi sierściuchy się nie usmażyły (dzieciaki już wiedzą, czego nie dotykać ;-).). Po podpięciu cierpliwa małżonak poprosiła tylko, żeby postawić to tak, żeby nie miała na oczach "tego".. A że jestem estetą, to brzydactwa nie zamierzam pokazywać. Do obudowy włożę całość, gdy zamknę zabawę ze stopniem lampowym. Nie, no nie mogę... "Bo zdjęcia były za dobre, a tekst trącił reklamą...". Zawodowo pracuję w branży multimedialno-webowej, takie coś, to dla mnie standard. Kurcze, na tym forum kilku ludziom (np. Waldi_06, pkrecz, JarekC, Robertus i paru innym) chce się coś robić dobrze, a nie po łebkach, poświęcają swój czas, energię, kasę, by potem kilkudziesięciu ludków mogło cieszyć się efektem ich pracy. A potem znajdzie się zawsze grono malkontentów, którzy marudzą, narzekają, wymagają obsługi, a po wszystkim ani dziękuję, ani pocałuj mnie w d...Jeszcze potem wietrzą robiony na biednych forumowiczach interes....<br />

Mój wpis powyżej to forma zwykłego ludzkiego dziękuję dla Roberta, że jego praca jest przez kogoś doceniona, że komuś sprawiło i sprawia to radochę i przyjemność. Że wyszło z tego coś fajnego  i że warto starać się robić coś dla innych...Jemu się chciało, to i ja włożę odrobinę wysiłku. I proszę mi nie psuć tego!

Bardzo ładne fotki , jak z folderów reklamowych! Muszę sobie sprawić chociaż jedną taką " kwokę" gdyż swoje płytki będę lutował długimi jesiennymi wieczorami ale umili mi to Czesiek zapodany z poprzedniego projektu Roberta który rozpieszcza moje uszy :)

madly jakich traf używasz ei, toroid ?

Uwielbiam te teksty:

przede wszystkim po to, żeby mi sierściuchy się nie usmażyły

cierpliwa małżonak poprosiła tylko, żeby postawić to tak, żeby nie miała na oczach

A że jestem estetą, to brzydactwa nie zamierzam pokazywać.

A potem znajdzie się zawsze grono malkontentów, którzy marudzą, narzekają, wymagają obsługi, a po wszystkim ani dziękuję, ani pocałuj mnie w d...Jeszcze potem wietrzą robiony na biednych forumowiczach interes...

sama esencjia :)

A potem znajdzie się zawsze grono malkontentów, którzy marudzą, narzekają, wymagają obsługi, a po wszystkim ani dziękuję, ani pocałuj mnie w d...Jeszcze potem wietrzą robiony na biednych forumowiczach interes...

Bo to są frustraci co myślą, że zamiast shitblastera wydadzą gotówkę na projekt nie mając pojęcia co i jak zlutować. Potem się denerwują bo przecież "im nie gra" a wszyscy piszą, że odpalili. No i pretensje, że przecież za 200 wydanych PLN to płytka powinna się sama poskładać, grać, stepować i jeszcze po browara skoczyć. Jest DIY jest ryzyko. Jest ryzyko jest przyjemność :)
  • Pokaż nowe odpowiedzi