Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

To ile trzeba dopłacić?

Jak będzie faktura to zobaczymy dokładnie. Z tego co rozmawiałem z Jarkiem to możliwe, że będzie to dosłownie kilka złotych, więc spokojnie:)

Edytowane przez avs

Oczekując na przesyłkę rozmyślam o gęstych formatach i potrzebuję pomocy w zrozumieniu jak to będzie...:), sygnał 24bit trafia do WM-a a następnie do DF-a, ten przyjmie sygnał 24bit i wypuści go w fromie 18bit do AD, czyli mamy zysk 2bit w porównaniu do standardowego formatu, bo tam DF przyjmie 16bit, doda 2bit-y od siebie i wypuści 18bit do AD, pytanie czy konwersja w dół jest lepsza niż standardowe 16bit, czy ktoś porównywał gęste formaty odtwarzane na DAC 16/18bit do standardowych 16bit?

To ile trzeba dopłacić?

Udało mi się trochę potagrować (dostaliśmy cenę jak za 25 szt) i cena końcowa nie powinna ulec zmianie.

Z innej beczki czy ktoś z użytkowników tego DACa jest z Krakowa.

Na PW padła propozycja aby spróbować jak gra w trybie bez filtra NOS (Not Oversampling),

powoli kończę projekt konwertera ( na małym układzie CPLD) formatu I2S-24bit na format przyjmowany przez AD1865.

Wkładany byłby w miejsce filtra SM5813. Jednak aby go przetestować przydałby się dostęp do DACa.

Pozdrawiam

JarekC

JarekC

tak do Krakowa mam około 50km (tak w połowie między Krakowem a Katowicami) tyle że mój dac jest już złożony i filtr cyfrowy ma taki jaki był w orginale bez możliwości jego wymontowania. no chyba że takowy chcecie porównać do swojego NOS`a to zapraszam:)

Już działa także w 96/24.

Dziękuję Jarku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pytanie do osób składających. Na schemacie na wyjściu trafa SPDIF jest rezystor 75Ohm, na pcb jest również miejsce na montaż rezystora na wejściu trafa. Oglądałem kilka aplikacji z tym trafem i czasem był ten rezystor montowany, a czasem nie. Jak robiliście w tej sytuacji? Czy jest on do czegoś konieczny?

Mój też już śmiga więc w Nowy Rok z nowym DAC-iem ! ;)))

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Jeszcze jedna informacja.

Chciałbym już zakończyć to zamówienie jednak brak wpłat od

Yasioo

genek

arturn

i całkowity brak kontaktu z

Demasked75

Brak wpłaty do końca tygodnia traktuję jako rezygnację.

Pozdrawiam

JarekC

Paczka do avs i wszystkie opłacone elementy zostały dzisiaj wysłane.

Zaktualizowałem arkusz:

Ukryta Zawartość

W dalszym ciągu brak odzewu od kolegów wymienionych w poprzednim wpisie.

Po tym zbiorowym zamówieniu raczej na długo się wyleczyłem z organizacji tego typu spraw.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Po tym zbiorowym zamówieniu raczej na długo się wyleczyłem z organizacji tego typu spraw.

Masz rację Jarku ...nie wszystkim jeszcze jajka obrosły :-)

Edytowane przez MARER

i całkowity brak kontaktu z

Demasked75

No przecież siedzę non stop na forum i czytam wszystkie tematy w każdej zakładce. A może lepiej byłoby napisać PW?

No przecież siedzę non stop na forum i czytam wszystkie tematy w każdej zakładce. A może lepiej byłoby napisać PW?

To sprawdź dokładnie swoje PW z dnia 19.12.2012

JarekC

Witam,

To na zakończenie mojej przygody z tym tematem zamieszczam już chyba ostateczną wersję schematu DACa

Zawiera wszystkie poprawkami zgłoszone przez użytkowników.

Na PW zostałem poproszony o pomoc przy problemie niskiego napięcia na zasilaniu AD1865 (napięcia części analogowej +-).

Objawy: przy braku obciążenia (AD1865 wyjęty z podstawki) napięcia Va +-5V (OK), po włożeniu AD1865 napięcie spada do 4.3V

Nie wiem jakie były założenia autora DACa ale przypuszczam iż raczej chciał ona zasilić część analogową takim samym napięciem

jak część cyfrową czy 5V. Jednak tak skonstruowany zasilacz nie da na wyjściu 5V.

Na zenerce mamy 5.6V aby układ klasycznego Darlingtona działał poprawnie potrzebuje Ube na poziomie ok 1.2V

czyli na wyjściu uzyskamy napięcie 4.3V. Pomiar bez obciążenia pokazuje 5V bo mamy sytuację że miernik pobiera prąd na

poziomie uA i obwód zamyka się (dla gałęzi +) Dioda zenera, rezystor R27, złącze BE tranzystora Q6, rezystor R28, miernik.

Otwarty pozostaje tylko Q6, Q2 jest zamknięty, spadki napięć na rezystorach R27,R28 ją pomijalne. Czyli mamy 5.6-0.6V=5V

Rozwiązaniem może być zastosowanie Darlingtona w układzie komplementarnym lub użycie zenerki 6.2V.

Jeżeli się mylę proszę o skorygowanie

Proszę osoby które uruchomiły swoje DACe o sprawdzenia jakie mają napięcia na AD1865 (piny 1 i 24)

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po dłuższej przerwie.

Właśnie odebrałem paczkę od Jarka. W weekend postaram się wszystko popakować i poadresować. Przesyłki prawdopodobnie wyślę w poniedziałek, ale zastrzegam sobie prawo do dwudniowej obsuwy:)

Rafał

Które kondensatory powinny być wlutowane? Te za "spisu" czy z "zamówienia"?

Tutaj nie podpowiem nie budowałem tego DACa.

Zastosowałem zenerki na 6,2V wcześniej je dobierając i teraz mam na AD +/- 5V.

Na PW dostałem informację,że gdzieś w wątku była informacja na temat obniżonego napięcia zasilania części analogowej AD1865.

I że był to zamierzony efekt.

Kwestię wyboru poziomu zasilania w takim razie pozostawiam użytkownikom, muszą sami ocenić czy ma to wpływ na jakość dźwięku.

Pozdrawiam

JarekC

Tu Robertus pisał o tym napięciu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Ponieważ nie otrzymałem wpłat od Yasioo, arturn i Demasked75.

Koledzy zostają skreśleni z listy.

Z mojej strony zamówienie na płytki konwertera uważam za zamknięte.

JarekC

Witam

Wszystkie DFy wysłane. W tym tygodniu zapewne znajdą się u zainteresowanych osób. Bardzo proszę o PW po otrzymaniu i sprawdzeniu zawartości przesyłki.

Pozdrawiam

Edytowane przez avs

Kupię AD1865 1szt.

Please... :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

• Pokaż nowe odpowiedzi