Skocz do zawartości
IGNORED

Czy "Generacja Y" lubi dźwięk z MP3 bardziej niż z płyty CD?

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

To taka moja teoria:

Zakres słyszanych częstotliwości nie jest powiązany z jakością słyszenia w kategorii rozróżniania sprzętu itp.

Wynik badania słuchu, w którym otrzymuje się wynik do 20 kHz nie jest legitymacją audiofilską.

Wynik do 10 kHz nie jest dyskwalifikacją. Osoba słysząca do 10 kHz może słyszeć znacznie więcej, lepiej, selektywniej i znacznie łatwiej rozróżniać jakość. Należy raz na zawsze skończyć z mitem dobrego słuchu na podstawie badania u otolaryngologa. Zewnętrzny aparat słuchowy to tylko część (mniejsza) całości. Reszta zależy od ośrodka słuchu w mózgu, który trenowany, podobnie jak inne ośrodki, może z latami dawać rezultaty. Podsumowując: osoba młoda może mieć lepszy aparat słuchowy, ale wcale nie oznacza to, że słyszy (słyszy, ale mózg nie rozróżnia tego co słyszy). Osoba starsza może mieć lepiej wytrenowany mózg i słyszeć znacznie lepiej, choć z ograniczeniem pasma. Może być też tak, że osoba już w zaawansowanym wieku, z ubytkiem słuchu i brakiem wcześniejszego doświadczenia, a zatem treningu dla mózgu, nie usłyszy już nic, tak samo jak nie zostanie już kierowcą wyścigowym czy rajdowym. Kto zaczynał słuchać w młodym wieku, ten na starość powinien tę umiejętność analitycznego słyszenia zachować. Kto zaś postanowił nagle zostać audiofilem w wieku 50 lat i wcześniej nie miał z tym nic wspólnego, temu raczej będzie ciężko.

Włączając się nieco bardziej w temat. Akurat posiadłem w tej chwili znaczne zasoby plików muzycznych o przepływności 2000 - 4600 kbps i różnica w stosunku do ripów CD (ok 1000 kbps) jest OGROMNA.

Odezwal sie audio-video ekstazo recenzent. Po tekscie ze amplifikator gra dzwiekiem zza kotary facet dla mnie jestes rowny sprzedawcy kin domowych....ale chyba to w karierce tez bylo? Tak swoja droga w audio-video beda kiedys pomiary czy tylko marketingowe sroły?

Odezwal sie audio-video ekstazo recenzent. Po tekscie ze amplifikator gra dzwiekiem zza kotary facet dla mnie jestes rowny sprzedawcy kin domowych....ale chyba to w karierce tez bylo? Tak swoja droga w audio-video beda kiedys pomiary czy tylko marketingowe sroły?

O przepraszam pozolklej firanki...naprawde mnie to bawi...zadalem sobie trud zeby znalezc te wypociny...coz mamy dobe internetu ...teraz kazdy moze nazwac siebie ekspertem....chociaz cos sie zmienia..w audio u kisiela sa pomiary ...to juz cos

O przepraszam pozolklej firanki...naprawde mnie to bawi...zadalem sobie trud zeby znalezc te wypociny...coz mamy dobe internetu ...teraz kazdy moze nazwac siebie ekspertem....chociaz cos sie zmienia..w audio u kisiela sa pomiary ...to juz cos

Szanowny Panie RomkuXXX

Czy ma Pan zastrzeżenia do użytego sformuowania? Jakiego zatem określenia należałoby użyć, aby określić w sposób jasny dla czytelnika, zjawisko relatywnego zawoalowania dźwięku? Język polski jest niestety dość ubogi, a treść recenzji ma ograniczoną objętość, co oznacza, że czasem używa się określeń i takich, jak w przytoczonej recenzji sprzed kilku lat.

Po publikacji owej recenzji producent wzmacniaczy głośno komentował sprawę, twierdząc że była ona przeprowadzona tylko po to, aby zdyskredytować ów produkt, z korzyścią dla recenzowanego w parze konkurenta. Zapewniam jednak, że testowany wówczas konkurent był niemal pod każdym względem lepszy. Być może gdyby zestawienie testowe było inne, inna byłaby ocena, która jak zawsze, jest przecież subiektywna, co wielokrotnie podkreślam w tekstach. Zamierzeniem tamtego testu było porównanie trzech wzmacniaczy w Trójmiasta: Amplifikatora, Qba i Baltlaba. Baltlab po wstępnej ocenie został jednak odesłany, z uwagi na to, iż zbytnio odstawał od Amplifikatora i Qba. Był też zresztą znacznie tańszy (Epoca 3).

Niewątpliwie natomiast błędy pojawiły się w opisie technicznym oraz historii Amplifilkatora. Te pierwszy wynikały z pomyłki naszej, drugie z korekty. W kolejnym numerze zostały jednak sprostowane i wyjaśnione.

Odnośnie Pańskiego pytania na temat pomiarów. Tak, jest taki plan od dawna, aby w Audio Video były pomiary. Aktualnie przybliżamy się do niego po zmianie wydawcy, która miała miejsce właśnie od wrześniowego numeru. Nie potrafię jednak podać konkretnego terminu, kiedy takie pomiary się pojawią. W każdym razie chcemy, aby były.

Odnośnie teorii nt. słuchu: proszę to traktować z przymrużeniem oka. To tylko wysunięta teza, którą łatwo obalić.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Język polski jest niestety dość ubogi

Nie dla wszystkich.

Odnośnie teorii nt. słuchu: proszę to traktować z przymrużeniem oka. To tylko wysunięta teza, którą łatwo obalić.

Przymrużyłem oboje oczu, a i tak nie znalazłem tam nic prócz fantazji.

Sezon ogórkowy w pełni :)

Wiesz teorie sa dobre i gdyby audiofile przerzucili punkt zwracania uwagi to twoj biznes by poszedl pierwszy w odstawke

chwilowy brak działalności w audio.

Wiesz teorie sa dobre i gdyby audiofile przerzucili punkt zwracania uwagi to twoj biznes by poszedl pierwszy w odstawke

Dobry produkt się sam obroni ale nie można trzymać go cały czas w jaskini; jak nie zrozumiałeś to trudno!

Psa też mi zazdrościsz? Pocieszę cię jest stary schorowany, ma niedowład łap i żal d. ściska!

Dalej mi zazdrościsz?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dobry produkt się sam obroni ale nie można trzymać go cały czas w jaskini; jak nie zrozumiałeś to trudno!

Psa też mi zazdrościsz? Pocieszę cię jest stary schorowany, ma niedowład łap i żal d. ściska!

Dalej mi zazdrościsz?

Absolutnie nic ci nie zazdroszcze, tylko wykazalem blad audiofili (audiohukanistow jak to mowie) na szukaniu nie tam gdzie trzeba i podsumowalem ze gdyby sie obudzili to twoj biznes by padl najpierw gdyz wlasnie ja tym bledzie audiohumanistow zarabiasz.

chwilowy brak działalności w audio.

Możemy sobie gdybać np. co by było gdyby Kazimierz Pochwalski nie oblał ale przyjął Adolfa Hitlera na Akademię Sztuk Pięknych w Wiedniu?

Nie było by II Wojny Światowej?

Znów dali d...y Polacy?

Specjalnie bumku dla Ciebie audiofilski kierunkowy drut do nagrywania na magnetofonie szpulowym!

System Romkaxxx:

Amplifikator Gold - Amplifikator Bitofon CD - Amplifikator Konwencja - Preamplifikator - JVC QL-F4 Pickering XV15 1200e - Tuner Amplifikator, Kabel Głośnikowy Amplifikator IC X...

I wszystko jasne.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

System Romkaxxx:

Amplifikator Gold - Amplifikator Bitofon CD - Amplifikator Konwencja - Preamplifikator - JVC QL-F4 Pickering XV15 1200e - Tuner Amplifikator, Kabel Głośnikowy Amplifikator IC X...

I wszystko jasne.

szerloku opis profilu jest caly dostepny. Gorsze jest co innego na czym wtedy testowales wzmacniacze na kolumnach qby? Gdzie w tescie jest podana konfiguracja testowa? Nie sadzisz ze to podstawa. ? to moj szosty z kolei amplifikator. Mam tez mase innych klockow . Klocki qby tez. I nie wiem co to dla Ciebie czyni jasnym. Bo jasnym jest to ze rzetelnego testu przeprowadzic nie umiesz. A moze u mnie zrobimy test mojej konfiguracji w krakowie? Ciekawe dlaczego np. Pacula ktorego osluchanie to naprawde klasa nic takiego o goldzie nie pisze . Zreszta poziom waszego testu byl jak i calego Audio-Video takie lanie wody o niczym. Pomiarow brak.

Gdzie w tescie jest podana konfiguracja testowa? Nie sadzisz ze to podstawa. ?

Konfiguracja testowa była podana bardzo dokładnie. Wzmacniacze były przesłuchane w dwóch różnych pomieszczeniach, na trzech różnych parach kolumn i z towarzyszeniem wzmacniaczy odniesienia w tle. Wszystkie szczegóły zostały podane w opisie systemu, który ZAWSZE jest integralną częścią KAŻDEGO testu, który wykonują dla Audio Video.

Warto najpierw przeczytać test dokładnie, a nie wyrywać jeden fragment zdania z kontekstu, potem krytykować.

Oto tekst z pierwszej strony recenzji:

TESTOWANE

WZMACNIACZE

ŁĄCZY ZBLIŻONA

CENA ORAZ

POCHODZENIE.

OBA POWSTAŁY

W TRÓJMIEŚCIE.

PARA Z GDYNI

I GDAŃSKA

STOCZYŁA DOŚĆ

WYRÓWNANY

POJEDYNEK.

KONSTRUKCJE

AMPLIFIKATOR

I QBA STANĘŁY

NA WYSOKOŚCI

ZADANIA

SYSTEM ODSŁUCHOWY

Kolumny: AkustyK RXT-1 modyfikowane,

Qba Mieszko 3, Audio Physic Tempo 6

Wzmacniacze: Vincent SV-236

modyfikowany, Gamut SI-100

Odtwarzacze CD: mbl 1431, mbl 1531

Interkonekty: Furutech FA-220,

Crystal Cable Ultra XLR, Qba Blue

Kable głośnikowe: Furutech FP-314Ag,

Tara Labs ISM On Board The One

Kable sieciowe: Furutech FP-314Ag,

Acoustic Revive, Tara Labs Prime AC

Reference

Listwa sieciowa: Audio Replas

Pomieszczenia: 16 mkw. o Êrednim

wyt∏umieniu, g∏oÊniki ustawione metodà

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Konfiguracja testowa była podana bardzo dokładnie. Wzmacniacze były przesłuchane w dwóch różnych pomieszczeniach, na trzech różnych parach kolumn i z towarzyszeniem wzmacniaczy odniesienia w tle. Wszystkie szczegóły zostały podane w opisie systemu, który ZAWSZE jest integralną częścią KAŻDEGO testu, który wykonują dla Audio Video.

Warto najpierw przeczytać test dokładnie, a nie wyrywać jeden fragment zdania z kontekstu, potem krytykować.

Oto tekst z pierwszej strony recenzji:

TESTOWANE

WZMACNIACZE

ŁĄCZY ZBLIŻONA

CENA ORAZ

POCHODZENIE.

OBA POWSTAŁY

W TRÓJMIEŚCIE.

PARA Z GDYNI

I GDAŃSKA

STOCZYŁA DOŚĆ

WYRÓWNANY

POJEDYNEK.

KONSTRUKCJE

AMPLIFIKATOR

I QBA STANĘŁY

NA WYSOKOŚCI

ZADANIA

SYSTEM ODSŁUCHOWY

Kolumny: AkustyK RXT-1 modyfikowane,

Qba Mieszko 3, Audio Physic Tempo 6

Wzmacniacze: Vincent SV-236

modyfikowany, Gamut SI-100

Odtwarzacze CD: mbl 1431, mbl 1531

Interkonekty: Furutech FA-220,

Crystal Cable Ultra XLR, Qba Blue

Kable głośnikowe: Furutech FP-314Ag,

Tara Labs ISM On Board The One

Kable sieciowe: Furutech FP-314Ag,

Acoustic Revive, Tara Labs Prime AC

Reference

Listwa sieciowa: Audio Replas

Pomieszczenia: 16 mkw. o Êrednim

wyt∏umieniu, g∏oÊniki ustawione metodà

A gdzie byly opisane roznice na roznych zestawach.? Na wszystkim bylo tak samo bo mialo byc tak samo? Kolumny qby w tescie wzmacniaczy qby . Oj gdzie ta rzetelnosc?

Panowie, przywołuję Was do porządku. To jest wątek o czymś innym niż Amplifikator G :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

... a żeby wrócić do tematu powiem, że poszukując dla siebie monitorów zawitałem do pewnego - w moim odczuciu - renomowanego salonu audio. Systemem demonstracyjnym był jakiś hybrydowy wzmacniacz (pamiętam jego cenę - 28tys.zł), monitory B&W PM1 i..... jakiś górnopółkowy odtwarzacz plików. Płytą, którą demonstrowano zestaw była płyta Ani Rusowicz Big-Bit w formacie mp3 320kb. Panowie... JAK TO GRAŁO !!

Luxmany i winyle 

No co Ty, większość już nie odbiera formatu mp3 320kb jako pogorszenie dźwięku w każdym razie na sprzęcie który ma tak a nie inaczej skonfigurowany!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

... a żeby wrócić do tematu powiem, że poszukując dla siebie monitorów zawitałem do pewnego - w moim odczuciu - renomowanego salonu audio. Systemem demonstracyjnym był jakiś hybrydowy wzmacniacz (pamiętam jego cenę - 28tys.zł), monitory B&W PM1 i..... jakiś górnopółkowy odtwarzacz plików. Płytą, którą demonstrowano zestaw była płyta Ani Rusowicz Big-Bit w formacie mp3 320kb. Panowie... JAK TO GRAŁO !!

Jak ania rusowicz?

Szkoda, że nie poprosiłeś o wersję na winylu. Kto wie? Może zagrałoby jak Vivaldi :)

Jak ania rusowicz?

Szkoda, że nie poprosiłeś o wersję na winylu. Kto wie? Może zagrałoby jak Vivaldi :)

wierz mi ze przy naprawde dobrej konfiguracji mp3 320 moze zagrac lepiej jak na sredniej klasy sprzecie odtwarzajacym to samo z winyla, elementarnych rzeczy niektorzy nie pojumuja

Nie, to tak jak zalozenie czystego garnituru Wolczanki i przepoconego brudasa od Armaniego. Choc druga firma szlachetniejsza, to w tym przypadku lepiej widziany bedzie ten pierwszy. To chcial przekac Gregorm2012.

PS. benzyne mamy od Ruskich i tankuja ja nawet Ci od AMG.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

o kolejna papuga:) gergor ma dysfunkcję i trzeba go tłumaczyć?

wiesz co to mrówka, byles kiedys na granicy wschodniej?

Nie bylem, ale wiem co to mrowka! Szok, nie? A ruskie paliwo tankuje w Polsce wiekszosc, stad analogia wydala mi sie nietrafiona :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

chm, sorry za offtopa, ale co tankują Ruskie do swoich AMG ?

Kupują Pb98 bo wtedy ma 95 oktanów :)

Tylko, że nasze mrówki kupują 95, które ma ze 93 oktany w porywach.

I to jest właśnie ta analogia. Kupić mega sprzęt i upodlić je Mp3 320kb :)

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Kupują Pb98 bo wtedy ma 95 oktanów :)

Tylko, że nasze mrówki kupują 95, które ma ze 93 oktany w porywach.

I to jest właśnie ta analogia. Kupić mega sprzęt i upodlić je Mp3 320kb :)

Mowisz o akustycznym rownowazniku spalanie mieszaniny izooktanu do nheptanu w proprcji 93 do.....

Ja jestem z rocznika 90 :)...

Co do "generacji Y"

Z całym szacunkiem, ale jednak jest jakieś Y a to dlatego, że do połowy lat 90 a nawet kilka lat później komputery wszelkiej maści były baardzo drogie. Kowalski dostał kompa dopiero jak wytworzył się rynek wtórny. Faktycznie MŁODZI rodzice urodzenie w erze MATERIALIZMU, wolą posłać dziecko na komputer niż zajmować się nim i wychowywać... a tam kształtuję się ameba która nie potrafi przybić prosto gwoździa, ale jeśli będzie to potrzebne to popatrzy do internetu(nie biorę pod uwagę lenistwa które w tym pokoleniu jest na ekstremalnym poziomie) i już będzie umiał stąd wrażenie że to pokolenie jest upośledzone. A no nowa generacja, bo zmienia się sposób życia.

Przejdźmy do mp3.

0. Vcore napisał bardzo ważne rzeczy na pierwszej stronie. Idąc dalej tym tropem... Po co komu pakowanie choćby 2 tysięcy w sprzęt audio, jak jest dużo ważniejszych wydatków w dzisiejszych czasach, a chciałbym zaznaczyć, że w Polsce pensja dorosłego człowieka ledwo wystarcza na samodzielne utrzymanie, na skraju nędzy, bo zdecydowana większość zarabia 1 do 2,5 tys zł miesięcznie!

1. Przede wszystkim człowiek teraz jest wystawiony na tyle bodźców, że większość NIE CHCE kontemplować muzyki, a mieć ją jedynie na tło, bo wiadomo... im lepsza jakość tym bardziej słuchanie męczy.

2. Fakt też jest taki że zdecydowana większość tak zwanych audiofilii rekompensuje sobie coś wydanymi pieniędzmi, a mogli by za tą kasę posłuchać faktycznie na żywo w ku..wa super hiper ultimate platinium natural end.

3. Na tym forum są pasjonaci, dobrego dźwięku, lepszego dźwięku i dźwięku pieniądza.

Niech każdy robi to co go cieszy i nie można mieć za złe jeśli ktoś nie czuje tej kontemplacji związanej ze słuchaniem dobrej jakości stereo.

Ode mnie:

Osobiście uważam, że jest miliard innych pasji na które bardziej warto wydać te kilka, kilkanaście, dziesiątki czy setki tysięcy. Wolelibyście mieć gryphony, mcintoshe i resztę nie odbiegającego jakościowo sprzętu w domu czy wyjść na Everest?

No i tak nie związane z tematem...

Jak można podpinać magnetofony szpulowe czy inny vintage do dobrego zestawu audio z dobrymi kablami jak w środku są druty gorszej jakości niż te których teraz używa się do instalacji elektrycznych.

Dlatego mi do AX-700 wystarczą kable które głównie podobają mi się wizualnie i nie robie w związku z tym żadnych urojonych ideologi. Natomiast z teori wiem, że wystarczą mi procaby, bo są wytrzymałe i mają wystarczającą jakość wykonania.

1. Przede wszystkim człowiek teraz jest wystawiony na tyle bodźców, że większość NIE CHCE kontemplować muzyki, a mieć ją jedynie na tło, bo wiadomo... im lepsza jakość tym bardziej słuchanie męczy.

Powiedziałbym raczej, że bardziej angażuje. Mam czasem tak, że gdy czytając książkę słucham muzyki to przy pewnych kawałkach po prostu zamykam książkę, podgłaszam i odpływam, bo to co dzieje się między kolumnami pochłania całkowicie, skłania ku kontemplacij i ku odlotowi po prostu. Ale to nei jest męczące - to właśnie wypoczynek, odpłynięcie.

3. Na tym forum są pasjonaci, dobrego dźwięku, lepszego dźwięku i dźwięku pieniądza.

Niech każdy robi to co go cieszy i nie można mieć za złe jeśli ktoś nie czuje tej kontemplacji związanej ze słuchaniem dobrej jakości stereo.

Dobrze napisane.

Ode mnie:

Osobiście uważam, że jest miliard innych pasji na które bardziej warto wydać te kilka, kilkanaście, dziesiątki czy setki tysięcy. Wolelibyście mieć gryphony, mcintoshe i resztę nie odbiegającego jakościowo sprzętu w domu czy wyjść na Everest?

Chodzi o to, że wiele osób posiadaniem kompensuje sobie niedobory w innych dziedzinach. Mając 50 kPln łatwiej wydać je na audio, niż zorganizować wyprawę na Everest, czy do dalekiego kraju, bo oprócz kasy wymaga to wysiłku fizycznego, organizacyjnego, wyobraźni i przezwyciężenia wygodnictwa, etc. Poza tym, dla wielu sprzęt ma wartość materialną, a po wyprawie na Everest zostaje tylko wspomnienie. Mechanizm ten działa na wielu płasczyznach - zobacz ilu ludzi wybiera nowy telewizor zamiast wakacji/wycieczki.

Jak można podpinać magnetofony szpulowe czy inny vintage do dobrego zestawu audio z dobrymi kablami jak w środku są druty gorszej jakości niż te których teraz używa się do instalacji elektrycznych.

Czemu pytanie odnosisz tylko do szpulowców? Widziałeś kiedyś rozebrany współczesny wzmacniacz czy odtwarzacz CD? Tam to jest dopiero okablowanie...

Powrót po dłuższej przerwie...

romekjagoda -

Powiedziałbym raczej, że bardziej angażuje. Mam czasem tak, że gdy czytając książkę słucham muzyki to przy pewnych kawałkach po prostu zamykam książkę, podgłaszam i odpływam, bo to co dzieje się między kolumnami pochłania całkowicie, skłania ku kontemplacij i ku odlotowi po prostu. Ale to nei jest męczące - to właśnie wypoczynek, odpłynięcie.

A u mnie zo zależy, jak słucham bardziej łupanki coby klate pomasować to męczy, faktycznie wieczorem lubie puścić coś spokojnego, przygasić światło i odpływam, ale jak np patrze na internet, albo czytam to musze mieć bardzo cicho puszczone żeby mnie głowa nie rozbolała.

Co do tego dlaczego sobie rekompensują, to faktycznie masz racje, jakoś nie mogłem dojść dlaczego jest tak jak napisałem w ad. 2 ale już mi wyjaśniłeś. :)

A co do okablowania we współczesnych wzmacniaczach to owszem, ale w niskiej/średniej klasie, do prawdziwego high endu szanujący klijenta producent montuje najwyższej jakości elementy WSZYSTKIE nawet ew panel wyświetlacza powinien być ze szkła kryształowego.

Wtedy nawet podstawki pod kable mają sens, ale na to stać ludzi OBRZYDLIWIE bogatych, a sens moralny ma to jeśli ci obrzydliwie bogaci są szczęśliwymi, dobrymi ludźmi i nie zamykają sie w swoim światku audio.

W przeciwnym razie, po co mieć coś co tylko udaje że jest najlepsze, jak gdzieś w torze jest element który wyklucza sensowność reszty...

romekjagoda -

A u mnie zo zależy, jak słucham bardziej łupanki coby klate pomasować to męczy, faktycznie wieczorem lubie puścić coś spokojnego, przygasić światło i odpływam, ale jak np patrze na internet, albo czytam to musze mieć bardzo cicho puszczone żeby mnie głowa nie rozbolała.

Skonfiguruj lepiej sprzet, tez tak mialem kiedys. Dzisiaj muza moze grac 24h.

Zapomnialem. Ty bys wolal Everest. To sie męcz :)

?👈

rafal735r - samo pozwolenie na wyjście na Everest kosztuje koło 100 tys zł, jakie za to można by monobloki kupić, prawda? A tak to sie naj...esz, upier.olisz i gó.no ci z tego zostanie...

Ehh jacy to ludzie są głupi żeby tyle kasy pakować aby tylko się zapisać w historii...

Mi muza też mogła grać z creativów cały czas, bo tam bas był na tyle rozlany, wysokie zanikały tak szybko a wszystko łączyło się w taką papkę, że nie skupiając się praktycznie słuchałem przyjemnego szumu morskich fal.

Twierdzisz, że według Ciebie "dobrze dobrany" sprzęt powinien mieć taki efekt?

Zapomniałem. Wole mieć sprzęt wart 2 000 i dyskografie wartą 200 000 niż na odwrót.

Dziękuję dobranoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.