Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze jeden ważny element który wpłynie na jakość dźwięku: wzmacniacz.

Edytowane przez KotD

Witam. No i ja stałem się posiadaczem SM6v2. Czy szczęśliwym to się okaże. Przy sterowaniu telefonem na Androidzie nie mogę wybrać Music Library. Mam tylko Internet Radio, Digital Imputs, Queue, i Audio Settings. Nie mogę też włączyć muzyki powiedzmy z Pendriva, tzn. mogę ale nie da się włączyć raz i żeby leciało wszystko po kolei, tylko po skończeniu jednego utworu jest koniec kolejki. Nie mogę też przeskakiwać na następny utwór tylko trzeba wrócić do listy, kliknąć i wybrać "play now" lub "play next". Czy to tak jest czy muszę coś przestawić. Jak byłem na odsłuchu to słuchałem v1 i tam nie było tak, tzn wybierając np. pendrive można było przeskakiwać na następne utwory.

Mam to samo :/ Jest nowa aplikacja Stream Magic Lite, która wbrew nazwie oferuje to samo co ta nieszczęsna "główna" apka i do tego zdaje się działać płynniej i lepiej - widzi serwery (próbowałem z dwoma), choć chyba nadal nie widzi zawartości USB. Ale ostatnio eksperymentuję z serwerem NAS Synology z Audio Station oraz androidową aplikacją DS Audio. SM6 (v2) został sprowadzony li tylko do roli DACa USB :) Okazuje się, że działa to świetnie (jest nawet wreszcie błogosławiona funkcja "przewijania" utworu suwaczkiem do dowolnej minuty, co ma spore znaczenie przy mega długich trackach). Nie brzmi to gorzej, a miejscami śmiem twierdzić - wręcz lepiej niż gdy CA jest streamerem, a NAS tylko serwerem plików.

Tym samym SM6 udowodnił swą zbędność - skoro NAS może być pełnowartościowym streamerem podłączonym bezp. do DACa przez asynchroniczne USB, a do tego ma lepsze oprogramowanie sterujące - to po co mi sprzętowy streamer? CA6 ląduje więc na Allegro, żal mi będzie Spotify, ale chciałem go używać jako preampa - tymczasem skoki regulacji głośności aż co 4dB (na niższych poziomach) niespecjalnie go do tej roli predestynują - co za żal, że CA wypuszcza taką niedoróbę, przecież to jest cyfrowa regulacja, można by ją ustawić płynnie i co pół dB...

potwierdzam z niejakim zadowoleniem ze to nie tylko mi nie chche sie otworzyc biblioteka znowej aplikacji.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Mam to samo :/ Jest nowa aplikacja Stream Magic Lite, która wbrew nazwie oferuje to samo co ta nieszczęsna "główna" apka i do tego zdaje się działać płynniej i lepiej - widzi serwery (próbowałem z dwoma), choć chyba nadal nie widzi zawartości USB. Ale ostatnio eksperymentuję z serwerem NAS Synology z Audio Station oraz androidową aplikacją DS Audio. SM6 (v2) został sprowadzony li tylko do roli DACa USB :) Okazuje się, że działa to świetnie (jest nawet wreszcie błogosławiona funkcja "przewijania" utworu suwaczkiem do dowolnej minuty, co ma spore znaczenie przy mega długich trackach). Nie brzmi to gorzej, a miejscami śmiem twierdzić - wręcz lepiej niż gdy CA jest streamerem, a NAS tylko serwerem plików.

Tym samym SM6 udowodnił swą zbędność - skoro NAS może być pełnowartościowym streamerem podłączonym bezp. do DACa przez asynchroniczne USB, a do tego ma lepsze oprogramowanie sterujące - to po co mi sprzętowy streamer? CA6 ląduje więc na Allegro, żal mi będzie Spotify, ale chciałem go używać jako preampa - tymczasem skoki regulacji głośności aż co 4dB (na niższych poziomach) niespecjalnie go do tej roli predestynują - co za żal, że CA wypuszcza taką niedoróbę, przecież to jest cyfrowa regulacja, można by ją ustawić płynnie i co pół dB...

Kup Peachtree audio za 8k i zobacz jaką regulacje głośności ma ich sprzęt.

SM6 jako preamp to ideał perfekcji przy tym...

Czy ktoś próbował podłączyć foobar z SM6 bezprzewodowo.

Chodzi mi o to, że chcę odtwarzać muzykę z foobara klikając na pliki na komputerze (które powinny być odtwarzane przez SM6). Po kliknięciu na plik na wyświetlaczu SM6 pojawia sie napis foobar2000 audio stream, który po chwili znika i pojawia się przez chwilkę komunikat loading a następnie "end of queue" a player nie odtwarza nic.

Zainstalowałem wtyczkę foo_out_upnp. W ustawieniach File -> Preferences -> Playback -> Output wybieram pozycję UPnP:Stream Magic 6, spodziewałem się że teraz muzyka z foobara będzie odtwarzana przez SM6, a tu wyżej wymieniony komunikat.

Zainstalowałem także inną wtyczkę - foo_upnp dzięki której mogę odtwarzać muzykę z foobara ale używając interfejsu SM6, a wolałbym używać foobara na komputerze bo taki sposób jest o niebo wygodniejszy.

Chodzi mi o to, aby grać muze bezposrednio z foobara do SM6, bez używania innych aplikacji na androida lub interfejsu SM6

Zainstaluj i obsługuj z aplikacji BubbleUPnP

Czy ktoś kto obsługuje BubbleUPnP wie jak ustawić, żeby po wybraniu folderu z albumem sortował po numerze utworu a nie alfabetycznie?

Muszę za każdym razem wybrać "pokaż album" i dopiero play, a chciałbym po kliknięciu w folder dodać do playlisty wg kolejności n albumie.

Edytowane przez dopra

Trzy dni temu pojawiła się aktualizacja oprogramowania. Można już załadować całe albumy do kolejki. Teraz to działa prawie tak jak powinno. A apka lite działa nawet znośnie.

Dzień Dobry,

od paru dni jestem nieszczęśliwym posiadaczem SM6v1 (nowy z polskiej dystrybucji). A nieszczęśliwym dlatego, bo udaje mi się o włączyć raz na kilka prób. Wygląda to tak, że wszystko się ładuje, odtwarzacz się odpala, wybieram stream lub plik z usb, na wyświetlaczu pokazuje się, że plik jest odtwarzany, ale nie ma sygnału na wyjściach z odtwarzacza. Dziś np. próbowałem go odpalić ze 45 minut. Wymieniłem kable, odłączałem sieciówkę, przywróciłem do ustawień fabrycznych i z każdym dniem to samo. Może ktoś miał taki przypadek?

Może poziom sygnału masz ustawiony na "- 88dB" lub "wyciszenie" ?

Na pewno nie. Tak jak mówię raz na kilka załączeń dźwięk się pojawia. I nie ma na pewno uruchomionej funkcji przedwzmacniacza.

I na domiar złego jak już go uruchomię to nie odtwarza plików flac z serwera...widzi je, wyświetla nazwę na ekranie, ale nie zaczyna odtwarzać. Mp3 odtwarza. Chyba trafiłem jakiś straszny bubel.

Raczej zepsuty egzemplarz ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Udało się uruchomić flac po sieci z foobara:) Sprawdzałem go też z amplitunerem i też podaje dźwięk dopiero po kilkukrotnym resecie, więc jutro go pakuje i odsyłam do serwisu.

• 2 tygodnie później...

Witam.Jestem tu nowy i od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem SM 6 v1.

Do zakupu zainspirowało mnie to forum, które czytam od samego początku powstania tego wątku.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze sprzętu.

Ze swojej strony polecam gorąco płytę z HDTRACKS: Paquito D'Rivera - Portraits of Cuba (Chesky.1996) 24-96.

Słuchając tego można naprawdę poczuć co to urządzenie potrafi.

No to gratulacje. Ten sprzęt faktycznie potrafi "chwycić za ucho" ;) To pierwszy klocek Cambridge Audio jaki kupiłem, ale moje początkowe obawy szybko się rozwiały po wygrzaniu sprzętu. Przez pierwsze 2-3 godziny SM 6 gra ostrą górą, ale później dźwięk pięknie się poukładał. Po 4 miesiącach używania mogę potwierdzić - można się zasłuchać i już tak pozostać przez długie godziny :) Było warto!

Nowa aplikacja "Cambridge Connect" też NARESZCIE dobrze się zapowiada - widać, że stoją za nią inni ludzie niż za nieszczęsną "Stream Magic". Apka się nie zawiesza i, poza ważniejszymi usprawnieniami, pozwala na przykład na tak banalną rzecz jak regulacja głośności przyciskami sprzętowymi telefonu (poprzednia aplikacja ZAWSZE się przy takiej próbie wyłączała). Po instalacji pojawia się komunikat o dalszych pracach nad obsługą USB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freepio

Przez pierwsze 2-3 godziny SM 6 gra ostrą górą, ale później dźwięk pięknie się poukładał.

"Słuchy"czytaj- uszy ,-przywykły. :)

Do takiej ostrości nie przywykłyby nigdy. Na szczęście nie sprzedaję starego sprzętu dopóki nie zdecyduję ostatecznie, że nowy zostaje - zawsze mogę wrócić do poprzedniej konfiguracji i porównać. Wierz mi - na początku miałem ochotę odesłać Magica, bo w stosunku do Beresforda tak wyostrzył niektóre płyty, że nie miałem ochoty słuchać. Może nawet nie tyle siał górą, co brakowało wypełnienia średnicy i dołu, co w sumie na jedno wychodzi - dźwięk był niemiłosiernie "chudy" i ostry. Po wygrzaniu nie ma takiej różnicy pomiędzy obiema konfiguracjami. Są za to inne, znaczące różnice na korzyść CA.

Edytowane przez freepio

Czyzby "farbowany"sm6 sie szykuje?:

Ukryta Zawartość

Z tego co mozna przeczytac to chyba tylko designe jest inny i wyswietlacz. To po co byla wersja sm6 v2?????

Ukryta Zawartość

Czyżby chodziło o pieniądze?

Nie, no, co ty! O pieniądze?

Przecież priorytetem jest satysfakcja klienta:-))))))))))))))))))))))))

• Pokaż nowe odpowiedzi