Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aqs

(Konto usunięte)

Nie obstawiaj tylko porównaj .

porównywałem u siebie nie u kolegi

podłączenie dysku twardego przez usb do SM6 to najgorsza jakość dźwięku

Edytowane przez aqs

mam pytanie do posiadaczy SM6v2. Czy jest jakikolwiek sposób aby dźwięk z PC puścić do SM6? Dość dużo pracuje przed kompem a sprzęt audio stoi w innym miejscu. Słyszę, go dobrze, z miejsca z którego siedzę, ale nie przewidziałem wyprowadzenia kabla USB, i nie mam jak puszczać muzyki... chodzi mi także o np. utwory z YT, materiały prasowe, itp., nie tylko z biblioteki. Da się to w ogóle zrobić?

mam pytanie do posiadaczy SM6v2. Czy jest jakikolwiek sposób aby dźwięk z PC puścić do SM6? Dość dużo pracuje przed kompem a sprzęt audio stoi w innym miejscu. Słyszę, go dobrze, z miejsca z którego siedzę, ale nie przewidziałem wyprowadzenia kabla USB, i nie mam jak puszczać muzyki... chodzi mi także o np. utwory z YT, materiały prasowe, itp., nie tylko z biblioteki. Da się to w ogóle zrobić?

moim zdaniem połączysz się przez Wifi np programem oryginalnym z SM6

Przez foobara. Działa bez problemu ale tylko muzyka z plików

ok sprawdze foobara.

a program oryginalny? jest na PC jakiś program? myślałem, że tylko apka iOS/android.. chodze i szukam po tej badziewnej stronie producenta ale dupa.

Mój SM6 bez żadnego "instalowania" widzi mojego kompa z bez problemu penetruje jego zasoby po wi-fi :-)Oczywiście przez router Netia Spot

Edytowane przez tadeo

ah, OK. w tą stronę to spoko, nie ma problemu. Mi chodziło o sterowanie w drugą stronę, a najlepiej streamowanie dzwięku, jak przez USB ;)

Właśnie o tym piszę ,SM6 widzi bibliotekę muzyczną w kompie na twardym dysku lub z podłączonej zewnętrznej pamięci ,mam to dobrze opisane więc wyświetla się wykonawca,album i tytuł utworu

i poprzez CA wybieram czego chce słuchać

chodzi mi także o np. utwory z YT, materiały prasowe, itp., nie tylko z biblioteki. Da się to w ogóle zrobić?

Jeśli chcesz słuchać YT i inne dźwięki z poza biblioteki muzycznej to ratuje cię tylko moduł bluetooth dedykowany do SM6. Z Plex daj sobie spokój.

Edytowane przez Piotr_57210

ten moduł daje mono czy stereo?

update:

to było głupie pytanie zadane za szybko. to można sprawdzić łatwo samemu, co oczywiście uczyniłem

Edytowane przez sp_00n

Wytlumaczcie czemu usb audio gra lepiej niz pliki z dysku bezpośrednio podlaczonego do sm6? Chodzi o asynchroniczne przesylanie ? Skusilem sie waszymi opiniami zainstalowalem sterowniki cambridge dla usb audio 2.0 na laptopie i sprawdzilem. Narazie tylko chwile na jednym utworze dire straits ale rzeczywiscie jest lepiej pierwsze co mi sie rzucilo to lepsza scena w ta pogode ciezko kleczec z laptopem przy grajkach i tak skakac raz laptop raz kanapa wiec dluzsze chlodniejsze odsluchy zrobie za kilka dni.

W zwiazku z tym mam pytanie czy przesylanie po wifi z serwera plikow zagra tak samo jak usb audio? Nie mam mozliwosci tego sprawdzic no chyba ze cos wrzuce bezpśrednio na tableta i puszcze z poziomu aplikacji CA.

A propos aplikacji nadal beznadzieja... plus za wlaczenie spotify ale reszta nadal kuleje u mnie np cuda sie dzieja jak tablet sie wygasi i wracam do aplikacji wtedy wiesza sie np glosniczek wskazujacy na liscie ktory utwor sie odtwarza. Występuja równierz problemy z organizacja listy, jej kasowaniem i kolejnoscia utworów. Moze za 10 lat przy 179 poprawce wyjdą z tych tak naprawdę beta testów.... Moze by tak zawstydzic te angielskie flegmy i zrobimy jakze modny teraz crowdfounding na nowa aplikacje ;) Bardziej źywą mniej szaro grobową....

W zwiazku z tym mam pytanie czy przesylanie po wifi z serwera plikow zagra tak samo jak usb audio

Ja cały czas gram po wifi. Foobar 2000 jest serwerem plików. SM6 mam podłączony kablem eternetowym do routera a z laptopa leci już po wifi do SM6. Jakość znakomita.

A propos aplikacji nadal beznadzieja.

Używam bubbleupnp i jest super.

Edytowane przez Piotr_57210

Tak czytam Panowie i...do "karmienia" komputera jakim jest niewątpliwie SM6 uzywacie kolejnego komputera?

Nie lepiej postawić nawet do audio najtańszy NAS? Już takie tanie 1TB WD MyCloud świetnie współpracują z tego typu urządzeniami.

Tak tylko pytam z ciekawości, bo skoro miałbym obok SM6 stawiać laptop, to mija się w moim odczuciu to z sensem minimalizmu. A już widziałem takie rzeczy jak NAS-LAPTOP-SM6-DAC-WZMACNIACZ.

Gdzie tutaj stara i sprawdzona szkoła skracania ścieżki audio, jak najmniejszej ilości urządzeń "po drodze" celem minimalizacji wpływu różnej elektroniki na brzmienie?

Tak tylko pytam, bo jestem własnie zwolennikiem najkrótszej drogi i jak miałem obydwie wersje SM6 to podłączałem je zawsze bezposrednio do NAS jako zasobu muzycznego.

Zamiast bawić się w laptopy, setki dodatkowych kabli, oprogramowanie...lepiej połączyć SM6 jakimiś dobrymi XLR przewodami. Da to zdecydowanie lepszy efekt, niż dziesiątki urządzeń "po drodze" zjadających prąd, zaśmiecających sygnał i wprowadzających swoje własne zniekształcenia w audio.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

@Ar3cky

A NAS nie zużywa prądu ? Oczywiście NAS to dobre rozwiązanie ale u mnie w domu PC i tak chodzi nonstop. Więc po co mi jeszcze jedno urządzenie zjadające prąd (jak sam napisałeś). Dlatego wydaje mi się , że NAS to sprawa indywidualna dla każdego. PC + Foobar spisuje ssię idealnie. Po za tym zarządzanie takim NAS-em i tak odbywa się przez PC. Dla mnie oosobiścieto zbędny wydatek.

@Ar3cky

A NAS nie zużywa prądu ? Oczywiście NAS to dobre rozwiązanie ale u mnie w domu PC i tak chodzi nonstop. Więc po co mi jeszcze jedno urządzenie zjadające prąd (jak sam napisałeś). Dlatego wydaje mi się , że NAS to sprawa indywidualna dla każdego. PC + Foobar spisuje ssię idealnie. Po za tym zarządzanie takim NAS-em i tak odbywa się przez PC. Dla mnie oosobiścieto zbędny wydatek.

Kolego Piotrze w Twoim przypadku uzasadnione. Ale poczytaj rózne tematy i zobaczysz, że niektóre osoby uzywają NAS, łączą się do niego poprzez laptop by po USB przepuszczać sygnał do SM6.

To uważam za dziwne samo w sobie.

W Twoim przypadku komputer słuzy jako NAS, więc zakup dysku sieciowego byłoby jak piszesz zbędnym wydaniem pieniędzy.

Edytowane przez Ar3cky

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

@Ar3cky

Dla mnie w ogóle jest bezsensowne kupowanie streamera po czym podłączać do niego kable. Po kiego grzyba ? Wszytko działa idealnie bezprzewodowo.

pobrałem nowe firmware, na iphon'e mam 2 apki CA Connect oraz Stream Magic (obydwie widzą spotifi w inputs)

Na CA6 ver 1 w inputs pojawił się spotify jednak nie mogę po wifi włączyć muzyki z iphona - z żadnej z tych aplikacji

na CA6 pojawia się "no logged in" i koniec.

co jest problemem?

A czy ktoś z was ma pomysł na strasznie przycinającego Spotify'a w SM 6 v2?

Mam łącze 10mbps, cały transfer wolny, świetny router TPLINK, na tablecie i na fonie wszystko gra świetnie, a na SM6 tnie jak na modemie 56kbps..

Zarówno przez WiFi (siła sygnału 80-95%) jak i przez kabel.

Pomóżcie ;)

Edytowane przez Tehtoril
Gość aqs

(Konto usunięte)

A czy ktoś z was ma pomysł na strasznie przycinającego Spotify'a w SM 6 v2?

Mam łącze 10mbps, cały transfer wolny, świetny router TPLINK, na tablecie i na fonie wszystko gra świetnie, a na SM6 tnie jak na modemie 56kbps..

Zarówno przez WiFi (siła sygnału 80-95%) jak i przez kabel.

Pomóżcie ;)

zrób reset do ustawień fabrycznych

Gość aqs

(Konto usunięte)

Nie, radio gra bardzo dobrze. Testowałem na stacjach McIntosha.

wepnij laptopa po,lanie do routera i sm6 też puść po kablu odpal spotify jna laptopie, jak nie będzie rwało to wina leży w komunikacji wifi

No właśnie w tym rzecz, że mam stacjonarkę po kablu do routera podłączoną i SM6 zarówno po kablu jak i po wifi kwiczy.. Jutro powalczę z portami w routerze, ale jeśli są jeszcze jakieś inne propozycje, to chętnie wysłucham ;)

• 2 tygodnie później...

Witam mam maly problem z Ca SM6v2

A mianowicie podłaczony kablem LAN zrywa połączenie z secią, powifi jest lepiej, a powinno być na odwrót, miał ktos taki przypadek

• Pokaż nowe odpowiedzi