Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jitter robi karierę niespełna 30 lat, może odnajdą nowe przyczyny problemów z USB?

Utwory opisuję za pomocą "Clementine" pod Ubuntu. Nazwa pliku u mnie nie może zawierać : i / . Nazwa utworu może być dowolna, ale ja wstawiam przed nazwą numer utworu.

A jak macie skonfigurowany komputer pod podłączenie USB ? Ja włączyłem w advanced menu Usb class Audio 2,0 i używam Aimpa jako playera z ustawionym Asio.

Już na wstępie jestem bardzo mile zaskoczony brzmieniem. Szczególnie wspaniałą przestrzenią. Największą wadą jest naprawdę fatalny wyświetlacz. Chyba za bardzo przyzwyczaiłem się do Amoledów ;-P

A aplikacja na androida zgodne z tendencją o której piszą w sieci od razu się zawiesiła ;-)

Edytowane przez noquarter

- Na Foobarze mam, ustawione WASAPI - USB CLASS 2.0 (to z DMPlus ale to to samo co bebechy sm6).

- Aplikacja użyta na Note - nie zawiesiła się jeszcze.

Edytowane przez Lord Rayden

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Sprawdzałem jak sprawuje się Stream Magic jako cyfrowy przedwzmacniacz. Mój Harman może pracować jako końcówka mocy i po włączeniu w advanced menu - Digital Pream Mode w CA można sterować głośnością.

Jestem jednak rozczarowany. Cyfrowy preamp spisuje się naprawdę bardzo średnio.

Niestety XBMC nie chce współpracować z NP30 jako serwer UPnP. Jest widziany przez Player ale biblitekę muzyki ma pustą choć takowa istnieje (jezt zrobiona i na kompie pokazywana). Ma ktoś jakieś lekarstwo na to ?

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

NP30 - w przypadku podpięcia do DACa DMPlus, przyjmuje brzmienie DACa, niewiele od siebie dokładając. To mnie cieszy.

Walczyłem z serwerami UPnP. Pod Linuxem, zadziałał MediaTomb. Było nieco problemów ale obecnie chodzi. Minidlna nie udało mi się skonfigurować (wymaga wiedzy bardziej zaawansowanego usera Linuxa).

Telefon lub tablet z Androidem i programem StreamMagic są bardzo fajne w sterowaniu NP30.

• 3 tygodnie później...

Niestety po update telefonu do Androida Jelly Bean 4.11 aplikacja przestała działać. Pewnie potrwa to kilka miesięcy nim wydadzą aktualizacje.

Panowie rozważałem zakup rzeczonego Magica ale mam pytanie : czy ma on coś więcej od posiadanego przeze mnie Oppo 93NuF EE lub

C.A. 751BD /bebechy te same co w Oppo/ ?

Oczywiście uwzględniam to,że DVD nie ma wyświetlacza i musi mieć podłączony TV żeby można było nawigować oraz ,że nie można włączyć w DVD bezpośrednio kompa.

musi mieć podłączony TV

Ta niby drobna różnica w urządzeniach zmienia krąg odbiorców a możliwość sterowania z Androida ten krąg poszerza. Miałem również jakieś DVD, nie tak dobre jak Twoje, ale z możliwością podłączenia twardego dysku i poręczność (albo jej brak w przypadku DVD) zachęciła do zakupu SM6.

I jeszcze jedno pytanie w celu rozwiania moich wątpliwości w "temacie" Magica ,koledzy pisali ,że są jakieś problemy z przesłaniem pliku 24/192 bo urządzenie ma ograniczenie do 96kHz : rozumię, że chodzi tutaj tylko o flac 24 bitowy stereo ,czy w przypadku np. M.Ch 5.1 ,7.1 może być jeszcze "gorzej" ?

• 2 tygodnie później...

Panowie proszę o wasze spostrzeżenia, po aktualizacji iPada do iOS6 aplikacja od Cambridga bardzo często nie łapie odtwarzacza. Wcześniej też sie zdarzało ale bardzo rzadko.

Odtwarzacz mam ustawiony w trybie z "podtrzymaniem" sieci, po prostu szybciej startuje.

konieczny jest albo restart odtwarzacza albo wyłączenie i ponowne włączenie sieci w iPadzie.

Czy u Was podobnie?

Mi po aktualizacji do androida 4.1 aplikacja nie działa. Urządzeń na -i- nie używam.

hmmm a mowilem brac squezeboxa bo to niedopracowany sprzet, brac puki mozna bo juz zaprzestali produkcji wiec dobre czasy sie koncza, pozostaje tylko linn za cene od 6 do kilkunastu razy wyzsza

chwilowy brak działalności w audio.

a mowilem...

Nie siej zamętu. Nie chcę być adwokatem CA, ale w codziennym działaniu jest pewny i nie sprawia problemów.

Informacje o działaniu aplikacji do sterowania są ciekawe, ale nie powinny przesądzać o zakupie. W ostateczności można kupić jakiś tablet za 200 zł z wyświetlaczem 7 cali i przeznaczyć go wyłącznie do zabawy z CA.

Bez przesady. Kwestia sterowania przez urządzenie mobilne to jedyna poważna wada jaką dostrzegłem w Stream Magicu.

Trzeba poczekać na aktualizację oprogramowania do CA. Część aplikacji, które mam na swoim iPhonie właśnie dostała aktualizacje potrzebne do współpracy z nowym iOS, być może tu będzie podobnie.

hmmm a mowilem brac squezeboxa bo to niedopracowany sprzet

Piszesz, że niedopracowany jest squeze?:) A jakie niby niedopracowanie jest w SM6? Bo ja żadnego nie znalazłem.

A propos, czy ktoś może podłączał SM6 do np.: Qnap'a albo jakiegoś innego NAS'a?

Edytowane przez Octagon

Trzeba poczekać na aktualizację oprogramowania do CA. Część aplikacji, które mam na swoim iPhonie właśnie dostała aktualizacje potrzebne do współpracy z nowym iOS, być może tu będzie podobnie.

Piszesz, że niedopracowany jest squeze?:) A jakie niby niedopracowanie jest w SM6? Bo ja żadnego nie znalazłem.

A propos, czy ktoś może podłączał SM6 do np.: Qnap'a albo jakiegoś innego NAS'a?

Ale ja nie pisze ze squeze jest niedopracowany.... qnapy i inne chodza na squeezeboxie...

chwilowy brak działalności w audio.

Ale ja nie pisze ze squeze jest niedopracowany

Wiem, że nie, ale jak się czyta całość to wychodzi, że tak:)

Co do Qnap'a i innych NAS'ów to raczej chodzi mi o połączenie z SM6. Jakieś doświadczenia koledzy..i koleżanki?

Czy mając C.A. 751BD jest mi potrzebny Magic-6 ,czy większość funkcji się "dubluje" ,oczywiście oprócz odtwarzania płyt ?

Szanowni użytkownicy SM6, czy ktoś z Was uzywał do obsługi zdalnej innej aplikacji niż dedykowana przez Cambridge?

Na Apple Store jest dostępny program Songbook Lite. Dedykowany do odtwarzaczy Linna ale ponoć współpracuje z wieloma innymi streamerami. Przed pobraniem (płatne ok.7 €) chciałbym się upewnić czy wysterujemy nim naszego Stream Magica.

W poprzednim poście pisałem, że po aktualizacji iPada do iOS6, natywna aplikacja jest totalnie niestabilna. Bardzo często nie wykrywa odtwarzacza, w trakcie pracy wyłącza się. Może macie na to jakieś rozwiązanie?

Odtwarzacz mam ustawiony w trybie z podtrzymaniem sieci. Po włączeniu z trybu stanby bardzo szybko się uruchamia, w tle jest cały czas zalogowany do sieci lokalnej. Jest to wyraźnie wygodniejsze rozwiązanie.

Czy mając C.A. 751BD

A masz ten odtwarzacz? Mógłbyś coś o nim napisać? Jak sprawuje się w audio?

Szanowni użytkownicy SM6, czy ktoś z Was uzywał do obsługi zdalnej innej aplikacji niż dedykowana przez Cambridge?

Nic innego nie próbowałem. U mnie po zmianie softu na iPhonie działa OK.

Pod jaki kabel zasilający podpielibyście SM6?

Myślisz, że będzie to miało przełożenie na dźwięk?

Czy mając C.A. 751BD jest mi potrzebny Magic-6 ,czy większość funkcji się "dubluje" ,oczywiście oprócz odtwarzania płyt ?

majac 751bd lub np. oppo 93nxe to przede wszystkim trzeba dokupic dac'a- bo one maja sie do magica plus jak jamnik do hajendu- pseudo stereo dzwiek jedynie dostateczny do wieloformatowej muzyki

a reszta podobna no i z tymi odwarzaczami bd nie posluchasz muzyki poki nie wlaczysz np. tv:)

• 2 tygodnie później...

Pojawił się nowy firmware i aktualizacja w markecie dla Androida.

Edytowane przez noquarter

majac 751bd lub np. oppo 93nxe to przede wszystkim trzeba dokupic dac'a- bo one maja sie do magica plus jak jamnik do hajendu- pseudo stereo dzwiek jedynie dostateczny do wieloformatowej muzyki

a reszta podobna no i z tymi odwarzaczami bd nie posluchasz muzyki poki nie wlaczysz np. tv:)

Oj chłopie ,chłopie zanim coś napiszesz to poczytaj ,dowiedz się od innych mądrzejszych bo wprowadzasz ludzi w błąd .

chlopie- co mam sobie poczytac:)

mam oppo 93 ver. nxe, ktory wczesniej gral ze wzmacniaczem jako odtwarzacz strumieniowy i chyba wiem jaka jest roznica miedzy nim a sm6

w dzwieku wielokanalowym delikatna przewaga oppo nad bd onkyo 607

czytaj sobie dalej do bolu ale na pewno lepiej madrzyc sie znajac praktyke a nie teorie;]

Edytowane przez FIRMA

chlopie- co mam sobie poczytac:)

mam oppo 93 ver. nxe, ktory wczesniej gral ze wzmacniaczem jako odtwarzacz strumieniowy i chyba wiem jaka jest roznica miedzy nim a sm6

w dzwieku wielokanalowym delikatna przewaga oppo nad bd onkyo 607

czytaj sobie dalej do bolu ale na pewno lepiej madrzyc sie znajac praktyke a nie teorie;]

Akurat kolega tedeo ma Oppo 93 ver.nxe, ma też CD Nirvanę Dubiela, a więc nie jest tylko teoretykiem, Nirvana też jego zdaniem gra lepiej, co nie znaczy że Oppo gra beznadziejnie jak napisaleś, no chyba że masz zepsuty egzemplarz ;-)

bardzo ale to bardzo sie ciesze ze ma oppo- ja porownalem swoje oppo do dac'a w sm6 i wiem jak to wszystko gra

nie ma co dyskutowac..

W końcu działa obsługa z telefonu. Odkryłem też program DK Player. Fajnie odtwarza nawet pliki flac bezpośrednio z telefonu,

• Pokaż nowe odpowiedzi