Skocz do zawartości
IGNORED

Domowy serwer muzyczny ;)

brbr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szacowne grono. Będę wdzięczny za najprostsze wytłumaczenie laikowi jak poczynić w domu krok w przyszłość. Wszystkie hasła tutaj to dla mnie czarna magia. Szukam praktycznego z punktu widzenia połączeń i ekonomii sposobu, by korzystać z muzyki w sieci w jakości nie kaleczącej ucho. Wiem, uśmiejecie się gdzie się uchowałem:) A mnie po prostu moje płyty wystarczały... Jednak krok naprzód ( krok podkreślam, nie mega rozbudowa systemu) z wykorzystaniem bazowo laptopa, stałego łącza i bazowego systemu przez RCA z pewnością przybliżyłby mi temat a nie wykluczone, że z czasem wsiąknę mocniej :) Zatem wszelkie sugestie mile widziane a ja ze swej strony z góry dziękuję za cierpliwą łopatologię ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/95210-domowy-serwer-muzyczny/

Zapoznaj się najpierw z łaski swojej z moją instrukcją "pierwsze kroki w PC Audio" którą popełniłem swego czasu. Myślę, że jest dość łopatologiczna...

A jeśli po lekturze nasunie Ci się jeszcze jakieś pytanie to pisz w tym wątku.

Pozdrawiam!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 4 miesiące później...

Witam

Mam ochote miec mozliwosc sterowanaia z androida muzyka i filmami. Co potrzebuje? mysle o ca 6 stream magic (czy obsluguje ntfs-format do filmow HD). do tego jakis zyxel nas na 2 hdd. Jak to do Tv podlaczyc dziala to tez bezprzewodowo? Moze lepeij jakis odtwarzacz strumieniowy hdd np Teac czy Dunehd i wtedy zamiast Ca6 oddzielnie jakis Dac?

prosze o o odp

ca 6 stream magic nie odtwarza filmów. bedziesz potrzebował jakiegoś odtwarzacza, chyba że TV ma DLNA (zyxelki mają) - wtedy można bezpośrednio, ale dźwięk z filmów tylko TV wtedy odtwarza... wifi (ten szybki standard) zazwyczaj radzi sobie z przesyłem filmów.

jak nie dlna to odtwarzacz strumieniowy lub htpc + dac. zależy co bardziej cenisz...

Witam szacowne grono. Będę wdzięczny za najprostsze wytłumaczenie laikowi jak poczynić w domu krok w przyszłość. Wszystkie hasła tutaj to dla mnie czarna magia. Szukam praktycznego z punktu widzenia połączeń i ekonomii sposobu, by korzystać z muzyki w sieci w jakości nie kaleczącej ucho. Wiem, uśmiejecie się gdzie się uchowałem:) A mnie po prostu moje płyty wystarczały... Jednak krok naprzód ( krok podkreślam, nie mega rozbudowa systemu) z wykorzystaniem bazowo laptopa, stałego łącza i bazowego systemu przez RCA z pewnością przybliżyłby mi temat a nie wykluczone, że z czasem wsiąknę mocniej :) Zatem wszelkie sugestie mile widziane a ja ze swej strony z góry dziękuję za cierpliwą łopatologię ;)

odtwarzacze strumieniowe wciaz sa problemem i kazdy ma jakies zalety ale i wady, najprosciej jest wykorzystac na poczatek laptopa (poczytaj watek o odtwarzaniu muzyki z pc)

a jesli nie laptop to zdecydowanie na poczatek squezebox touch + nas - bedizesz mial pliki radio internetowe i namiastke przyszlosci - serwis z muzyka na zadanie deezer

jesli ma byc bardziej funkcjonalnie - mozna kupic popcorna dune itp produkty audio-video - bedziesz mial pliki audio video ale nie wiem jak z muzyka z sieci

na poczatek to tyle nie ma co wiecej szukac, chyba ze ma sie duze wymagania to sa jeszcze linny i jakies pojedyncze drogie ostwarzacze ktore nie sa ani troche bardziej funkcjonalne od podanych wyzej ale maja lepsze dace wewnatrz

chwilowy brak działalności w audio.

Tak najtaniej ale żeby jakość była odpowiednia, tak ogólnie dla początkujących, zakładam że system Windows:<br />

<br />

1. Kupić-pożyczyć (może już jest) Blu-Ray. Wymagania minimum dla Blu-Ray: w miarę nowa produkcja 2011,2012; z wejściem USB na dysk twardy; by czytał pliki audio minimum Wav; wyjście cyfrowe audio SPDIF - preferowane Coaxial (plus analodowe audio z wewnętrznym DAC min.24 bit); żeby obsługiwał DLNA; żeby miał podłączenie sieciowe RJ45; dobrze by miał wbudowane WiFi standardu n; jak ma SACD to jeszcze lepiej.<br />

Dla mnie najlepiej możliwości/cena to z Sony.<br />

<br />

2. Dysk twardy na USB, na poczatek coś niewielkiego z zasilaniem przez USB. Zgrywasz płyty CD w formacie wav do laptopa, każdą do osobnego katalogu-folderu. Lub pobierasz pliki z internetu lub innego źródła, też na zasadzie każdy album do osobnego folderu-katalogu. Dysk twardy formatujesz zgodnie z formatem obsługiwanym przez Blu-Ray. Kopiujesz katalogi z plikami z laptopa na ten zewnątrzny dysk.<br />

<br />

3. Podłączamy dysk do Blu-Ray, a wyjście analogowe Blu-Ray do wzmacniacza. Już gra. Teraz idziemy dalej.<br />

<br />

4. Serwer (tutaj w standardzie DLNA), to jest, w skrócie, oprogramowanie do pobierania i podawania (serwowania) danych na życzenie, tutaj plików z audio. Prostym takim będzie np. program Foobar z wtyczką DLNA. Instalujesz na laptopie Foobar2000 i w nim wtyczke DLNA. Laptop teraz będzie jako sprzęt serwerowy. W Foobar tworzysz listy z katalogów z plikami audio utworzonymi wcześniej. Teraz możesz grać z plików na laptopie z możliwością wysyłania.<br />

<br />

5. Połączenie laptopa z Blu-Ray. Tu masz kilka opcji.<br />

- Jak masz w domu sieć domową to już Blu-Ray widzi laptopa z serwerami Windows Media i Foobar<br />

- Jak nie masz to też tanio i prosto, jak masz w laptopie wolne gniazdo RJ45 to możesz połaczyć laptop bezpośrednio do Blu-Ray kablem crosowanym. Blu-Ray widzi laptop.<br />

- Jeśli nie powyższe to trzeba zbudować domową sieć, to też nie jest trudne, wystarczy dobry Router, połaczenia kablami lub WiFi.<br />

Teraz możesz grać z plików z dysku USB i przez sieć z serwera DLNA na laptopie, tutaj Foobar DLNA i Windows Media.<br />

<br />

6. Podstawową funkcjonalność domową już mamy, gramy z USB i prostego serwera postawionego na laptopie. Oczywiście cały czas gramy płyty CD i SACD z szufladki Blu-Ray.<br />

Jeśli w Blu-Ray ustawimy podłączenie do sieci internetowej to też gramy z niektórych usług internetowych.<br />

<br />

7. Jakość transportu dobra, teraz pora na coś lepiej. Blu-Ray przeważnie ma wewnętrzny przetwornik DAC taki sobie. Potrzeba jest zwiększyć jakość. Pora na zewnetrzny DAC.<br />

Jaki DAC, to nie jest proste, ogólnie według potrzeb. Proponuję rozważyć następujące:<br />

- powinien mieć wejście SPDIF coaxial (RCA)<br />

- dobrze ja ma dodatkowo wejście SPDIF optical (patrz taż jakie wyjście ma Blu-Ray)<br />

- dobrze jak ma dobre wejscie USB, pierwsza selekcja (nie zawsze prawda) to USB minimum 24-192, będzie można podłaczyć laptopa przez USB jednak dobre wejście USB bardzo ograniczy poszukiwania <br />

- dobrze jak ma wyjścia XLR<br />

- nie licząc rozwiązań kutowych, DAC na wewnatrznym przetworniku 32 bity grają lepiej, można zacząć szukać od takich<br />

- DAC w miarę nowy model, postęp teraz jest bardzo szybki<br />

- dobrze-nie konieczne jak ma wewnętrzne wzmocnienie-wyciszenie, tzw. volume, można wtedy podłaczyć końcówki mocy bez pre-amp <br />

- dobrze jak ma pilota<br />

- wyjście na słuchawki, to już dodatek<br />

To tak na początek, duży wybór i różne ceny. Trzeba szukać i porównywać.<br />

Podłączamy DAC miedzy Blu-Ray a wzmacniaczem i gra. Sygnał analogowy audio jest podawany w dobrej jakości.<br />

<br />

8. Podłączanie DAC do laptopa przez USB, to osobny temat, bardzo ciekawy i z nieco innymi możliwościami.<br />

<br />

9. Następne kroki to już ulepszanie funkcjonalności. Osobny sprzętowy serwer jak ktoś ma setki tysięcy plików. Sterowanie przez tablety-telefony. Sterowanie z laptopa. Mixowanie. Puszczanie na wiele odbiorników. Bardziej Heavy-Duty. Servery z transkodowaniem, z wyświetlaniem info o utworze. Muzyka w czasie rzeczywistym. Pliki DSD,DXD. Ładniejszy sprzet. Jednoczęsciowy sprzet. Media komputery. Z wyświetlaczem. Grający szczegółowo. Grający kolorowo. Itd.  Ale to już poza temat, dla każdego coś miłego.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

tylko pytanie po co sie pchac w napedy i ograniczone urzadzenia, juz lepszy nawet popcorn ma wszystko tylko dysk wpiac skonfigurowac wgrac muzyke i sluchac

chwilowy brak działalności w audio.

Z założenia takie Media Center niby dobre ale praktycznie sie nie przyjmują. Ja mam Dvico Tvix, pograł trochę i stoi w jakimś kącie, znajomy ma (miał) WD trochę używał i teraz go nie widzę. Jak ktoś lubi, niech próbuje. Dla mnie jeśli już to PS3.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.