Skocz do zawartości
IGNORED

Audio typowo pod niskie zejście

Damian Woronowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na początku temat założyłem w dziale kino domowe, ale przekierowano mnie do stereo. Sprawa wygląda następująco - Ostatnimi czasy dość dużo słucham muzyki, szczególnie dubstepu i dutch house tylko i wyłącznie z laptopa.Filmy jedynie wieczorowo bądź weekendowo. Postanowiłem, że zamiast przewalać pieniążki na głupoty wezmę sobie jakieś audio na raty w granicach 1500-2000zł. Czytałem masę tematów, poradników itp. Przeglądałem amplitunery wraz z zestawami kolumn. Jeździłem nawet po całym mieście w poszukiwaniu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , niestety, nie ma już tego kina w sprzedaży. W sumie i tak nie jest możliwym by w tym budżecie taka kolumna zagrała rzetelnym bassem (a o niego tutaj się rozchodzi). Od razu wyeliminowałem plastikowe kina LG, Samsung itp ponieważ mam takie w dużym pokoju, najbardziej zmarnowane 1300zł... Później rzuciły mi się w oczy głośniki komputerowe logitech z-5500. Cena 1500zł, sub 188rms, satelitki koło 60, bardzo przyzwoite jeśli chodzi o cena - jakość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Niestety, nie są już dostępne w sprzedaży, jedynie allegro, ale mi zależy na ratach. Gdy się o tym dowiedziałem znów zaczałem wertować wszystko co może spełnić moje oczekiwania i mieści się w budżecie. Znalazłem dość ciekawą, aczkolwiek dla mnie trochę drogą alternatywę - głośniki edifier s730 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bardzo ciekawa budowa suba (pasywne membrany) 150 RMS, 10 cali, 2 kolumienki z drewna bądź MDF-u (co mnie bardzo cieszy), podobno dużo lepiej odwzorowują średnicę (aczkolwiek nie wymagajmy cudów od 3,5 cala). Zbierają bardzo pozytywne opinie. Niestety nie mogę oprzeć się wrażeniu, że cena jest wywindowana o jakieś 300zł i chyba głównie to spowodowało, że zakładam ten temat w celu pomocy. Nie jestem audiofilem, a typową młodą osobą która lubi gdy mu kichy wibrują :) Pokój ma wymiary 4x4, a więc nie jest duży. Typowy kwadrat z łóżkiem i szafką, dużo wolnego miejsca.

Podpowiedźcie, na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę?

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/95225-audio-typowo-pod-niskie-zej%C5%9Bcie/

No nie przesadzajmy! ;) Nie chcę słuchać samego basu. Ważna są dla mnie tak samo średnica i wysokie, ale przy muzyce której słucham i osobistych preferencjach wiem, że niski ton powinien być mocno zaznaczony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i kiszki będą wibrować jeszcze pół godziny po skończonym odsłuchu. Trochę drożej niż Twój budżet, ale widok sąsiadów z ich wybitymi szybami w oknach bezcennny! A jeśli nie te, to co innego od CV. Paradigmy grają też dużym basem, ale to już trzeba mocno posolić. A może jakieś Altusy? Rozważyłbym też ofertę JBL.

Ukryta Zawartość

A komputerowe głośniki...eeee, tam, szału nigdy nie będzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i kiszki będą wibrować jeszcze pół godziny po skończonym odsłuchu. Trochę drożej niż Twój budżet, ale widok sąsiadów z ich wybitymi szybami w oknach bezcennny! A jeśli nie te, to co innego od CV. Paradigmy grają też dużym basem, ale to już trzeba mocno posolić. A może jakieś Altusy? Rozważyłbym też ofertę JBL.

O tak, CV powinny spełnić oczekiwania z zapasem.

Ukryta Zawartość

skk

mam edifiery i napewno bedzie szal dlatego ze nawet glosniki za 2500zl nie zagraja lepiej niz S730. Dlaczego to wiem bo porownywalem juz z wieloma takimi glosnikami.

Chyba ze zakupisz uzywane gdzie nowe kosztuja ponad 3500zl to wtedy ci lepiej zagraja ale za to tez zabieraja 5x tyle miejsca i nie sa w stanie oddac takiego basu jaki maja S730.

Dziękuję Panowie za zainteresowanie się tematem! Widzę, że wreszcie ktoś się zainteresował i będę mógł podjąć decyzję! :)

Koledzy, pamiętajcie jedynie, że sprzęt musi być brany na RATY, a więc używki bądź sklepy/allegro bez możliwości rat nie wchodzą w grę. Mieszkam w Białymstoku i mamy tu sklep.rms.pl, zauważyłem, że mają dość ciekawe propozycje. Oczywiście Euro, MM i inne też wchodzą w grę.

feda78 - od kilku dni czytam Twoje posty i zauważyłem, że bardzo bronisz ediferów pod każdym względem. Czy rzeczywiście udało im się zrobić audio pod PC z dobrą jakością dźwięku, czy może akurat pod Twoje preferencje tak to podpasowało, że nie potrzebujesz nic innego.

W grę wchodzi każdy wariant, ale po lekturach chyba najbardziej muszę kierować się w 2.0 lub 2.1. Jeden pisze, że w stereo suba się nie daje i bass z dobrych kolumn w tym budżecie powinien wystarczyć, inny, że z moimi preferencjami bez suba się nie obejdzie. Czujecie ten mętlik w głowie?

W audio domowym jestem laikiem, nie będę oszukiwał. Natomiast od roku intensywnie interesuję się CA i mam w dorobku kilka fajnych sprzętów. Czytając kilka razy swój temat doszedłem do wniosku, że mogę być odbierany jako kolejny małolat któremu sąsiedzi przeszkadzają i stara się im jak najbardziej pogorszyć życie. Tak nie jest, po prostu w samochodzie posiadam dość fajny zestaw odseparowany na przód i 450 RMS czystego basu z hertza 30cm w bagażniku zasilane 600w RMS od starego, dobrego, półmetrowego japońskiego wzmaka :) Ja po prostu lubię te niskie tony. Dziwne, ale prawdziwe. Oczywiście nie chcę tego samego w domu, przy takiej mocy w aucie po 10 minutach na dość dużej głośności mózg się roztapia i nijak jest jeździć :) Z reguły ustawiam go na 1/3, dlatego też szukałem "czegoś" z subem o mocy od 150 do 250 RMS. Im dalej szukałem tym różniejsze opinie i rady dostawałem. Rozumiecie już o co chodzi? :)

Dziękuję, pozdrawiam i liczę na dalsze zainteresowanie tematem!

mam edifiery i napewno bedzie szal dlatego ze nawet glosniki za 2500zl nie zagraja lepiej niz S730. Dlaczego to wiem bo porownywalem juz z wieloma takimi glosnikami.

Twoje porównanie dla pytającego może być bezwartościowe , gdyż masz inne preferencje słuchowe niż on , możesz być zachwycony podbitym basem , reszta pasma nie interesuje Cię , a te kolumny które porównywałeś za 2500 PLN zasilane były pewnie amplitunerem wielokanałowym .

Sztuka polega na tym żeby bas był prawdziwy , wtedy kiedy ma być i w miarę poprawna część pozostałego pasma .

Uważam , że " kierunek " kolumn stereo jest perspektywiczny , rozwojowy w modyfikacji sprzętu i ewolucji zapotrzebowania na dźwięk pytającego .

edifier ma neutralny dzwiek a bas jest lagodny nie dudniacy jak w logitechach czy nawet innym o wiele drozszym sprzecie. Jestem pare razy na rok na roznych targach audiofilskich i moge dobrze porownac jakosc dzwieku i dlatego wiem ze edifier robi za male pieniadze dobry sprzet. Nie wszystko jest takie super ale wiekszosc jest naprawde bardzo dobrze przemyslane i daje satysfakcje.

Mieszkam w Białymstoku i mamy tu sklep.rms.pl, zauważyłem, że mają dość ciekawe propozycje

Masz możliwość odsłuchu na handlowej , więc to zrób , są tam jakieś nowe kolumny JBL ( wygląd futurystyczny , pod publikę ) warto posłuchać .

Tyle,że na takich targach sprzęt jest często zle dobrany do siebie,do pomieszczenia,a i akustyka często w tych pomieszczeniach pozostawia wiele do życzenia,

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Tego właśnie się bałem. Szukałem informacji, recenzji i wideotestów o Cerwin Vega XLS-28, to istna masakra! W momencie gdy na youtube włączyłem kilka filmików nie mogłem wyjść z podziwu! Niestety 1700zł za jedną kolumnę to troszkę przesada, chciałbym minimum 2, a to już zrobi potężny koszt nie do przeskoczenia. Zdziwiłem się trochę gdy czytam specyfikację, a na samym dole: "Cena za sztukę, sprzedawane w parach". Nijak widzę zmieszczenie się w 2 tysiącach złotych z 2 NOWYMI kolumnami i NOWYM wzmacniaczem które zaoferują mi typowo amerykański dźwięk (tak, to właśnie to określenie którego mi brakowało) Szkoda, że tak mało popularne jest u nas sprzedawanie na raty używanej elektroniki.

Nie mam pomysłu, na prawdę nie mam. Jedyne co przechodzi mi przez głowę to odpuścić sobie, dalej używać komputerowych badziewnych creative i pogodzić się, że nie stać mnie na sprzęt który dobrze zagra.

P.S - Drogi użytkowniku czytający to co tutaj bazgram, jeśli masz jakikolwiek pomysł to proszę, poświęć tą chwilę i rzuć się pomysłem.

Pozdrawiam!

W grę wchodzi każdy wariant, ale po lekturach chyba najbardziej muszę kierować się w 2.0 lub 2.1. Jeden pisze, że w stereo suba się nie daje i bass z dobrych kolumn w tym budżecie powinien wystarczyć, inny, że z moimi preferencjami bez suba się nie obejdzie. Czujecie ten mętlik w głowie?

Do stereo nie daje sie suba bo dobranie go aby zgrywal sie dobrze z glosnikami w muzyce jest trudne, a dodatkowy koszt w porownaniu do samych glosnikow, ktore juz dobrze graja basem jest nieoplacalny.

Mnie takie tanie glosniki jak tannoy m3 bardzo dorze oddawaly bas w chillout/ambient/downtempo i sub by tylko pogorszyl sprawe. Inna sprawa, ze to muzyka z raczej powolnym basem a ty bys chcial do czegos szybszego. Tym gorzej dla ciebie, bo glosniki i suby potrafiace dobrze zagrac szybkim basem sa drozsze.

Moja rada - posluchaj glosnikow w swoim budzecie, ale w pomieszczeniu o rozmiarach takich jak to gdzie bedziesz ich uzywal, a nie w ogromnej kubaturze jaka maja markety itp. Roznica bedzie ogromna. A suba zawsze mozna dokupic pozniej.

server unreachable;--

Tego właśnie się bałem. Szukałem informacji, recenzji i wideotestów o Cerwin Vega XLS-28, to istna masakra! W momencie gdy na youtube włączyłem kilka filmików nie mogłem wyjść z podziwu! Niestety 1700zł za jedną kolumnę to troszkę przesada, chciałbym minimum 2, a to już zrobi potężny koszt nie do przeskoczenia. Zdziwiłem się trochę gdy czytam specyfikację, a na samym dole: "Cena za sztukę, sprzedawane w parach". Nijak widzę zmieszczenie się w 2 tysiącach złotych z 2 NOWYMI kolumnami i NOWYM wzmacniaczem które zaoferują mi typowo amerykański dźwięk (tak, to właśnie to określenie którego mi brakowało) Szkoda, że tak mało popularne jest u nas sprzedawanie na raty używanej elektroniki.

Nie mam pomysłu, na prawdę nie mam. Jedyne co przechodzi mi przez głowę to odpuścić sobie, dalej używać komputerowych badziewnych creative i pogodzić się, że nie stać mnie na sprzęt który dobrze zagra.

P.S - Drogi użytkowniku czytający to co tutaj bazgram, jeśli masz jakikolwiek pomysł to proszę, poświęć tą chwilę i rzuć się pomysłem.

Pozdrawiam!

Wiadomo, wszystko zależy od pieniędzy, ja po prostu powoli kompletowałem sprzęt, a w świecie audiofilskim kwota rzędu 3-4 tysięcy to wstęp do jakiejkolwiek zabawy. Wielu tutaj kupuje kable sieciowe za 5 tysięcy i inne drogie gadżety. Może poszukaj w sprzęcie używanym (wtedy tylko kredyt w banku), choć akurat kolumny wolałbym nowe. Jeśli potraktujesz sprawę rozwojowo i masz cierpliwość, a także wiesz, że w perspektywie jakiegoś sensownego czasu złożysz system, to poszedłbym tą drogą. W życiu niestety to nie fantazja stawia ograniczenia, a zasobność portfela. Poszukaj czegoś w sprzęcie marki JBL, oni mają całkiem udane i korzystne cenowo konstrukcje, choć duzo taniej raczej nie będzie. Przewertuj allegro, może oferują gdzieś raty, ale NIE idź na skróty. Byle jak wydane tysiąc złotych szkoda bardziej, niż z poświęceniem wydane 3 patyki. Oczywiście to także kwestia priorytetów, bo to też nie chodzi o to, aby mieć fajne kolumny w domu, a swoimi dziurawymi łachami odstraszać panny :) Pamiętam jak na zakończenie podstawówki (20 lat temu) poszliśmy na dyskotekę zorganizowaną przez szkołę. Jako pierwszy poleciał wtedy jakiś kawałek Snap i Doktor Alban. Właśnie nagłośnienie było od Cerwin Vega. Cóż to była za energia :) Na stołach się nam szklanki trzęsły, niesamowite wrażenie. Dziś już inaczej nieco słucham muzyki, choć tamtej energii nigdy nie zapomnę....

Tu masz Altusy, tańsze od CV i też mają pier....ęcie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 kolumienki z drewna bądź MDF-u (co mnie bardzo cieszy), podobno dużo lepiej odwzorowują średnicę (aczkolwiek nie wymagajmy cudów od 3,5 cala).

co miałeś na myśli pisząc te słowa? Tak sam z siebie to wymyśliłeś, czy powtarzasz po jakichś redachtórach audio?

A co sądzicie o kolumnach Taga Harmony TPS-600 + Sub TSW-6150 z amplitunerem Harman Kardon AVR-156. Całość kosztowała by mnie 2.600 + prowizja rat. Co sądzicie o tym?

Sadze, ze ampli jest ci calkowicie zbedny. Suba tez mozesz sie spokojnie pozbyc na rzecz lepszych kolumn (one sobie doskonale poradza z oddaniem basu).

A tak w ogole to co by bylo u ciebie zrodlem?

server unreachable;--

Domyślnie miał być laptop, ale z racji tego, że budżet przekroczyłem to przez najbliższą chwilę nie kupię karty dźwiękowej. Podłączę DVD z USB i tak będę sobie radził :)

Nooo, bo widzisz, jak chcesz jakies sensowne pieniadze wydac na glosniki i wzmacniacz to jeszcze przydaloby sie miec jakies sensowne zrodlo. Karty w laptopie bym tak nie nazwal, ale amplituner moze miec wbudowany przetwornik c/a (wtedy musisz miec wyjscie cyfrowe z laptopa), ktory ma szanse byc przyzwoity. Jednak jakiej jakosci jest przetwornik w tym ampli, ktore wspomniales nie wiem. Tym niemniej kupno amplitunera do zestawu stereo tylko dlatego, ze ma juz przetwornik mija sie moim zdaniem z celem. Lepiej kupic wzmacniacz stereo i przyzwoita karte dzwiekowa czy przetwornik.

Jak ci braknie niskich tonow mozesz zaczac kombinowac z dodaniem suba. Podlaczenie go pod zestaw stereo nie jest jakos specjalnie trudne. Polecam jednak tak jak pisalem - najpierw posluchac glosnikow stereo w malym pomieszczeniu. Bas jest zazwyczaj wystarczajacy.

server unreachable;--

Tak czy siak zakupię przyzwoitą kartę muzyczną bądź DAC pod USB. Po prostu w wypadku gdy wezmę sprzęt w okolicach 2.600 będę musiał z 2 miesiące poczekać na to. Przeglądam dziś pół dnia ofertę sklepu sklep.rms.pl i innych w poszukiwaniu lepszego sprzętu w 2.0 lub 2.1 biorąc pod uwagę tą kwotę. Niestety albo nie widzę nic ciekawego, albo moja wiedza jeszcze jest za malutka by wyłaniać perełki.

Ukryta Zawartość

Tutaj myśle kierunek dobry jak chcesz mieć zejscie, ino żebyś nie zszedł zupełnie..

Ukryta Zawartość

Kto by mnie nie odwiedził padł by z wrażenia ;) Oryginalne i fajne, nie oszukujmy się :) Niestety wiadomo, że zakup tego w moim przypadku jest mało realny ;)

I pojawił się kolejny dylemat. Postanowiłem zaokrąglić kwotę do 3 tysięcy (Boziu, zaczęło się od 1 tysiąca...) Zestaw 5.1 to dalej Taga Harmony TPS-600 z amplitunerem Harman Kardon AVR-156, jedyną różnicą jest sub, Taga Harmony Platinum SW -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Bezpośrednim konkurentem (2.1) jest Cambridge Audio SR10 + kolumny Gale 3030 lub Taga TPS-600F, sub Taga Harmony Platinium SW.

Ceny identyczne jednego i drugiego zestawu. Pomimo, że głównie będę słuchał muzyki myślę o przyszłości, wyprowadzeniu się z małżonką z pokoju 16m do większego, podłączeniu tego zapewne pod TV i oglądaniu filmów. Głównie właśnie przez tą "przyszłość" rozważam 5.1.

Jednego jestem pewien - jedno drugie zagra bardzo dobrze, nisko i zadrży przy dubstep-ie, electro-house, dutch house. To i to powinno spełnić moje wymagania. Chciałbym do wieczora już podjąć decyzję i zadzwonić do kobiety od rat. Może podyskutujemy? ;)

EDIT: Nie mogłem edytować wcześniejszego posta, dlatego wyszło post pod postem.

Ukryta Zawartość

No, 5.1 to juz bardziej konkretnie.

Jesli chcesz sluchac stereo rozwijajac je do 5.1 to pogadaj z forumowiczem Bobcat. On ma na tym polu spore doswiadczenie. Z mojej strony zwroce tylko uwage, ze przy takiej konfiguracji lepiej kupic amplituner z lepszym przetwornikiem a z komputera wypuscic tylko sygnal spdif badz hdmi niz wydawac kase na karte dzwiekowa.

PS

Ten HK to troche pusty w srodku jest. ;)

server unreachable;--

Z tego też względu budżet jest już rzędu 3 tysięcy, a kartę kupię najprostrzą, chińską pod optical.

Wiesz, pomimo, że jest to produkt z najniższej półki cenowej HK to dalej HK, a więc jakość. Za te pieniądze lepszego pod 5.1 nie znajdę no chyba, że w używce lub bez rat.

Podoba mi się bardzo ten cambridge, ale kolumny już nie bardzo. Masz może kolego jakieś porównanie by móc mi streścić jakich różnic mogę się spodziewać po obydwu opcjach?

Panie moderatorze, bardzo proszę o przeniesienie tematu do działu stereo i wyrzuceniu tego posta.

Serdecznie dziękuję! ;)

Mam pewien pomysł, przedstawię wam kilka tytułów, być może gdy zapoznacie z moim dość dziwnym gustem to i łatwiej będzie wybrać:

Ukryta Zawartość

Ewentualnie po używkach:

I co jest tu najważniejsze? Bas, bas i jeszcze raz bas. Sam gatunek to wymusza ignorując delikatnie inne pasma. Proponuję posłuchać to nie trzeźwemu, lepiej się rozumie :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.