Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny PC FB1i

Parbat_PP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje zakup kolumn w przedzile cenowym 10-12tyś zł.

Wzmacniacz tranzystorowy, raczej chłodno brzmiący.

Podobają mi się (budowa) kolumny PMC.

Najnowszy model Twenty 23 - ale "wszedzie" usłyszałem ze brzmią za jasno do zimnego tranzystora.

Wiec model FB1i.

Chce sie umowic oczywiscie na odsluch ale mam kawałek i nie chce jechac zupełnie w ciiemno.

Czy ktos słuchał tych kolumn - grają ciepło,jaki charakter ma bas, czy nadaja się do pokoju ok.18 m2.

Mile widziane wszystkie opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/95307-kolumny-pc-fb1i/

Witam,

Posiadam te kolumny od ok 6 misięcy. U mnie grają z Bladeliusem Thorem II i Freją II. Grają fantastycznie, łączą dynamikę i detaliczność z dużą muzykalnścią. Producent nie kłamie budowa tych kolumn daje znacznie większą łatwość w ustawieniu ich w trudnym pomieszczeniu. Mogą jednak w niewłaściwym towarzystwie zabrzmieć nieco za ostro - radzę zatem przetestować z własnym wzmacniaczem ( co takiego chłodnego posiadasz? ). Uwaga dość radykalnie ( w sensie pozytywnym ) zmieniają się po przetarciu.

Jeśli twój wzmacniacz ma tendencję do zbyt ostrej prezentacji to radzę też przetestować coś z Vienna Acoustics - do twojego pomieszczania mały Bach ewentualnie Mozart - równie doskonałe kolumny ale o bardziej miękkiej charakterystyce brzmienia.

https://www.audiostereo.pl/topic/95307-kolumny-pc-fb1i/#findComment-2515787

Mam PMC TB2i (te same przetworniki co FB) grają z unisonem unico i jest Ok. Dźwięk mogę określić jako neutralny.

Pokój 12m2, bardzo ładnie w sekcji niskotonowej....czasami mam wrażenie że to podłogówki:-) super średnica (bardzo ładnie prezentują się wokale) duża dynamika, brak ostrości, rozdzielczość na dobrym poziomie ale bez uciekania się w wyciąganie na siłę wszystkich informacji....po prostu słuchasz i nie analizujesz liczy się tylko muza i o to chodzi.

U mnie wylot linii transmisyjnej jest z tyłu i każde odsunięcie od ściany ma wpływ na brzmienie, w FB1i wylot jest z przodu więc będzie można sobie pozwolić na więcej wariantów ustawienia.

Mogę to potwierdzić że faza wygrzewania nowych przetworników znacznie zmienia dźwięk in plus oczywiście....ok 30h i jest dobrze:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/95307-kolumny-pc-fb1i/#findComment-2516251

Witam,

Planuje zakup kolumn w przedzile cenowym 10-12tyś zł.

Wzmacniacz tranzystorowy, raczej chłodno brzmiący.

Podobają mi się (budowa) kolumny PMC.

Najnowszy model Twenty 23 - ale "wszedzie" usłyszałem ze brzmią za jasno do zimnego tranzystora.

Wiec model FB1i.

Chce sie umowic oczywiscie na odsluch ale mam kawałek i nie chce jechac zupełnie w ciiemno.

Czy ktos słuchał tych kolumn - grają ciepło,jaki charakter ma bas, czy nadaja się do pokoju ok.18 m2.

Mile widziane wszystkie opinie.

Jeżeli kolega będzie zainteresowany kupnem PMC FB1 ,posiadam parę w idealnym stanie. cena dobra inf na priv.
https://www.audiostereo.pl/topic/95307-kolumny-pc-fb1i/#findComment-2516789

A kolega powie coś bliżej o sprzęcie Bladeliusa? Ma bardzo dobre opinie ale trudno dostępny na testy więc nie miałem okazji.

Bladeliusa odkryłem dla siebie całkiem niedawno i zakochałem się w nim od pierwszego usłyszenia. Wzmacniacz jest dynamiczny, szybki i muzykalny o świetnej rozdzielczości i niezłej scenie. Kapitalnie oddaje wokale i instrumentaria. Oferuje na tyle dobrą rozdzelczość , że potrafi obnażyć słabo nagrane płyty, za to te świetnie zarejestrowane ( np: z nerweskiej Kirkelig KV ) brzmią rewelacyjnie. Doskonale brzmi w koplecie z Freją . Odtwarzacz cd muzycznie jest równie udany jak wzmacniacz - ma natomiast jedną cechę która może się nie podobać - zbudowany na mikroprzekaźnikach wydaje kliknięcia przy zmianie utworów...

Jest kilku dystrybutorów którzy oferują ten sprzęt stąd moim zdaniem warto go przetestować.

Bladelius ma też inną zaletę, jako to wciąż niszowa marka co powoduje że jest tani w zakupie z drugiej ręki. Ja swój wzmacniacz kupiłem za niecałe 7000PLN w Niemczech a cd w Polsce za 5000PLN .

https://www.audiostereo.pl/topic/95307-kolumny-pc-fb1i/#findComment-2517619
  • 2 miesiące później...

Bladeliusa odkryłem dla siebie całkiem niedawno i zakochałem się w nim od pierwszego usłyszenia. Wzmacniacz jest dynamiczny, szybki i muzykalny o świetnej rozdzielczości i niezłej scenie. Kapitalnie oddaje wokale i instrumentaria. Oferuje na tyle dobrą rozdzelczość , że potrafi obnażyć słabo nagrane płyty, za to te świetnie zarejestrowane ( np: z nerweskiej Kirkelig KV ) brzmią rewelacyjnie. Doskonale brzmi w koplecie z Freją . Odtwarzacz cd muzycznie jest równie udany jak wzmacniacz - ma natomiast jedną cechę która może się nie podobać - zbudowany na mikroprzekaźnikach wydaje kliknięcia przy zmianie utworów...

Jest kilku dystrybutorów którzy oferują ten sprzęt stąd moim zdaniem warto go przetestować.

Bladelius ma też inną zaletę, jako to wciąż niszowa marka co powoduje że jest tani w zakupie z drugiej ręki. Ja swój wzmacniacz kupiłem za niecałe 7000PLN w Niemczech a cd w Polsce za 5000PLN .

Witam,

na jakich stronach szukac uzywanych egzemplarzy bladeliusa w Niemczech i w Polsce?

Pozdrawiam,

D

https://www.audiostereo.pl/topic/95307-kolumny-pc-fb1i/#findComment-2582708

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.