Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC/Odtwarzacz strumieniowy do około +/- 5000 PLN

Gość Audio_Newby

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Witam,

chciałbym przejść na pliki. Mam kilka pytań:

1)czy faktycznie pliki dają lepszy dźwięk nawet w przypadku ripów CD (FLAC, WAV) w stosunku do odtwarzacza CD ?

2) Nie chcę odtwarzać muzyki z komputera. Dla mnie siedzenie z laptopem i klikanie w foobarze to żadna frajda. Chciałbym odtwarzać pliki z zewnętrznego dysku twardego lub USB. Jaki DAC/odtwarzacz plików mi na to pozwoli ?

3) Zastanawiam się nad: Audiolab M-DAC, Blacknote DAC 15, Hegel HD10, Tentlabs b-DAC mk2, Nad C446, Pioneer N-50, Yamaha NP-S2000, Cambridge Audio Stream Magic 6 i jestem otwarty na inne pomysły. Który sprzęt byłby lepszy.

Dzięki

Poczytaj ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Natomiast czy rip CD z pliku gra lepiej niż z fizycznego nośnika? Dla mnie tak samo. Charakter brzmienia jest inny ale to ze względu na urządzenie (marantz sa8003 vs CA SM6). Natomiast przy 24/96 i wyżej jest różnica, nie zawsze spektakularna ale jest. Pliki to po prostu inna filozofia odtwarzania. Ja zdecydowałem się na pliki bo potrzebowałem drugiego źródła do systemu słuchawkowego. Fizyczne CD mam na słuchawkach a pliki na systemie głośnikowym. I jestem zadowolony:)

Ukryta Zawartość

Witaj,

teoretycznie zripowany plik powinien zagrać nie gorzej niż z płyty CD. W przypadku odtwarzania płyty CD wszelkie błędy odczytu są uzupełniane poprzez uśrednienie (co wpływa niekorzystnie na jakość dźwięku). W momencie kiedy ripujemy i występuje błąd, program może powtórzyć odczyt, zmienić prędkość obrotową płyty itp. W takiej sytuacji jest większe prawdopodobieństwo wyeliminowania błędów (to w bardzo dużym skrócie).

Natomiast pliki 96/24 oraz 192/24 są w stanie zawrzeć znacznie większą ilość informacji, co bezpośrednio wpływa na jakość dźwięku.

Kwestia konkretnych urządzeń.

Jeśli zależy Ci na bezkonkurencyjnym odtwarzaczu sieciowym, przyjrzyj się ofercie urządzeń marki Naim. W tej jednak cenie możesz spokojnie złożyć system z odtwarzacza oraz zewnętrznego przetwornika - taka opcja daje Ci znacznie większe możliwości dobrania brzmienia pod Twoje preferencje i system.

Rozsądne pieniądze i dobrze grający odtwarzacz to Cambridge Audio Stream Magic 6. W przyszłości zawsze możesz do niego podłączyć jeszcze lepszy przetwornik cyfrowo/analogowy. Urządzenie daje Ci pełną funkcjonalność.

Innym rozwiązaniem jest zakup odtwarzacza Pioneer N-50 (pełna funkcjonalność, dobre wykonanie i rozsądna cena) oraz zewnętrznego przetwornika. W takiej konfiguracji zdecydowanie zwróciłbym Twoją uwagę na M2tech Young, Hegel HD11, Audiolab M-DAC, Rega DAC.

Serdecznie zapraszam jednak na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór najbardziej optymalnego rozwiązania, spełniającego Twoje wymagania.

W przypadku pytań oczywiście służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mam CA NP-30. Gra to u mnie z zewnętrznym przetwornikiem Audio Note DAC 2 Special.

W takiej konfiguracji (zewnętrzny DAC) jest jakikolwiek sens zamiany NP-30 na Stream Magic 6?

Czym w ogóle one się różnią?

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Witaj,

teoretycznie zripowany plik powinien zagrać nie gorzej niż z płyty CD. W przypadku odtwarzania płyty CD wszelkie błędy odczytu są uzupełniane poprzez uśrednienie (co wpływa niekorzystnie na jakość dźwięku). W momencie kiedy ripujemy i występuje błąd, program może powtórzyć odczyt, zmienić prędkość obrotową płyty itp. W takiej sytuacji jest większe prawdopodobieństwo wyeliminowania błędów (to w bardzo dużym skrócie).

Natomiast pliki 96/24 oraz 192/24 są w stanie zawrzeć znacznie większą ilość informacji, co bezpośrednio wpływa na jakość dźwięku.

Kwestia konkretnych urządzeń.

Jeśli zależy Ci na bezkonkurencyjnym odtwarzaczu sieciowym, przyjrzyj się ofercie urządzeń marki Naim. W tej jednak cenie możesz spokojnie złożyć system z odtwarzacza oraz zewnętrznego przetwornika - taka opcja daje Ci znacznie większe możliwości dobrania brzmienia pod Twoje preferencje i system.

Rozsądne pieniądze i dobrze grający odtwarzacz to Cambridge Audio Stream Magic 6. W przyszłości zawsze możesz do niego podłączyć jeszcze lepszy przetwornik cyfrowo/analogowy. Urządzenie daje Ci pełną funkcjonalność.

Innym rozwiązaniem jest zakup odtwarzacza Pioneer N-50 (pełna funkcjonalność, dobre wykonanie i rozsądna cena) oraz zewnętrznego przetwornika. W takiej konfiguracji zdecydowanie zwróciłbym Twoją uwagę na M2tech Young, Hegel HD11, Audiolab M-DAC, Rega DAC.

Serdecznie zapraszam jednak na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór najbardziej optymalnego rozwiązania, spełniającego Twoje wymagania.

W przypadku pytań oczywiście służę pomocą

Jestem zielony w tym temacie. Czyli np. biorę Pionieera N50 robi on za odtwarzacz plików (zakładam, że odtwarza z zewn. dysku twardego) podłączam go właśnie czym ? kablem cyfrowym ? do DACa np PS Audio Digital Link III. PS audio przetwarza dźwięk z Pioneera (poprawia go bo ma lepsze bebechy) i wrzuca go kablami analogowymi do wzmacniacza ? Tak by to wyglądało ?

Jeszcze pytanie odnośnie gęstych plików. Jak z ich dostępnością ? I gdzie je dostać ?

Jestem zielony w tym temacie. Czyli np. biorę Pionieera N50 robi on za odtwarzacz plików (zakładam, że odtwarza z zewn. dysku twardego) podłączam go właśnie czym ? kablem cyfrowym ? do DACa np PS Audio Digital Link III. PS audio przetwarza dźwięk z Pioneera (poprawia go bo ma lepsze bebechy) i wrzuca go kablami analogowymi do wzmacniacza ? Tak by to wyglądało ?

Dokładnie tak.

eszcze pytanie odnośnie gęstych plików. Jak z ich dostępnością ? I gdzie je dostać ?

Poczytaj m.in. ten wątek oraz w wyszukiwarce znajdziesz inne, podobne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Ja bym kupił Squeezeboxa i Wadię 121

Squeezbox wygląda na wygodne w użytkowaniu urządzenie. W specyfikacji piszą o samplingu 24/96. Czy to oznacza, że na nim będę mógł strumieniować do DACa zewnętrznego maksymalnie pliki 24/96 ale już nie np. 24/192 ? Czy w tej sytuacji nie lepszy jest np. Pioneer N50 ? Choć muszę przyznać, że Squeezbox ma dużo lepszy ekran.

Czy to oznacza, że na nim będę mógł strumieniować do DACa zewnętrznego maksymalnie pliki 24/96 ale już nie np. 24/192 ?

Pliki 24/192 będą odtwarzane jako 24/96, ale to nie ma żadnego praktycznego znaczenia, a Squeezebox jest po prostu tani. Lepiej więc kupić dobrą Wadię i Squeezeboxa niż kiepski odtwarzacz, a z Wadii zrezygnować. Odtwarzacz strumieniowy, który sam z siebie będzie grał lepiej będzie już dużo droższy.

Wadia ma jeszcz tę zaletę, że można zrezygnować z preampa.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Pliki 24/192 będą odtwarzane jako 24/96, ale to nie ma żadnego praktycznego znaczenia, a Squeezebox jest po prostu tani. Lepiej więc kupić dobrą Wadię i Squeezeboxa niż kiepski odtwarzacz, a z Wadii zrezygnować. Odtwarzacz strumieniowy, który sam z siebie będzie grał lepiej będzie już dużo droższy.

Wadia ma jeszcz tę zaletę, że można zrezygnować z preampa.

Squeezbox jest tani ale czy wystarczający ? Z tego co widzę większość HiRes plików to i tak 24/96. Czy Squeezbox się zacina są jakieś negatywne efekty nie wiem ze słabym zasilaniem tego urządzenia ? Czy też sprawnie strumieniuje i każdy DAC będzie z niego zadowolony ? Nie chciałbym, żeby squeezbox okazał się kiepskim transportem degradującym jakość plików. Dlatego pytam jak on się sprawuje.

Squeezbox jest tani ale czy wystarczający ?

Tani i wystarczający. Masz przecież ograniczony budżet. Wadia gra najlepiej po USB, przynajmniej producent tak twierdzi. Będziesz mógł więc sam porównać. Pytasz się o rozwiązanie w okolicach 5000. Ja bym zrobił tak jak napisałem, ale podstawowa zasada gry, to nie ufać nikomu, trzeba samemu sprawdzić.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Squeezbox jest tani ale czy wystarczający ? Z tego co widzę większość HiRes plików to i tak 24/96. Czy Squeezbox się zacina są jakieś negatywne efekty nie wiem ze słabym zasilaniem tego urządzenia ? Czy też sprawnie strumieniuje i każdy DAC będzie z niego zadowolony ? Nie chciałbym, żeby squeezbox okazał się kiepskim transportem degradującym jakość plików. Dlatego pytam jak on się sprawuje.

Squezebox niezle sobie radzi w polaczeniu z dacem ale czy to jakis bardzo dobry transport trudno powiedziec trzeba osobiscie oorownac bo ciezko natrafic na takie porownania gdyz po prostu ci majacy maly budzet sie zaopatruja w squezeboxa a majacy wiekszy wybieraja np linna moze na alzagranicznych stronach sa takie porownania robione na audiostereo oficjalnie nie ma... ale ma jedno zalete jest to juz dopracowany odtwarzacz plikow pod warunkiem ze puscimy mu oliki z pc lub serwera nas

chwilowy brak działalności w audio.

Robiłem porównanie miedzy połączeniem : netbook + M2tech HiFace vs netbook + SBT połączony kablem do routera , Denon 1940 + ten sam kabel coaxial , co w pierwszej pocji .

Połączone do DAC M2tech Young , lampa na kt88 i Aries Reference .

Zdecydowanie najprzyjemniej słuchało się po HiFace :) . Potem zmieniłem na Evo i było jeszcze lepiej .

Jako , że rozwodzę się ze swoją pasją mam wszystko na sprzedaż :(

Pozdrawiam .

Maciej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.