Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable sieciowe (hit czy kit?)

corner

Rekomendowane odpowiedzi

ale to trzeba doprecyzować: jak zgromadzi odpowiednio dużo, to za 1% zgromadzonego kapitału kupi sobie ferrari. A faktycznie zdarzyło mi się przez chwilę pracować u włocha posiadającego ferrari. Gorszej ch**ni to nie widziałem.

Może ciężko w to uwieżyć, ale za 12 h oglądania telewizji, to 6 złotych brutto to całkiem uczciwa płaca :)

Czesc siedzi, czesc lata caly dzien z krotkofalowka. Szkoda mi tych ludzi, tak po prostu....

Zadna praca nie ma sensu, jesli nie mozna z niej przezyc. Pani w niemieckim Aldiku zarabia okolo 1000 euro, malo, ale nie zdechnie. U nas pracujac mozna zdechnac, a tego juz nie jestem w stanie zrozumiec!!

No fajnie, tylko, że wszystkie problemy które opusjesz to problemy generowane przez socjalizm w którym żyjesz, a nie przez wolny rynek którego u nas nigdy nie było.

Np. to, że ktoś ci za usługę nie zapłacił to skutek ledwo funkcjonującego państwa z chorymi przepisami i brakiem możliwości ich wyegzekwowania, a nie dowód na to, że kapitaliści są źli.

Po raz kolejny muszę się zgodzić z Ujemnym!! Widzę że rozumie pewne rzeczy które są oczywiste ale nie w państwie socjalnym.

Kolega Kubri jest sfrustrowany ale nie wie gdzie leży przyczyna jego nie powodzeń. Nie w rynku liberalnym i kapitalistycznym ale w rynku który ma tylko pewnie znamiona kapitalizmu choć w gruncie rzeczy jest ciągle skostniały i socjalistyczny.

Zatrudnianie armii urzędasów, biurokracja, urzędasy które utrudniają ludziom życie, blokują inwestycje, chore, nieskuteczne prawo, brak szacunku dla pracy,brak szacunku dla ludzi pracujących, chamskie podatki, wyzysk państwa restrykcyjnego itd to nadal socjalizm a nie liberalny wolny rynek.

Kolega Kubri w wielu sprawach też ma rację ale ma złe nastawienie do tych którzy mają więcej a powiem koledze że tam gdzie jest więcej bogatych tam jest mniej biednych.

Nawet jeśli jakiś bogaty nie daje więcej pracy to wydając kasę napędza inne branże np knajpy, salony samochodowe, serwisy, biura podróży, deweloperkę, kupują lepsze domy a wtedy dają pracę np ogrodnikom itd. W kraju socjalnym jest równiej ale w biedzie. Po prostu ci biedni są nadal biedni a ci kreatywni i przedsiębiorczy są zgnębieni i też są biedny a jeszcze inni uciekają z takiego kraju i tak się szerzy biedę a nie bogactwo.

Bogactwo szerzy się tylko w liberalnym kraju z wolnorynkową liberalną gospodarką ale u nas takiej nie ma!! Są tylko hasła dlatego ludzie błędnie postrzegają liberalną gospodarkę a to co u nas to ciągle perfidny socjalizm.

Kubri

Byłeś kiedyś pracodawcą?

Powiedziałbym, że raczej kapitalistą. Choć z tym kapitałem wtedy to cienko bywało.

Słowo "pracodawca" jest propagandową nowomową tak jak kiedyś "zakłady pracy". W kapitalizmie nikt nikomu łaski nie robi. Są Kapitaliści i przedsiębiorstwa, a nie pracodawcy i zakłady pracy.

Kurde, to calkiem jak ty

Dobrze, że nie tak jak ty bo bym się musiał ze wstydu powiesić.

Po raz kolejny muszę się zgodzić z Ujemnym!!

Meeee.... Beeeee -

no i się ze sobą zgodzili :-) :-) :-)

jak w przysłowiu...

wiódł ślepy kulawego...

albo raczej...

uczył Kuba, Marcina :-)

ale to trzeba doprecyzować: jak zgromadzi odpowiednio dużo, to za 1% zgromadzonego kapitału kupi sobie ferrari. A faktycznie zdarzyło mi się przez chwilę pracować u włocha posiadającego ferrari. Gorszej ch**ni to nie widziałem.

hehe...

Sa mieście łodzi tacy trzej co to gdzie indziej nie ma ani jednego, wielcy deweloperzy którzy sprzedawali mieszkania po 7tys,. z metra żydowskim frajerom z Anglii naciąganym przez innych żydowskich cwaniaków. Oni nie maja ferrari ale czifo zobie lambo kupił bo w Cayenne nie wyglądał dość szykownie.

największe jaja były jak gościowi co im zrobił stronę internetową z oferta sprzedaży "zapłacili" pozwalając mu kupić mieszkanie za połowę ceny :-) :-) :-)

To jest dopiero biznes :-)

Wykonawcom nie zapłaca przez dwa lata az się nie pozbęda wszystkich mieszkań, a sprzedawcom łaskawie pozwolą kupić od siebie mieszkanie w ramach zapłaty.

Pomyślmy jak jeszcze można zrobić robiola w wała? Bo generalnie kapitaliści są dobrzy tylko państwo jest złe że pilnuje interesu kapitalistów a nie pracowników :-)

Weźmy jeszcze ras przykład z parkingiem. Interes najprostszy na świecie. Załóżmy, że miesięczny postój samochodu kosztuje 50 zł. 100 samochodów daje 5k zł. Powiedzmy, że samochód potrzebuje przestrzeni około 8 m2. Na 100 samochodów daje to jakieś 800 m2 + droga, to minimum 1000 m2. Koszt wynajmu takiej działki przyjmijmy złotówkę za metr. Buda dla ciecia - załóżmy 5k zł. Utwardzenie gruntu + ogrodzenie na takiej powierzchni dajmy na to jakieś 8k zł. Oświetlenie następne 5k. Potrzeba więc kredytu na 18 kzł. Załóżmy 5 letni kredyt, to daje jakieś 500 zł miesięcznie.

Tak więc mamy 1000 zł wynajem działki i 500 zł kredytu. 5000 - 1000 - 500 = 3500 zł. Dalej, mamy koszty ogrzewania, oświetlenia, ubezpieczenia, przyjmijmy że to wszystko mieści się w 500 zł. Zostaje 3k.

Teraz żeby wszystko było cacy, trzeba przynajmniej 3 pracowników, bo każdy pracuje 8h dziennie, Żeby mieć pełną dobę potrzeba 3. Minimalna pensja to 1200 zł. 3 pracowników to 3600 zł, czyli interes wychodzi na -600 zł miesięcznie.

Pytanie do kolegów socjalistów, co zrobić w takiej sytuacji? :D

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Kubri

To może prościej: czy zatrudniałeś kiedyś więcej niż jednego pracownika?

Tak. Ale gówno ci do tego jak już napisałem innemu mądrusiowi kanapowemu.

Tak się bowiem składa że żyje w tym syfiarskim systemie i występuję również jako wykonawca umów śmieciowych i jako pracownik etatowy. Jestem także wyborcą. I to wszystko daje mi pełną delegację wypowiadania się na temat kapitalistów. bez potrzeby spowiadania się durnym filozofom z historii swojej działalności.

Wystaw sobie że z racji zawodu wiem na temat zatrudniania więcej niż niejeden cwaniaczek kapitalista jęczący przy każdej okazji jakie to mu trudności piętrzą z zatrudnieniem.

no jeszcze raz się powtórzę: chcesz założyć interes za 18k zł, samemu nie robić, zatrudniać za grosze i jeszcze nic nie robiąc (OPIERDALAJĄC SIĘ) ciągnąć z tego kasę? Tak to nigdzie nie ma.

Weźmy jeszcze ras przykład z parkingiem. Interes najprostszy na świecie. Załóżmy, że miesięczny postój samochodu kosztuje 50 zł. 100 samochodów daje 5k zł. Powiedzmy, że samochód potrzebuje przestrzeni około 8 m2. Na 100 samochodów daje to jakieś 800 m2 + droga, to minimum 1000 m2. Koszt wynajmu takiej działki przyjmijmy złotówkę za metr. Buda dla ciecia - załóżmy 5k zł. Utwardzenie gruntu + ogrodzenie na takiej powierzchni dajmy na to jakieś 8k zł. Oświetlenie następne 5k. Potrzeba więc kredytu na 18 kzł. Załóżmy 5 letni kredyt, to daje jakieś 500 zł miesięcznie.

Tak więc mamy 1000 zł wynajem działki i 500 zł kredytu. 5000 - 1000 - 500 = 3500 zł. Dalej, mamy koszty ogrzewania, oświetlenia, ubezpieczenia, przyjmijmy że to wszystko mieści się w 500 zł. Zostaje 3k.

Teraz żeby wszystko było cacy, trzeba przynajmniej 3 pracowników, bo każdy pracuje 8h dziennie, Żeby mieć pełną dobę potrzeba 3. Minimalna pensja to 1200 zł. 3 pracowników to 3600 zł, czyli interes wychodzi na -600 zł miesięcznie.

jako kolega socjalista odpowiem ci że gówno wiesz na ten temat.

A dlaczego???

bo tak się składa że wiele lat temu udzielałem kredytu "firemce" dwuosobowej której działalnością był taki parking w pewnej bazarowej miejscowości.

Przychody roczne przekraczały 3mln złotych a kredyty brali jak myślisz na co???

Dla ułatwienia dodam ze nie na "zatrudnienie nowych pracowników bo kapitaliści są dobrzy" :-) Budowali sobie i dzieciom domy i kupowali grunty.

W tejże miejscowości pewien "właściciel" nie swoich gruntów postawił hale targowe bez zezwolenia. potem stanowiska w tych halach sprzedał drobniejszym kupcom a sam kupił sobie dom w USA i tam wyjechał zostawiając nabywców z pasztetem i groźbą rozbiórki na karku.

A jakie przedtem wystąpienia w telewizji robił u Jaworowicz ze chcą go zniszczyć, że urzędnicy wszystkiemu winni bo kapitaliści są dobrzy, tylko państwo złe :-)

Tak. Ale gówno ci do tego jak już napisałem innemu mądrusiowi kanapowemu.

Tak się bowiem składa że żyje w tym syfiarskim systemie i występuję również jako wykonawca umów śmieciowych i jako pracownik etatowy. Jestem także wyborcą. I to wszystko daje mi pełną delegację wypowiadania się na temat kapitalistów. bez potrzeby spowiadania się durnym filozofom z historii swojej działalności.

Wystaw sobie że z racji zawodu wiem na temat zatrudniania więcej niż niejeden cwaniaczek kapitalista jęczący przy każdej okazji jakie to mu trudności piętrzą z zatrudnieniem.

Pełny wersal, jak widzę. Pozwolisz, że nie zniżę się do Twojego poziomu?

Będąc po jednej stronie "barykady" tak naprawdę nic nie wiesz o drugiej. Czy jeśli w jakimś sklepie wcisną Ci przeterminowaną szynkę to też stwierdzisz, że wszyscy sklepikarze to oszuści?

no jeszcze raz się powtórzę: chcesz założyć interes za 18k zł, samemu nie robić, zatrudniać za grosze i jeszcze nic nie robiąc (OPIERDALAJĄC SIĘ) ciągnąć z tego kasę? Tak to nigdzie nie ma.

Za 18tys. to to sobie skwarki z nosa można wyjmować, a nie interes zakładać.

Oceniałem takie projekty udawania przedsiębiorczości przez finansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej.

najpierw dawali na to 56tys. To jeszcze był pieniądz, jest jedna czy dwie branże w których za takie pieniądze można coś rozpocząć. Ale - zainwestować kapitałowo nie można, w spółkę włożyć nie można, transportu zrobić nie można, usługi świadczone osobiście tylko w rodzaju naprawy kranów, piecy i zelówek w butach bo na nic innego nie można. I tak dalej. Więc to tylko udawanie że się jest przedsiębiorcą. Dwa lata temu zmniejszyli intensywność tej pomocy finansowej do około 20tys. PLN Więs teraz to już nawet za bardzo poudawać przedsiębiorcy się nie da :-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czy jeśli w jakimś sklepie wcisną Ci przeterminowaną szynkę to też stwierdzisz, że wszyscy sklepikarze to oszuści?

- Przede wszystkim pan mi po chamsku wyrwał tego kurczaka!

- Jako corpus delicti.

- Ścierkę, ścierkę mi wyrwał, moje narzędzie pracy.

- Panie kierowniku, ukraść chciał mi tego kurczaka.

- No pewnie, bo po co by wyrywał?! To złodziej!

- I pijak! bo każdy pijak to złodziej!!!

http://www.youtube.com/watch?v=y3HrdbLPImw

Ójemny, to już chyba dla ciebie lepiej, jak te kable będziesz kręcił :)))

Ok stary, faktycznie, nic mi do twoich frustracji, poza tym i tak już nic nie rozumiem z tego emocjonalnego bełkotu więc choćbym nie wiem jak chciał to sobie nie pogadamy. Bajo :)

Pełny wersal, jak widzę. Pozwolisz, że nie zniżę się do Twojego poziomu?

Będąc po jednej stronie "barykady" tak naprawdę nic nie wiesz o drugiej. Czy jeśli w jakimś sklepie wcisną Ci przeterminowaną szynkę to też stwierdzisz, że wszyscy sklepikarze to oszuści?

Bo się wam szalet z perfumeria myli.

Byłem po obu stronach "barykady" i sam fakt że używasz rewolucyjnej frazeologii świadczy o tym że kapitaliści są wrogami pracowników. A państwo będzie należało do tego kto weźmie władzę! I miejmy tylko nadzieję, że głupi liberałowie nie doprowadzą to sytuacji, w której ta władza będzie brana w rewolucji.

Pewnie że lepiej, karton chińskich wtyczek i drutu za parę tysiów to każdy może kupić, a potem może leżeć i czekać na frajera miesiącami, jeść nie woła :) No i z nikim się hajsem nie trzeba dzielić, więc o żadnym wyzysku nie mam mowy :)

BINGO !

Właśnie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego największa aktywność producencka w Polsce jest w branży kręcenia kabli i dlaczego są one absurdalnie drogie.

Na twoim miejscu zrobiłbym już to dawno :)

panie przodem :-)

Ale ja się ciebie pytałem, co konkretnie byś w tym interesie poprawił, żeby nie przynosił 600 złotych straty, a nie o twoje żale do innej ideologii.

bo tak się składa że wiele lat temu udzielałem kredytu "firemce" dwuosobowej której działalnością był taki parking w pewnej bazarowej miejscowości.

kubri, ty jesteś czymś w rodzaju cosa nostry? Taki russki Sasza jakby, co jak mu nie oddadzą to palucha utnie albo kolano przestrzeli?

jesteś wtórny. A dowcip odbity już nie śmieszy tylko robi z ciebie gamonia :-)

Ale ja się ciebie pytałem, co konkretnie byś w tym interesie poprawił, żeby nie przynosił 600 złotych straty, a nie o twoje żale do innej ideologii.

Jaka się nie opłaca to nie robisz biznesu - chyba jasne?

Jeśli bardzo musisz, to nie bierzesz kredytu, bo cie nie stać. Sam siadasz w budzie i warujesz. Ot co.

A nie jako gołodupiec jeszcze byś chciał ludzi zatrudniać i się dziwić, że oni nie chcą za darmo warować.

Zachodni kapitalizm zbudowano na protestanckim kulcie pracy. A nie na katolickiej chęci wjechania do raju po cudzych plecach.

konkretnie to właściciel inwestujący te ogromne pieniądze powinien iść samemu do roboty i zatrudniać 1-2 pracowników.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.