Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable sieciowe (hit czy kit?)

corner

Rekomendowane odpowiedzi

Artech,

Napisałem Ci, że testowałem wszystko.

Wniosek jest taki, że kable są ważniejsze od pozostałego sprzętu.

Cały zestaw audio hi end, tworzy obieg energii, który jest jakby jednym wielkim kablem, ponieważ wszędzie mamy do czynienia z przewodzeniem.

Kto potrafi najlepiej poprowadzić transmisję ten rządzi w hi ehd.

Kto do tego potrafi jeszcze najszybciej uwolnić energię, ten jest królem.

Jeśli jeszcze ktoś potrafi to wszystko kontrolować za pomocą praw fizyki ten jest Cesarzem.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Akurat koncerny paliwowe wypisują kompletne kocopały o cudownych właściwościach swoich olejów czy paliw, zwłaszcza tych niby lepszych.

Owszem, różne firmy wypisuję o swoich wyrobach różne brednie. Jednak nigdy nie piszą tak oczywistych bredni jak te o audio-voodoo. W tych dziedzinach, gdzie coś można sprawdzić, to nie kłamią. Klienci przyjeżdżaliby masowo z reklamacjami, gdyby mówiono, że jakiś tam Shell-Pover zmniejsza spalanie o tyle i tyle procent.

Jeśli jeszcze ktoś potrafi to wszystko kontrolować za pomocą praw fizyki ten jest Cesarzem.

Bogiem.

Byłbym szalenie wdzięczny, gdyby corner nie ograniczał się do piętnowania poprzez zawieszanie obrazków, a podawał konkretne linki. Umożliwiłoby to czytelnikom zakup interesujących części za frakcję żądanej ceny. Ja na przykład chętnie nabyłbym kilka wtyków bananowych dobrej jakości.

..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Doczytaj co napisał StaryM, wtedy może nie skojarzysz w ten sposób.

Masz na myśli super kabel Siltech Emperor?.... :-)

Jak może grać kabel, z pojemnikami skręconymi śrubami, w oplocie może użytkowym, ale dysfunkcyjnym dla jakości dźwięku.

Prośmy więc Pana aby pozwolił ludziom, badaczom HI-END skonstruować TANI i uniwersalny kabel aby dobry dźwięk mógł trafić pod strzechy.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Doczytaj co napisał StaryM, wtedy może nie skojarzysz w ten sposób.

Jak może grać kabel, z pojemnikami skręconymi śrubami, w oplocie może użytkowym, ale dysfunkcyjnym dla jakości dźwięku.

A słyszałeś ten kabel? Ja jeszcze nie więc nie mam zdania ale znam kilka osłuchanych w High Endzie osób które

zgodnie twierdzą że rewelacja, że "buty spadają".

Sly, ty nie czytasz ze zrosumieniem. Kolega 747 wyraźnie napisał, że testował wszystko.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie interesuje mnie ich kabel, co najwyżej jakiś metal, ale nie wiem, czy dysponują zapleczem, do wytworzenia czegoś co stałoby się wiodącym przewodnikiem dla audio w świecie cywilizacji na Ziemi.

Buty najpierw spadają, następnie się sznurują, była już w rubryce hi end pogadanka swojego czasu, na ten temat, że po podłączeniu każdej kolejnej wielkiej nadziei białych, był moment olśnienia, następnie wszystko lub prawie wszystko gasło, stawało się mniej ekscytujące niż na początku.

Tu jest podobnie, bo zawsze tak jest.

Dopóki nie zobaczysz kabla głośnikowego, który w niczym nie przypomina dzisiejszych konstrukcji komercyjnych, to nie zwracaj przesadnie uwagi na to.

Dzisiejsza produkcja nastawiona jest, bo według niektórych, musi być, na zysk.

Zysk jako wektor, stoi na przeciw najwyższej możliwej jakości dźwięku.

Ci ludzie budujący dzisiejsze kable, mają pozamykane horyzonty, do modelu jaki widać wszędzie, wąż, przeważnie czarny oplot, żelastwa na końcach, jakieś voo doo i już jest kolejny wielki kabel hi end.

A to tylko kolejne wcielenie, przebudowanie, ulepszenie, nic więcej, uwierz mi.

• Redaktorzy

Super, przyda się. Co prawda za najlepsze wtyki rca uwazam wciaz topowe Neutriki, ale moze cos wybiore z bananow. Wyglada niezle. Jesli Artech je poleca... :-)

Sly, ty nie czytasz ze zrosumieniem. Kolega 747 wyraźnie napisał, że testował wszystko.

Wszystko, to znaczy wszystko co jest ważne, nie są ważne wytwory czyjeś chorej wyobraźni co do tego jak powinien wyglądać/brzmieć kabel.

Ludzie budują kable, w danej formie, ponieważ mają taki kaprys.

Pora już, aby każdy zdał sobie z tego sprawę, jak jest wpuszczany w maliny, przez producentów okablowania w hi end.

Przeważnie szuka się punktów przewagi konkurencyjnej, następnie rozwija się ten aspekt.

MIT kompromituje się na przykład swą najnowszą technologią 50 pól.

Niech podadzą przekrój swych flagowców i wyjaśnią, chętnie się odniosę i wytłumaczę na co nabierają swych klientów.

Inni nie odbiegają zbyt daleko.

Siltech jest cwany, coś zrobili, udało im się uzyskać pozycję wyjątkowości na rynku, idą za ciosem, ale nie znam ich rewolucyjnych odkryć, bo ich nie ma.

Kabel aby rzeczywiście był z dzisiejszego punktu widzenia atrakcyjny, posiadać musi zarówno supernowoczesną metalurgię jak i kompetentną do audio geometrię, uwzględniającą fizykę a nie przypadek, czyjeś widzi mi się, bo tak robimy, to się sprzedaje, to robimy tak dalej tylko teraz, trochę lepiej, bo trochę inaczej.

Ja mu wieżę.

Ma ponad 30 letnie doświadczenie w zagadnieniach audio poparte podobnie długą analizą trzech płyt. Dopóki sam nie będę miał podobnej eksperiencji nie mam prawa kwestionować jego.

• Redaktorzy

Bum, ty też tego nie wiesz, zatem nie bądź taki mądry. Nordost zresztą akurat produkuje okablowanie do sprzętu pomiarowego. A np. ja w laboratorium używam kabli sieciowych Vovoxa. Czy jak ci pokażę, odszczekasz?

W medycynie owszem są miejsca gdzie pracuje się z małymi sygnałami, lecz te sygnały, nie wymagają tak szerokiego spectrum harmonicznych, jak w audio.

To jest dość duża różnica.

Wymagania w audio, są wręcz przeciwstawne, coś ma mieć bas, więc powinno być grube, ale to samo, ma mieć wysokie, więc powinno być cieniutkie.

I to jest problem, jak to zrobić, żeby był i bas i wysokie?

Na RURA robił kasiorę pan od stereovox.

Zrobił bardzo cwany kabel do cyfry, odniósł z nim sukces, do dziś wielu z niskiego pułapu cenowego używa go do swoich źródeł/nadajników/transportów.

Ale niestety, rura, z racji skończonych rozmiarów, posiada silny rezonans, fale stojącą, częstotliwość charakterystyczną i różne podobne cechy, o trudności w wyginaniu nie wspomnę bo każdy wie jak trudno wygiąć rue z metalu.

Nic nie nadaje się na kabel, to jest problem, pana też panie Artech.

Dlatego kabla zrobić nie można, można za to zrobić śmieci i próbować na nie naciągnąć klientów, bo w końcu czymś trzeba te przetworniki podłączyć do wzmacniacza.

Dlatego potrzebna jest nowa fizyka, która pozwoli na sygnał audio i zjawiska tam występujące spojrzeć w nowy sposób, potraktować je inaczej niż dotychczas.

Inaczej niż dotychczas również pozwoli na skonstruowanie nowego typu przewodów, pracujących wedle zupełnie nowych reguł, takich które znacznie lepiej spełniają potrzeby zarówno audio hi end, jak i innych dziedzin, wykorzystujących przesył energii elektrycznej przewodami metalowymi.

Ale to teoria fizyczna próbująca pogodzić OTW z mechaniką kwantową. Być może wtedy będzie można uzupełnić tablicę Mendelejewa i pozyskać w ten sposób nowe materiały na kable.

Aktualnie obowiązującą fizyką jest to, co uzna szacowne gremium opiniotwórcze za odpowiadające ich potrzebą, najczęściej niezbyt wyszukanym.

Możesz odkryć Bóg wie co, ale jak nikt tego nie poprze, nie uzna za słuszne, nie masz nic.

Taki jest świat, bo taki jest człowiek, grzeszny.

Nikogo nie interesuje żadna fizyka, za to interesujące jest wygodne życie w splendorze i chwale odkrywcy czy wielkiego uczonego.

• Redaktorzy

Nie "odszczekam" bo to Twoja inicjatywa. Czy któryś producent zaleca używania Vovoxa? Czy masz dowód na to, że sprzęt działa lepiej z Vovoxem?

...

A, to jeszcze liczy się, czyja inicjatywa. Masz jakąś listę?

Ale to teoria fizyczna próbująca pogodzić OTW z mechaniką kwantową. Być może wtedy będzie można uzupełnić tablicę Mendelejewa i pozyskać w ten sposób nowe materiały na kable.

Obawiam się, ze Hi end umrze śmiercią naturalną, zanim dokona się przełom w materiałach.

Skoro nie ma 9N, 10N , w miedzi, to co dopiero zupełnie nowe technologie.

• Redaktorzy

Producent zaleca kable profesjonalne dobrej jakości. Więc kupiłem Vovoxa, jest to firma produkująca kable m.in. do studiów. Mam tam również ich przewody XLR po 2,5 metra. Nie sądziłem, że cię zranię w ten sposób. Masz wrażliwość poety jezior, mój drogi.

• Redaktorzy

Vovox to kabel profesjonalny?

Sprawdzałeś inne?

Jeszcze raz pytam - z Vovoxem jest dokładniej?

A nie jest? Nie rozumiem. A masz jakieś własne kryteria, co jest kablem profesjonalnym, a co nie jest? A czy te osoby, na które się powyżej powołujesz, które używały bardziej ci odpowiadających kabli do "aparatury pomiarowej Rhode&Shwarz, Tektronix, Agilent itp", to sprawdzały te kable? Nie? Więc dlaczego żądasz tego tylko ode mnie? Skąd ten upór i zajadłość? Twoje wpisy, piszę to z przykrością, nie są ani szczególnie miłe w czytaniu, ani też wiele wnoszące, natomiast poziom emocjonalny osiągają owszem, wysoki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Artech,

Napisałem Ci, że testowałem wszystko.

Wniosek jest taki, że kable są ważniejsze od pozostałego sprzętu.

Cały zestaw audio hi end, tworzy obieg energii, który jest jakby jednym wielkim kablem, ponieważ wszędzie mamy do czynienia z przewodzeniem.

a Ty wiesz ze masz racje......

Czy ktoś wie dlaczego tak jest?

..wprowadza zniekształcenia. podobnie jak drugi koniec kija... filtrów....chyba każdego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.