Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

(...)ale sprzedawcy w sklepach wskazywali, że Pearl 25 gra bardziej "widowiskowo" z silnym basem i mocną górą, brakuje natomiast środka. Topaz 20 przeciwnie ma lepszy środek. Topaz podobno lepiej sprawdza się w muzyce "przestrzennej" typu jazz, klasyka, Pearl 25 ma może bardziej podobać się w muzyce dynamiczniejszej jak elektronika, czy "ściana gitar".

To jest opinia, którą usłyszałem niezależnie w dwóch salonach (właściwie te same argumenty).

Pearl 25 bardziej "widowiskowo"? pewnie tak. jednak na pewno nie mają "mocnej góry". jak dla mnie jest dość mocno wycofana i słychać to już chociażby w porównaniu do Topazów. Braku średnicy nie stwierdzono :) powiedziałbym nawet że jest trochę "wypchnięta do przodu" (wokale). Faktem jest, że Topazy lepiej się sprawdzą w "muzyce przestrzennej" ;)

hm. byłem chwilę posłuchać Pearli. wycofuję to o "mocno wycofanej górze". nie jest mocno wycofana, jest po prostu gorsza od tej w Topazach.

Tak, jak pisałem, ja tylko relacjonowałem opinię innych. Gdzie odsłuchiwałeś?

Nie wiem jak Pearle ale Topazy (20) dają sobie radę z każdym rodzajem muzyki a przynajmniej nie trafiłem na nic takiego co brzmi ewidentnie źle, raczej słabe bywają realizacje. Z dobrym sprzętem te kolumny potrafią zadziwić.

• 4 tygodnie później...

Dawno nie zaglądałam na to forum i minęła mnie dyskusja, czy jestem naganiaczem firmy Pylon. Niestety muszę obalić teorie spiskowe. Po pierwsze, moje opinie najpierw napisałam w Wordzie (nie jestem naganiaczem Microsoftu :), a potem wkleiłam na forum. Naprawdę da się to zrobić w 4 minuty! Cały ten sprzęt kompletowaliśmy z narzeczonym pół roku. Mamy dwa zestawy audio wcześniej opisane. Chciałam być precyzyjna, stąd tak dokładne nazwy sprzętu częściowo spisane z obudowy, częściowo przekopiowane ze stron producentów. Chciałam się podzielić opinią z ludźmi, którzy się tym naprawdę interesują i dla których konfiguracja jest ważna. Ze sprzętu dalej jesteśmy bardzo zadowoleni. Nie spodziewałam się, że każdą pozytywną opinię, w której nie krytykuje się wszystkiego jak leci uzna ktoś za naganianie. Aha nie podałam dat produkcji odtwarzaczy CD, ponieważ są bardzo popularne i dostępne na rynku wtórnym (Arcam), jak i na rynku pierwotnym (NAD), w odróżnieniu od wzmacniaczy firmy Fisher nie produkowanych od lat.

Jak sądzicie, czy kolumnny Pylon Sapphire 25 nadają się do słuchania muzyki metalowej?

Chyba wszyscy wyjechali na wakacje, albo nikt nie ma tych kolumn. Dziwne, zważywszy na to, że Q21 poleca je w prawie każdym wątku o kolumnach na przemian z Audio Academy.

No właśnie. Podobno mają dobrą średnicę. Ciekawe jak brzmią gitary.

Dobrą, ale 31 mają zdecydowanie lepszą. 25 ma za to według mnie lepiej kontrolowany i bardziej precyzyjny bas. Kwestia posłuchania, czy 25 będzie wystarczająca w tym zakresie. Kwestia też oczywiście elektroniki i okablowania.

Pany a co myślicie o ampach Atolla do Topazów? Wiem niebudżetowe troche.

To że Atoll jest "niebudżetowy" to chyba tylko zaleta. Topazy mają efektywność rzędu 86 dB, mocniejszy i wydajny prądowo wzmacniacz jest do nich jak znalazł.

Jeżeli jest możliwość to trzeba odsłuchać i samemu stwierdzić czy warto dany sprzęt kupić.

• 3 tygodnie później...

Sapphire mają dość sporo basu i to takiego kiepskiego - przesterowany i słabo kontrolowany. Brak przestrzeni od tyłu, tylko spotęguje ten efekt.

Edytowane przez Krasnaldo

Słuchałem ostatnio Sapphire 31. Mimo dość dobrej elektroniki zagrały zaskakująco słabo. Tak jak zauważył gość z Stereo Life który porównywał z miniaturowymi Kefami LS50 bas jest bardzo słaby jak na tak dużą podłogówkę

Nie ma zejścia, wypełnienia. Dziwne przy tak stosunkowo dużym przetworniku. Angel - Massive Attack zabrzmiał wręcz tragicznie. Ktoś pisał że można postawić je obok dużo droższych kolumn. Moim jednak zdaniem można znaleść dużo tańszych z lepszym brzmieniem

Edytowane przez noquarter
  • 4 tygodnie później...

Czy ktoś z was posiada może Pylon Audio Diamond 28,bądz słyszał je i może coś o nich napisać(np.czy duże zmiany w dzwięku na plus są w odniesieniu do sapphire 25)

Kiedy będą dostępne diamondy 25 bo na stronie pylona na razie cisza

Edytowane przez lulek
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam.

Mam w domu do przetestowania dwa modele Pylonów Sapphire 30 i 25. Te pierwsze grają bardzo słabo, płasko, bez życia, mocno sybilizują i szeleszczą na górze pasma. Natomiast 25-ki to już całkiem inna szkoła grania. Dynamika, niemęcząca góra, kolorowe granie i mocny bas. Jak dla mnie zbyt mocny, przez co traci trochę na tym rozdzielczość. Ale na szczęście mój NAD ma regulatory barwy i po ujęciu trochę basu jest już całkiem dobrze. Wiem, że taka ingerencja w brzmienie jest "nieaudiofilska" ale co poradzić jak tak gra lepiej niż bez korekcji. Naprawdę dobre kolumny i się poważnie zastanawiam czy ich nie kupić.

PS. Czy głośniki nisko-średniotonowe nie są te same co w kolumnach AA Phoebe i Hyperion?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.