Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Czy aktualnie w trójmieście można posłuchać modelu Sapphire 25 ?

np. http://allegro.pl/pylon-audio-sapphire-25-wenge-dobra-cena-i5722118209.html

Można też zamówić via internet i oddać przed upływem 14 dni. Masz do tego pełne prawo.

Pozdrawiam

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Mam w domu do przetestowania dwa modele Pylonów Sapphire 30 i 25. Te pierwsze grają bardzo słabo, płasko, bez życia, mocno sybilizują i szeleszczą na górze pasma.

Mam 30-tski i grają z prostym Luxmanem LV 111 i zupełnie nie zgadzam się z taką opinią.

Mam 30-tski i grają z prostym Luxmanem LV 111 i zupełnie nie zgadzam się z taką opinią.

Wiadomo, audio to rzecz subiektywna i każdy może inaczej odbierać granie kolumn ;). Te 30-tki zamieniłem na 31 i było dużo lepiej, pojawiła się dynamika, przestrzeń i kulturalny bas. Ogólnie brzmienie było zbyt rozjaśnione, co pozytywnie wpływało na wyrazistość ale dla mnie zbyt jasno.

A ja dopiero zamierzam kupić Sapphire 25 ale jeszcze nie wiem jaki amplituner stereo do nich kupić. Macie jakieś propozycje?

W tym roku na targach mają pokazać nowość- coś pomiędzy( cenowo) pearl 25 a Sapphire 25.

Czy aktualnie w trójmieście można posłuchać modelu Sapphire 25 ?

Delfinku, zapraszamy do nas, może z kolegą Romanixem... :)

A ja dopiero zamierzam kupić Sapphire 25 ale jeszcze nie wiem jaki amplituner stereo do nich kupić. Macie jakieś propozycje?

W tym roku na targach mają pokazać nowość- coś pomiędzy( cenowo) pearl 25 a Sapphire 25.

Z ampli stereo, największym szacunkiem darzymy Onkyo. Świetny był model 8050, teraz jest jego następca 8150 i to bardzo fajne połączenie.

Zapraszam na odsłuch.

Kto słucha, nie błądzi...

Witam Wszystkich Serdecznie.

Posiadam kolumny podłogowe Pearl 25, które znajdują się w dużym pokoju ok 30m2. Do tej pory podłączone były do amplitunera Harman/Kardon HK 3380, który sprzedałem z uwagi na to, że jego impedancja nie była w zgodzie z głośnikami. W tej chwili poszukuje do moich głośników używanego wzmacniacza, do kwoty 800zł ta. Niestety nie bardzo mam możliwość odsłuchu i porównania ze sobą wzmacniaczy. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o wskazanie wzmacniaczy które dobrze zgrywają się z Pearl 25.

Na co dzień słucham zazwyczaj radia, a muzyka to reggae, rock itp, czasem coś z większym basem.

Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

• Użytkownicy+

Jeśli ktoś ma chęć posłuchać Sapphire 25, to zapraszam do Inowrocławia. Testuje je właśnie, recka wkrótce ukaże się w Magazynie.

Tak jak któryś z kolegów napisał, charakteryzują się mocnym basem, pełną średnicą i dopełniającymi całość wysokimi. To bezpiecznie zestrojone kolumny, w swojej cenie bardzo dobre. Mogę się pod tym śmiało podpisać, nie ma tu krzty "poprawności recenzenckiej". Oczywiście w skali bezwzględnej posiadają wady, te wypunktuje w recenzji. Trzeba jednak pamiętać, że to nieuczciwe stawiać na to nacisk, przy takim wykonaniu i cenie.

Większość osób twierdzi że jednak 25 są lepsze od Sapphire 31. Słuchałem 31 i bylem bardzo rozczarowany.

Może nie tyle lepsze co inne. Każda ma swoje wady i zalety i to od osobistych preferencji zależy, które będą lepsze. Dla mnie ogólnie przyjemniej grały 25-ki.

Mnie najbardziej interesuje porównanie Sapphire 25 i Sounddeco Omega. W drugich są lepsze przetworniki zastosowane, ale w pylonach jest konstrukcja 2,5drożna co z kolei może powodować lepszy niski zakres w stosunku do sounddeco. Zobaczymy.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja przesłuchałem wyrywkowo większość produktów Pylon'a od Pearl Monitor, przez Pearl 25 i Topaz 20 do Sapphir'ów 25 i 31 SE.

Moim zdaniem wszystkie brzmią bardzo fajnie.

Topaz moim zdaniem pasuje idealnie to delikatnego, klubowego plumkania akustycznego.

Pearl i Sapphire to bardzo podobne, żywe granie ale Sapphiry mają więcej "oddechu" i przestrzeni.

Tylko, żeby to usłyszeć, to Pearl'e trzeba mieć tuż obok.

Sapphire 25 mają jakby nieco więcej niskich tonów niż 31ki. Barwa, przestrzeń i ogólnie dźwięk jest niemal identyczny.

Ale to są naprawdę niewielkie różnice, które myślę, że można zlikwidować odpowiednim ustawieniem.

Tak naprawdę to się zastanawiam, czy dobrze robię pisząc jw. (szczególnie jak widzę pyskówki "audiofilów" w innych wątkach).

Więc uprzedzam od razu: chciałem podzielić się wiedzą, którą posiadłem.

Do tego po prostu słucham muzyki i jak zobaczę dziwne "audiofilskie" wycieczki pod moim adresem to poproszę moderację o skasowanie tego wpisu.

Ja przesłuchałem wyrywkowo większość produktów Pylon'a od Pearl Monitor, przez Pearl 25 i Topaz 20 do Sapphir'ów 25 i 31 SE.

Moim zdaniem wszystkie brzmią bardzo fajnie.

Topaz moim zdaniem pasuje idealnie to delikatnego, klubowego plumkania akustycznego.

Pearl i Sapphire to bardzo podobne, żywe granie ale Sapphiry mają więcej "oddechu" i przestrzeni.

Tylko, żeby to usłyszeć, to Pearl'e trzeba mieć tuż obok.

Sapphire 25 mają jakby nieco więcej niskich tonów niż 31ki. Barwa, przestrzeń i ogólnie dźwięk jest niemal identyczny.

Ale to są naprawdę niewielkie różnice, które myślę, że można zlikwidować odpowiednim ustawieniem.

Tak naprawdę to się zastanawiam, czy dobrze robię pisząc jw. (szczególnie jak widzę pyskówki "audiofilów" w innych wątkach).

Więc uprzedzam od razu: chciałem podzielić się wiedzą, którą posiadłem.

Do tego po prostu słucham muzyki i jak zobaczę dziwne "audiofilskie" wycieczki pod moim adresem to poproszę moderację o skasowanie tego wpisu.

Co do porównania 25-tek i 31-nek do mogę się zgodzić tylko w kwestii basu. Natomiast reszta aspektów brzmienia w mojej ocenie jest inna. 25-tki z łagodniejszą górą bardziej muzykalne, 31-ki jaśniejsze bardziej analityczne. Rożnica między nimi jest bardzo wyraźna, porównywałem łeb w łeb mając je podłączone jednocześnie do wzmacniacza i pilotem przełączałem pomiędzy A-B.

Wersja 31 SE sprawia wrażenie jaśniejszych, lżejszych w odbiorze niż 25.

Lepsza od 31 SE moim zdaniem jest oryginalna wersja 31 (nie SE).

Jednak to 25ki zaskoczyły mnie najbardziej i teraz stoją u mnie w domu.

Witam:)Jestem posiadaczem kolumn Topaz 20 od dwóch lat.Do tej pory grały w pokoju 13m2.Teraz moje pomieszczenie urosło do 26m2 i rozważam zamianę Topazów na Sapphire 25.I tu pytanie czy ma to sens? Pozdrawiam

Co do porownania omegi z sapphire sam nie sluchalem ,rozmawialem z dystrybutorem sunddeco chwali ta firme ale o omedze mowi ze to kompletna porazka

Zastanawiam sie nad wzmacniaczem advance acoustic x-i90 do sapphire 25 bardzo prosze o opinie bo juz mam metlik w glowie .A moze ktos ma taka konfiguracje czekam na opinie PILNE !!!

Witam:)Jestem posiadaczem kolumn Topaz 20 od dwóch lat.Do tej pory grały w pokoju 13m2.Teraz moje pomieszczenie urosło do 26m2 i rozważam zamianę Topazów na Sapphire 25.I tu pytanie czy ma to sens? Pozdrawiam

Jak Ci grał 20-stki w tak małym pomieszczeniu? Do 15m2 odradzano mi 20-stki. Zdecycodowałem się na 15-stki.

Teraz chcę je upgradować do Sapphire'ów 25.

Ps. Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem Topazów 15 z kolcami i maskownicami w komplecie, niedługo pojawią się w ogłoszeniach.

krz. Moim zdaniem te kolumny grały w moich 13m wyśmienicie, teraz również grają pięknie.Dlatego zastanawiam się nad sensem zamiany.Być może zyskam tylko troszkę estetyki (nie chcę powiedzieć że Topazy są brzydkie) Sapphire dają lepszą okleinę. A prawdę mówiąc impulsem do ewentualnej zamiany jest fakt że za jakiś czas muszę oprawić muzycznie urodzinki taty a to będzie spora sala balowa :) i trochę mi szkoda Topazów.Pozdrawiam

Jak Ci grał 20-stki w tak małym pomieszczeniu? Do 15m2 odradzano mi 20-stki. Zdecycodowałem się na 15-stki.

Teraz chcę je upgradować do Sapphire'ów 25.

Ps. Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem Topazów 15 z kolcami i maskownicami w komplecie, niedługo pojawią się w ogłoszeniach.

Miałem 2 lata Topazy 20 w 19m2 i basu było niestety za dużo na niektórych nagraniach. A wracając do modelu Saphire, w salonie w którym byłem odsłuchać ostatnio kilka par nie polecali modelu Sapphire 25 do 19m2 i znając Topazy 20 jestem to sobie w stanie wyobrazić.

sls Na jaki model zamieniłeś Topazy 20? Nie polecali Tobie ale Ty ich nie słuchałeś, tak?

Na razie nic nie kupiłem, mam stare trójdrożne Tonsile w zapasie. Nie słuchałem Sapphire 25 bo jak dla mnie to za duże pudła dodatkowo z otworem na tylnej ścianie.

Łatwo nie będzie coś wybrać bo pomijając pewne aspekty basu Topaz prezentuje niezłą klasę dźwięku jak na swoją cenę.

Czy ktoś z was posiada może Pylon Audio Diamond 28,bądz słyszał je i może coś o nich napisać(np.czy duże zmiany w dzwięku na plus są w odniesieniu do sapphire 25)

Kiedy będą dostępne diamondy 25 bo na stronie pylona na razie cisza

Diamond 28 to przede wszystkim potężny, głęboki bas - to jest to co pierwsze rzuca się w oczy po ich podłączeniu. Niestety słuchałem ich w dość małym pomieszczeniu i wydawał się troche dominujący, być może dając im trochę więcej luzu będzie lepiej. Pozostałe zakresy łagodne, bardzo ciepłe i przyjemne. Poradziły sobie z wieloma gatunkami, sprawiając przy tym mnóstwo frajdy i radości z odsłuchu zachowując "typową" muzykalność Pylona. Kolumna dla ludzi ;). Nie ma tu aspiracji audiofilskich.

Na najbliższym Audio Show mają mieć premierę 2 kolejne konstrukcje - jedna topowa, plasowana wyżej niż Diamond i druga gdzieś pomiędzy Topazem i Sapphire ;).

Na Audio Show 2015 widziałem nowe kolumny z serii Pylon Saphire 23. Są to mniejsze kolumny przeznaczone do mniejszych pokoi niż 20 m2. Wygląd jest taki sobie, ale ciekawe jak grają. Słyszał ktoś może tych kolumn? Czy pamięta ktoś, jaka jest ich cena?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.