Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś robiłem modyfikacje innych kolumn więc miej więcej wiedziałem co na co wpływa nie polecam waty i gąbek bo to spłyca kolumnę ale dobry efekt daje dociążenie kolumny. Spróbowałem to zrobić z Perłami. Myślałem że mi się kolumny zepsuły, tragiczny bas i jeszcze zaczął buczeć.

Nie polecam jak dobrze grają to niech grają.

Ale wsypałeś coś do środka czy jak?

Jestem ciekawy po prostu..

Ja mam zamiar je teraz postawic na marmurowych płytach. Zobaczymy czy coś się zmieni...

Witam mam do sprzedania kolumny pylona audio sapphire 25 w kolorze bialy polysk wraz z maskownicami i kolcami i podkladkami pod kolce plus oryginalne kartony . Wszystko w stanie idealnym bez zadnych rys i uszkodzen kolumny kupione ponad rok temu. Posiadam dowod zakupu i dokumentacje gwarancyjna. Uzywane ok kilka godzon w tygodniu. Zainteresowane osoby prosze o kontakt na priv. Lub pod nr tel. 720-804-114 pozdrawiam Damian.

Miałem z poprzednich wyciągnąć woreczki z kamykami, ale nie chciało mi się i na dnie położyłem dwie kostki brukowe. Z początku myślałem że za blisko otworu basowego, dlatego tak dudni, ale to nie to otwór jest wyżej. Szybciej je wyjmowałem niż wkładałem, wiedziałem że nic nie mogłem uszkodzić ale wzmacniacz szybko zapuściłem żeby to sprawdzić. Widać w środku że są porządnie wykonane. Przegroda za żywicowana, kabelki też na żywicę. Oprócz mdf to ścianki wyglądają na solidne. Tak jak na zdjęciach tylko że jak się na żywo zobaczy to widać że się przyłożyli. W porównaniu do poprzednich kolumn to nawet nie ma co porównać. Nawet uszczelki mają na głośnikach, a jak wyciągałem głośnik to bałem się że wyjdzie razem z okleiną (jak w poprzednich) a tu zdziwienie bo okleina w miejscu wpustu na głośnik jest tak zespolona że przechodzi w płytę jakby to był ten sam materiał bez żadnego łączenia.

Też myślałem o marmurowych płytach i nawet o tym czytałem i to ponoć daje efekt nie bardzo rozumiem dlaczego. Tylko że trzeba odkręcić kolce i kolumne postawić na płycie a kolce jakoś do płyty od spodu. Chyba jakoś tak.

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Dołączam się do klubu z moimi Opalami 20.

Wizualnie kolumny prezentują się bardzo ładnie, szczególnie w fornirze drewnianym.

Zakup świeży, sprzed tygodnia. Dźwiękowo bardziej przypadły mi do gustu niż pearle 25, których zakup też rozważałem.

Początkowo miały być napędzane starym apmlitunerem Telefunken tr550 (na zdjęciu) jednak okazało się że po latach stania w piwnicy u ojca powysychały elektrolity i parę elementów będzie musiało być dodatkowo wymienionych. Koszt kilkuset złotych. W związku z tym zacząłem szukać wzmacniacza i zdecydowałem się pójść w Sony seria ES. Właściwie to lada dzień powinien przyjść Sony 570ES.

Jestem ciekaw jak to się zgra.

pzdr

post-65413-0-96445700-1484822163_thumb.jpg

Kto ma Ci tutaj odpowiedzieć na te pytania? Jeśli Cię to rzeczywiście interesuje, to zamiast sugerować jakieś teorie spiskowe, wyślij zapytanie bezpośrednio do Pylona: [email protected]

Cześć,

czy może słuchał ktoś kolumn Sapphire 25 oraz Sapphire 31 na tym samym sprzęcie (najlepiej ONKYO TX-8150 do którego zakupu się przymierzam) i może coś powiedzieć o różnicach między nimi?

Poszukuję kolumn do muzyki klubowej/elektronicznej więc zależy mi na głębokich i soczystych niskich tonach w utworach takich jak np:

Słuchałem nastepujących konfiguracji:

S25 z amplitunerem stereo ONKYO TX-8150

S31 z amplitunerem stereo Yamaha R-N602

Moim zdaniem S31 grały fajniej. Tylko nie wiem czy jest to zasługa samych kolumn czy amplitunera, ponieważ z tego co wszyscy mówią i piszą ONKYO gra neutralnie, a Yamaha wyostrza skrajne pasma i ma bardziej efektowne brzmienie...

Naturalnym wyborem wydają się S31, poniewaz mają większy przetwornik niskotonowy oraz zgodnie z cyferkami w opisie technicznym powinny zejść ciut niżej. Kontaktowałem się bezpośrednio z Pylonem i do muzyki jakiej słucham doradzili mi jednak S25, pisząc, żebym nie sugerował się wielkością głośnika niskotonowego w S31.

Niestety nie mam możliwości przesłuchania S25 i S31 na tym samym sprzęcie więc będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie.

Pozdrawiam,

Przemek

Niestety nie mam możliwości przesłuchania S25 i S31 na tym samym sprzęcie więc będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie.

Słuchałem obu w siedzibie Pylona na tym samym sprzęcie (lampowa Unitra).

Bez zbędnego rozpisywania się: S25 są dużo lepsze do muzyki rozrywkowej (rock, pop, elektronika).

Mają po prostu pierdyknięcie.

Ilość basu z S31 jest DUŻO mniejsza. Do jazzu myślę mogą być lepsze bo grają równiej..

Coś w tym jest. W S25 jest bardziej podbity bas. S31 wydały mi się też trochę jaśniejsze. Kwestia gustu. Trzeba samemu odsłuchać.

Edytowane przez Silver_85

Ogólnie S31 w porównaniu do S25 też odebrałem jako jaśniejsze idące w krzykliwość czego bardzo nie lubię. S25 nawet przyjemnie się słuchało ale tylko na muzyce disco/pop. Jak się puściło coś "audiofilskiego" to grały bez polotu.

Czołem,

dziękuję bardzo za Wasze odpowiedzi i opinie.

No to wygląda na to, że będę się musiał przerzucić na bardziej ambitną muzykę, ponieważ zamówiłem dzisiaj ONKYO TX-8150 oraz Sapphire 31 WHG ;-)

Pozdrawiam,

Przemek

Gość

(Konto usunięte)

No to wygląda na to, że będę się musiał przerzucić na bardziej ambitną muzykę, ponieważ zamówiłem dzisiaj ONKYO TX-8150 oraz Sapphire 31 WHG ;-)

A może będzie u Ciebie tak znakomicie grało, że przejście na ambitną muzykę będzie naturalne :-)

U mnie S31 chodziły 2 lata na Yamaha rn-500 i nawet się przyzwyczaiłem.

Od kilku dni chodzą na niewygrzanym Atoll-u IN100 i powiem Wam : te kolumny POTRZEBUJĄ PRĄDU !

Po zmianie, to skok w inną przestrzeń

@dobcio możesz napisać jaka jest różnica vs Pearl 25?

Dopiero teraz zobaczyłem Twoje pytanie.

Zacznę od tego, że słuchałem ich na Xindak XA-6800R i popełniłem błąd bo to sprzęt z wyższej półki. Powinienem je porównywać z czymś z przedziału cenowego w którym miałem szukać wzmacniacza. Jednak w takim zestawieniu dźwięk z Opali 20 wydawał mi się bardziej analityczny/detaliczny. Wszystko było jakby lepiej poukładane i rozmieszczone. Scena była troszkę szersza i głębsza. Generalnie dźwięk wydawał mi się bardziej wyrafinowany. Pearle z kolei miały dużo więcej mocy co było czuć. Na tych samych poziomach głośności grały głośniej i mocniej. Basu też było przez to jakoś więcej.

W walorach zewnętrznych też bardziej przypadły mi Opale. Mój egzemplarz kupiłem w fornirze i muszę przyznać że w salonie prezentują się świetnie.

W tej chwili grają z Sony 570es i po odsłuchach w warunkach domowych grają bardzo czysto i neutralnie. Basu brakuje przy niskich poziomach głośności ale koryguje korektorem i jest ok. Głośniej jest już dużo lepiej. Mnie zadowalają. Zobaczymy jak będzie z czasem. :)

Firma Pylon wraz z redakcją High Fidelity przygotowały Audio Tour The Pologne 2017.

W ramach imprezy można posłuchać wersji Pylon Emerald HF, spotkać się z ekipą Pylon i wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez Wojtka Pacułę.

Start spotkania w sobotę o 12.00 czas około 2 godziny. Więcej szczegółów w wydarzeniu na FACEBOOK

emerlad_highfidelity_TOUR_DE_POLOGNE.jpg

Zapraszamy

PREMIUM SOUND Salon HIFI

ul. Rakoczego 31, Gdańsk

www.premiumsound.pl

Tel: 537 07 07 30, 513 07 07 30

Kto słucha, nie błądzi...

Pytanie do branżysty - czy w tych Pylon Emerald głośniki są przyklejone na klej z pistoletu tak jak w ich poprzednim produkcie Topaz? Jeżeli tak to wszystkim serdecznie odradzam takich wyrobów. Głośniki w tych Emerald mają wręcz żałosną moc to znaczy tylko 55 W na jednego 17 cm woofera. Takie wyniki to miał już Tonsil ale w latach 80-tych. Prawdopodonie w tych głośnikach jest cewka tylko jednocalowa stąd tak słaba moc. Skuteczność też niska ale jest to wynikiem wspomnianej małej średnicy cewki.

czy w tych Pylon Emerald głośniki są przyklejone na klej z pistoletu tak jak w ich poprzednim produkcie Topaz?

Tak ciężko jest wpisać w google "Pylon Emerald HF", żeby zobaczyć jak są mocowane przetworniki?

Edytowane przez Silver_85

Pytanie do branżysty - czy w tych Pylon Emerald głośniki są przyklejone na klej z pistoletu tak jak w ich poprzednim produkcie Topaz? Jeżeli tak to wszystkim serdecznie odradzam takich wyrobów. Głośniki w tych Emerald mają wręcz żałosną moc to znaczy tylko 55 W na jednego 17 cm woofera. Takie wyniki to miał już Tonsil ale w latach 80-tych. Prawdopodonie w tych głośnikach jest cewka tylko jednocalowa stąd tak słaba moc. Skuteczność też niska ale jest to wynikiem wspomnianej małej średnicy cewki.

Odpuść sobie Kolego. ŻADEN z Twoich wpisów w klubie Pylona nie zawiera merytorycznych treści, za to WSZYSTKIE są prymitywnymi próbami dyskredytacji wyrobów firmy. Jeżeli kolumny Pylona Ci "nie grają", to proponuję abyś nigdy ich nie słuchał i tym bardziej nie kupował. Konkurencje jest tak duża, że z pewnością znajdziesz coś z "prawdopodobnie" większą cewką i głośnikiem nie przyklejanym do obudowy. Powodzenia.

Pan od marketingu jest w każdym zagadnieniu dotyczącym kolumn Pylon. Chłopie odpuść sobie bo twoja nachalna obecność w każdej dyskusji jest poprostu nietaktowna. Po drugie jak ktoś pisze o amatorskich wpadakch tego czy innego producenta to tylko po to aby innych przestrzec przed bublem.

Mam pytanie jako DIY dłubacz- czy będzie opublikowany schemat kolumn Emerald? Tak pytam bo czasami kopiujemy udane modele.

Pan od marketingu jest w każdym zagadnieniu dotyczącym kolumn Pylon. Chłopie odpuść sobie bo twoja nachalna obecność w każdej dyskusji jest poprostu nietaktowna. Po drugie jak ktoś pisze o amatorskich wpadakch tego czy innego producenta to tylko po to aby innych przestrzec przed bublem.

Mam pytanie jako DIY dłubacz- czy będzie opublikowany schemat kolumn Emerald? Tak pytam bo czasami kopiujemy udane modele.

Po pierwsze, muszę Cię rozczarować. Kolegów: @numika z klubu Xaviana, @pita80 z Harpii, @Piotra_57210 ze Studia 16hz czy @rafala735r z BMN nikt nie podejrzewa o pracę w marketingu tych firm. Jesteśmy zadowolonymi posiadaczami kolumn tych producentów ( ja,oczywiście mam Pylony) i dlatego aktywnie udzielamy się w klubach, choć może niektórzy świetnie sprawdziliby się jako marketingowcy(: .

Poza tym uważam, że marketing Pylona ma ciekawsze rzeczy do roboty, niż dyskusje na tym forum.

Po drugie,nawet jeżeli uznamy, że wklejony głośnik w Topazach to bubel, to bezpodstawne sugerowanie przez kolegę @Unitrapl (post 1224), że inne kolumny Pylona są robione w taki sam sposób, jest zwykłym nadużyciem i wprowadzaniem w błąd. Podobnie jak jego ocena (w której słowem- kluczem jest: "prawdopodobnie") głośników montowanych w Emeraldach. Tak według Ciebie wygląda przestrzeganie przed bublem?

Sory Stream ale jak czytam twoje posty że niby jesteś zwykłym fanem Pylona to mi się śmiać chce. I prosze nie porównuj się do wymienionych kolegów takich jak numika, pita80 Piotra czy rafala735 bo ... im do pięt nie dorastasz. Jesteś w moim przekonaniu marketingowym trolem. Nawet bym się nie zdziwił gdyby kiedyś podano tu że 24 na 25 opinii o Pylon Pearl jest twojego autorstwa (złapane na tym forum jako przekręt).

Daj ludziom spokój! Jak piszą o bublach to tylko dla dobra innych. Jak toyota ma słabe hamulce jak mercedes się, przewraca to tylko dla naszego dobra wiedzieć o tym który model ma wady. Przecież nikt nie pisze że Pylon ogólnie beee tylko są to konkretne przykłady w konkretnych modelach. Klub fanów klubem ale warto posłuchać ludu co mówi o niedociągnięciach tej czy innej firmy.

Sory Stream ale jak czytam twoje posty że niby jesteś zwykłym fanem Pylona to mi się śmiać chce. I prosze nie porównuj się do wymienionych kolegów takich jak numika, pita80 Piotra czy rafala735 bo ... im do pięt nie dorastasz. Jesteś w moim przekonaniu marketingowym trolem. Nawet bym się nie zdziwił gdyby kiedyś podano tu że 24 na 25 opinii o Pylon Pearl jest twojego autorstwa (złapane na tym forum jako przekręt).

Daj ludziom spokój! Jak piszą o bublach to tylko dla dobra innych. Jak toyota ma słabe hamulce jak mercedes się, przewraca to tylko dla naszego dobra wiedzieć o tym który model ma wady. Przecież nikt nie pisze że Pylon ogólnie beee tylko są to konkretne przykłady w konkretnych modelach. Klub fanów klubem ale warto posłuchać ludu co mówi o niedociągnięciach tej czy innej firmy.

Chyba jednak nie przeczytałeś dokładnie i ze zrozumieniem wpisów dotyczących Pylona na tym forum. Całkiem niedawno głośna była sprawa zapalających się baterii w Samsungach Note7. Czy, według Ciebie, ostrzeżenie przed tym ewidentnym bublem powinno brzmieć: " Nie kupujcie Note 7", czy może: " Nie kupujcie żadnego smartfona Samsunga"? Dokładnie taka sytuacja dotyczy Pylona. Gdy tylko jest mowa o Topazach (to jest jedyny model z wklejonym głośnikiem), zaraz pojawiają się wpisy sugerujące, że inne modele są robione w ten sam sposób, że konstruktorzy Pylona to nieudacznicy bez doświadczenia, którzy montują w kolumnach marne chińskie głośniki, że "prawdopodobnie" cewki są za małe a membrany za ciężkie i że generalnie kolumny Pylona brzmią źle. Tak ma według Ciebie wyglądać "głos ludu mówiący o niedociągnięciach firmy"? Np. kolega pit80 (ten, co mu do pięt nie dorastam) jest niewątpliwie fanem Harpii. Czy uważasz, ze powinien co kilka postów przypominać o opisywanej na forum wpadce firmy po to, aby się uwiarygodnić i unikać posadzenia o bycie marketingowym trollem? Ja też jako właściciel Diamondów nie mam obowiązku posypywania głowy popiołem i ciągłego wracania do sprawy Topazów (nawiasem mówiąc, montaż głośników na klej osobiście uważam za co najmniej kontrowersyjny).

Jeżeli poczytasz na forum więcej tematów (nie tylko tych związanych z Pylonem) , to może nauczysz się odróżniać trolling od zdrowego rozsądku i hejting od krytyki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.