Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TV-LED czy HD

kiza

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie widzzisz różnic 720p / 1080i to napisz jak duży masz TV i jakim kablem łączysz z TV.

Tu zapewne jest przyczyna.

Na YouTube HD widać, ewidentnie, że strumień 720p jest podobny do 1080i, ale szczegułowość 1080i jest o niebo lepsza.

Każdy TV składa podobrazy i emituje 1080p !!!

Pisanie , że 1080i to mniejsza płynność to obecnie bzdura.

Ci co nadają jeszcze 720p nie mają chyba kasy na wymienę sprzętu nadawczego.

Niech nadawcy wezmą się za parametry strumienia 1080i zamiast nadawać jakieś namiastki.

"Moda" na 720p powstała w czasach prehistorycznych, kiedy to TV z natywnym 1080 kosztował majątek.

W pełni wspieram stanowisko Bobcata.

@ Waldek1968

Autor wątku gdy będzie chciał - to nam zwróci uwagę. Na razie tego nie czyni, widocznie nie ma nic naprzeciw takim bocznym pogwarkom. Nie bądź nadgorliwy i nie wychodź przed orkiestrę.

@ Sittek

Rozumiem, że żartujesz. Różnica przy przełączeniu z 720p na 1080i jest natychmiast zauważalna. Na dobrą sprawę: w moim przekonaniu 720p nie pownno mieć prawa używania skrótu HD. To się powinno nazywać jakoś inaczej, nie wiem... ED (Enhanced Definition)? Ale w żadnym przypadku nie High.

Autor wątku gdy będzie chciał - to nam zwróci uwagę. Na razie tego nie czyni, widocznie nie ma nic naprzeciw takim bocznym pogwarkom. Nie bądź nadgorliwy i nie wychodź przed orkiestrę.

Waldek ma zły humor :D

Jeszcze trochę to te boczne pogwarki zdominują temat. Swoją drogą to ciekawe czy autor wątku jeszcze tu zagląda i czy w końcu na jakiś TV się zdecydował.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Jeszcze trochę to te boczne pogwarki zdominują temat. Swoją drogą to ciekawe czy autor wątku jeszcze tu zagląda i czy w końcu na jakiś TV się zdecydował.

Zagląda, ale się nie udziela niepotrzebnie.Czyta i się uczy z postów kolegów.Decyzja jeszcze nie podjęta.

Faworytem jak na razie jest plazma Panasonic TX-P37X20E, tylko nie wiem gdzie ją można dostać?

Poszperałem trochę i niby model na rok 2012 wyszedł, w kilku sklepach, jest oferta z dopiskiem nidostępny????

Pozdrawiam i życzę miłej dyskusji, bez nerwów.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

kup NAJWIĘKSZĄ jaka się zmieści w meblach

- miałem 32 cale, 42 i teraz 50 i za każdym razem po kilku dniach wielkość "znika" - już chciałbym 65 :)

to nie tylko moje zdanie - poczytaj tych co wymieniają - prawie zawsze na większe

- bo się przyjemniej i wygodniej ogląda - zwłaszcza jeśli chodzi o realistyczność ruchu...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Zagląda, ale się nie udziela niepotrzebnie.Czyta i się uczy z postów kolegów.Decyzja jeszcze nie podjęta.

Faworytem jak na razie jest plazma Panasonic TX-P37X20E, tylko nie wiem gdzie ją można dostać?

Poszperałem trochę i niby model na rok 2012 wyszedł, w kilku sklepach, jest oferta z dopiskiem nidostępny????

Pozdrawiam i życzę miłej dyskusji, bez nerwów.

A jak nie znajdziesz to bierz LG 37LV5500

Na YouTube HD widać, ewidentnie, że strumień 720p jest podobny do 1080i, ale

Na Youtube spotykam tylko 1080p (i inne progresywne czyli 720p 480p) ... na szczęście.

@ Sittek

Rozumiem, że żartujesz. Różnica przy przełączeniu z 720p na 1080i jest natychmiast zauważalna. Na dobrą sprawę: w moim przekonaniu 720p nie pownno mieć prawa używania skrótu HD. To się powinno nazywać jakoś inaczej, nie wiem... ED (Enhanced Definition)? Ale w żadnym przypadku nie High.

1080i ma rozdzielczość pojedynczej klatki 540 linii ... więc to też takie sobie HD :)

Ale tak jak wspomniałem - wolę 1080i @50 FPS bo nie ma problemu z przesyłaniem filmu 1080p @ 25 FPS

Faworytem jak na razie jest plazma Panasonic
Przeleć się po ogłoszeniach znanych gazet audio-video. Poza tym na alledrogo jest Panasonic TX-P37C10Y. Jest to model z 2009 roku HD Ready. Miałem kilka lat temu plazmę 1024x720 i uważam, że w porównaniu do obrazu z FullHD nie ma aż takiej szalonej różnicy. Ma MPEG-4 i dwa wyjścia HDMI. Gość pisze, że nie ma stojaka, ale Ty i tak chcesz ją powiesić, więc możesz jeszcze spokojnie ostro negocjować cenę. Jednakże jestem i tak przekonany, że obraz z tego TV będzie lepszy od LCD.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

1080i ma rozdzielczość pojedynczej klatki 540 linii ... więc to też takie sobie HD :)

Uprawiasz kuglarstwo liczbowe :)

1. Współczesne telewizory zrobią z tego "p" i tak wyświetlą.

2. Istnieje coś takiego jak bezwladność wzroku, więc wzrok (nawet gdyby to było "i") "skleiłby" sobie dwa półobrazy w jeden.

3. SD jest 576i. Rozumując Twoim tokiem powiemy że to rozdzielczość 288? No bez przesady please.

Przeleć się po ogłoszeniach znanych gazet audio-video. Poza tym na alledrogo jest Panasonic TX-P37C10Y. Jest to model z 2009 roku HD Ready. Miałem kilka lat temu plazmę 1024x720 i uważam, że w porównaniu do obrazu z FullHD nie ma aż takiej szalonej różnicy. Ma MPEG-4 i dwa wyjścia HDMI. Gość pisze, że nie ma stojaka, ale Ty i tak chcesz ją powiesić, więc możesz jeszcze spokojnie ostro negocjować cenę. Jednakże jestem i tak przekonany, że obraz z tego TV będzie lepszy od LCD.

Witam.Wielkie dzięki za informacje.Pozdrawiam serdecznie.

2. Istnieje coś takiego jak bezwladność wzroku, więc wzrok (nawet gdyby to było "i") "skleiłby" sobie dwa półobrazy w jeden.

3. SD jest 576i. Rozumując Twoim tokiem powiemy że to rozdzielczość 288? No bez przesady please.

Żeby nie było tak pięknie jak wygląda to "deinterlacing" w telewizji jest skomplikowanym procesem i zwykle prowadzi do utraty jakości i "artefaktów".

Porównywanie dwóch różnie nadających kanałów jest trochę bez sensu, bo nie wiadomo w jakiej jakości nakręcono programy nadawane w 1080i czy 720p - może akurat piękny obraz 1080i jest "upscalowanym" oryginałem w 720p, a ten gorszy wyświetlany w 720p - "downscalowanym" oryginalnie 1080i.

1080i jako efektywniejszy w wykorzystaniu łącza jest tylko w przypadku telewizji analogowej, w przypadku cyfrowej różnica między 1080i i 1080p jest niewielka.

Co ciekawe, obecnie na świecie lobbuje się za zmianą 1080i na progresywny: 720p albo 1080p.

1) Co z tego że TV przeskaluje (obliczy między linie) 1920x540 do 1920x1080? ... to nadal będzie 1920x540 tyle że skalowane ... tak jak PAL wyświetlony na FullHD nadal jest PALem (bo chyba różnicę między DVD a Blu-Ray widzisz? ... pomimo tego że wyświetlone na jednym TV o rozdziałce FullHD).

2) Jaka "bezwładność" ...? Napisałeś wyżej że obraz jest przerabiany przez elektronikę na "p", więc "bezwładność" przeplotu nie usuwa, tylko procesor przetwarzający obraz. A jak chcesz się bawić w materiał surowy, bez usuwania przeplotu przez procek, to zobacz sobie jak to wygląda na PC przy wyłączonych filtrach anty-przeplotowych (nie da się tego zrobić na TV, ale na PC bardzo łatwo) . Oglądać się to da ... ale rozjazd linii przy ruchu widać.

3) tak ... 720x576i @ 50 FPS to właśnie 50 obrazów/sek o rozdzielczości 720x288 (25 z liniami parzystymi i 25 z nieparzystymi ... wyświetla się to na przemian i na CRT dobrze widać jak obraz skacze - ktoś z tak sokolim wzrokiem jak Ty powinien nie mieć problemu z dostrzeżeniem tego).

Żeby nie było tak pięknie jak wygląda to "deinterlacing" w telewizji jest skomplikowanym procesem i zwykle prowadzi do utraty jakości i "artefaktów".

Porównywanie dwóch różnie nadających kanałów jest trochę bez sensu, bo nie wiadomo w jakiej jakości nakręcono programy nadawane w 1080i czy 720p - może akurat piękny obraz 1080i jest "upscalowanym" oryginałem w 720p, a ten gorszy wyświetlany w 720p - "downscalowanym" oryginalnie 1080i.

1080i jako efektywniejszy w wykorzystaniu łącza jest tylko w przypadku telewizji analogowej, w przypadku cyfrowej różnica między 1080i i 1080p jest niewielka.

Co ciekawe, obecnie na świecie lobbuje się za zmianą 1080i na progresywny: 720p albo 1080p.

Dokładnie - deinterlacing to problemy ... wie o tym każdy kto choć raz bawił się w edycję video, i wie że nie ma filtrów doskonałych usuwających przeplot. Przeplot w dobie wyświetlaczy progresywnych to ZŁO. A co do tej niemieckiej TV nadającej 720p - to mogło być właśnie PAL skalowane na 720p ... przecież często spotyka się sytuację skalowania na TVP, więc dla czego nie miałoby być tego zjawiska na stacji niemieckiej?

@ Soryu

Kto lobbuje? Gdzie lobbuje? Nigdy i nigdzie się z czymś takim nie spotkałem. Czy aby nie jesteś przypadkiem jedynym lobbystą w przedmiotowej sprawie?

O ile lobbowanie za 1080p jestem w stanie zrozumieć - to za 720p jest dla mnie czystej klasy absurdem i krokiem wstecz.

Nie wydaje się jednak prawdopodobne aby zdecydowano się na 1080p w sytuacji, gdy cała infrastruktura nadawcza (tak naziemna, jak i satelitarna) jest na max 1080i.

Porównywanie różnie nadających stacji byłoby bez sensu gdyby to była jednorazowa obserwacja. Jeżeli natomiast po kilku miesiącach widzi się, że jedne mają ZAWSZE lepszy obraz niż inne - wnioski nasuwają się jednoznaczne i nie ma co tu robić pokrętnych łamańców myślowych.

@ Kyle

Czy Ty wogóle potrafisz czytać ze zrozumieniem? Napisałem przecież że żadne ze mnie Sokole Oko. A mimo to wyższość 1080i nad 720p widzę natychmiast. Pisząc o bezwladności wyroku też zastrzegłem "nawet gdyby wyświetlał i". Nie zauważyłeś tego?

Znaleźli sobie papierowego tygrysa w postaci interlace.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - co prawda z 1998 roku, ale jest parę informacji o początkach HDTV.

Rzecz w tym, że podział powinien być nie na linii 1080 vs 720, a na linii: interlaced (przestarzała technologia skanowania) vs progressive.

Skoro nawet European Broadcasting Union (to ci co wprowadzili i nadal trzymają się 1080i) stwierdził, że 1080p50 zajmuje w cyfrowej telewizji mniej więcej tyle samo łącza co 1080i50, to chyba infrastruktura będzie odpowiednia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

EBU może i stwierdził. Ale skoro właścicielom łącz studio - nadanik, a także właścicielom samych nadajników (lub satelitów) płaci się od ilości GB - chyba zrozumiałe jest trzymanie się 1080i.

Tak jak napisałem, nie jest to FullHD, ale jeśli jest nowy i gość sprzeda za około 1000 złotych to bym wziął. Fakt, ma tylko dwa wyjścia HDMI, ale ma MPEG4, slot na SD i dobrą matrycę. A że nie jest modelem z górnej półki? Przeważnie różnice pomiędzy poszczególnymi Panasonicami wynikały z wyposażenia i jakiś tam układów polepszających obraz, nie koniecznie przekładających się od razu na oko człowieka. Sam miałem podobny model (PX-80) i nie uważam, że w stosunku do tego co mam obecnie (S20) różnica była aż tak znacząca i powalająca. Jestem przekonany, że obraz z tamtej plazmy i tak będzie ciekawszy od większości LCD (LED). Poza tym 1500 złotych pozostanie w kieszeni.

Oczywiście gdybym sam miał kupować zrobiłbym wszystko aby na ścianie zmieścić jednak 42 cale.

Nie zaprzeczam, ale widzę że kolega kiza powyżej 37 cali nie da rady dlatego polecam coś z dostepnych panasów. Gdyby znalazł coś z wyższej serii byłoby lepiej. Niestety są to juz kilkuletnie egzemplarze, no chyba jak w tym przypadku nowy, nieużywany. Czerń w tym modelu może nie jest nadzwyczajna ale i tak ma więcej zalet niż LCD

Kiza tego tv TX-P37C10Y raczej nie szukaj bo to nie jest dobry model.

Szukam ciągle TX-P37X20E> Mam trochę znajomych w marketach, i czekam czy znajdą.

Martwi mnie jedno-pobór mocy?

Pozd.

Nie zaprzeczam, ale widzę że kolega kiza powyżej 37 cali nie da rady dlatego polecam coś z dostepnych panasów. Gdyby znalazł coś z wyższej serii byłoby lepiej. Niestety są to juz kilkuletnie egzemplarze, no chyba jak w tym przypadku nowy, nieużywany. Czerń w tym modelu może nie jest nadzwyczajna ale i tak ma więcej zalet niż LCD

Dzięki, za pomocną dłoń, bo w TV jestem zielony.Twoje sugestie myślę że naprowadzają mnie na właściwą drogę, bez przepychanek i cwaniactwa.

Wielkie dzięki.

Pozd.

Z poborem prądu nie ma co panikować. Problem występował w przypadku starszych modeli i o większych przekątnych, ponad 5 letnich, tych które kiedyś kosztowały ponad 20.000 złotych. W ich przypadku zużycie prądu oscylowało w okolicach 500 wat.

W przypadku nowszych modeli, tych produkowanych od 3 lat producenci plazm zdecydowanie obniżyli zużycie prądu i w przypadku 37 calowych plazm średnie zużycie prądu to około 100 watt. Dla najnowszych plazm, tych z 2012 roku to około 100 wat dla 42 cali. Dla porównania LED 37 cali zużywają od około 50-60 watt ( w zależności od ustawionego trybu) aż do 100 wat. Tak więc niewiele więcej lub tyle samo.

Trzeba pamiętać, że LCD bez względu na jasność obrazu zużywa tyle samo prądu, dla plazmy jest to zmienne i zależne od tej jasności. Gdy oglądalibyśmy tylko biały obraz - 37 calowa plazma zużywałaby około 250 watt, gdy natomiast cały czas czarny - około 40 watt. Normalne oglądanie programów zużywa zdecydowanie mniej. Sam mierzyłem watomierzem dla 42 calowej plazmy ( model z 2010 roku-) i wyszło mi średnio około 100-120 watt. Dla 37 cali byłoby gdzieś o 20 watt mniej.

Tak więc nie są to straszne wartości i aby być spokojniejszym wystarczy zamienić jedną starszą żarówkę- bańke na energooszczędną i po strachu.

Sittek, dzięki za oświecenie.W poniedziałek jestem umuwiony z kolegą który pracuje w Media Expert, może mi jeszcze znajdzie nową tą plazmę 37cali.

Pozd.

Jeśli jednak się nie uda proszę nie zrób błędu zakupując LCD. Popracuj nad znalezieniem miejsca na 42 cale dla plazmy.

Ale jeśli jest dojście to na pewno gdzieś się znajdzie.

Jeśli jednak się nie uda proszę nie zrób błędu zakupując LCD. Popracuj nad znalezieniem miejsca na 42 cale dla plazmy.

Ale jeśli jest dojście to na pewno gdzieś się znajdzie.

Witam.Postaram się! Jak coś znajdę, to napiszę.Naprawdę są takie marne szanse dostania tego TX-P37X20E nowego?

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.