Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Gość magicman77

(Konto usunięte)

Widzisz magicman, ale to tez kwestia synergii z reszta toru. W tym przypadku ty masz 4, ktore graja zwiewniej niz 5LE (prawdopodobnie, co wnioskuje po opisac) i potrzebujesz troszeczke wiecej tego ciezaru o ktorym piszesz wzgledem 1.32. Ja odwrotnie - nie odczuwam potrzeby jego zwiekszania a i energii nie brakuje. Ja dodatkowo utrafilem wzmaka, ktory stawia kropke nad i, a ktory nie ogranicza sie rowniez tylko do napedzenia slucawek. Praktycznie nie potrzebuje wiecej szukac, a mam w zanadrzu jeszcze Protagonista. Moge poprawiac pewne niuanse w obrebie tyc klockow i nie czuje potrzeby zmian. Pewnie przyjdzie pora na kolumny i tyle.

zgadza sie, aczkolwiek wysoka srednica 5le moglaby moim skromnym zdaniem skorzystac z charakteru gry 10es2, dlugo wybieralem ostatecznie miedzy 5le i 4 (po wczesniejsniejszym mocnym sitku na hifimany), wszystko kwestia gustu, ostatnio mialem w domu cala rodzine hifimanow na jakis czas zeby na pewno wybrac te jedyne - zostaly 4-ki ;], prawdziwa droga do muzyki wiedzie pojedynczymi cyframi u hifimana 4/5le/6, dynamiki nie maja tu najmniejszych szans (przerobilem tego w 3 i troche, przewalilem za duzo kasy na mase torow, napedy do dynamikow, rozne dynamiki, zawsze to nie mialo zbyt wiele wspolnego z rzeczywistoscia i realnymi instrumentami, wychodze z zalozenia, ze w momencie kiedy jestesmy w stanie poczuc potege instrumentow i i ich naturalnosc wtedy zaczynaja prawdziwe emocje) jesli chodzi o szybkosc (transienty), potege, wiernosc barwy, a w momencie jak trafi sie juz z nimi w synergie calego toru, to jest obcowanie z rzeczywistoscia, jeszcze nigdy przez jakies 15 lat ciaglego zmieniania elementow w torze sluchawkowym nierzadko za niemale sumy ale i czasami za grosze w ramach eksperymentow nie udalo mi sie tak dlugo zatrzymac jednych sluchawek, ktore nadal nie przestaja mnie zaskakiwac w zaleznosci od nowego materialu jaki wrzuce, jedyne co ma sens to pozonglowac troche roznymi wzmacniaczami przy tych sluchawkach, bo w zaleznosci czy mocna hybryda (OTL nawet spawarki jakos nie chcialy specjalnie grac) czy czysty tranzystor z duzymi pradami spoczynkowymi mozna uzyskac kompletnie rozne szkoly gry, wszystkie rownie ekscytujace i wciagajace, chyba ze wzmak jest slaby i nie potrafi dostarczyc okreslonej mocy przy zapewnieniu dla TEJ konkretnej mocy i calego zakresu czestotliwosci niskich znieksztalcen (to co podaja producenci w specyfikacjach to zwykle smiech na sali, dla jakichs smiesznych wartosci mocy i sinusa dla 1kHz), wtedy jest kaplica - granie slabe, bez basu, tnace po uszach, znieksztalcenia pojawiajace sie przy niedostatkach mocy, po prostu nie sa w stanie niczym zachwycic itd

Edytowane przez magicman77

Witam kolegów jestem kolejnym posiadaczem 10.32 i jestem bardzo zadowolony tylko powiedzcie mi który firmware daje najładniejszy dzwiek ? czy to znowu jest taka magia jak z kablami głosnikowymi cz IC i czy te filtry to naprawde tak trudno usłyszec czy ja jestem głuchy. Moze to wina ze sprzet jest jeszcze nie wygrzany,ale napiszcie czego mogę sie spodziewać?!

Pozdrawiam

@tigus27

Przeczytaj 2 poprzednie strony tego wątku.

@Groh

Ze strony producenta można wyczytać mniej więcej tyle, że wsparcie może być tylko dla Sabre, z pewnością nie dla PCM1704. Support dla DSD ma byc dzięki nowemu USB32-DSD.

"Order below models (ES9018 based products ) , free upgrade to DSD and up to 384KHz support (The first 100 units) . (The DSD and 384K support not in warranty ).

NFB-1P, NFB-1.32 , NFB-7.32 , Compass 2 ,NFB-28, NFB-27."

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś mógłby opisać jakim dźwiękiem charakteryzuje się wzmacniacz precision 1 ?

Dokładniej to interesuje mnie połączenia dac-a NFB-1P z w/w wzmakiem.

Mile widziane porównanie do innych marek.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Witam wszystkich. Przeczytałem już cały wątek na temat tej firmy na tym forum i dwóch obcojęzycznych i mam większy dylemat niż przed podjęciem decyzji jaki DAC mam zakupić/ wypróbować. Mam sprzecior raczej z górnej półki:

Głośniki DIY na Accutonach i bazowych Seasach.A la marten audio coltrane tylko sekcja basowa Na Seasach

Przedwzmacniacz Pass Aleph P

Wzmacniacze : dwie końcówki po 100w DIY Aleph X , jak również moim zdaniem lekko lepsze klasa AB też DIY. Nie odbiega od oryginalnych Passow XA75 ( sam testowałem )

CD Marantza SA11S2

Lubię detaliczny przekaz z wielką przestrzenią i odrobinę ocieplenia jak to mam w pasie.

Co wybrać z tej marki , bo sądzę że to jedyna marka która nie pogrąży mnie w długach i może wiele zaoferować.

Nie chciałbym wydać więcej na samego DAC a jakieś 3000. Chyba że będzie lepiej jak sprzedam preampa i kupię nowego z wbudowanym DAC?!

Edytowane przez SlowikPL

Dziś już słuchałem u siebie Reference 5.32 DAC. Pierwsze wrażenia względem mojego marantza SA11s2. Więcej detali na dole i górze pasma. Trochę fajne połączenie sczegolowosci i naturalności. Jutro jak już sobie usiade na dłużej niż 1-2 godz przy winie wypowiem się więcej na ten temat. DAC funkcjonuje bezproblemowo na każdym wejściu. Jakoś lepiej u mnie działa Parametry wyjścia :H wysokie (2.5V RCA, 5V XLR) jakoś moim zdaniem więcej szczegółów. I głośniej nieco.

Za tydzień będę coś brał na ESS :

NFB-10ES3 lub NFB-1.32

Następnie plan jest taki że wyciagne wnioski jaki DAC jest lepszy czy BB czy ESS i pozycze najlepszy DAc na danym Scalaku aby porównać. I wybiorę. Na razie nawet mógłbym zatrzymać tego 5.32

Miałem nie wracać do sterowników, ale... za każdym razem jak sterownik znika, jest problem z wyłączeniem komputera. "Trwa zamykanie systemu"... bez końca. Jakiś pomysł?

U mnie narazie wszystko gra. Sterownik 2014 działa bez zarzutu na Windows 8.1.

Ja cis będzie nie tak to zamelduje.

Trzymasz się tego: ?

For less disturb from the computer , audio-gd USB device design is slight different, the USB device must power on after the computer had start . If the computer have restart, the USB device also want to restart .

Powyższe nie ma znaczenia. Problemem jest to, że gra i nagle milknie (bo sterownik wyparował). Temat klepany tutaj od samego początku. Po prostu miałem pecha i za wcześnie kupiłem Audio-gd. Trzeba było poczekać do zmiany systemu, albo poczekać na sabre. W moim przypadku nie ma czegoś takiego jak "sterownik 2014".

jest problem z wyłączeniem komputera

Próbowałeś odłączać dac-a przed zamknięciem systemu ? Komputer może mieć jednak komunikację z układem usb i stąd problemy z zamknięciem systemu.

Szkoda,że musisz się męczyć z Tenorem,VIA nie sprawia tylu kłopotów.

Posiadam Precision 1 w połączeniu z NFB 28 i Monitor Audio RX2 i gra to bardzo ladnie ,detalicznie,naturalnie z dużą przeszczenią i scena i z nisko schodzącym basem .Choc sprzęt sie jeszcze wygrzewa myśle ze będzie tylko lepiej.Nie wiem tylko jaki firmware wybrac jakies sugestie?

ja tam nie kupiłem ani precisiona 1 , ani ,żadnego wzmacniacza audio gd - mam tylko dac/przedwzmacniacz nfb-10es3 , a do niego zamiast (bardzo zresztą drogich) wzmacniaczy audio gd - zakupiłem końcówke rotel rb-990bx i spisuje sie ten komplet fajnie - jest duża dynamika i żwawe niskie tony (w połączeniu z głośnikami paradigm studio 20v5) - taki komplet starczy mi na dłużej.... :)

pozdrawiam klubowiczów audio gd !

Edytowane przez szymek20

?

Posiadam Precision 1 w połączeniu z NFB 28 i Monitor Audio RX2 i gra to bardzo ladnie ,detalicznie,naturalnie z dużą przeszczenią i scena i z nisko schodzącym basem .Choc sprzęt sie jeszcze wygrzewa myśle ze będzie tylko lepiej.Nie wiem tylko jaki firmware wybrac jakies sugestie?

Widze, że kolega się zdecydował na Precision 1 ;-)

Firmware 2014 daje trochę przestrzenniejszy i płynniejszy dźwięk, ale również według mnie (i nie tylko) trochę mniej detaliczny i mniej ożywiony niż firmware 9-3.

Czyli jednak dobrze słysze:) Ciekawe czy jak zostawię sprzęt włączony to też sie będzie wygrzewał czy jednak musi to grać?

Groh jakieś nowe wiadomości na temat oprogramowania?

Musi grać, bo wtedy jest obciążany i pracuje w zmiennych warunkach ( różne częstotliwości = różny opór ).

Przy samym podłączeniu do prądu "nie ma sygnału", który biegnąc przez swój tor "pracuje" na każdym kluczowym elemencie urządzenia.

Pozdrawiam

Pygar

Mój DAC pracuje niemal na okrągło - nawet jak nie gra jest dobrze ciepły.

Pobór mocy gdy nie gra - 16,4W

Pobór mocy gdy odtwarza materiał 24/192 - 16,6W

Witam

Kolega tigus27 pytał, jak powinno się wygrzewać sprzęt.

Ten proces zachodzi w pełni, gdy na wejściu i wyjściu urządzenia podawany jest sygnał (analogowy, cyfrowy / niepotrzebne skreślić ).

Najważniejszy odcinek to tzw. tor sygnału, od klasy i "dotarcia" tych elementów / przez które "biegnie" sygnał / zależy jakość generowanego dźwięku.

Przeważnie przyjmuje się, że dane urządzenie zaczyna pracować optymalnie po około 300h pracy w zmiennych warunkach - od nowości lub wymianie jakiś elementów na inne/nowe ( różne poziomy sygnału - głośności oraz urozmaicony repertuar ).

Dla niektórych urządzeń ten czas jest krótszy, a dla innych dłuższy, wszystko zależy od zastosowanych podzespołów oraz stopnia skomplikowania (ilości części ) układu.

Pozdrawiam

Pygar

Nie podważam, że powinien pracować by się wygrzać. Napisałem tylko swoje spostrzeżenia. Dodać mogę, że po około 100h z pewnością nie był jeszcze wygrzany bo dziś (po kilkuset godzinach) gra inaczej - przede wszystkim spokojniej - no ale to Wolfson więc takie brzmienie było właśnie kwestią czasu.

5.32 gra u mnie prawie jak Marantz SA11 co jest niczego sobie. Spdif Coax jest wyraźnie lepszy od USB. Jak dla mnie oczywiście. W piątek będę miał u siebie Master 7. Mam nadzieję zo to zrobi na mnie większe wrażenie. Dam znać.

z tego co donosi head-fi to master 7 jest dobry ale bardzo dużo zyskuje np. z offramp'em i wtedy to już jest top - po usb nie ma podobno aż takiej rewelacji żeby "zamiatał" wszystko ale później coax już lepiej a z offramp'a to inna bajka

z tego co donosi head-fi to master 7 jest dobry ale bardzo dużo zyskuje np. z offramp'em i wtedy to już jest top - po usb nie ma podobno aż takiej rewelacji żeby "zamiatał" wszystko ale później coax już lepiej a z offramp'a to inna bajka

Szkoda ze nie wiem czy takiego offramp gdzies bede mogl wypozyczyc. Czy wiesz moze jaki wspopracuje najlepiej z Master 7 i ile takie cacko kosztuje. Rozumiem ze to jest cos w rodzaju konweter USB do RJ45 ?

Chodzi pewnie o konwerter firmy Empirical Audio Off-Ramp 5 http://www.empiricalaudio.com/products/off-ramp-converter

Tu jest dyskusja o kompatybilności z Master 7 po i2S http://www.head-fi.org/t/625793/audio-gd-master-7-discrete-fully-balanced-dac-pcm1704/15

Edytowane przez Paweł78

Witam .Może ktos mi wytłumaczyc , dlaczego gdy, jak mam podpietego DACa z Precisionem kablem ACSS gra normalnie ale jak wepnę dodatkowo kable RCA to na wejsciu nr 1 gdzie gra ACSS głosność spada o połowe a na RCA gra z normalna głośnością

Czy znacie markę, której wyroby sprawiają więcej kłopotów niż audio-gd?

Pytanie nasunęło mi się po lekturze wątku i krótkim używaniu NFB 10-ES

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.