Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem jedno jeśli mogę wierzyć własnym zmysłom to warto było.

Ale moim zmysłom to już nie można ufać ;-) No cóż, jeden słyszy i nie podlega to dyskusji a drugi musi się tłumaczyć, że słyszy. To się nazywa obiektywne podejście do tematu ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale moim zmysłom to już nie można ufać ;-) No cóż, jeden słyszy i nie podlega to dyskusji a drugi musi się tłumaczyć, że słyszy. To się nazywa obiektywne podejście do tematu ;-)

Obiektywnie podszedł bym do tematu gdybym porównywał konwertery 1-1 a że tak nie jest opisuje to jako "wydaje mi się".

Co nie umniejsza mojego zadowolenia z modyfikacji.

I jeszcze jedno - to że słyszę zmianę jest prawdą ale jaki czynnik wywołał zmianę co do tego pewności nie mam i bajek tu nie zamierzam pisać. Bo na to że słyszę zmianę mogło wpłynąć m.in.: moje nastawienie do modyfikacji, aktualne samopoczucie, ciśnienie atmosferyczne, itp. jak i sama wymiana konwertera.

Proste?

Jak bym zrobił sobie test ABX byłbym pewny a tak mogę stwierdzić tylko zgodnie z własnym sumieniem wydaje mi się że słyszę poprawę w pewnych aspektach brzmienia i jest to możliwe że zmiany wynikają z zastosowania innego obiektywnie lepszego konwertera.

Edytowane przez Przemysław_51508

Zachowujesz się jak prawdziwy audiofil ;-) Audio voodoo czy nie voodoo a wzrosło Twoje zadowolenie z systemu ;-)

Sorki Panowie za off-topa. Już znikam.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Konwertery czy dac'i to nie voodoo tu realnie można coś poprawić lub spieprzyć.

Zresztą zawsze byłem zdania że zabawa z pc audio zaczyna się od konwertera usb i od niego zależy czy takie duperele jak magiczne karty usb bedą nam potrzebne.

Zresztą zawsze byłem zdania że zabawa z pc audio zaczyna się od konwertera usb i od niego zależy czy takie duperele jak magiczne karty usb bedą nam potrzebne.

Wyjątkowo się z Tobą zgodzę ! Dobry konwerter USB/SPDIF z izolacją galwaniczną (lub podobnym rozwiązaniem) może nam zastąpić kartę USB. Efekt dźwiękowy będzie ten sam.

Wyjątkowo się z Tobą zgodzę ! Dobry konwerter USB/SPDIF z izolacją galwaniczną (lub podobnym rozwiązaniem) może nam zastąpić kartę USB. Efekt dźwiękowy będzie ten sam.

To nie do końca zrozumiałeś o co mi chodziło.

W takim razie postaram się napisać czytelniej.

Wg. mnie wszystkie "cudowne karty usb" i temu podobne duperele to proteza, która nie zastąpi dobrego konwertera. Nawet ze względów ekonomicznych jest to nielogiczne rozwiązanie.

Tyle w temacie sprzedaży niepotrzebnych zabawek voodoo.

Wracając do konwertera Amanero coraz bardziej przekonuje się do tego że jednak nie jest to złudzenie a pozytywna zmiana.

Co do samego przebiegu modyfikacji nie było tak łatwo jak by się na początku wydawało. Najważniejsze że wszystko pozytywnie się skończyło.

Skoro slychac karte usb tak jak konwerter Amanero to karta nie jest voodoo.

Ja nie mogę konwerter zmienia coś w dźwięku. Zaraz będzie PC budował z kartą usb, z jakimiś kablami. Świat się kończy. Uważaj Przemysławie bo się koledzy z PC audio od ciebie odwrócą i nie będzie już bonusów poklepusów.

Ja nie mogę konwerter zmienia coś w dźwięku. Zaraz będzie PC budował z kartą usb, z jakimiś kablami. Świat się kończy. Uważaj Przemysławie bo się koledzy z PC audio od ciebie odwrócą i nie będzie już bonusów poklepusów.

Nie ma obawy. Korzystanie z audiofilskich kabelków mi nie grozi z prostej przyczyny wolę te profesjonalne (taniej, zgodnie z normami, jakość wykonania nie budzi zastrzeżeń). Pc w swoim życiu też już trochę poskładałem a używać "modyfikowanych" kart usb nie mam zamiaru bo nie ma to najmniejszego sensu przy konwerterach asynchromnicznych zasilanych z własnego źródła zasilania niezależnego od szyny usb.

O kolegów z PC audio się nie martw bo w znakomitej większości wiedzą do czego służy konwerter usb i jaki znaczenie ma jego jakość, sposób zasilania. I jak to wszystko może potencjalnie wpływać na dźwięk.

No panie Przemysławie. Stoi Pan na straży zero jedynkowej, nagle konwerter zmienia brzmienie, a Pan nie wie o co chodzi. To może Panu koledzy doktoranci z działu PC audio lepiej wytlumaczą.

No panie Przemysławie. Stoi Pan na straży zero jedynkowej, nagle konwerter zmienia brzmienie, a Pan nie wie o co chodzi. To może Panu koledzy doktoranci z działu PC audio lepiej wytlumaczą.

Proszę niech kolega poda chociaż jeden post, w którym ja lub ktokolwiek inny kwestionuje znaczenie konwertera usb.
Proszę niech kolega poda chociaż jeden post, w którym ja lub ktokolwiek inny kwestionuje znaczenie konwertera usb.

Samego konwertera nie proszę Pana. Ale wpływu na dźwięk już tak.

Samego konwertera nie proszę Pana. Ale wpływu na dźwięk już tak.

Widzę że kolega próbuje coś udowodnić. Proponuje przenieść się do innego wątku, zamiast zaśmiecać ten.

Ze swojej strony jakoś nie widzę zmiany moich poglądów co do wpływu elementów systemu na dźwięk. Jeśli ktoś twierdzi inaczej jego sprawa.

Tak czy inaczej amanero to dobry konwerter i jego zastosowanie słychać. Jest to pewnie związane z zastosowanie lepszych lepszych (dwóch zamiast jednego jak było w przypadku via) zegarów co pewnie skutkuje tworzeniem lepszego sygnału i2s. Zasilanie tego konwertera podobnie jak w przypadku via jest niezależne wiec tu się nic nie zmienia. Zmiany spektakularne może nie są, ale do wychwycenia. Czy dał bym radę wykazać je w ślepym teście? Nie wiem bo nie próbowałem.

Jak znajdę chęci do tego by pobawić się z windows to będę wiedział jak stabilne są jego sterowniki pod tę platformę. W linux działa bez zarzutu i na chwilę obecną wystarcza mi to.

Czym różni się moduł sprzedawany prze A-gd tego nie wiem bo elektronikiem nie jestem a dystrybutor też nie miał dokładnych informacji na ten temat.

Edytowane przez Przemysław_51508
Czym różni się moduł sprzedawany prze A-gd tego nie wiem bo elektronikiem nie jestem

Elektronikiem nie jesteś ale wiesz najlepiej na forum co może mieć wpływ na dźwięk a co nie może ;-)

Elektronikiem nie jesteś ale wiesz najlepiej na forum co może mieć wpływ na dźwięk a co nie może ;-)

Nie najlepiej, ale umiem czytać ze zrozumieniem i złożyć tak zdobytą wiedzę w logiczną całość.

Poza tym nie mam interesu w robieniu z siebie wariata, któremu gra podkładka pod klawiaturę bo akurat tą podkładkę ma do sprzedania lub ją "okazyjnie" kupił a nie wiedzieć czemu w jego systemie nie gra. ;)

Uważasz, że zasilanie ma istotny wpływ na konwerter ale już nie ma żadnego wpływu na transport ;-) W sumie to logiczne ;-)

Uważasz, że zasilanie ma istotny wpływ na konwerter ale już nie ma żadnego wpływu na transport ;-) W sumie to logiczne ;-)

Rozłóż system na pojedyncze elementy zastanów się czego potrzebują do poprawnego działania i wtedy będziesz wiedział co jest słabym punktem systemu i jak najprościej to poprawić. Zasilanie komputera jest słabym punktem gdy mamy konwerter zasilany z szyny usb, karta usb z lepszym zegarem może pomóc gdy mamy konwerter usb korzystający z zegara w kontrolerze usb.

Jak logika mała by przemawiać za powyższymi rozwiązaniami w moim przypadku?

Przy okazji Piopio powiedz dlaczego próbujesz robić gnój w wątku, który Cię nie specjalnie interesuje?

Rozłóż system na pojedyncze elementy zastanów się czego potrzebują do poprawnego działania i wtedy będziesz wiedział co jest słabym punktem systemu i jak najprościej to poprawić.

Najsłabszym punktem są zawsze zakłócenia ...

Przy okazji Piopio powiedz dlaczego próbujesz robić gnój w wątku, który Cię nie specjalnie interesuje?

Ale interesują mnie Twoje spostrzeżenia. W zależności jak Ci wygodnie raz można coś oceniać za pomocą słuchu a raz nie można. Raz można coś pochwalić a raz można coś zgnoić bo się miało taki kaprys.

Najsłabszym punktem są zawsze zakłócenia ...

Dlatego najsensowniej jest kompletować sprzęt, na którego wpływ zakłóceń jest poniżej progu percepcji.
Ale interesują mnie Twoje spostrzeżenia. W zależności jak Ci wygodnie raz można coś oceniać za pomocą słuchu a raz nie można. Raz można coś pochwalić a raz można coś zgnoić bo się miało taki kaprys.

No widzisz tak to jest że nie interesują mnie zabawki, których wpływ na dźwięk nawet w teorii nie jest możliwy a w najlepszym przypadku nie jest do końca wyjaśniona natura jego powstania.

Tu pisałem o wrażeniu jakie miałem po zmianie konwertera podkreślam wrażeniu bo żadnych dowodów obiektywnych na to nie mam. Jedno jest pewne, że to co opisałem jest teoretycznie możliwe.

Konwerter jest od jakiegoś czasu na rynku. A z dystrybucją jego nic wspólnego nie mam, czego łatwo się domyśleć an podstawi moich wcześniejszych postów. A czy ktoś go sobie kupi czy nie specjalnie mnie nie obchodzi.

Nic mu nie gra tylko jego konwerter.

To może zacytuj dokładnie z łaski swojej co mi gra a co nie gra, tak żeby nie wyszło że pieprzysz kolego bez sensu.

Kolego MarcinGD twoje insynuacje że niby mam cokolwiek wspólnego z dystrybucją amanero są śmieszne.

Jedyne co tu opisałem to wrażenia po zmianie konwertera. Czy kogoś to zainteresuje? Pewnie kogoś tak, mnie interesowało ale nigdzie nie znalazłem wpisów na ten temat może dlatego że konwerter w wersji AGD jest dostępny od miesiąca.

Jeśli ktoś wierzy w wersję o tym że sprzedaje konwerter lub jestem cichym naganiaczem jego sprawa ja tłumaczyć się nie mam z czego.

Wici zostały już rozrzucone po forum że masz bliższy kontakt z dystrybutorem. I prawdopodobnie dostałeś spory rabat za naganianie. Swoją drogą trochę dziwna polityka aby takiego przeciwnika wszelkich zmian w cyfrowym torze zrobić przedstawicielem produktu.

Wici zostały już rozrzucone po forum że masz bliższy kontakt z dystrybutorem. I prawdopodobnie dostałeś spory rabat za naganianie. Swoją drogą trochę dziwna polityka aby takiego przeciwnika wszelkich zmian w cyfrowym torze zrobić przedstawicielem produktu.

To dla takich jak ty

post-52100-0-97471000-1442406564_thumb.jpeg

Czekam na odszczekanie tego co napisałeś.

Nie chce nikogo bronić, ale płakać mi się chce czytając takie kłótnie. Z tego co pamiętam to ja dawałem namiar do gościa z dystrybucji, bo ponoć kontakt był słaby, człowiek kupił co chciał, wypowiedział swoje zdanie a tu afera. To w takim razie ja też powinienem być o to samo oskarżony skoro dawałem w/w kontakty. Chociaż swoją drogą, płaciłem normalnie bez żadnych rabatów. Bez sensu takie dyskusje, nie wnoszące chyba niczego w kwestię funkcjonowania sprzętu, czy to z amanero czy też bez wrrrr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.