Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Mój NFB10-ES3 też sprzedałem tydzień temu ;)

Co teraz planujesz kupić ?

Każdy lubi czasem coś zmienić - chociażby z czystej ciekawości :) Ja też wystawiałem swojego NFB7 jakiś czas temu - ale chyba nie chcę go 'tak ooo' sprzedać bo nie robię obniżek ceny ;-)

Co teraz planujesz kupić ?

Już kupiłem, AIM SC808

Pisałem o tym z resztą :)

http://www.audiostereo.pl/aim-sc808_124619.html

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Już kupiłem, AIM SC808

Zdrowe podejście - skoro Ty nie słyszysz różnicy to po co masz przepłacać :) Gdybym nie odróżnił swojego zestawu od tańszych opcji też chętnie bym zaoszczędził..

Fabryczny akurat tutaj chyba nie ma wielkiego pola do popisu,aczkolwiek jak ja miałem kabel USB za15 zeta a przełaczyłem na fabryczny AGD to zauważyłem różnicę na plus ale eksperyment był tylko raz po wyjęciu z pudełka DAC a.

Wiem że temat był już wielokrotnie wałkowany , ale jakie kable USB polecacie w rozsądnej cenie ?

Może ktoś ma wypróbowane jakieś kable z chin ?

Najlepiej jakiś diy chyba że potrafisz wykonać sam to zamów u kogoś kto robi, koszt to do 100zł za wtyki, kabel, termokurcze oraz oplot no i każdy inaczej robotę policzy... Polecam do audio gd taki żeby miał odłączone zasilanie +5V, mój ma odłączone przy wtyku usb na wejściu, w razie czego ściągam termokurcz i dolutowuję a bez szumów z zasilania brzmi czyściej.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Najlepiej jakiś diy chyba że potrafisz wykonać sam to zamów u kogoś kto robi, koszt to do 100zł za wtyki, kabel, termokurcze oraz oplot no i każdy inaczej robotę policzy... Polecam do audio gd taki żeby miał odłączone zasilanie +5V, mój ma odłączone przy wtyku usb na wejściu, w razie czego ściągam termokurcz i dolutowuję a bez szumów z zasilania brzmi czyściej.

Właśnie też myślałem nad diy , może by tak ze srebra od sonus oliva . Konstrukcja wtedy by wyglądała tak : trzy długości kabla drut srebrny fi 0,57 próba 99,99 (4N) + 3x Izolacja teflonowa fi wew. 0,71 na drut + Plecionka nylonowa czarna + wtyki z koszulkami term .

Jest to konstrukcja bez zasilania więc mam rozumieć , że właśnie trzy przewody będą wykorzystane czy tak ?

Warto do takiej konstrukcji kabla dawać oplot miedziany (dodatkowy ekran) , czy nie jest potrzebny ?

Gdzie można dostać dobrej jakości wtyki USB A-B ?

Jeśli ktoś ma taki kabel USB w systemie oparty na srebrze może coś napisze , czy jest przewaga nad zwykłą miedzią ?

Edytowane przez nikko

Właśnie też myślałem nad diy , może by tak ze srebra od sonus oliva . Konstrukcja wtedy by wyglądała tak : trzy długości kabla drut srebrny fi 0,57 próba 99,99 (4N) + 3x Izolacja teflonowa fi wew. 0,71 na drut + Plecionka nylonowa czarna + wtyki z koszulkami term .

Jest to konstrukcja bez zasilania więc mam rozumieć , że właśnie trzy przewody będą wykorzystane czy tak ?

Warto do takiej konstrukcji kabla dawać oplot miedziany (dodatkowy ekran) , czy nie jest potrzebny ?

Gdzie można dostać dobrej jakości wtyki USB A-B ?

Jeśli ktoś ma taki kabel USB w systemie oparty na srebrze może coś napisze , czy jest przewaga nad zwykłą miedzią ?

Serio myślisz że w transmisji cyfrowej/pakietowej (bo strumieniowanie sygnału audio nadal odbywa się w pakietach), może mieć jakiekolwiek znaczenie rodzaj materiału z jakiego zrobiony jest przewód ?

Serio myślisz że w transmisji cyfrowej/pakietowej (bo strumieniowanie sygnału audio nadal odbywa się w pakietach), może mieć jakiekolwiek znaczenie rodzaj materiału z jakiego zrobiony jest przewód ?

Według użytkownika StasioP i jego badań, kabel USB to 51% jakości dźwięku.

Reszta to elektronika :D

hahah! :))

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Według użytkownika StasioP i jego badań, kabel USB to 51% jakości dźwięku.

Reszta to elektronika :D

hahah! :))

Nie no, jakiś tam udział ma ale nie 51% :D

Do autora: powiedziałbym tak, z tego co wyczytałem o kablach usb wynika że nie warto pakować najtańszego shitu ale nie ma co pakować drogiego kabla. Wystarczy miedź srebrzona ofc, sygnał D+ i D- ekranowane razem, GND i +5V ekranowane razem tak więc mamy osobne ekrany dla zasilania i sygnału bo jak komuś gorszy kabel usb nie gra to znaczy że zasilanie zaszumia sygnał, ot co a wielu śmieje się że "audiofile" słyszą różnice na kablach usb, po prostui dobry gra ok a kijowy śmieci i tyle ale dobry nie znaczy drogi ;)... Wtyki wystarczy żeby miały złocone styki, tania sprawa w sumie. Nie wiem czy jest sens pakowania super miedzi czy super srebra, byleby nie najtańszy drut. Co do grubości/długości to 26AWG załatwi sprawę do długości ok 1.5m jak kojarzę ale poczytaj może linka:

http://pinouts.ru/Slots/USB_pinout.shtml

Ogólnie z kablem usb bym się nie napinał zbytnio, z gotowych np wireworld ultraviolet jest dobry, tutaj wydatek do 150zł to max, powyżej to już naciągactwo. Skup się raczej na kablach analogowych.

Kupiłem do swojego sprzętu usb nie pomnę firmy, ale fioletowy i płaski. Jedyny który był krotki. Cała reszta to 1-2 metry. Koszt chyba 160zł. Kabli usb w domu mam chyba z 6. Zamieniałem, słuchałem i jakoś ni cholery zmian nie było słychać. Nawet najtańsze badziewne kabelki pracowały bez problemu. O zmianach typu "czarniejsze czarne tło czy wyostrzona góra to już w ogóle nie było mowy ;) " a przecież takie rewelacje niestety funkcjonują.

Kupiłem do swojego sprzętu usb nie pomnę firmy, ale fioletowy i płaski. Jedyny który był krotki. Cała reszta to 1-2 metry. Koszt chyba 160zł. Kabli usb w domu mam chyba z 6. Zamieniałem, słuchałem i jakoś ni cholery zmian nie było słychać. Nawet najtańsze badziewne kabelki pracowały bez problemu. O zmianach typu "czarniejsze czarne tło czy wyostrzona góra to już w ogóle nie było mowy ;) " a przecież takie rewelacje niestety funkcjonują.

To już bajki marketingowe bardziej... Niemniej jednak poprawnie wykonany kabel powinien na dobrym sprzęcie wykazać drobną przewagę nad tym "be" :P

Dlaczego Kingwa montuje w NFB 1 (2016) XMOS a nie Amanero?

Z tego co wiem jest możliwość wyboru, chociaż z automatu przypisany jest XMOS - nie mam pojęcia dlaczego. Amanero spisuje się super, jak XMOS w ich wykonaniu nie wiem.

Czy może mi ktoś wytłumaczyć co niby to Amanero robi (funkcjonalnie to wiem co robi) że ma być lepiej po jego zamontowaniu?

Nie sądzę by ktoś wyjaśnił ci dokładnie dlaczego jest lepiej. Może mieć na to wpływ np. zastosowanie lepszych zegarów w konwerterze co za tym idzie dokładniejszy sygnał i2s wysyłany do dac lub inne oprogramowanie konwertera. Zmiany są wg. mnie słyszalne a czy wartę zachodu to zależy od indywidualnego podejścia do tematu.

Nie tylko amanero nie potrzebuje zasilania5v z USB

Robiłem próbę z układem VIA ,odizolowałem pin we wtyku kabla usb i nic,system (Linux) przestaje widzieć dac !? Według schematu na foto,izolowałem pin 1 we wtyku (papierem).Moge poświęcić jakiś kabel i usunąć fizycznie ten styk,ale czy zadziała ?

Bawił się ktoś kiedyś zworkami w audio gd

Oj bawiłem się,w modelu Ref 5.32 gdzie występuje DSP z możliwością regulacji kilku parametrów.

Zmiany są słyszalne w mniejszym lub większym stopniu,zależnym od schematu ustawień.

Stosuję schemat ściągnięty z jednego z portali zagranicznych i jestem bardzo zadowolony z efektu brzmieniowego.

Co ciekawe, regulacja zworkami jest odczuwalna na wejściach spdif,natomiast na usb (VIA) nie słyszę zmian !?

Możliwe,że odbiornik usb pomija dsp ?post-6581-0-91195500-1459264652_thumb.png

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.