Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Czy znacie markę, której wyroby sprawiają więcej kłopotów niż audio-gd?

Pytanie nasunęło mi się po lekturze wątku i krótkim używaniu NFB 10-ES

Ja mam 5,32 na testy od 1 tygodnia , bez jakiegokolwiek problemu działa. Dzisiaj po testuje sobie Master 7.

Czy znacie markę, której wyroby sprawiają więcej kłopotów niż audio-gd?

Pytanie nasunęło mi się po lekturze wątku i krótkim używaniu NFB 10-ES

A jaki masz konkretnie problem?

Ja już problemu nie mam, bo DACa się pozbyłem.

Klubowicze piszą powyżej o problemach.

Najwięcej jest chyba z oprogramowaniem.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

bo oprogramowanie sie wgrywa raz i basta- jak działa to nic sie nie grzebie - to wszak od grania jest ... :) ,a nie od grzebania/wgrywania oprogramowania.

technicznie ten sprzęt jest bezawaryjny i stosunek cena jakość na pewno jest na przynajmniej ponadprzeciętnym poziomie - jak nie to wzkażcie firme która za tak "nieduże pieniądze" zaoferuje tak wykonane wewnętrznie i zewnętrznie urządzenie i o takim brzmieniu

nie ,żebym bronił audio-gd ale...

moje audio gd nfb10es3 (przedtem nfb 3.33) bezawaryjne !

?

jest chyba z oprogramowaniem

Moim zdaniem oprogramowanie nie jest problemem.Układ VIA został zaprojektowany do współpracy z Mac ,a producent i tak stara się bardzo,żeby bezproblemowo działał na Windows.Od momentu wejścia VIA, zostało wprowadzone 3 platformy na WIndows i kilkanaście wersji firmware.To świadczy o podejściu firmy Audio-Gd do swoich klientów.Nie zostawia nas na lodzie jak wiele innych firm,dając możliwość wyciągnięcia jeszcze lepszej jakości z układu,który ma spore możliwości,bo faktycznie zmiana firmware i sterowników znacząco poprawia dźwięk na wejściu usb.

Na pewno przetworniki Audio-Gd z układem Via nie są urządzeniami typu plug&play dla posiadaczy komputerów z systemem Windows.Instalacja oprogramowania czy zmiana firmware nie jest dla każdego,stąd być może niechęć do tego typu urządzeń i niepowodzenia w ich używaniu.

Nie trafiłem nigdzie na nfo o V3. Jest natomiast na stronie producenta zapowiedź DACa NFB-2 na Wolfsonie http://www.audio-gd.com/Pro/dac/NFB22014/NFB2.33EN.htm

Ja tymczasem testuję konwerter Stello U3 w połączeniu z moim 5.32.

Końcowe wnioski z pewnością dopiero za kilka dni. Na razie mogę powiedzieć tyle, że początkowo brzmienie mnie zaskoczyło z powodu braku podkolorowań. Gra równo w całym paśmie. Jest to bardzo kulturalny dźwięk (jeśli można tak powiedzieć), gładki ale i rozdzielczy i detaliczny. Porównując go z M2tech HiFace 2 którego niedawno testowałem w pierwszym momencie miałem wrażenie, że gra trochę bez wyrazu. M2tech poprawiał głębię sceny i rozdzielczość ale kosztem rozjaśnienia dźwięku dlatego u mnie nie został. Stello U3 nie ma tej głębi (przynajmniej na razie) ale wystarczy posłuchać wokali - gra tak natualnie, że nawet w gorzej zrealizowanych utworach słucha się dzięki niemu z przyjemnością. Bas w zasadzie nie ulega zmianie - podoba mi się barwa i kontrola jaką wprowadza DAC a konwerter nic już nie dokłada i nie psuje. Przykładowo użycie Arcama irDACa jako konwertera podbarwiało wyższy podzakres basu i niższy podzakres średnich tonów.

Podsumowując - dzwięk z 5.32 jest dość neutralny choć chwilami popada w pewną surowość, dodanie Stello U3 bardziej go cywilizuje - wygładza i znosi wszelakie zapędy do ostrości a zarazem dodaje detali.

Wszystkie były podpinane tym samym kablem, więc różnice wynikają z charakteru dźwięku samych konwerterów. Stello U3 brzmi przede wszystkim bardziej analogowo niż cyfrowo.

Firmware faktycznie jest w paczce. Ma oznaczenie FW2014v3forDAC.dfu Może ktoś chetny na testy i podzielenie sie opiniami ? ;-)

Próbowałeś odłączać dac-a przed zamknięciem systemu ? Komputer może mieć jednak komunikację z układem usb i stąd problemy z zamknięciem systemu.

Jednak ten patent nie działa, nadal nie można zamknąć systemu. Muszę coś innego wymyślić.

witam

czy w przypadku daca audio gd nfb10es3 w przypadku gdy podłącze go do komputra kablem optycznym zamiast kablem usb to coś w brzmieniu może się zmienić? czy lepiej przy usb pozostać. (w "magie kabli" nie wierze jak by co :))

?

Jednak ten patent nie działa

Witam !

Szukaj może :

http://forum.dobreprogramy.pl/temat/320456-nie-mo%C5%BCna-wy%C5%82%C4%85czy%C4%87-komputera/

Oprócz optyka,tak jak w twojej sytuacji,niezłym rozwiązaniem było by zastosowanie konwertera usb-spdif ,jak robi to Paweł78 .Niestety opisany przez niego Stello U3 nie jest tani.

http://www.aprilmusic.com/eng/main/sub02_03_05.html

U3 pracuje na kości XMOS .

acha okej- z kablami dam se spokój - pewno i tak nie warto... a jeszcze tylko pytanko:

mam "podstawową wersje nfb10es3" - bez "jakiś tam zegarów tcxo - czy jakoś tak"

czy dodanie tych zegarów poprawić coś może w brzmieniu ? (jeszcze lepsza dynamika i żwawość niskich tonów?

chodzi mi bodaj o takie elementy:

http://www.4hifi.pl/audio-gd-mod-jz-1_4051.html

ale nie wiem czy to jest to?

i czy zwykły człek jest w stanie w domu to wymienić - nic sie nie popsuje w dacu?

Edytowane przez szymek20

?

Witam !

Szukaj może :

http://forum.dobreprogramy.pl/temat/320456-nie-mo%C5%BCna-wy%C5%82%C4%85czy%C4%87-komputera/

Oprócz optyka,tak jak w twojej sytuacji,niezłym rozwiązaniem było by zastosowanie konwertera usb-spdif ,jak robi to Paweł78 .Niestety opisany przez niego Stello U3 nie jest tani.

http://www.aprilmusic.com/eng/main/sub02_03_05.html

U3 pracuje na kości XMOS .

Dzięki, ale nie potrzebuję trzeciego podłączenia :) Generalnie USB świetnie się sprawdza, awaryjnie jest optyk, żeby nie trzeba było resetować kompa. Mam jeszcze pomysł z usunięciem audiogd.exe ręcznie z menadżera zadań, może to pomoże.

mam "podstawową wersje nfb10es3" - bez "jakiś tam zegarów tcxo - czy jakoś tak"

czy dodanie tych zegarów poprawić coś może w brzmieniu

Dobry zegar o niskim jiterze pozytywnie wpływa na dzwięk.

Nie potrzebujesz zegarów z linka jaki podałeś. Zegary TCXO do Twojego Daca są wymienne i można je samemu spokojnie wymienic. Są osadzone podstawkach. Wyglądają identycznie jak obecne - zaznaczone w żółtych ramkach.

post-3249-0-37894200-1395181123_thumb.jpg

Edytowane przez marekzawa

Witam. Dziś słuchałem jakieś 1 godz Master 7. Muszę przyznać że odstaje od 5.32 którego miałem przez 1.5 tygodniowym teście. Więcej detali a zarazem jakiś spokojniejszy. (Napiszę więcej po tygodniowym odsłuchaniu )

Również przed odebraniem słuchałem na innym sprzęcie nfb10es3. Już chyba wiem że sabre jest w moim guście. Za tydzień będę miał na odsłuch NFB-7.32 lub NFB-27. Nareszcie chyba znalazłem to co chcę.

Dystrybutor Audio-GD w Polsce jest naprawdę cierpliwy i pomocny. Mam nadzieję że się co do ceny dogadamy.

Zdanie odnośnie Firmware 2014 v3:

"The V3 firmware have not sound different to the V2, just slight less spend the CPU ability and support DSD128 for the DSD support DACs.

Kingwa"

Co do współpracy Audio-gd i Stello U3 to nie mam żadnych problemów ze stabilnością konwertera. Dopiero teraz w specyfikacji zauważyłem, że DAC nie przetwarza po koaksie częstotliwości 176,4MHz ale to nie problem bo nie mam ani jednego takiego utworu. Po kilku dniach wygrzeania Stello dźwięk się bardziej otworzył i pojawiło się troche więcej powietrza. Ponieważ to urządzenie zasilane jest przez USB to można dalej polepszyć dźwięk stosując jakiś zasilacz - ja nie mając żadnego pod ręką popdiąpłem Stello do zasilanego huba USB 3.0 i przede wszystkim poprawie uległa lokalizacja dźwięków i w pewnym stopniu efekt 3D dźwięku ale również delikatnie wypełnienie niskich tonów i jakby wygładzenie basu.

Witam. Dziś słuchałem jakieś 1 godz Master 7. Muszę przyznać że odstaje od 5.32 którego miałem przez 1.5 tygodniowym teście. Więcej detali a zarazem jakiś spokojniejszy. (Napiszę więcej po tygodniowym odsłuchaniu ) Również przed odebraniem słuchałem na innym sprzęcie nfb10es3. Już chyba wiem że sabre jest w moim guście. Za tydzień będę miał na odsłuch NFB-7.32 lub NFB-27. Nareszcie chyba znalazłem to co chcę. Dystrybutor Audio-GD w Polsce jest naprawdę cierpliwy i pomocny. Mam nadzieję że się co do ceny dogadamy.

Ciekawy jestem finalnego wyboru. Takze poszukuje nowego DAC i bardzo przypadl mi do gustu dzwiek PCM1704, ktory dla mnie jest pozbawiony nalotu cyfrowego, dzwiek jest gladki, ale nie pozbawiony detali.

Gość magicman77

(Konto usunięte)

jak chcesz 2xTCXO od audio-gd (sabre+USB) to moge Ci sprzedac swoje - napisz na priv, zegary w tych dacach szczegolnie ten dla USB daja ciekawe efekty, nie warto na nich oszczedzac, ja wsadzilem cos extra, bo potencjal w 10es2 uwazam za potworny w odpowiednich konfiguracjach wzmacniacz-sluchawki

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.