Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Zajrzałem do środka - i faktycznie zegar jest 80MHz. Moim zdaniem wcześniej musiał być 100MHz ale już trudno, i tak 99% muzyki słucham po SPDIF z CD więc nie ma o co kopii kruszyć, można najwyżej pomyśleć o Crysteku. Swoją drogą, czy można sobie ot tak po prostu włożyć szybszy zegar i tyle? Nic nie trzeba przestawiać itp?

A tak z innej beczki, jak już rozkręciłem to była okazja pobawić się zworkami. Domyślnie miałem ustawiony odbiornik DIR, przestawiłem żeby SPDIF trafiał bezpośrednio do ES9018. Doznałem szoku! :) Jeszcze większa detaliczność, scena (zwłaszcza w głąb), wybrzmiewanie, a nawet barwa wokali. Pół godziny zbierałem szczękę z podłogi :) Różnica może nie była zwalająca z nóg ale wyraźna.

Jest pewien efekt uboczny - od tej pory wejście USB gra dużo ciszej. Niby trochę lipa, ale chyba bez większego znaczenia: raz że "poprawiony" SPDIF gra sporo lepiej, dwa że u mnie CD to jednak podstawa. Ale taka ciekawostka.

Pzdr

Zajrzałem do środka - i faktycznie zegar jest 80MHz. Moim zdaniem wcześniej musiał być 100MHz ale już trudno, i tak 99% muzyki słucham po SPDIF z CD więc nie ma o co kopii kruszyć, można najwyżej pomyśleć o Crysteku. Swoją drogą, czy można sobie ot tak po prostu włożyć szybszy zegar i tyle? Nic nie trzeba przestawiać itp?

A tak z innej beczki, jak już rozkręciłem to była okazja pobawić się zworkami. Domyślnie miałem ustawiony odbiornik DIR, przestawiłem żeby SPDIF trafiał bezpośrednio do ES9018. Doznałem szoku! :) Jeszcze większa detaliczność, scena (zwłaszcza w głąb), wybrzmiewanie, a nawet barwa wokali. Pół godziny zbierałem szczękę z podłogi :) Różnica może nie była zwalająca z nóg ale wyraźna.

Jest pewien efekt uboczny - od tej pory wejście USB gra dużo ciszej. Niby trochę lipa, ale chyba bez większego znaczenia: raz że "poprawiony" SPDIF gra sporo lepiej, dwa że u mnie CD to jednak podstawa. Ale taka ciekawostka.

Pzdr

Ale te zworki nie maja wplywu na brzmienie przez usb? ja mam tylko kompa podlaczonego pod usb, a chcialbym to przetestowac.

Czy to jest jedyna opcja modelujaca brzmienie tego przetwornikia, czy gdzies jeszcze jakies zworki mozna dodawac/usuwac?

@insaimz

Ciężko powiedzieć, nie wiem jaka jest konstrukcja urządzenia i co konkretnie robią te 3 zworki. Popatrz tu:

http://www.audio-gd.com/Pro/dac/NFB132/NFB1.32EN_Use.htm

http://www.4hifi.pl/audio-gd-nfb-1-32-2tcxo_4274.html

Cichszy USB (czyli w trybie bezpośrednim) gra gorzej niż głośny (w trybie DIR), ale gdy USB gra cicho i trzeba podłośniać na wzmacniaczu - to takie porównywanie jest zwyczajnie nie fair więc specjalnie się na nim nie skupiałem.

Porównywałem zaś SPDIF w trybie bezpośrednio do ES9018 z USB w trybie DIR (czyli gdy USB gra na tym samym poziomie głośności) - i SPDIF wypada lepiej. Zasadniczo SPDIF w trybie bezpośrednio do ES9018 w ogóle gra najlepiej - i lepiej od USB (w obu trybach), i lepiej od SPDIF przez DIR.

Wniosek stąd jest jeden: VIA to przyzwoity transport, podobnej klasy jak DIR, ale zdecydowanie nie jest to jeszcze koniec świata, skoro średniej klasy CD okazuje się być jednak lepszym transportem.

@Different

Lutowany mam tylko ten na płytce DIRa. Zaś 80MHz przy ES9018 oraz 12MHz przy VIA - oba są TCXO na podstawkach.

Wniosek stąd jest jeden: VIA to przyzwoity transport, podobnej klasy jak DIR, ale zdecydowanie nie jest to jeszcze koniec świata, skoro średniej klasy CD okazuje się być jednak lepszym transportem.

Mocno taką sytuację zmienia Amanero właśnie. Miałem identyczne odczucia z VIA.

Wniosek stąd jest jeden: VIA to przyzwoity transport, , skoro średniej klasy CD okazuje się być jednak lepszym transportem.

Jaki cd na przykład???? - jakieś konkretne model/e proszę/prosimy...?

?

Ja mam Myryad Z110 - czyli nic szczególnego ale też nie jakiś marketowy badziew. Patrząc na implementacje SPDIF w różnych klockach (sporo o tym pisze Fikus) tak naprawdę jest to chyba loteria, bo może być tak że klocek z wysokiej półki gra pięknie na wyjściach analogowych, ale wyjście SPDIF potraktowali po macoszemu.

Dzięki!

No to kolejne pytanie - czy Crystek to oby faktycznie najlepsze zegary? Dość popularce są CCHD-950, znacznie lepsze parametry ma CVHD-950 VCXO, ale jak patrzę na innych producentów to mojemu laickiemu oku wydaje się że są i lepsze zegary. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Pzdr

Aha, jedną ciekawą rzecz znalazłem, nie tyle o NFB (bo w innym urządzeniu) co o samym ES9018. Otóż kostka pracuje niby do 100MHz, ale znalazłem w necie jak jeden koleś wsadzał jeszcze szybsze zegary, układ pracował w okolicach 130MHz i ponoć grał znacznie lepiej. Do poczytania:

https://hifiduino.wordpress.com/2011/10/18/why-is-80mhz-is-not-enough/

Ja mam Myryad Z110 - czyli nic szczególnego ale też nie jakiś marketowy badziew. Patrząc na implementacje SPDIF w różnych klockach (sporo o tym pisze Fikus) tak naprawdę jest to chyba loteria, bo może być tak że klocek z wysokiej półki gra pięknie na wyjściach analogowych, ale wyjście SPDIF potraktowali po macoszemu.

A - czyli w odtwarzaczu za 150zł (użyanym) ma lepsze wyjście spdif niż audio gd nfb10es3 / nfb28 ? - no kto by pomyślał

całe szczęście ,że używam tylko usb :)

a jak wygląda sprawa z wejśćiem optycznym w nfb10es3 ? - gra lepiej niż przez usb?

?

@insaimz

Ciężko powiedzieć, nie wiem jaka jest konstrukcja urządzenia i co konkretnie robią te 3 zworki. Popatrz tu:

http://www.audio-gd.com/Pro/dac/NFB132/NFB1.32EN_Use.htm

http://www.4hifi.pl/audio-gd-nfb-1-32-2tcxo_4274.html

Cichszy USB (czyli w trybie bezpośrednim) gra gorzej niż głośny (w trybie DIR), ale gdy USB gra cicho i trzeba podłośniać na wzmacniaczu - to takie porównywanie jest zwyczajnie nie fair więc specjalnie się na nim nie skupiałem.

Porównywałem zaś SPDIF w trybie bezpośrednio do ES9018 z USB w trybie DIR (czyli gdy USB gra na tym samym poziomie głośności) - i SPDIF wypada lepiej. Zasadniczo SPDIF w trybie bezpośrednio do ES9018 w ogóle gra najlepiej - i lepiej od USB (w obu trybach), i lepiej od SPDIF przez DIR.

@Different

Lutowany mam tylko ten na płytce DIRa. Zaś 80MHz przy ES9018 oraz 12MHz przy VIA - oba są TCXO na podstawkach.

Dzięki na opis, który mówi wszystko.

Mocno taką sytuację zmienia Amanero właśnie. Miałem identyczne odczucia z VIA.

Zastanawiam sie nad auraliciem aries mini, który ma cyfrowe wyjście USB. Myślisz, że amanero do takich urządzeń jest też sens stosować, czy tylko do PC?

Jeszcze jedna rzecz, pamiętam, jak kupiwałem nfb 1,32 i rozmawiałem własnie na temat tych zworek i P. Stokłosa z 4hifi z tego, co pamiętam mówił, ze własnie zworki są do spdif, a ich przekładanie nie wpływa na usb.

Edytowane przez insaimz

Wyjście USB nawet jeśli jest dobrze zaimplementowane ( w jak zapewne w aries mini może być ) - potrzebuje jeszcze dobrego odbiornika w DAC.

Moim zdaniem warto inwestować w Amanero - tylko nie wiem czy nie zmieniłbym na Twoim miejscu DAC-a na nowszy ( np. NFB1 z Amanero na pokładzie ).

Tak jak pisałem wcześniej - różnica między VIA i Amanero jest bardzo znacząca.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z wzmacniaczem zintegrowanym Master 10 albo końcówką mocy Master 3?

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

A - czyli w odtwarzaczu za 150zł (użyanym) ma lepsze wyjście spdif niż audio gd nfb10es3 / nfb28 ? - no kto by pomyślał

Nie wiem gdzie widziałeś go za 150zł. Nowy kosztował 3000, następne wersje były nieco okrojone więc i nieco tańsze (2700) - patrz na segment z tego punktu widzenia, a nie z perspektywy że ktoś gdzieś wystawił zajechany szrot za grosze.

a- czyli jak dla mnie ponad 2 tys za sam tylko odtwarzacz to już niemała suma i na pewno powyżej średniej klasy....

co do tego za 150 - fakt niedoczytałem - z uszkodzoną szufladką

używane w bdb stanie chodzą po 600-700 - a to i tak niemało jak dla mnie.....rzekłbym nawet dla mnie byłby bezużyteczny - zwłaszcza ,że 12000 piosenek mam i żadna nie jest na płycie ... :):(

Edytowane przez szymek20

?

Czy ktoś z Was miał do czynienia z wzmacniaczem zintegrowanym Master 10 albo końcówką mocy Master 3?

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Different powinien Ci pomóc

tylko nie wiem czy nie zmieniłbym na Twoim miejscu DAC-a na nowszy ( np. NFB1 z Amanero na pokładzie ).

Taniej wyjdzie do 1,32 zapodac amanero, okolo 500 zl brutto. A czym sie generalnie sugerowalbys, ze zmienilbys daca na nowszy?

No to kolejne pytanie - czy Crystek to oby faktycznie najlepsze zegary? Dość popularce są CCHD-950, znacznie lepsze parametry ma CVHD-950 VCXO, ale jak patrzę na innych producentów to mojemu laickiemu oku wydaje się że są i lepsze zegary.

Crystek to optymalny zegar do Sabre ES9018. Nie wiem co masz na myśli pisząc "najlepszy" ?

Jak chcesz w prosty sposób wstawić do swojego DAC zegar VCXO, który wymga dodatkowego napięcia ?

Pod względem szumu fazowego w wykonaniu @100MHz zegary CCHD i VCHD są porównywalne ze wskazaniem na CCHD.

Edytowane przez marekzawa

Kingwa co chwilę coś zmienia w DAC. 1.32 jest fajny, ale gdybyś chciał pokombinować może warto kupić z fabrycznym Amanero ? To luźny pomysł... :)

Nfb 1 (2015) oprócz amanero i obslugi DSD ma jeszcze jakieś rzeczy różniące go od fnb 1,32?

Zapytaj dystrybutora , ale moim zdaniem ( interesowałem się jak kiedyś kupowałem NFB1 v2015 ) to zupełnie różne urządzenia.

Edytowane przez Different

I ile mógłbym wołać za 1,32 mniej więcej podczas sprzedaży ?

Zapytaj dystrybutora , ale moim zdaniem ( interesowałem się jak kiedyś kupowałem NFB1 v2015 ) to zupełnie różne urządzenia.

Sprzedałeś go? Miał już amanero na pokładzie?

Na początku miałem 10ES2.

Potem przesiadka na NFB1 v2015 i było znacznie lepiej ( nie było jeszcze wówczas Amanero w Audio Gd ) - mimo wszystko to nowszy i lepszy DAC. Sprzedałem owszem.

Potem były kolejne...aż do teraz NFB7.

Nie mam pojęcia za ile mógłbyś sprzedać - poszukaj na zagranicznych portalach albo wystaw na allegro. Sprzęt Audio Gd nie traci na wartości szybko - jak pisałem wcześniej jest mało używek w sprzedaży.

W porównaniu do NFB28 (10ES3 - to praktycznie to samo ) gra szerzej , ale Audio Gd ma znacznie przyjemniejszą barwę ( nie tracąc znacząco na detaliczności ). HD20 ma podbity pewien zakres ( z pogranicza wyższej średnicy ) przez co jak to ładnie ujął Mikel ( mieliśmy podobne zdanie ) - wokaliści 'krzyczeli'. Poza wokalem było kilka dźwięków, które po prostu były zbyt natarczywe. Uważam, że NFB28 gra równiej i bardziej neutralnie - chociaż traci trochę pod względem głębokości sceny i lokalizacji instrumentów.

Krzyczących wokali nie zauważyłem. Na całokształt brzmienia ma wpływ również przecież pozostała część toru.

U mnie Hegel gra precyzyjnie, klarownie i tak jak piszesz - z dobrą sceną oraz wg. mojej opinii bardzo neutralnie.

Jeśli NFB-28 ma "przyjemniejszą barwę" to jestem ciekaw tego brzmienia i dlatego będę dążył do wypożyczenia i przetestowania tego urządzenia. Chociaż obawiam się, że to może oznaczać jednak mniejszą detaliczność, a tego nie lubię.

Polecam spróbować z pewnością . Masz rację - reszta toru odpowiada za odbiór końcowy.

U mnie akurat było ową ' krzykliwość' słychać - podobnie jak u kolegi , który słuchał HD20.

Pisałem dziś do dystrybucji i do Kingwy,

dystrybucja twierdzi, że po zastosowaniu amanero w 1,32 i 1(2015) oba będą brzmieć tak samo.

Kingwa odpisał podobnie, że nfb 1 może grać odrobinę lepiej.

Zatem, jeśli będzie wiadomo, że auralic aries mini gra na poziimie lepszym niż PC, to kupię go i do DACa dodam amanero. Jeśli natomiast auralic szału nie zrobi, to sprzedaje nfb 1,32 i kupie jakiś strumieniowiec.

AGD prowadza jeszcze konwerter na xmos jakby komuś amanero nie odpowiadało ;)

http://audio-gd.com/Pro/dac/Xmos/XmosEN.htm

O, fajnie że jeszcze się wstrzymałem w tym tygodniu, ciekawe jak wypadnie porównanie między tym na xmosie a amanero :P

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.