Skocz do zawartości
IGNORED

10 najbardziej niedocenianych płyt polskiego rocka

chick

Rekomendowane odpowiedzi

Nastepny polski zespol troche zapomniany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze jeden band troche zapomniany.Po prostu odjazd!!!

Ukryta Zawartość

Kapcie spadaja!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

NIEMEN z SBB i Helmutem Nadolskim oraz Andrzejem Przybielskim. Plyta niedoceniona i nieznana. Kiedys znana jak i pierwsza plyta SBB. Teraz raczej zapomniana a szkoda. Bede w opozycji do Arka. Na tych plytach nie bylo nic wtornego. To nasza, polska muzyka i dla mnie bez kompleksow polaczkowych. Zreszta w mojej plytotece to sa dwie pozycje winylowe najbardziej zjechane. Dolozylbym jeszcze solowa plyte Helmuta Nadolskiego ale czy to Rock?

NIEMEN z SBB i Helmutem Nadolskim oraz Andrzejem Przybielskim. Plyta niedoceniona i nieznana. Kiedys znana jak i pierwsza plyta SBB. Teraz raczej zapomniana a szkoda. Bede w opozycji do Arka. Na tych plytach nie bylo nic wtornego. To nasza, polska muzyka i dla mnie bez kompleksow polaczkowych. Zreszta w mojej plytotece to sa dwie pozycje winylowe najbardziej zjechane. Dolozylbym jeszcze solowa plyte Helmuta Nadolskiego ale czy to Rock?

No pewnie, że trzeba podchodzić do tych nagrań bez kompleksów, jednak pierwsze dwie płyty SBB to prawie plagiat Mahavishnu Orchestra, co wcale nie znaczy że to coś złego... A tak poza tym, to SBB jako chyba pierwsza grupa w Polsce zaprezentowała rasowe, na światowym poziomie brzmienie. Było to coś genialnego biorąc pod uwagę tamte czasy.

Pozdr, M

Parker's Mood

Oj kapcie spadają, bo Wszyscy biegną po MUZYKĘ ;-)) a Arek nie zdąży, bo ma daleko.

Milian znakomity!

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Bzdety piszeci panowie.....jedno westchniecie Planta zmiata te wasze archeologiczne wykopki.....

..to bylo prawdziwe i z klasa....

http://www.youtube.com/watch?v=nNrT9ys6-EU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=X4WWccQjDOc

http://www.youtube.com/watch?v=edPEBB6VjRQ

...nawet po 37 latach....

http://www.youtube.com/watch?v=y2tdYxDYMc8

...Polska to prowincja a takich artystow jak Niemen to tu lokalnie jest tysiace bez mala.....prawdziwa sztuka zawsze wyplynie i sie obroni...

Panowie tytuł wypracowania brzmi: 10 najbardziej niedocenianych płyt polskiego rocka. Nie mieszajmy w to Sławy Przybylskiej, czy Ewy Demarczyk.....

...Polska to prowincja a takich artystow jak Niemen to tu lokalnie jest tysiace bez mala.....prawdziwa sztuka zawsze wyplynie i sie obroni...

Gdzieś się naliczył tylu Niemenów? Pamiętaj,że Polska była przez lata po drugiej stronie muru, a i tak graliśmy muzę na poziomie i często niepowtarzalną.

Gość

(Konto usunięte)

Arek__45 Sam piszesz bzdety, bo jednak odnajdujesz w polskiej muzyce, w tym i w szeroko pojętym rocku, coś wartościowego - jednak...

A kuriozum już jest, dla odmiany, przyrównywanie wszystkich do Roberta Planta - jednego z najlepszych wokalistów na świecie...

Wypadałoby wtedy przynajmniej dodać, że "jedno westchniecie Planta zmiata ogólnoświatowe archeologiczne wykopki" - nie tylko polskie!

PS A Led Zepplin (od razu zaznaczam, że uznaję ich za Wielkich) z 1970 to w Twojej ocenie nowość? Nie archeologia? ;)

Nie chciałbym wprowadzać zamętu w dyskusji i prezentacji najbardziej niedocenionych płyt polskiej muzyki rockowej, ale jest wielkim nadużyciem mówiąc, że takich artystów jak Czesław Niemen jest lokalnie tysiące. Jest to nieprawda i nie mam pojęcia skąd Arku_45 czerpiesz takie informacje czy też skąd u Ciebie takie poglądy. Przepraszam jak kogoś uraziłem...

Pozdro, M

Parker's Mood

No pewnie, że trzeba podchodzić do tych nagrań bez kompleksów, jednak pierwsze dwie płyty SBB to prawie plagiat Mahavishnu Orchestra, co wcale nie znaczy że to coś złego... A tak poza tym, to SBB jako chyba pierwsza grupa w Polsce zaprezentowała rasowe, na światowym poziomie brzmienie. Było to coś genialnego biorąc pod uwagę tamte czasy.

Mahavishnu Orchestra to co najmniej 5 osób w składzie podstawowym.

SBB to 3 osoby.

Wielokrotnie bywałem na ich koncertach. Jednocześnie pasjonowałem się twórczością Johna McLaughlina i jego składu. A przypomnijmy, ze byli to ludzie od Milesa Davisa, oraz kręcący się przy moim ulubionym Weather Report . Esencja ówczesnego rock-jazzu… i progressive rocka.

SBB to arcydzieło, nic wtórnego. To świat równoległy.

A tu muzycy żyjący w lepszym świecie, a jakże podobni… ;D :

Nie widze sensu porownan,sa tylko dwa rodzaje muzyki, dobra i slaba. Z zespolami jest to samo,nie wazne skad pochodza.

Brygada Kryzys‎ "Cosmopolis", wersja wydana przez Kamiling. Poznieszy remix, brzmi zbyt lagodnie, chociaz sluszne jest, ze nie zawiera utworu "Naokoło wieży". Mimo, ze lubie ten kawalek to nie nie pasowal on do plyty.

Nie widze sensu porownan,sa tylko dwa rodzaje muzyki, dobra i slaba. Z zespolami jest to samo,nie wazne skad pochodza.

To która jest dobra, a która słaba? Według mnie sens porównań jest jak najbardziej potrzebny i wskazany. Istotnym jest również skąd muzyka pochodzi, kto ją prezentuje, jakie były jej korzenie, w jakim środowisku wychowywał się artysta i w końcu jaka jest wrażliwość muzyczna oraz świadomość naszych ulubieńców... i jak najbardziej technika gry oraz kontakt z instrumentem. Wszystko jest ważne Wasza Wysokość...'-)

Pozdro, M

Parker's Mood

Mahavishnu Orchestra to co najmniej 5 osób w składzie podstawowym.

SBB to 3 osoby.

Wielokrotnie bywałem na ich koncertach. Jednocześnie pasjonowałem się twórczością Johna McLaughlina i jego składu. A przypomnijmy, ze byli to ludzie od Milesa Davisa, oraz kręcący się przy moim ulubionym Weather Report . Esencja ówczesnego rock-jazzu… i progressive rocka.

SBB to arcydzieło, nic wtórnego. To świat równoległy.

Dla mnie SBB to więcej, i lepiej niż Mahavishnu. Do tego SBB miał literackie -genialne Teksty m in Romualda Skopowskiego. Teksty, które w połączeniu z muzyką tworzyły coś niesamowicie wzruszającego.

To która jest dobra, a która słaba? Według mnie sens porównań jest jak najbardziej potrzebny i wskazany. Istotnym jest również skąd muzyka pochodzi, kto ją prezentuje, jakie były jej korzenie, w jakim środowisku wychowywał się artysta i w końcu jaka jest wrażliwość muzyczna oraz świadomość naszych ulubieńców... i jak najbardziej technika gry oraz kontakt z instrumentem. Wszystko jest ważne Wasza Wysokość...'-)

Pozdro, M

A nie jast tak ze najpierw sluchamy muzyki? I gdy sie nam cos spodoba,to zaczynamy drazyc temat?Ale wtedy wszelkie dodatkowe informacje nie maja wiekszego znaczenia,poniewaz juz to polubilismy i reszta moze nam posluzyc jako mile dopelnienie?

Dla mnie SBB to więcej, i lepiej niż Mahavishnu. Do tego SBB miał literackie -genialne Teksty m in Romualda Skopowskiego. Teksty, które w połączeniu z muzyką tworzyły coś niesamowicie wzruszającego

Dla mnie niestety już nie. Nastąpiła mocna dewaluacja tej muzyki w moim odczuciu, co oczywiście nie znaczy że jest to słaba rzecz. Być może jest to spowodowane ponad przeciętnym osłuchaniem i w obecnym czasie nie widzę siebie w pulsie muzyki SBB. Jednak obiektywnie muszę stwierdzić, że słuchałem ich z wielką przyjemnością.

Pozdr, M

A nie jast tak ze najpierw sluchamy muzyki? I gdy sie nam cos spodoba,to zaczynamy drazyc temat?Ale wtedy wszelkie dodatkowe informacje nie maja wiekszego znaczenia,poniewaz juz to polubilismy i reszta moze nam posluzyc jako mile dopelnienie?

Nie jest tak. Wielu artystów naśladuje i wręcz w genialny sposób kopiuje mistrzów, co automatycznie skreśla ich z mojej listy dobrej muzyki. Na pamięć nauczyć się wiersza nie jest problemem, ale napisać i stworzyć coś konkretnego oraz własnego jest już niestety o wiele trudniej.

Parker's Mood

Dla mnie niestety już nie. Nastąpiła mocna dewaluacja tej muzyki w moim odczuciu, co oczywiście nie znaczy że jest to słaba rzecz. Być może jest to spowodowane ponad przeciętnym osłuchaniem i w obecnym czasie nie widzę siebie w pulsie muzyki SBB. Jednak obiektywnie muszę stwierdzić, że słuchałem ich z wielką przyjemnością.

Pozdr, M

Nie jest tak. Wielu artystów naśladuje i wręcz w genialny sposób kopiuje mistrzów, co automatycznie skreśla ich z mojej listy dobrej muzyki. Na pamięć nauczyć się wiersza nie jest problemem, ale napisać i stworzyć coś konkretnego oraz własnego jest już niestety o wiele trudniej.

Przeciez wiadomo ze jedni od drugich zrzynaja czy wrecz kopiuja, mnie to nie przeszkadza.

.Polska to prowincja a takich artystow jak Niemen to tu lokalnie jest tysiace bez mala

Tia ale tylko Niemen mial propozycję grać z Blood, Sweat and Tears.i zastąpić Davida Claytona-Thomasa

Może nie niedoceniona płyta ale z lekka zapomniana z kapitalnym Tajemniczym światem Mariana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Xniwax:

To kwestia dumy z tej swojej Prowincji.

Ja zawsze byłem dumny jak zaistniał wybitny polski artysta.

Tylko ćwoki zachłysnęły się światowym rock`iem tracąc z pola widzenia artystów lokalnych.

To takie zakompleksione polaczki.

Obywatel Świata potrafi docenić również tu i teraz (wówczas!).

A jaki to był wówczas czas? Głęboka komuna… Prawdopodobnie w takich warunkach 90% artystów anglosaskich nie zaistniałoby.

Taka rzecz dwa razy ;) zasługuje.

he,he..,a nawet trzy i cztery,bo "Paczki" słucham b.często i dla mnie to nie jest zapomniana co zresztą niejednokrotnie dałem wyraz w "co na duszy gra.."

Niestety..,niedawno też wkleiłem nawet Leszka Windera,którego chyba nikt nie zauważył:(

Grupa Apogeum.

Na początku lat 90 zdobyli jakieś wyróżnienie w Jarocinie, później wydali płytę w Klubie Płytowym Razem. Fajna muzyka - takie połączenie progresji z psychodelią.

może przeoczyłem lecz dla mnie najważniejsza , nie koniecznie odkrywcza z już naszym rockowym standardem " Kiedy byłem małym chłopcem "

Breakout --- " Blues "

w wersji koncertowej

To płyta doceniana i wspaniała.

wladz, czy aby nie jesteś złośliwy ;)?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dorzuciłbym Azyl P.

Jak dla mnie to jeden z najciekawszych polskich zespołów.

Znałem Siwego.

A propos:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.