Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki wysokiej rozdzielczośći - skok jakościowy czy nabijanie w butelkę?

Harrold1986

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bardzo chętnie zaproszę do siebie kogoś z dobrym CD abym się przekonał o wyższości płyty CD nad plikami HIRes wychodzącymi z mojego OPPO. Jeśli ktoś ma ochotę zapraszam do Katowic. Nie pogardzę też zaproszeniem do kogoś z moim Oppo (z okolic Katowic).

Wolałbym jednak pierwszą opcję z racji znajomosci swojego systemu oraz akustyki.

Nie ma problemu, jak będzie więcej czasu to z chęcią wpadnę ze swoim CD i z jeszcze jednym kumplem z forum i na trzeźwo w danym systemie posłuchamy, pogadamy, pośmiejemy się, może i napijemy :) A jak nadarzy się okazja to zaproszę do siebie, także z OPPO :)

Sprawdzałem kilka CD-playerów. Najdroższy to był jakiś Naim za ok. 10.000 zł. Żaden nie zapewniał brzmienia lepszego niż z komputera.

A nie przyszło Ci do głowy, że dobry CD`ek obnaży resztę systemu i pokaże jego brak potencjału? To jest tylko jeden system...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Bardzo niski masz poziom inteligencji

Doprawdy?

ale na to nic nie poradzę

Nie musisz, ale dziękuję za troskę. ;-)

Sprawdzałem kilka CD-playerów. Najdroższy to był jakiś Naim za ok. 10.000 zł.

Może lepiej nie wchodź na drogę konfabulacji.

A tak marginesie, to aby w twoim systemie odczuć lepszość CD wystarczyłby ONKYO DX 7711 za kilka stówek.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

A tak marginesie, to aby w twoim systemie odczuć lepszość CD wystarczyłby ONKYO DX 7711 za kilka stówek.

A skąd wiesz? To jest dopiero konfabulacja.

A nie przyszło Ci do głowy, że dobry CD`ek obnaży resztę systemu i pokaże jego brak potencjału?

Tak, tak...kolejny argument piewców płyty CD.

Czytałem już takie głupoty x-razy.

Jaki brak potencjału, skoro potencjał właśnie jest?

Jaki brak potencjału, skoro potencjał właśnie jest?

Ok, Nie ważne, co ci ludzie piszą, Ty i tak wiesz lepiej. Jak Ci napiszę, że słoń jest szary, to Ty i tak napiszesz, że różowy?

Kur...., jaka merytoryka na forum - gdzie? Komu mam przekazać swoje doświadczenia jak tacy ludzie pisują i jeszcze gdyby pisali, wydaje mi się... Odechciewa się pisać... Betonowe Forum...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kur...., jaka merytoryka na forum

Może nie zawsze jest sens gonić za króliczkiem… Tak, wiem - są różne "potrzeby" ;)

Pozdr.

1253540308_by_UlicznyRap_600.jpg

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Nie ma problemu, jak będzie więcej czasu to z chęcią wpadnę ze swoim CD i z jeszcze jednym kumplem z forum i na trzeźwo w danym systemie posłuchamy, pogadamy, pośmiejemy się, może i napijemy :) A jak nadarzy się okazja to zaproszę do siebie, także z OPPO :)

Trzymam za słowo i czekam aż się odezwiesz. A napić się też lubię w weekend. Dlatego dobra by była któraś sobota lub piątek wieczorem.

Czekam rownież na propozycje innych forumowiczów :)

Nie ukrywam, że do Disco to wybrałbym się bardzo chętnie. Zdaje się, że mieszkasz nie daleko Katowic ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie ukrywam, że do Disco to wybrałbym się bardzo chętnie. Zdaje się, że mieszkasz nie daleko Katowic ?

W Krakowie.

Komu mam przekazać swoje doświadczenia jak tacy ludzie pisują

Powtarzanie jak mantrę, że CD jest lepszy od gęstych formatów nazywasz doświadczeniem? Dziękuję. ;-)

To ja odwrócę - najpierw spraw sobie prawidłowo skonfigurowany zestaw do odtwarzania plików

i wtedy porównuj z drogimi CD-kami. Zdziwisz się jak wtedy zostanie obnażony ich brak potencjału.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To ja odwrócę - najpierw spraw sobie prawidłowo skonfigurowany zestaw do odtwarzania plików

i wtedy porównuj z drogimi CD-kami. Zdziwisz się jak wtedy zostanie obnażony ich brak potencjału.

Czy zestaw:

Linn Klimax DS

Krell KAV300i / KAV500i

Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand / Haydn Grand (12m2)

jest dla ciebie prawidłowo skonfigurowanym zestawem do odtwarzania gęstych plików?

Czy zestaw:

Linn Klimax DS

Krell KAV300i / KAV500i

jest dla ciebie prawidłowo skonfigurowanym zestawem do odtwarzania gęstych plików?

A tymi VIENNA ACOUSTICS BEETHOVEN BABY GRAND w jakim metrażu grasz ?

To nie tak. Kupiłeś swój powiedzmy drugi czy trzeci system. Cały czas poruszasz się w sferze budżetowej.

I wtedy powstaje pytanie "po co zmieniać sprzęt audio robiąc jedynie krok w bok"

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Czy zestaw:

Linn Klimax DS

Krell KAV300i / KAV500i

A skąd ja mogę wiedzieć? Chodzi o to, by gdzieś po drodze nie został zniekształcony transfer danych z pliku,

co mogłoby wpłynąć na degradację brzmienia, które słyszysz z głośników.

Jeśli pod tym względem jest wszystko OK, to powinieneś mieć dźwięk nie gorszy niż ze świetnego playera CD.

Jeśli czujesz jakiś dyskomfort podczas słuchania (np. cyfrowy nalot...hi hi hi ;-)) to znaczy, że coś w torze nie jest halo,

albo odtwarzacz dodaje "coś" od siebie, koloryzuje brzmienie, które postrzegasz jako gorsze.

Przecież Odtwarzacze CD też koloryzują brzmienie, więc jak słyszysz lepsze brzmienie z CD-ka niż z tego Linna to wcale nie znaczy, że ono jest lepsze.

Może być inne, ale takie które Ci się podoba.

Czy było wystarczająco merytorycznie?

Czy zestaw:

Linn Klimax DS

Krell KAV300i / KAV500i

Nie słuchałem tych Krell-i ale czytałem, że są kapryśne co do reszty toru. Więc może ten Linn im nie spasował ?

Jeśli to prawda o tych Krellach to nie dziwne, że z byle czym nie zagrają. Nasuwa się więc wniosek, że ten Linn lub inne plikowce w połączeniu z innym systemem wcale gożej mogły by nie wypaść w porównaniu z twoim systemem z odtwarzaczem CD (dalej nie wiem jaki to odtwarzacz).

Gość A&T

(Konto usunięte)

z gęstymi formatami i z SACD jest głębsza sprawa. SACD, jego założenia to coś niesamowitego, patrząc na specyfikacje - no musi być lepiej, okazuje się, że nie jest lepiej, tzn. gra to na prawdę ładnie, ale zbyt muląco, ospale. I nie jest top niestety analogowe brzmienie. Analogowe brzmienie także może być ostre, szybkie itp.

SACD jest implementacją DSD do odtwarzaczy płytowych. DSD powstał w z myślą o archiwizacji nagrań studyjnych mających swe zasoby na taśmach. Jeden test dyskwalifikuje CD. Nie potrafi tak jak SACD lub plik DSD odtworzyć dobrze nagranej orkiestry. Skleja jej składy. W nagraniach z muzyką poważną jest bezkonkurencyjny. To jest prawdziwy test formatów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie słuchałem tych Krell-i ale czytałem, że są kapryśne co do reszty toru. Więc może ten Linn im nie spasował ?

Jeśli to prawda o tych Krellach to nie dziwne, że z byle czym nie zagrają. Nasuwa się więc wniosek, że ten Linn lub inne plikowce w połączeniu z innym systemem wcale gożej mogły by nie wypaść w porównaniu z twoim systemem z odtwarzaczem CD (dalej nie wiem jaki to odtwarzacz).

Nie są kapryśne. Są za to szalenie elastyczne. Jak chcesz słyszeć pierdnięcia muzyka w III rzędzie podłączasz Bowersy i jest tak jak lubisz. Jak wolisz muzykalność grasz z Dynaudio albo VA. Ich brzmienie jest raczej neutralne. Bas za to ma wielką klasę. Siła i moc zejścia połączona z nieprzeciętną kontrolą. Linn spasował się tak samo jak odtwarzacz Krella.

(dalej nie wiem jaki to odtwarzacz).

KAV280CD (KAV300CD)

A skąd ja mogę wiedzieć? Chodzi o to, by gdzieś po drodze nie został zniekształcony transfer danych z pliku,

co mogłoby wpłynąć na degradację brzmienia, które słyszysz z głośników.

Jeśli pod tym względem jest wszystko OK, to powinieneś mieć dźwięk nie gorszy niż ze świetnego playera CD.

Jeśli czujesz jakiś dyskomfort podczas słuchania (np. cyfrowy nalot...hi hi hi ;-)) to znaczy, że coś w torze nie jest halo,

albo odtwarzacz dodaje "coś" od siebie, koloryzuje brzmienie, które postrzegasz jako gorsze.

Przecież Odtwarzacze CD też koloryzują brzmienie, więc jak słyszysz lepsze brzmienie z CD-ka niż z tego Linna to wcale nie znaczy, że ono jest lepsze.

Może być inne, ale takie które Ci się podoba.

Czy było wystarczająco merytorycznie?

Cóż za popis dywagacji. Rodem wprost z pozostałych twoich postów.

Nie są kapryśne. Są za to szalenie elastyczne. Jak chcesz słyszeć pierdnięcia muzyka w III rzędzie podłączasz Bowersy i jest tak jak lubisz. Jak wolisz muzykalność grasz z Dynaudio albo VA. Ich brzmienie jest raczej neutralne. Bas za to ma wielką klasę. Siła i moc zejścia połączona z nieprzeciętną kontrolą. Linn spasował się tak samo jak odtwarzacz Krella.

Zgadzam się co do doboru kolumn. Słuchałem Dynek 25 specjal i wiem o czym piszesz. Dlatego ja mam 2 pary kolumn. Wszystko zależy jakiego gatunku muzyki słuchamy. Ja np ostatnio dużo słucham jazzu z wokalami oraz uwielbiam trąbkę,puzon jeszcze bardziej. Wspaniale się z tym sprawdzają moje szerokopasmowce. Trąbka unosi się dosłownie w powietrzu. Na nagraniach koncertowych słychać widza który żuje gumę.

Watpię, że usłyszysz to na swoim systemie w ten sposób. Jest i wada takich głośników. Zbierają każdy syf z sieci i ze wzmacniacza ale ja to toleruję.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Watpię, że usłyszysz to na swoim systemie w ten sposób.

Szczegółowość a zarazem muzykalność to są dwie najważniejsze moim zdaniem cechy 300i.

Disco, nie potraktuj tego jako czepianie się, ale naprawdę te twoje odzywki są nie do zniesienia. Jak już musisz zgrywać wszechwiedzącego guru to sobie zgrywaj. Ale zacznij jakoś dbać o chociaż odrobinę stylu i dobrego smaku w swoich wypowiedziach, bo takie teksty jak poniżej nie najlepiej świadczą o tobie.

Taki język wskazuje na brak elementarnego wychowania i urąga muzyce, której podobno słuchasz.

Gdybyś się odrobinę postarał, pomyślał trochę zanim stukniesz w guzik wyślij to z pewnością wyszłoby to na dobre i tobie i wszystkim innym, którzy muszą napotykać na takie kwiatki.

Czasem zanim się coś napisze, warto odczekać pół godzinki i z reguły okazuje się wtedy, że lepiej nie piać nic.

Jak chcesz słyszeć pierdnięcia muzyka w III rzędzie

Bardzo niski masz poziom inteligencji

.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco, nie potraktuj tego jako czepianie się, ale naprawdę te twoje odzywki są nie do zniesienia. Jak już musisz zgrywać wszechwiedzącego guru to sobie zgrywaj. Ale zacznij jakoś dbać o chociaż odrobinę stylu i dobrego smaku w swoich wypowiedziach, bo takie teksty jak poniżej nie najlepiej świadczą o tobie.

Taki język wskazuje na brak elementarnego wychowania i urąga muzyce, której podobno słuchasz.

Gdybyś się odrobinę postarał, pomyślał trochę zanim stukniesz w guzik wyślij to z pewnością wyszłoby to na dobre i tobie i wszystkim innym, którzy muszą napotykać na takie kwiatki.

Czasem zanim się coś napisze, warto odczekać pół godzinki i z reguły okazuje się wtedy, że lepiej nie piać nic.

Też się znalazł symbol kultury i elokwencji ;-)

A tu Twój cytat z 2005 r:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widocznie coś się zmieniło od tego czasu... :)

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Widocznie coś się zmieniło od tego czasu... :)

Nic się nie zmieniło. Z Trianglami np nie zagra, z JBLami i Paradigmami też nie zagra. Z Zollerami nie zagra. Z Harpia Acoustics też nie zagra. Ale kwestia zgrania elementów to fundament dobrego audio. Zagra za to np ze Studio 16 Hertz.

Nic się nie zmieniło. Z Trianglami np nie zagra, z JBLami i Paradigmami też nie zagra. Z Zollerami nie zagra. Z Harpia Acoustics też nie zagra. Ale kwestia zgrania elementów to fundament dobrego audio. Zagra za to np ze Studio 16 Hertz.

Nie, że się czepiam... :) pisałeś kilka postów wyżej, że nie jest kapryśne :)

Swoją drogą to ja sobie nie wyobrażam kupić taki złom kilkunastoletni za taką kasę. Ale każdy woli coś innego.

Normalnie jakby policzyć amortyzację z racji wieku to gość, który chce się tego pozbyć powinien jeszcze zapłacić za utylizację :) No... chyba że wrzuci do odpowiedniego pojemnika, który to co jakiś czas pojawia się przed naszymi domami.

Ale Polacy są znani z tego w Europie a nawet już w USA, że są śmieciarzami i wszystko łykną :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie, że się czepiam... :) pisałeś kilka postów wyżej, że nie jest kapryśne :)

A czy to oznacza że jest kapryśny? Dla mnie nie. Każdy lepszy klocek tak ma. Trzeba go dokładnie zestawić.

A czy to oznacza że jest kapryśny? Dla mnie nie. Każdy lepszy klocek tak ma. Trzeba go dokładnie zestawić.

Chyba odstawić (do kontenera) :)

Dobra. Jeśli ty kupiłeś ten sprzęt 10 lat temu jako kilkuletni to jeszcze ma sens. Ale kupując to teraz za te pieniądze, które sobie dziś za ten złom życzą to trzeba mieć czaszkę lekko wgniecioną :)

Oto przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Discomaniac71, kilka stron temu powinieneś sobie odpuścić, to tak jak kopanie się z koniem... Dobrze zripowany utwór z CD do formatu ogg vorbis o jakości Q10, stanowiłby nie lada zagwozdkę dla niego:-D

Cóż za popis dywagacji. Rodem wprost z pozostałych twoich postów

Znowu marudzisz. Napisałem coś niezgodnego z prawdą?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.