Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki wysokiej rozdzielczośći - skok jakościowy czy nabijanie w butelkę?

Harrold1986

Rekomendowane odpowiedzi

Discomaniac71, kilka stron temu powinieneś sobie odpuścić, to tak jak kopanie się z koniem... Dobrze zripowany utwór z CD do formatu ogg vorbis o jakości Q10, stanowiłby nie lada zagwozdkę dla niego:-D

A kolega się tak tu pojawił ni z gruszki ni z pietruszki... Więc, że tak spytam kto jest koniem ?

Przepraszam, że tak bezpardonowo wtargnąłem w tak znamienite towarzystwo O.o ; Następnym razem zapytam, czy mogę udzielić szanownemu gronu odpowiedzi...;-) O ile mnie nie zbesztacie... Kłaniam się i życzę miłych snów...

Koń jaki jest każdy widzi ;) Można go rozpoznać po nienagannych manierach i wyrafinowanym jezyku ;)

A ja byłem pewny, że do stwierdzenia czy koń to koń patrzy się gdzie indziej, nie na język. No ale ja jestem prosty facet z miasta, więc i o koniach mam blade pojęcie. No może takie, że wiem jaka jest różnica między koniem, żyrafą a wężem.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Przepraszam, że tak bezpardonowo wtargnąłem w tak znamienite towarzystwo O.o ; Następnym razem zapytam, czy mogę udzielić szanownemu gronu odpowiedzi...;-) O ile mnie nie zbesztacie... Kłaniam się i życzę miłych snów...

Ja ze swojej strony wybaczam :)

..ale przedostatni raz :)

Kolega niech zacznie stosować się do zasad higieny, a te wyraźnie mówią, że: jak się wchodzi, to się puka ;)

A ja byłem pewny, że do stwierdzenia czy koń to koń patrzy się gdzie indziej, nie na język. No ale ja jestem prosty facet z miasta, więc i o koniach mam blade pojęcie. No może takie, że wiem jaka jest różnica między koniem, żyrafą a wężem.

Poczekaj trochę znajdzie się i jakiś weterynarz na forum i wtedy pogadamy :)

O fotografii już było :)

Poczekaj trochę znajdzie się i jakiś weterynarz na forum i wtedy pogadamy :)

O fotografii już było :)

Mam nadzieje, że nie będzie to taki poziom weterynarii jak ten o fotografii. Bo jeśli tak, to nie dziw bierze dlaczego konie padły w Janowie. ;)

No ale może dowiemy się jak rozpoznać konia po języku ;) ja stawiałem zawsze na coś innego ;) w temacie "rozpoznania płeci" ;)

Ja w ogóle zastanawiam się, czy nie wypisać się z tego forum.

JAKAKOLWIEK ciekawa dyskusja, na OBOJĘTNIE jaki temat - i zaraz na starcie obrażanie się, ubliżanie, złośliwości, wymądrzanie się, udowadnianie kto ma większego i cały wachlarz typowo polskiego sposobu "rozmowy"

Ręce opadają.

Żeby tutaj chociaż szło coś się dowiedzieć i nauczyć.

Niestety, nie dowiem się z tego forum nic o naukowych czy technicznych zagadnieniach o sprzęcie audio, ale za to dowiem się kto jest według kogo debilem, a kto lamerem, oraz ile to potrzeba lat przerzucania sprzętu, żeby już zostać oświecony.

Natomiast paradoksalnie, jak przytaczam linki do blogów bądź artykułów które są przesycone cennymi informacjami, wiedzą oraz badaniami - to co?

No jak to co.

Dowiaduję się, że blogi o technice audio są z pupy, dla lamerów i nie mają startu do ODSŁUCHÓW.

Ale sponsorowane recenzje sprzętu audio są ok.

Tak samo chodzenie od jednego do drugiego audiofilskiego domu, żeby słuchać kto ma jak mocno skopaną akustykę ale jakie piękne klocki.

Poczekam jeszcze trochę i jak stwierdzę, że z tego forum nie dowiem się nic nowego i cennego odnośnie techniki audio, to usuwam konto :/

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Aha, koniem nie jestem

Gdyby było inaczej mielibyśmy na Forum konia który gada…znaczy pisze ;)

A czy to oznacza że jest kapryśny? Dla mnie nie. Każdy lepszy klocek tak ma. Trzeba go dokładnie zestawić.

Wyobraź sobie, że jak zmieniłem Yamahy HS80 (bardzo dobre w swej cenie moim zdaniem) na Adamy A77X, to miałem archiwalny DAC Cambridge Audio 3.

Przetestowałem kilka innych, które nie bardzo mi pasowały brzmieniowo.

O Heglu tylko czytałem świetne opinie i trafiła mi się okazja za pół ceny sklepowej, więc kupiłem z zamiarem odsprzedania, gdy się nie sprawdzi.

Jednak jego dźwięk w połączeniu z Adamami tak bardzo mnie urzekł, że został. W międzyczasie sprawdziłem kolejnych kilka, m.in. chwalone Audio-gd, ale do pięt nie dorastały Heglowi.

W ten sposób pozostałem przy obecnym zestawie i raczej go nie zmienię.

Ten post jest też do Rocha, co to posądza mnie wiecznie o konfabulację. ;-)

Ja w ogóle zastanawiam się, czy nie wypisać się z tego forum.

JAKAKOLWIEK ciekawa dyskusja, na OBOJĘTNIE jaki temat - i zaraz na starcie obrażanie się, ubliżanie, złośliwości, wymądrzanie się, udowadnianie kto ma większego i cały wachlarz typowo polskiego sposobu "rozmowy"

Ręce opadają.

Żeby tutaj chociaż szło coś się dowiedzieć i nauczyć.

Niestety, nie dowiem się z tego forum nic o naukowych czy technicznych zagadnieniach o sprzęcie audio, ale za to dowiem się kto jest według kogo debilem, a kto lamerem, oraz ile to potrzeba lat przerzucania sprzętu, żeby już zostać oświecony.

Natomiast paradoksalnie, jak przytaczam linki do blogów bądź artykułów które są przesycone cennymi informacjami, wiedzą oraz badaniami - to co?

No jak to co.

Dowiaduję się, że blogi o technice audio są z pupy, dla lamerów i nie mają startu do ODSŁUCHÓW.

Ale sponsorowane recenzje sprzętu audio są ok.

Tak samo chodzenie od jednego do drugiego audiofilskiego domu, żeby słuchać kto ma jak mocno skopaną akustykę ale jakie piękne klocki.

Poczekam jeszcze trochę i jak stwierdzę, że z tego forum nie dowiem się nic nowego i cennego odnośnie techniki audio, to usuwam konto :/

Wiesz, że nie mam nic do Ciebie (pisałem to kilka już razy). Ale mylisz Forum z czymś bardzo istotnym w kwestii poznawania i uczenia się.

W świecie audio nie dostaniesz nic na tacy i nie nauczysz się z ładnych opisów. Trzeba poświecić na to czas - dużo czasu i kasę - dużo kasy.

Bo to, że dla mnie coś będzie "super" dla setki innych będzie jedynie poprawne i to tez z zastrzeżeniami.

W tak subiektywnym temacie jak audio, muzyka i sprzęt temu towarzyszący oczekiwanie na gotowce bez ponoszenia ryzyka we własnym zakresie to fikcja.

Przepraszam za brutalność, ale jak nie wydasz jakiejś okreslonej kasy i nie przewalisz jakiegoś określonego sprzętu to wszystko będzie jedynie dywagacją. I pomimo tego, że brzmi to jak słowa Kolegi Sly, to są to słowa zapewne każdego audiofila lub melomana szukającego "lepszego brzmienia".

Bo mozna nic nie "przewalać", wejść do kogoś - posłuchać i jak się podoba kupić identyczne zestawienie. Ale nie napiszesz wtedy, że masz wiedzę o sprzecie audio, a masz świadomość co Ci się podoba w danym zestawie i dlaczego go wybrałeś. Bez umiejetności wskazania jego wad i zalet w stosunku do innych zestawów.

Wypowiadanie się o audio nie znając sporej ilości sprzętu na rynku to jedynie fikcja i domysł. Nie kazdemu jest to potrzebne i słusznie. Nie kazdy jest maniakiem sprzętu i poszukiwan "o ułamek" lepszego (cokolwiek to znaczy) brzmienia.

Ale oczekujesz na Forum, że coś się nauczysz?! Proponuję nie usuwać konta, a jedynie przyjąc do świadomości, że to jest niemozliwe na Forum bez względu na to jak bardzo wszyscy oblatani w sprzęcie audio zechcą być dla Ciebie życzliwi.

Nie da się opisać brzmienia nie słysząc czegoś.

Powyższy tekst dedykuję Koledze Sly, który ma racje pisząc, że nie da się opisac smaku ciastka nie jedząc go.

Dobrze zripowany utwór z CD do formatu ogg vorbis o jakości Q10, stanowiłby nie lada zagwozdkę dla niego

Mógłbyś rozwinąć? W ogóle nie kumam po co coś takiego piszesz.

Czy mógłbyś coś napisać na temat swojej stopki. Szczególnie o co chodzi z tymi kryształami?

Cytat, który znajduje się w mojej stopce to sarkazm w pigułce, taka satyra na naukowe podejście do całego audio-voodoo sprzętu z tzw. klasy high-end.

Cytat, który znajduje się w mojej stopce to sarkazm w pigułce, taka satyra na naukowe podejście do całego audio-voodoo sprzętu z tzw. klasy high-end.

Rozmijasz się z prawdą.;) To nie satyra tylko cytat reklamy deski pod sprzęt audio. A życie jak widac potrafi napisac większe bzdury niż to wydaje sie wszystkim fizjologom ;)

Ja np ostatnio dużo słucham jazzu z wokalami oraz uwielbiam trąbkę,puzon jeszcze bardziej. Wspaniale się z tym sprawdzają moje szerokopasmowce. Trąbka unosi się dosłownie w powietrzu. Na nagraniach koncertowych słychać widza który żuje gumę.

To mnie cholernie zainteresowało. Co to za szerokopasmowe głośniki? Zbudowane na bazie "papieru" może?

Tak ze 20 może 30 lat temu "miałem" głośniki od seasa chyba wlanie "papierowe" i wrażenia były niesamowite

W świecie audio nie dostaniesz nic na tacy i nie nauczysz się z ładnych opisów. Trzeba poświecić na to czas - dużo czasu i kasę - dużo kasy.

Nie zgadzam się.

Można oszczędzić sporo czasu i pieniędzy, gdy przestudiuje się informacje zawarte na tych stronach (kolejność losowa):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I chyba najważniejszy ze wszystkich, dosłownie skarbnica wiedzy inżynieryjnej o technice audio:

Ukryta Zawartość

Można jeszcze przytoczyć kilka miejsc w sieci, z ogromną dawką podstawowych technicznych informacji, których przestudiowanie nie pozwoli nabrać się na ściemy w sponsorowanych recenzjach audiofilskich aka wypociny Pacuły, i "porady" kolegów z forum, że w audio nie można tanio i dobrze.

Musi być drogo, żeby było dobrze.

Musi być nawet bardzo drogo i co najważniejsze trzeba przerzucać co najmniej 20 lat sprzęt żeby zrozumieć co to jest dobry dźwięk.

Ja twierdzę, że te 20 lat przerzucania sprzętu, to marnowanie czasu w wyniku braku podstawowych informacji technicznych co jest za co odpowiedzialne i co ma zasadniczy i realny wpływ na dźwięk i zmienianie co chwila klocków "na pałę" - na zasadzie: a, zobaczymy czy to z tym zagra dobrze.

Może się uda, może się nie uda.

Jak się nie uda, to przynajmniej będzie okazja do wymiany sprzętu.

A zakup nowego sprzętu jest przecież taki przyjemny.. :)

Takie jest moje zdanie i życzę wszystkim początkującym koneserom tego hobby, aby nie błądzili latami w poszukiwaniu dobrej konfiguracji, tylko zaznajomili się wpierw z technicznym zagadnieniem, a dopiero z ugruntowaną wiedzą podstawową szli na zakupy i odsłuchy.

Szkoda tylko, że te wszystkie linki które wypisałem nikt nigdy mi nie podrzucił w jakimś poście, wpadłem na nie samodzielnie - przypadkowo czegoś szukają w necie.

A jak się później okazało - link do każdej ze stron, które podałem pojawił się na tym forum nieraz kilkukrotnie przy okazji jakiś tam dyskusji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie jest moje zdanie i życzę wszystkim początkującym koneserom tego hobby, aby nie błądzili latami w poszukiwaniu dobrej konfiguracji

Mamy inne doswiadczenia. I to powoduje, że kazdy z nas na sprzęt audio patrzy zgoła inaczej.

Ale nie oznacza to, że mam w stosunku do Ciebie jakieś "ale". Uważam, że Twoja droga dla Ciebie jest jak najbardziej "właściwa" i skoro nią zmierzasz, to jest ona DLA CIEBIE słuszna.

Nie napisałem nigdy i nigdzie, że trzeba DROGO, napisałem jednak, że chcąc uzyskać za wszelką cenę "najlepsze brzmienie" w subiektywnej ocenie możemy niestety być zmuszeni by przekładać coraz to nowy i drozszy sprzęt audio.

Ale czy to jest konieczne? Nie dla każdego i w sumie obstawiam, że 90% osób lubiących muzykę nie potrzebuje ciągłych zmian i poszukiwań jak nie potrzebuje wydawania sporej gotowki na swoje hobby.

Ale jednocześnie uwazam, że czego Jaś nie usłyszy, o tym Jan nie będzie miał bladego pojęcia. Brzmienia i całej otoczki jaka jest w temacie audio nie da się przeczytać i nie da się zobaczyć na YT.

Ale to moje zdanie i nie należy się z nim zgadzać. Ja wiem jaką przez wiele lat drogę zrobiłem i ile przerzuciłem sprzętu, wiem co chciałem, wiem czego nie dostałem i wiem co mam.

Nie każdemu jest to potrzebne i nie kazdemu to słuzy.

Osobiście znalazłem najlepszy dla siebie kompromis i jest mi z tym na teraz "dobrze", zawsze może być lepiej, ale kwota w tym momencie do wydania by uzyskać kolejny słyszalny (albo i nie) postęp jest tak wysoka, że wykracza moje chęci wydatkowania na hobby takiej gotówki.

Osobiście wolę odłożyć na edukację syna te wymagane do postępu 100K lub jeśli nie będzie chciał się uczyć ponad to, co będzie musiał - będzie miał jakiś minimalny start w zyciu zapewniony.

Jest gdzieś granica potrzeb i granica wymysłów. jeden stwierdzi to przy 5K inny przy 10K, inny przy 60K a ktoś inny przy 100K i więcej.

Pytanie tylko co z tego wszystkiego wyciągnie "Jaś" czytający jedynie opinie tych wszystkich osób opisujących swoje zadowolenie lub nie z powyższych zestawów?

Moim skromnym zdaniem jak nie usłyszy i nie poświeci na to wystarczającej ilości czasu - nie ma szans by miał o tym wszystkim nawet jakieś minimalne pojęcie. I o tym pisał Disco, Sly czy Jar.

Szkoda tylko, że te wszystkie linki które wypisałem nikt nigdy mi nie podrzucił w jakimś poście, wpadłem na nie samodzielnie - przypadkowo czegoś szukają w necie

Żadne internetowe linki nie zastapią obycia ze sprzetem.

Ale jak się nie ma tego co się lubi to się lubi co się ma :)

Żadne internetowe linki nie zastapią obycia ze sprzetem.

Ta jest..

W końcu po to sprzedałem Audio-gd NFB10-ES3, na rzecz AIM SC808, oraz Hifiman HE-500, na rzecz Sennheiser HD600, żeby lubieć to czego nie miałem, a to co mam teraz :)

Ty jak czasem coś napiszesz.. ;)

Jak się nie widziało w życiu na oczy konia, mozna go pomylić z żabą ;)

Dlaczego pliki? Bo np. w aucie mam HDD. Dlaczego? Bo:

Jaki masz tam sprzęt ? w jakim formacie odtwarzasz tam pliki ?

To mnie cholernie zainteresowało. Co to za szerokopasmowe głośniki? Zbudowane na bazie "papieru" może?

Tak ze 20 może 30 lat temu "miałem" głośniki od seasa chyba wlanie "papierowe" i wrażenia były niesamowite

Same głośniki to Sonido SFR 200 na magnesie alnico - wygoogluj.

A skrzynki to DIY labyrinth wg projektu Rogozhina.

w jakim formacie odtwarzasz tam pliki ?

W aucie naglośnienie Boston Acoustic fabryczne radio z odtwarzaczem HDD/CD/DVD.

Pliki w aucie to WAV maks. 16/44.1 nie odtwarza HiRes i nie jest mi to potrzebne w aucie.

Natomiast cenie sobie rozwiązanie plików w aucie bo często poruszając się na sporych odległościach mam komfort słuchania muzyki bez przekładania płyt do tego wszystko sterowane z kierownicy.

A ci co wałkują całe życie klocki to mają to co lubią?

Ciągłe, chorobliwe poszukiwania i porównywania, zamiast słuchania muzyki...

Nie zgadzam się.

Można oszczędzić sporo czasu i pieniędzy, gdy przestudiuje się informacje zawarte na tych stronach (kolejność losowa):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I chyba najważniejszy ze wszystkich, dosłownie skarbnica wiedzy inżynieryjnej o technice audio:

Ukryta Zawartość

Można jeszcze przytoczyć kilka miejsc w sieci, z ogromną dawką podstawowych technicznych informacji, których przestudiowanie nie pozwoli nabrać się na ściemy w sponsorowanych recenzjach audiofilskich aka wypociny Pacuły, i "porady" kolegów z forum, że w audio nie można tanio i dobrze.

Musi być drogo, żeby było dobrze.

Musi być nawet bardzo drogo i co najważniejsze trzeba przerzucać co najmniej 20 lat sprzęt żeby zrozumieć co to jest dobry dźwięk.

Ja twierdzę, że te 20 lat przerzucania sprzętu, to marnowanie czasu w wyniku braku podstawowych informacji technicznych co jest za co odpowiedzialne i co ma zasadniczy i realny wpływ na dźwięk i zmienianie co chwila klocków "na pałę" - na zasadzie: a, zobaczymy czy to z tym zagra dobrze.

Może się uda, może się nie uda.

Jak się nie uda, to przynajmniej będzie okazja do wymiany sprzętu.

A zakup nowego sprzętu jest przecież taki przyjemny.. :)

Takie jest moje zdanie i życzę wszystkim początkującym koneserom tego hobby, aby nie błądzili latami w poszukiwaniu dobrej konfiguracji, tylko zaznajomili się wpierw z technicznym zagadnieniem, a dopiero z ugruntowaną wiedzą podstawową szli na zakupy i odsłuchy.

Szkoda tylko, że te wszystkie linki które wypisałem nikt nigdy mi nie podrzucił w jakimś poście, wpadłem na nie samodzielnie - przypadkowo czegoś szukają w necie.

A jak się później okazało - link do każdej ze stron, które podałem pojawił się na tym forum nieraz kilkukrotnie przy okazji jakiś tam dyskusji.

Polubiłem Twój post bo w kategorii " humor zeszytów szkolnych " przebiłeś nawet Pacułę, na którego się powołujesz ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to się cieszę, że się cieszysz :)

Jakaś mądra rada, albo link do strony z której dowiem się coś nowego odnośnie techniki audio?

Tylko litości.. nie po raz 56458763103783448 "musisz dużo słuchać (sprzętu, bo muzyka to taka ozdoba do tego)" :)

W aucie naglośnienie Boston Acoustic fabryczne radio z odtwarzaczem HDD/CD/DVD.

Pliki w aucie to WAV maks. 16/44.1 nie odtwarza HiRes i nie jest mi to potrzebne w aucie.

Natomiast cenie sobie rozwiązanie plików w aucie bo często poruszając się na sporych odległościach mam komfort słuchania muzyki bez przekładania płyt do tego wszystko sterowane z kierownicy.

Dzieki,

pewnie dobre auto jak tyle formatów czyta, mój "trabant" to ubogi jest i chyba DVD to tylko z navi;-)

W moim przypadku wygoda dostępu archiwum nie ma znaczenia, mam może z 200 płyt a mógłbym żyć z jeszcze mniejsza ilością,

potrafię parę dni jednej płyty słuchać, często wracam do ulubionych wykonawców

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.