Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki wysokiej rozdzielczośći - skok jakościowy czy nabijanie w butelkę?

Harrold1986

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki to DAC ?

po co robisz kompresje przed dakiem ? podaj mu jak najbardziej rozdzielczy plik .

pobierz sterownik od DACa i przydziel go w foobar

Oj, nie te czasy, DAC jest w magnetofonie DAT, DTC-60ES i przyjmie tylko 32, 44.1 oraz 48kHz - oczywiście 16bit :) Zrobię inny myk, zobaczę, czy mogę z DVD wypuścić cyfrowy sygnał 48kHz/16bit i wtedy całą robotę odwalił by DVD :)

Audio z komputera zwalnia audiofila z przykrej konieczności kupowania płyt.

Właśnie, że niby jakość - a tu chodzi o free music :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No to może ja.

Audio z komputera zwalnia audiofila z przykrej konieczności kupowania płyt.

To fakt Tidal to fajna sprawa.

Mam takie zdawało by się głupie pytanie.

Jak porównujecie granie z cd do grania z plików?

Jak by ktoś dał dokładny opis takiego eksperymentu było by fajnie. Szczególnie liczę na tych, którym lepiej gra cd;)

Ja mam dwa sposoby:

1.

Ten mniej "elegancki" (brak szybkiego przełączania oraz wielka niewiadoma o sposobie ripowania.)

Biorę do ręki płytę CD, patrzę na wydawcę rok wydania itp

Potem szukam tej samej płyty na Tidal-u (szukam dokładnie tego samego wydania) i porównuję na jednym urządzeniu (oppo105).

2.

Biorę płytę i robię ripa programem EAC.

Następnie wkładam płytę do napędu oppo lub innego odtwarzacza i poprzez szybkie przełączanie źródeł we wzmacniaczu (lub oppo) robię porównania. Pliki wtedy są albo na dysku podłączonym do oppo po usb albo poprzez DLNA z serwera)

Nie wiedziałem, że to takie trudne :)

Właśnie, że niby jakość - a tu chodzi o free music :D

A jak myślisz?

Wątek co prawda został skasowany ale są tacy co pamiętają jeszcze propozycję jednego z bardziej zamożnych piewców pc-audio aby założyć spółdzielnię do wspólnych zakupów na HDTracs.

Chodziło o to by kilka osób zrzucało się na zakup płyty, która potem miała być powielana w odpowiedniej liczbie pomiędzy inwestorów.

To fakt Tidal to fajna sprawa.

Pewnie. Gdy słucha jakiejś bezmózgiej rąbanki - jest jak znalazł.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Wybacz ale po takiej wypowiedzi nie mogłem się powstrzymać - sam chyba jesteś bezmózgi.

cyt. z Twojego "o mnie":

"a jeżeli tak, to co z tego?"

..i wszystko wiemy

Audio z komputera zwalnia audiofila z przykrej konieczności kupowania płyt

Tak samo jak zdobywa kobiety :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jak myślisz?

Wątek co prawda został skasowany ale są tacy co pamiętają jeszcze propozycję jednego z bardziej zamożnych piewców pc-audio aby założyć spółdzielnię do wspólnych zakupów na HDTracs.

Chodziło o to by kilka osób zrzucało się na zakup płyty, która potem miała być powielana w odpowiedniej liczbie pomiędzy inwestorów.

Ja to już wiedziałem od początku co z tego będzie :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dokładnie , stary każdy słucha czego chce , dla mnie twoja muzyka to flaki z olejem i trzeba nie mieć mózgu żeby słuchać takiego gówna .

Rozumiem, że rusza cię taki Jay Z albo Beyonce.

Pewnie na Harpiach lepiej smakuje ; )

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

A jakiej muzyki może słuchać prawdziwy audiofil żeby go z salonika nie wyje...li.

>>Piotr_57210

A w tym OPPO BDP-105 jaki mechanizm siedzi? Tam także zrobili oddzielny układ do stereo, chyba nawet DUAL-MONO? Dobrze pamiętam?

A jakiej muzyki może słuchać prawdziwy audiofil żeby go z salonika nie wyje...li.

Nie jestem z saloniku.

Nie jestem audiofilem.

I tak Cię wyje...ą, wystarczy napisać Marslaczek :)

I znów to samo - powielanie bzdury, że wszyscy "plikowcy" to złodzieje. I pijacy, bo każdy pijak to złodziej.

Niestety Panowie, to nie jest tak. Owszem sporo ludzi KRADNIE muzyke na potęgę, ale jest tez bardzo duża grupa, która pliki traktuje jak wygodniejszą alternatywę CD.

I za tą wygodę często płacę wiecej niż inni za swoje CD.

Samplery

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

I znów to samo - powielanie bzdury, że wszyscy "plikowcy" to złodzieje. I pijacy, bo każdy pijak to złodziej.

Niestety Panowie, to nie jest tak. Owszem sporo ludzi KRADNIE muzyke na potęgę, ale jest tez bardzo duża grupa, która pliki traktuje jak wygodniejszą alternatywę CD.

O tak. Wygoda i oszczędność na koncie.

Rozumiem, że rusza cię taki Jay Z albo Beyonce.

Muzyka jest jak obiad, jeden stołuje się w fast foodach, drugi delektuje się w restauracji lub w domu dobrym posiłkiem.

Jednak tak jak o gustach kulinarnych nie wypada dyskutowac, tak nie wypada komentowac muzyki jakiej słuchają Koledzy z Forum.

I by nie było - właśnie słucham, może mało ambitne dla niektórych, ale jak wspomniałem - wszystko kwestia gustu.

Mnie na dziś smakuje!

W moim przypadku raczej nie oszczędność. Ale nie robię z tego "halo".

A w tym OPPO BDP-105 jaki mechanizm siedzi? Tam także zrobili oddzielny układ do stereo, chyba nawet DUAL-MONO? Dobrze pamiętam?

Jaki tam siedzi mechanizm to nie pamiętam ale posiada dwa DACi Sabre32 od ESS.

Jeden dekoduje sygnały bitstream i PCM i przekazuje je do analogowych wyjść systemu 7.1, drugi jest przeznaczony do dekodowania dwukanałowego stereo w zbalansowanej konfiguracji i przekazywania wyników do pary zbalansowanych złączy XLR

Widzę, że kolega lubi zaglądać obcym do portfeli. Nieładnie...

Widzę, że kolega lubi zaglądać obcym do portfeli. Nieładnie...

A gdzie ty widzisz zaglądanie do portfela?

Zaglądanie do portfela byłoby gdyby padło pytanie o to jakie i za ile ktoś pliki kupił albo jaki ma miesięczny budżet na takie zakupy.

Jeżeli nie wiesz jakie jest znaczenie jakiegoś zwrotu albo słowa, nie używaj ich po prostu.

Ja obecnie słucham tego (z tym, że z CD):

Ukryta Zawartość

Totalny odjazd :)

Szczególnie na moich full range :)

Trąbka wręcz fruwa w powietrzu :)

..ech, rozmarzyłem się :)

Ukryta Zawartość

Przy okazji co wiesz o muzyce, której słucham?

Jakieś przykłady no i konstruktywna krytyka proszę.

No chyba że cała muzyka na plikach to "bezmózga rąbanka".

Podasz przykład takiej?

Przy okazji co wiesz o muzyce, której słucham?

Jakieś przykłady no i konstruktywna krytyka proszę.

No chyba że cała muzyka na plikach to "bezmózga rąbanka".

Podasz przykład takiej?

Gdybyś włączył "tryb inteligencja i myślenie" gdy czytałeś mój wpis, to wiedziałbyś że odniosłem się do zasobów Tidala a także osoby właściciela tego serwisu i jego wybranki serca.

Metal i okolice, których słuchasz w sumie są mi obojętne. Jakieś 20-30 lat temu coś z tego słuchałem ale z czasem zrobiłem się stary i gust mi się zmienił.

Natomiast mainstreamu z Tidala nie trawię.

Zaglądanie do portfela byłoby gdyby padło pytanie o to jakie i za ile ktoś pliki kupił albo jaki ma miesięczny budżet na takie zakupy.

Skoro piszesz, że oszczędzamy to musisz znać ceny plików czy też abonamentu Tidal. Więc pytania nie musiałaś zadawać :)

W każdym razie ja nie wytykam nikomu, że jest rozrzutny bo kupuje drogie płyty CD. To nie jest moja sprawa.

Gdybyś włączył "tryb inteligencja i myślenie" gdy czytałeś mój wpis, to wiedziałbyś że odniosłem się do zasobów Tidala a także osoby właściciela tego serwisu i jego wybranki serca.

Metal i okolice, których słuchasz w sumie są mi obojętne. Jakieś 20-30 lat temu coś z tego słuchałem ale z czasem zrobiłem się stary i gust mi się zmienił.

Natomiast mainstreamu z Tidala nie trawię.

Tidal to nie tylko badziew. Jakieś tam dobre wydania są i bez przesady, że to mainstream pełną gębą.

Oczywiście nie wypowiadam się jako znawca materii o Tidal'u bo kupiłem tam kilka płyt i podziękowałem na zawsze.

jest rozrzutny bo kupuje drogie płyty CD

Jest w Polandii branie na CD bo gdzie nie wyjdziesz tam promocje za 19,90. To się nazywa "klasa". Oczywiście pliki które kupuje się za 20$ i więcej są dla biedoty i złodziei.

Sorry ale to nie trzyma się przysłowiowej ani k. ani d.

Skoro piszesz, że oszczędzamy to musisz znać ceny plików czy też abonamentu Tidal.

Miałem na myśli raczej rutrakera niż Tidal.

Ok niech Ci będzie.

Na szczęście pliki to nie tylko Tidal i coraz więcej wydawnictw nie związanych z pierwszym obiegiem jest sprzedawanych w formie nie tylko fizycznej co mnie niezmiernie cieszy.

Oczywiście nie wypowiadam się jako znawca materii o Tidal'u bo kupiłem tam kilka płyt i podziękowałem na zawsze.

Nie wiedziałem , że w Tidalu kupuje się płyty :)

Miałem na myśli raczej rutrakera niż Tidal.

A co to takiego ?

Tidal to nie tylko badziew.

Miałem abonament pół roku.

Dziury w dyskografiach. Np. nie ma większości płyt Zappy, brytyjski blues-rock - jedna wielka czarna dziura.

Ale za to rapu, współczesnych sezonowych gwiazdeczek i hip-hopa ile dusza zapragnie

Popaprane tagi. W klasyce nie idzie się ogarnąć aby cokolwiek znaleźć.

Zresztą tagi w klasyce to jest temat nie do rozwikłania.

Sprawa godna Nagrody Nobla.

Nie wiedziałem , że w Tidalu kupuje się płyty :)

No widzisz, a jednak.

A co to takiego ?

O, miś-żartowniś ; )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.