Skocz do zawartości
IGNORED

NA GRZYBY !


fish75

Rekomendowane odpowiedzi

od kilku lat moimi ulubionymi grzybami stały się pieczarki, żona nie chce chodzić ze mną na grzyby, samemu mi się nie chce, co prawda nawyki zostały i jak idę przez las to mimowolnie zaglądam w różne dziwne miejsca ale pierdzielę grzyby, są inne sposoby na trucie wątroby (nawet do rymu wyszło)

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2553725
Udostępnij na innych stronach

grzyby mają cez...w Europie rosną jak chwasty. nikt tego nie zbiera. Sa ciężkostrawne mało odżywcze i trujące.

...za duzo telewizji i poprawnosci politycznej

 

w Europie

...a Polska to gdzie? ale tak na zachodzi ludzie maja jablka , gruszki i inne w swoich ogrodach ale kupuja i jedza z supermarketow ...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2553791
Udostępnij na innych stronach

Ale to prawda. W Dani koledzy moi zbierali w dwa wiklinowe kosze podgrzybki jak wynajęli domek w lesie. Taki miły straszy Duńczyk widząc to coś do nich krzyczał i machał. Oni też mu pomachali i poszli w długą. dziadek starszy po chynachach ich nie dogonił. jak wrócili do chatki obok stała karetka facet wezwał do zatrucia. I to nie jest żart.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2553859
Udostępnij na innych stronach

ponieważ jest nowa świecka tradycja w polsce to proponuję obserwować lasy jak dodatkowo zaśmiecone są lampionami tzn śmieciami które po nich zostają spadając na drzewa polany etc ,,np nadmorskie lasy to jeden śmietnik lampionowy tak apropos grzybów,

Focal + Naim

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2553896
Udostępnij na innych stronach
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Najlepsze grzyby sa na placu Pigalle

 

Dlatego jest tam gumka w użyciu. Częściej niż gdziekolwiek! Jedna k**wa mi to kiedyś mówiła - jak byłem w Stolycy przejazdem i nie doszedłem do Operetki!

 

A grzybów nie ma. Zrobiłem 15 km po lesie - ledwo na zupę uzbierałem - kurki i podgrzybki!

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2554092
Udostępnij na innych stronach
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Grzybki obgotowałem i... jutro będzie zupka na indyku z grzybków świeżutkich!

 

Dzisiaj na obiadek była świeżutka wątróbka wieprzowa smażona na oliwie z oliwek z cebulką i podana z irysami na sypko i ogóreczkiem samemu kiszonym! Z popitką!

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2554215
Udostępnij na innych stronach

smażona na oliwie z oliwek

 

na olivie z oliwek NIC SIĘ NIE SMAŻY jest to silnie rakotwórcze. Oliwy takie jak olej lniany, oliwa z oliwek, etc..,nadają się do spożycia wyłącznie na zimno.

oleje do smażenia najlepsze w kolejności (powszechnie dostepne egzotyki pomijam chociaż sa super)

olej ryżowy oraz z pestek winogron od biedy czysty rzepakowy. wszelki inne to więcej lub mniej trucizny. ale wolna wola. Bywaja samobójcy smażący na smalcu.... Mimo iż mogą byc chudzi jak patyk to ich wątroba ulega niealkoholowemu stłuszczeniu po n-latach grozi to marskością wątroby i silnym zatruciem całego organizmu. No i wątroba nie boli. Dlatego time to time warto trzepnąć zwykle usg oraz morfologie rozszerzana o tzw próby wątrobowe. To nie zart. dziś pochłaniamy tyle konserwantów w żywnosci niestety większość w mięsie i dalece przetworzonej żywności MON (brłeeeeeee) ze po śmierci zwłoki nie chcą gnic w trumnach. Coraz powszechniejsza kremacje to jest rozwiązanie problemu ale nie naszego zdrowia a jedynie upłynnienia tego co zostało. Nie poruszam tematu wiary mam wielki szacunek do wszystkich ale poddaje problem jako społecznie niebezpieczny.

Jeżeli ktoś miałby ochotę dowiedzieć się czego się wystrzegać i czego ile i jak jeść służę jedynie moją wąska wiedzą lecz może okazać się komuś pomocna. Swiadome kryteria pozyskiwania i umiejetnosci odróznienia oraz przygotowania zywnosci dla Nas zdrowej to nie lada wyczyn ale da sie to opanować. Po 3 miesiacach czlowiek wstaje i czuje sie inaczej. Inaczej znaczy lepiej. ale nic nie narzucam i jezeli ktos ma swoje racje jedynie moge podzielic sie wiadomosciami nie narzucajac niczego. sorry za ta oliwe ale to NASZCZERSZA PRAWDA. Ot takiego smażenia gorsze są jedynie frytki z fastów,

wiec

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2554981
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktoś na grzybach się zna, to raczej wpadki nie zaliczy. Z rozpędu można co najwyżej nadziać się na sitaka albo szatana. Ale od tego się nie umiera, tylko potrawa będzie niedobra.

Należy również odpuścić sobie gatunki półjadajne, jak olszówka, gołąbek, opieńka, itp.

 

I, co może kogoś zdziwić, nędzny smak mają koźlaki. Zwiększają objętość w koszyku bo są duże i pospolite, zwłaszcza w lasach liściastych, ale smak mają żaden.

 

Czasem dogadzam sobie grzybami na blacie. Na silnie rozgrzany blat sypie się sól, i na to kładzie się podgrzybki, i piecze dość krótko ale z obu stron. Potęga prostoty, smak niepowtarzalny. A jaki zapaszek dookoła. Polecam.

 

 

Aha, można sobie o wiele łatwiej zrobić krzywdę, myląc dzikie pieczarki, z takimi białymi cholerstwami. to jest naprawdę toksyczne.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2556713
Udostępnij na innych stronach

Opieńka półjadana? Pierwsze słyszę. Co do koźlarzy to tylko te brązowe i na cienkich nóżkach są nijakie, natomiast taki koźlarz czerwony to cymes:)

koz_czerd01.jpg

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2556741
Udostępnij na innych stronach

To prawda. Ale te czerwone są nieliczne, przynajmniej w nordeastowej części kraju.

 

Co do opieniek, to te tzw miodowe jeśli nasiąkną aromatem innych grzybów to dadzą się zjeść. Ale te fioletowe to pod względem kulinarnym - drewno.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2556783
Udostępnij na innych stronach
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Na silnie rozgrzany blat sypie się sól, i na to kładzie się podgrzybki, i piecze dość krótko ale z obu stron. Potęga prostoty, smak niepowtarzalny

Tak to proszę szanownego Pana rydze (nie mylić z... Toruniem ;) ) się wtranżala :))

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/96384-na-grzyby/#findComment-2556792
Udostępnij na innych stronach
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

    Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.



    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

      Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM


    • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

      Ostatnio dodane opinie o albumach

    • Najnowsze wpisy na blogu

    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...

                      wykrzyknik.png

    Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
     

    Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

     

    Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

     

    Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

    Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.