Skocz do zawartości
IGNORED

Czytać się nie chce...

KoRnik

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie, czego chcecie? Przecież taka jest rzeczywistość dookoła. Taka była, jest i będzie. To tylko dostępność coraz szerszego komunikowania się sprawia, że zdajemy sobie sprawe, że żyjemy i egzystujemy w 'mazi'. Może się to niepodobać. Albo chcemy ogólnie pojetej wolności i dostępności albo zamykajmy się w wyizolowanych enklawach ze strażnikami...

żadne prawo nie zastąpi dobrej woli

jeżeli ktoś będzie chciał naubliżać to to zrobi

jednyny sposób to chyba wątki takie jak ten, może ktoś się zreflektuje

i odnosi się to również do mnie bo reformę najlepiej zaczynać od siebie :)

Piterski

Moim zdaniem nie ma sensu zakładać nowy wątek. Lepiej odświeżyć stary wątek ze zmianami na forum, i tam się zapytać Lukara, o filtr, lub zaproponować inne rozwiązanie.

od dobrych dwóch miesięcy udzielam się w wątku 'Brak humoru na forum' lub jemu podobnych... kiedyś czytałem wszystkie wątki (nawet jak było 40 nowych), teraz czytam góra pięć, i to niestety zwykle tych lekkich i przyjemnych, bo wątków o Stereo właściwie już nie ma (zostaje archiwum, ale ile można to ciągle czytać), a resztki tych co są zostały są namiastką tych gorących dyskusji po których wiele się w audiofilskich domach działo (z zakupem sprzętów i wyburzaniem ścian w polskich domach włącznie). Na forum bywam więc ze zwykłego przyzwyczajenia i z chęci przeczekania - obym się doczekał. Zauważcie ilu nas ubyło? Ilu z nas już nic nie pisze, albo wkleja humor (prawdopodobnie najmniej atrakcyjną część do trollowania - do czasu).... ja sie wcale Kornikowi nie dziwie, że woli pójść na rower - bo co ma tu do czytania, skoro wartościowych forumowiczów już jakby ubyło (chce wierzyć, że nadal muszą gdzieś być!), a i nie bardzo ma sie jak swą pasją podzielić, bo po raz setny wątek o Audio Mega i KBRx zostanie kolejnym śmietnikem obelg...

o moderacji mówiło się już wiele, wiele miesięcy temu...

jeśli nawet Lukar ulegnie (w co wątpie patrząc na Jego zdanie w ostatnich miesiącach) to zaraz będzie wojna, kto ma zostać moderatorem bo oczywiście trolle będą miały najwięcej wątpliwości w tym zakresie...

LUDZIE!!

Trzeba znależć nowe miejsce na czat bo ten czat opanowały trole :(

proponuje tak: niech ktoś gdzieś znajdzie czat, albo założy

a potem poprzez maile się będziemy wymieniać adresem czata. to jedyny możliwy sposób ochrony przez trolami,

bo teraz trol jest aż w 11 postaciach na czacie :(

Osobiste filtry to nie moderowanie, ani zamykanie się na świat, ani lekceważenie forumowiczów, ani zabijanie forum, tylko prawo do obrony przed trolami. Przecież jak ja sobie założę filtr na osobnika (tu niech każdy wpisze swój typ) to tylko ja nie będę widzieć jego wpisów. Komu robię krzywdę?

Na początku działania tego mechanizmu mogą pojawić się problemy (np. bałagan w wątkach odwiedzanych przez typowe trolle), ale tak prawdę mówiąc wszyscy wiedzą kto troluje (stosunkowo niewielka grupka) i z czasem gdy każdy ustawi już sobie filtr to powinien zapanować porządek. Co więcej: gdy ktoś jednak zechciałby przeczytać cały wątek wraz z trolowym nawozem, to wystarczy że odhaczy sobie opcję powiedzmy "pokaż ukryte wpisy" i już. Moim zdaniem jest to najmniej inwazyjny, najmniej uciążliwy i najbardziej demokratyczny sposób walki z trolami. Technicznie chyba też do wykonania.

Sorki, Paulinko. Emocje mnie poniosły... Wybaczysz ???

A tak poza tym, żyjemy w demokracji. Jeśli większość będzie chciała wprowadzić zasadę usuwania niemiłych gości, to zasada ta zostanie wprowadzona. Kropka. Tylko co Lukar niejaki na to? Bo tu on jes bogiem i pozwala na wszystko. No tak, ale w takim razie po co te rozważania o demokracji ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

podziele się jeszcze jedną refleksją...

chwile temu przeczytałem Temat 9649: Jakie głosniki Audio Mega czy Roadstar, i zrozumialem, że nie możemy bezgranicznie otworzyć się na nowych forumowiczów - tzn. (żebym został własciwie zrozumiany) nie możemy pozwolić, aby na forum audiofilskim jednocześnie istniał rynek bazarowej tandety!

to wówczas pada poziom, bo pojawiają się ludzie zupełnie nie związani z tematyką, a jest ich dużo, bo świat bazar-audio jest dość popularny... należy mocną linią wyznaczyć co jest naszym światem a co jest poniżej (lub poza)... jeżeli pojawia się nowa osoba, niech wchodzi do naszego świata na naszych zasadach - tak jest zawsze w pewnych kręgach tematycznych... jak byłem "świerzakiem" to najpierw wnikliwie zbierałem ulotki, łaziłem po sklepach, marzyłem godzinami i czytałem wszystkie dyskusje (choć i tak nigdy nie miałem ochoty na kupno KBRx), a dopiero potem, gdy do końca zrozumiałem, że chce tu z Wami być odważyłem się zabierać głos i dzielić własnymi doświadczeniami...

z towarzystwa usuwa się osoby które psują atmosfere, tym czasem my pozwoliliśmy aby w najbardziej audiofilskiej zakładce rozwinął się pasożyt, który co prawda gra na dwie kolumny, ale do stereo a tym bardziej podpadającego pod definicje dobrej jakości sprzętu mu daleko...

rozumiem, że kazdy kupuje sprzęt na jaki go stać! i tu obalam przyszłą krytykę mojego wpisu - nie w tym problem... chodzi o to, żeby skończyć z tematami jak ulepszyć ukochane altuski, bo ich się już nie ulepszy! od tego są inne fora, car-audio i bazar-audio... jeśli chcemy dalej otwierać się na każdego i bezgranicznie łowić nowych ludzi to krąg osób prawdziwie zainteresowanych poprostu sobie pójdzie na inne nie skażone tereny... zdobywajmy ludzi nowych, aktywnie żyjących tematyką audiofilską, łaknących wiedzy, z minimalną choćby świadomością, że mając 1000pln należy kupić Tannoye i starszego Nada a nie altuski i technicsa bo to i tak nie zagra.... (i tu należy spisać wreszcie poradnik FAQ - może jednak ktoś go przeczyta!)...

trzeba jasno wytyczyć obszar w którym się poruszamy bo przestaliśmy być środowiskiem entuzjastów, środowiskiem unikatowym, staliśmy się za to forum doradczym jak tanio kupić tandete...

Panowie kubeł w pełni oddał idę pomysłu, w realnym świecie jak nie chcę z kimś rozmawiać to go ignoruje w tym świecie też chciałbym mieć taka możliwość, a nie oglądać odchody po trollach. Co do ograniczania grona to i tak się spotykamy wymieniamy poglądy po co stawiać mury przed młodymi adeptami. Ja również zaczynałem od Altusow i chciałem je modyfikować, na szczęście znalazł się na nie kupiec :)

>Piterski

ale zanim się zapytasz o te altusy przeczytasz wątki, FAQ i dowiesz się, że koniecznie należy na nie znaleźć kupca, i że istnieje nisza sprzętu który niekoniecznie jest wystawiany w hipermarketach - dowiesz się że istnieje pewien świat o którym nic dotąd nie wiedziałeś, a gdzie muzyka brzmi naprawde dobrze....

sorry ze tryb mojej wypowiedzi - chodzi mi o właściwe zrozumienie problemu przez wszystkich...

narazie na naszych łamach ukazują się informacje gdzie tanio wyprzedają altusy i jak piękny może być ich dźwięk po tuningu....

>Kubeł

"Osobiste filtry to nie moderowanie, ani zamykanie się na świat, ani lekceważenie forumowiczów, ani zabijanie forum, tylko prawo do obrony przed trolami"

przy takiej ilości wpisów będziesz pierwszym który te filtry wyłączy, bo sens ogiczny wątku odejdzie w totalne zapomnienie... niestety mam takie doświadczenia chociażby z sieci lokalnej... wierz mi - przy tej ilości wpisów to nie zda egzaminu, bo usuwamy objawy a nie przyczyny...

Rozumiem twoje stanowisko, ale powiedzmy, że przyjąłem je do wiadomości jako twój punkt widzenia. Ja nie mam wyrobionego na ten temat zdania bo staram się czytać tylko te tematy które mnie interesują. Pozdrawiam :)

svojaz -> ale to jest droga do usunięcia przyczyn. Wszyscy się zgadzamy że nie mamy ochoty czytać wypocin troli, wcześniej czy później nikt nie będzie ich czytał i przejdziemy na równoległą nie dostępna dla nich płaszczyznę wirtualnej rzeczywistości.

moze wiec panowie i panie jakies konkluzje

Moim zdaniem dobrze by bylo gdyby

1) Nowy forumowicz moglby cos napisac po miesiacu a stworzyc nowy temat np po 2 miesiacach ( odsiewamy bazar i tandete)

2) Mozliwosc przenoszenia/kasowania watkow ( np czy altusy czy cos tam ) ( nie wiem jak technicznie, kto kiedy ale taka mozliwosc byla by bardzo mile widziana

3)Jak paulinka napisala dla spamerow bana najpierw na tydzien, potem w przypadku braku poprawy jeszcze dwa razy a na koniec ktos musial by znowu sie zarejestrowac pod nowym nickiem i czekac kolejny miesiac!!!!

Nie wiem czy Lukar to zrobi bo z pewnoscia dostaje jakies profity za ilosc odslon i mozliwosc wprowadzenia reklam.

Pozdr i ide do domu ;-)

A nie zastanawialiscie sie może czasem dlaczego takie watki jak ten i te różne 'oboczne' cieszą się najwiekszą popularnością? Może to już zmęczenie materiału. Prawdę mówiąc wszystko jest tu klepane w kółko, ciągle te same tematy i te same teksty. Ileż mozna z zaciekawieniem czytać i dyskutować o kabelkach i innych podobnych akcesoriach. Albo sprawozdań z odsłuchów...Naprawdę mało jest świeżości i brak czegoś interesującego inaczej.

Zamówcie jeszcze usługę wirtualnego pałowania przez Zupełnie Ogłuszonych Młodych Ogrów.

Cenzura ponad wszystko!

A może po prostu trzymać język za zębami, nie bluzgać, ignorować chamstwo oraz zająć się wychowywaniem przyszłego pokolenia?

> sovajazz (i w mniejszym stopniu inni)

To co piszecie "Nie dać pisać w ciągu pierwszych X dni/tygodni"; "to forum audiofilskie a nie o bazarowej tandecie"; "jak ktoś tu wchodzi to na naszych warunkach" i tym podobne - to pierwszy krok do kostnienia i powolnej śmierci wielu forów!!!

Wchodzicie na szalenie niebezpieczny grunt. Tworzycie (z pewnością nieświadomie) grunt pod niesnaski młodzi versus starzy. Uwierzcie staremu wyjadaczowi, co to z niejednego pieca chleb jadł i w wielu miejscach w dyskusjach uczestniczył, a i niejedno forum czy rozsyłkową listę sam założył. A wiele opuścił - z różnych powodów.

Starzy wiedzą już prawie wszystko, więc jak w dawnym żydoiwskim kawale - o czym mają gadać?! Przychodza za to nowi, których można ściągnąć, skusić do podążenia włąściwą drogą. Przyblokowanie ich - to zatrzymanie zdecydowanej większości tych, którzy może i wnieśliby coś wartościowego, ale od Towarzystwa Wzajemnej Adoracji wymagającego okresów przejściowych uciekną jak od zarazy. Sam bym uciekł. A gdy starzy powoli się wykruszą (co nieuniknione), forum zniknie. Tego przecież nie chcecie.

Dlatego też żadne moderacje i ograniczenia dla nowych uzytkowników nie mają sensu. To właśnie będzie forum zabijać. Filtry OSOBISTE zdecydowanie będą pomocne. Każdemu z osobna i wszystkim razem.

Sovajazz,

myślę, że nowym, którzy pytają jak tuningować altuski, należy podpowiedziec co powinni zrobićby wramach swoich środkó acząć nową przygodę. Relacje z odsłuchów być może dla jednych nużące , z drugiej strony zwasze jest to info. o nowym sprzęcie, więc wydaje mi się, że częściej są raczej inpirujące.

Być może dzięi takim relacjom, paręosób zechce pojawićsiętak z ciekawości, bo akurat często przechodzą np obok takiej Delty, a co usłysząi zrobią potem któż wie. Mnie w życiu nie przekonały by wpisy osób z takiego forum, że kable majaąz taki wpływ na dźwię, czy po co wogóle zbieraćna kolumny za np: 10 000zł, dopóki sam takich kolumn nie usłyszałem, dopóki jeden człowiek w sklepie, nieco przypadkowo nie zademonstrował mi różnych kabli kolumnowych, no i złapałem bakcyla, spojrzałem na poczciwe stereo zupełnie inymi oczyma. Teraz zarażam swoich znajomych :)

Myślę , że dla niektórych osób, zaglądających tu być może przypadkowo, które nigdy nie słyszały niczego poza sprzętem z marketu, dla których najwyższa liga w Hi-fi to technics, pionier i denon (bo tym się tam , m.in. chandlowało i była to górna półka sprzętowa), to oczym się tu czasem rozmawia to absolutna abstrakcja i okazja do nabijania sie z ludzi. Zwrotu audiofil używająwóczas na równi z nawiedzony, zakręcony, przygłupi itp.

Tymczase mnie mają pojęcia o cym się mówi: scena ? źródła pozorne? itd. Dlatego drogi sądwie. Albo ktośjest na tyle kulturalny, że da sięwciagnąć w dyskusję, skusi na odsłuch. ALbo będzie to tylko okazja do drwin, wóczas nie ma co zwracaćna delikwenta uwagi.

Odciać siecałkowicie, nie można, to faktycznie będzie brak świeżej krwi. Zablokowanie możliwości wypowiedzi jest pozbawione sensu, bo nikt nowy nie będzie czekał x czasu aż mu się da wypowiedzieć. Jeżeli nowa osoba stwierdzi , że nie może siewypowiadać, jest ignorowana, to dojdzie do wniosku że to jakiśklan bufonów, i nie warto tu zaglądać. TO jużlepiej niech pytaą i zwracać im uwagę, że jest cośtakiego jak wyszukiwarka, jak z tego skorzystać itp. Notabene, wyszukiwarka nie rzuca sięw oczy i jestem peweien , że wiel osób odkrywa ja dopiero po jakimśczasie buszowania na forum.

Najlepszym sposobem trzymania poziomu forum, jest niestety poziom reprezentowany przez nas samych. Tylko odpowiednia ilość merytorycznych wpisów na poziomie może zachamować chamstwo.

Życzę sobie i wszystkim dużo cierpliwości i frajdy z przebywania na forum. Pamiętajmy też, że ta forma wypowiedzi jest wysoce niedoskonała, trudno czasem odczytaćzabarwienie wypowiedzi, czy kontekst, więcjak jużktośzwóciłuwagę, ważne są pewne zwroty, które jakośokreślająton naszej wyp[owiedzi. Częstop wydaje sienam, że ktośnass ostro krytykuje, podczas gdy jest to zwykła riposta, bez podtekstów emocjonalnych :)

Tako rzecze jo,

Howg!

jar1 napisał : "Albo chcemy ogólnie pojetej wolności i dostępności albo zamykajmy się w wyizolowanych enklawach ze strażnikami..."

A ja się zastanawiam czy nie spróbować i tego i tego. Mamy obecnie wolną amerykankę - czyli pisać każdy może.

Nie zmieniajmy tego. Dodajmy jednak nową kategorie duskusji ( taką jak STEREO , DYI , BOCZNICA .... ) o nazwie KLUB do której dostęp będzie ograniczony. Wtedy zobaczymy czy dyskusja na forum KLUBOWYM się rozwinie i czy takie rozwiązanie ma sens.

Szczerze mówiąc sam nie jestem do końca przekonany to tego pomysłu.... rzucam więc pomysł do dyskusji.

pozdr.Arkadix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.