Skocz do zawartości
IGNORED

Drapak peezeeta

peezeet

Rekomendowane odpowiedzi

a tam, srundy, duelundy czy inne wynalazki

nie te najlepsze co najdroższe a te które spasują się z resztą

akurat dźwięk z duelunda podobnie cenię jak ty z Tfk

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

<p>>> pmcomp

Jeśli nie masz parcia na lampowe pre, to powinieneś posłuchać tego, w cenie Twojego nowego gramiaczka. Otwarte, nasycone i granie.

<p>>> pmcomp

Jeśli nie masz parcia na lampowe pre, to powinieneś posłuchać tego, w cenie Twojego nowego gramiaczka. Otwarte, nasycone i granie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

<p>>> pmcomp

<p>>> pmcomp

Z przyjemnością. Lampowe pre już mam :). Masz to w ofercie do wypożyczenia na odsłuch?

Pozdrawiam

Muszę przewietrzyć mój system…

Witam ponownie,

odkryłem w moim pre, dla niewtajemniczonych EAR 834p po tuningu, baaaardzo ciekawą funkcjonalność.

Mianowicie przełcznik MM/ MC najprawdopodobmiej powoduje tylko wlaczenie w tor odsluchu transformatorow dla wyboru MC.

A mojego koliberka mozna znakomicie sluchac ustawiajac pre w tryb MM czyli bez tarnsformatorow przy mniejszym wzmocnieniu.

Jaka jest rożnica?

Ano taka, ze jesli na MC jakiejs plyty nie da sie sluchac bo jest tak nagrana ze syczy albo wali gorą, przelaczenie na MM powoduje zlagodzenie obyczajow. W skrocie wybor MC daje wiece szczegolow i przekaz jest analityczny, wybor MM zmienia przekaz na bardziej muzyczny, stonowany, przyjemny. Oczywiscie przy podobnym poziomie wzmocnienia. Strate na MM kompensuje na wzmacniaczu.

Moze hameryki nie odkrylem ale mozna sobie letko ksztaltowac brzmienie. Tu nie ma zadnych switchy itp. tor jest prosty jak cep. I dobrze bo koliberek jest bez watpienia wkladką analityczną i szczegółową i jesli realizacja plyty jest taka sobie to on to znakomicie obnazy.

Teoria benpe jest taka, ze przy MM impedancja wejsciowa jest 47k a przy MC, strzelam z pamiecie ok. 500 ohm. Podczas testow z miniabyrem na jego Moonie zauwazylismy, ze koliberek preferuje wieksze wartosci impedancji. Trzeba miec docelowo coś co poteafi to zmieniac w dosc szerokim zakresie, mozna wyedy dopasowac sie do swoich preferencji.

W niedziele byc moze dojdzie do fajnego sluchania i jakichs tam porownan z inna lampą i tranzystorem.

Pozdro

A którego Kolibra masz?

Czy są w papierach parametry jak:

impedancja wewnętrzna

indukcyjność

poziom wyjsciowy

Bardzo możliwe, że jeśli wstępna sekcja MC jest na trafach i jeśli nie wiadomo na jakich to trudno spasować wkładkę z takim wejściem by poprawnie grało.

Są MC do których trafa nie dobierzesz.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Moze hameryki nie odkrylem ale mozna sobie letko ksztaltowac brzmienie.

Znajomy ma to pre i znam jego dźwięk. Zaczynam rozumieć dlaczego Marconi stawiasz wyżej od TFK.

Cała Twoja opowieść to trochę komedia pomyłek.

Kupiłeś bardzo rozdzielczą, momentami nawet analityczną i pozbawioną wypełnienia wkładkę.

Wymieniłeś kondy, które szału nie robią, ale ktoś mądrze stroił EAR-a w tej konfiguracji i z jakiegoś powodu je wybrał.

"Olejowe" Mundorfy z brzmieniem oleju nie mają nic wspólnego (sam się na nie nabrałem). Ostre jak brzytwa nawet po wygrzaniu,

chłodne, niemieckie brzmienie, które się nadaje jedynie na bas, bo jest kontrola i bas pręży bicki jak Burneika.

Cały ten pasztet prowadzi do tego, że niskopoziomowa MC gra Tobie lepiej na wejściu MM co już nie jest nawet kuriozalne

jest po prostu niezrozumiałe, że w ogóle to "gra".

Wybacz szczerość, ale nie wróżę tej konfiguracji sukcesu i trzymam kciuki za pomyślne ruchy.

Pozdrawiam

Zestawienie 'ostrej' (szlifowo) - czyli wyciągajacej dużo z rowka - wkładki może być problemem z 'hajendowymi' preampami z racji ich strojenia na 'czytelność'. Okazuje się wówczas, że tor gra ostro, zbyt czytelnie - to sprytny zabieg , ale na dłuzszą metę razi.

Dlatego bardzo istotne jest to by korekcja była równa od samego dołu aż po górę.

Dobór pre to jak widać sztuka-). Żeby być usatysfakcjonowany sam przerzuciłem kilka sztuk. I do dziś jestem zadowolony ze swojego tranzystorka.

Opanujcie sie troszkę-bo warto..........a chcecie wiedzieć dlaczego?

Jak kupisz kiepskie pre-to Świety Boże nie pomoże........tylko tych pre na rynku złych jest więcej niz tych dobrych.

Dobre pre kosztuje-to fakt,ale niewiele jest takich firm i konstrukcji Diy,co potrafia zrobić dobre pre-zobaczcie na allegro same śmieci są zazwyczaj.

Zwracam też wam Panowie uwage na znaczne celebrowanie tego ustawiania wszelakiego,bo to jest proste jak drut.

W waszych opisach urasta do rangi najwazniejszej rzeczy,a miniabyr jak co najmniej jakiś WALLY MALLEWICZ sie zrobił,,,,,,troszkę bym

polecił spokojności nie ma sie co tak podniecać.......tu spokój i rozwaga a potem odsłuchy i wnioski wskazane-wiecie czemu?

Gramiak jest dla ludzi cierpliwych i umiejących własciwie ocenic klase brzmienia-które zazwyczaj potrzebuje dopracowania.

Jest to powiem dość czasochłonne,a kolega pmcomp już od razu kwiecistą relacje pisze-powiem krótko nie wierzę wte achy i ochy.

Juz kiedys wspomniałem,że na razie peezeet nie ma jakiejś konkretnej dedykacji wkładki do swojego drapaka-więc błądzicie po omacku i szukacie.

Pmcomp ma koliberka....czy to własciwy jest wybór-tyle zachwytów było-dałbyś innym posłychać i skonfrontowac czy gra zestaw analogowo??

System analogowy musi mieć znakomita wkładkę-która powinna być bezbłędnie ustawiona,bardzo dobre pre,wybitne kable phono.

Dobre pre to jak widac sztuka-).................żadna tam sztuka,bo moje tylko 1500 z lampami 2000-jest to nietypowe pre,a mianowicie wykonane w

topologii SE........wszystko połączone punkt-punkt-ciekaw jestem-czy ktoś takie pre posiada-oczywiście oddzielne zasilanie wazące ok.5 kilo jest))

Absolutnie nie chce tu nikogo obnazać,lecz dobre granie analogowe potrzebuje całej reszty znakomitej...jesli tego nie ma to lipa z grania.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Piotr daj spokój Malewicz -bardzo ładne historie opowiada . Ale to tyle.Jedynym kryterium doboru wkładki do ramienia są parametry i nie ma tu bajania i gawędziarstwa jak i to ,czy wkładka podoba się po zamontowaniu na ramieniu Nie wiem w czym Zontek ma się określić . Czy określił się ortofon ze swoimi ramionami. Podaje masę efektywną i koniec.

Piotr daj spokój Malewicz -bardzo ładne historie opowiada . Ale to tyle.Jedynym kryterium doboru wkładki do ramienia są parametry i nie ma tu bajania i gawędziarstwa jak i to ,czy wkładka podoba się po zamontowaniu na ramieniu Nie wiem w czym Zontek ma się określić . Czy określił się ortofon ze swoimi ramionami. Podaje masę efektywną i koniec.

Mało treningu ot wszystko.

Nie jest jak se myslisz,abym się tam czepiał....tylko chciałbym wiedzieć co i jak.......więc masa efektywna -zgoda-a co dalej?

Dedykacja zawsze jest kierunkiem właściwym......ja to wiem na bank-Ty pewnie już też.

Powinienes zapamietac ,ze audio idące najprostsza drogą daje wyniki wybitne-to tez już wiesz.

Dalej powiem tak tego bajania w watku dot. zabawy pmcompa bylo jak na moje humorystyczne usposobienie az nadto w/g mnie-więc

dlatego nazwałem Cię Mallewiczem))...........bo za stary wrobel jestem na takie pogaduchy-wolałbym wiecej konkretów.

Wymiana kondów w pre i juz Ameryka....fajowe bajki tu opowiadacie))..........a jakieś pomiary urządzenia były-czy jak się słucha to sie wie))

Znajomy ma to pre i znam jego dźwięk. Zaczynam rozumieć dlaczego Marconi stawiasz wyżej od TFK.

Cała Twoja opowieść to trochę komedia pomyłek.

Kupiłeś bardzo rozdzielczą, momentami nawet analityczną i pozbawioną wypełnienia wkładkę.

Wymieniłeś kondy, które szału nie robią, ale ktoś mądrze stroił EAR-a w tej konfiguracji i z jakiegoś powodu je wybrał.

"Olejowe" Mundorfy z brzmieniem oleju nie mają nic wspólnego (sam się na nie nabrałem). Ostre jak brzytwa nawet po wygrzaniu,

chłodne, niemieckie brzmienie, które się nadaje jedynie na bas, bo jest kontrola i bas pręży bicki jak Burneika.

Cały ten pasztet prowadzi do tego, że niskopoziomowa MC gra Tobie lepiej na wejściu MM co już nie jest nawet kuriozalne

jest po prostu niezrozumiałe, że w ogóle to "gra".

Wybacz szczerość, ale nie wróżę tej konfiguracji sukcesu i trzymam kciuki za pomyślne ruchy.

Pozdrawiam

Dzięki, to cenna uwaga.

Nie napisałem że EAR na wejściu MC gra lepiej niż na wejściu MM tylko, że gra inaczej.

Nie kryję, że szukam docelowego odpowiedniego phono stage, pisałem o tym już ze trzy tygodnie temu.

Co do lamp to ECC81 w ty phono grało bardziej rozdzielczo od ECC83 TFK, które były po prostu bez wyrazu. Byc może z tymi kondami TFK zgrałyby się lepiej.

Tak jak napisałem wcześniej wkrótce będę mógł sprawdzić jak grają ECC83 od Mullarda. Mam też JJ ECC803S, może też się nad nimi pochylę choć jak pamietam wrzeszczały okrótnie.

Co do kolibra to rzeczywiście wkładka o dużej rozdzielczości. Jeśli przez wypełnienie rozumiesz to co ja czasami nazywam mięsem to też się zgodzę choć Koliber bardziej obnaża jakośc realizacji. Tam gdzie na płycie jest mięso tam przez Kolibra jest ono reprodukowane. Bez żadego upiększania czy kolorowania.

Wymiana kondów w pre i juz Ameryka....fajowe bajki tu opowiadacie))..........a jakieś pomiary urządzenia były-czy jak się słucha to sie wie))

Wymiana kondów i ... inny dźwięk i tyle. Tego sie można byłe spodziewać, to takie proste.

Nie pisze tutaj o achach i ochach tylko o swoich doświadczeniach i o tym co słyszę. Jak Ci nie pasuje moje bajanie to przecież nie musisz czytać. Nie każdy ma okazję dotknąć i posłuchać takiej konfiguracji z różnymi wzmakami, kolumnami, akcesoriami, ja dzielę się swoimi wrażeniami i odczuciami z odbioru myzyki której słucham.

Pomiary? Jakie niby pomiary? Czego? Za "urządzenia pomiarowe" wystarczą mi moje uszy i uszy kilku przyjaciół.

Czy koliber był/jest dobrym wyborem? Nie wiem i zapewne nigdy się nie dowiem bo czas do zmiany wkładki na kolejna to raczej kilka lat. Mi się podoba i klika innych osób słuchając muzy jaką reprodukuje "nie rzyga" więc chyba nie jest tragicznie. Inne osoby słuchały i miały okazje o tym coś napisać, inne jak będą miały okazję to będą słucha i pewnie też się swoimi spostrzeżeniami podzielą. Nie działam komercyjnie więc żadnych innych komercyjnych czy pokazowych odsłuchów nie planuję bo i po co. Muzyka ma mi sprawiać przyjemność i tyle. Czego wszystkim życzę.

Pozdro

Nie napisałem że na wejściu MC gra lepiej niż na wejściu MM tylko, że gra inaczej.

Nie kryję, że szukam docelowego phono stage.

Napisałem "niskopoziomowa MC (myśląc o wkładce MC to oczywiste) gra Tobie lepiej na wejściu MM", bo napisałeś: "wybor MM zmienia przekaz na bardziej muzyczny, stonowany, przyjemny".

Przyznasz, że to dość oczywista ocena brzmienia.

Tak, przez wypełnienie rozumiem mięso, body itp. Rozdzielcza wkładka potrzebuje dobrego step-up i bardzo gładko grającego pre. Tutaj trzeba szukać zestawienia, pożyczać od znajomych, słuchać u siebie.

No właśnie z tymi lampami jest jak piszesz, moim zdaniem TFK smooth plate to bardzo zrównoważone tonalnie lampy i wybór Marconi był dyktowany potrzebą większej ilości informacji na górze,

choć nie uważam by TFK miały jej mało, są moim zdaniem odpowiednie w odpowiednio zbalansowanym tonalnie systemie. Marconi to trochę taki dopalacz, notabene Mullard może grać podobnie.

Nie sądzę byś był to w stanie wyprowadzić bańkami. Mam wrażenie, że ten preamp stroiłeś pod inną wkładkę a w międzyczasie ustrzeliłeś ptaszka.

Nad lampkami JJ spuśćmy zasłonę milczenia.

pozdrawiam

Napisałem "niskopoziomowa MC (myśląc o wkładce MC to oczywiste) gra Tobie lepiej na wejściu MM", bo napisałeś: "wybor MM zmienia przekaz na bardziej muzyczny, stonowany, przyjemny".

Przyznasz, że to dość oczywista ocena brzmienia.

Tak, przez wypełnienie rozumiem mięso, body itp. Rozdzielcza wkładka potrzebuje dobrego step-up i bardzo gładko grającego pre. Tutaj trzeba szukać zestawienia, pożyczać od znajomych, słuchać u siebie.

No właśnie z tymi lampami jest jak piszesz, moim zdaniem TFK smooth plate to bardzo zrównoważone tonalnie lampy i wybór Marconi był dyktowany potrzebą większej ilości informacji na górze,

choć nie uważam by TFK miały jej mało, są moim zdaniem odpowiednie w odpowiednio zbalansowanym tonalnie systemie. Marconi to trochę taki dopalacz, notabene Mullard może grać podobnie.

Nie sądzę byś był to w stanie wyprowadzić bańkami. Mam wrażenie, że ten preamp stroiłeś pod inną wkładkę a w międzyczasie ustrzeliłeś ptaszka.

Nad lampkami JJ spuśćmy zasłonę milczenia.

pozdrawiam

Zgadza się, Marconi były kupowane do poprzedniej wkładki MM czyli ClearAudio Maestro. Dobrze odczytujesz moje wszystkie intencje, zapewne wynika to z Twojego osłuchania i także znajomości EARa, twoje rady są dla mnie bardzo cenne.

Wracając do odbioru i mojego zacytowanego opisu.

Doprecyzuję: to też zależy od płyty. Jesli góra na płycie nagrana jest krzykliwie wtedy przyjemniej jest na wejściu MM gdzie są one łagodzone (nie eliminowane), jeśli płyta jest nagrana znakomicie to przyjemniej jest na wejściu MC ponieważ nic nie krzyczy, przekaz jest zrównoważony i bardzo detaliczny bez kłucia w uszy i zabijania przyjemności z odbioru muzyki.

BTW wczoraj późno wieczorem słuchałem swoich big bandów z bardzo dobrych wydań i przełączyłem się na wejście MC.

Co do wachlowania lampami w tym pre, ten temat mam już za soba, nic tu więcej nie poprawię, czas na słuchanie i wybór nowego phono stage. Cos doradzisz biorąc pod uwage resztę mojego toru oraz preferencje muzyczne oraz sposób odbioru muzyki?

Pozdro

Jest to powiem dość czasochłonne,a kolega pmcomp już od razu kwiecistą relacje pisze-powiem krótko nie wierzę wte achy i ochy.

Jeszcze doczytałem bo ... stary audiofil dość kwieciście się wypowiada i to na 100 tematów na raz. A to raz na temat gramofonu peezeeta, na temat kolibra, kalibracji, doświadczenia, moich wrażeń, Malewicza, miniabyra ... w głowie mi się miesza, a wypiłem dzsiaj tylko jednego browara ... czasami sam już nie wiem o czym On pisze. A to czy ma racje to już w ogóle nie wiem tak to jest napisane. A nick do czegoś tam zobowiązuje.

Na szczęście (a może i dobrze) stary audiofilu nie musisz mi wierzyć, cieszę się swoim sprzętem, płytami i przede wszystkim muzyką. I niech tak zostanie, ja z tym mogę żyć.

I jeszcze jedno ... zdanie miniabyra bardzo sobie cenię ponieważ jest On także ... muzykiem. Ja nim nie jestem i pewnych rzeczy nie rozumiem i nie jestem w stanie wychwycić. I ciągle się uczę. Nie wiem jak Ty.

Natomiast Ty piszesz, piszesz, piszesz, dużo frazesów i mało treści (do poczytania powyżej) i ... dla mnie nic z Twojego pisania niestety nie wynika.

Pozdro

jest takie powiedzenie-piłeś nie jedż,a Tobie dedykuję takie płeś nie rób doświadczeń i tego nie opisuj tu na forum-bo to jest śmieszne dla mnie.

Natomiast jeśli chodzi o opis grającego systemu to niestety musisz mieć referencję,aby wychwycić różnicę inaczej to jest klapa-a tu czytam takie

rozmaitości nie do przyjecia,ale co mi tam do tego najwazniejsze że sie bawicie dobrze-nie mój cyrk i zwierzatka tam wystepujace))

Ukryta Zawartość

Kup sobie takiego ASR Mini Basis jezeli masz problemy z dopasowaniem wkladki, ustawien tyle, ze glowa boli, widac po zdjeciu. Po lewej sa przelaczniki i rozne kombinacje i moim zdaniem jest troche lepszy od 834p.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Może bardziej tu chodzi by pokazać jak do zagadnienia powinno się podejść by uzyskać sukces ... ?

Nie można tego nazwać 'obśmiewaniem' ...

Miniabyr dobrze napisał o doborze wkładki do ramienia.

Stary audiofil też dobrze napisał o preampie: wymiana lamp to tylko kosmetyka, istotne jest zasilanie.

Jutro z przyjemnoscia poslucham na goscinnych phono stage'ach ... orkiestra Jamesa Lasta, Rosja pomiedzy dniem a nocą (Polydor 2371 293).

dwa kawalki ... Podmoskiewskie wieczory i Kalinka.

Mozna nie lubic takiej muzy ale ... realizacja to majstersztyk. Nie ma gramofonu, nie ma plyty, nie ma kolumn, orkiestra jest w pokoju.

Teraz u mnie na tej konfiguracji brzmi tak ze kapcie spadają.

Pozdro

Jutro z przyjemnoscia poslucham na goscinnych phono stage'ach ... orkiestra Jamesa Lasta, Rosja pomiedzy dniem a nocą (Polydor 2371 293).

dwa kawalki ... Podmoskiewskie wieczory i Kalinka.

Mozna nie lubic takiej muzy ale ... realizacja to majstersztyk. Nie ma gramofonu, nie ma plyty, nie ma kolumn, orkiestra jest w pokoju.

Teraz u mnie na tej konfiguracji brzmi tak ze kapcie spadają.

Pozdro

Czy kolega może napisać jakiego okablowania phono, głośnikowe, ic, ac używa? Ja co prawda już siedzę bez kapci ale może skarpetki mi spadną albo chociaż trochę się zsuną :)

Pisalem cos wczesniej o "braku" basu"?

To nalezy posluchac tematu z Doktora Żiwago".

A jak ktos ma malo to Dead Can Dance, Anastasis.

A jak bedzie jutro?

Pozdro

Na mój gust to basu tam jest za duzo ale ja słucham big bandów gdzie tam czasami kontrabas w tle ew. gitara basowa pogrywają. Stopa basowa rzadka jest. Dlatego taki Anastasis to ach i och sie wydaje, a normalnie że basu mało jest :).

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.