Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość kabli headehsella

4321

Rekomendowane odpowiedzi

Co możecie powiedzieć o kabelkach w koszykach , jak z ich jakością? Przyjrzałem się z bliska headehsellą które mam lub wpadły mi w ręce. I tak posiadam bardzo dobrze wykonany koszyk Optroniki ale kabelki horror. Nosze się z zamiarem kupna kabelków Sumiko HL-29 może ktoś kupował warto ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5705-0-87885600-1345834148_thumb.jpg

post-5705-0-76102800-1345834233_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96561-jako%C5%9B%C4%87-kabli-headehsella/

Jeśli te końcówki są zniszczone to trzeba wymienić - wtedy sprzęt lepiej działa.

... inaczej jednak jaki jest sens ich wymiany bez wymieniania całego okablowania?

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Kabelki w tym headehsellu są w stanie jak widać na foto czyli tragiczny, reszta okablowania ramienia trudno stwierdzić , gramofon grać gra. Pewnie najlepiej wymienić całe okablowanie i zobaczyć jaki będzie tego efekt , ale celem moim jest sprawdzenie który element toru przyniesie największe korzyści dla dźwięku najmniejszym nakładem pracy. Urodził się też pomysł wywiercenia otworu między pinami headehsella oraz w jego gnieździe, aby można było poprowadzić okablowanie od wkładki do wyjść w jednym kawałku, tylko headehsell będzie na stałe bez możliwości demontażu.

Kupiłem kabelki Sumiko i okazało się że ich spinki mają okrągły a nie trójkątny kształt przekroju do tego są luźne na pinach koszyka z fotki oraz oryginalnego Technicsa. Średnica pinów headehsella wynosi ø 1mm a wkładki ø 1,3mm na pinach wkładki jest ok.

Kabelki mają z dwóch stron spinki o tej samej średnicy i na pinie ø 1 mm kręcą się jak wiatraki na wietrze. Po wielu kombinacjach kabelki zostały zapięte do podróby headehsella Technicsa gdzie trzymają się jako tako. I tak sobie myślę że producent dał ciała i poszedł na łatwiznę z tymi spinkami. Stare kabelki na fotce wyglądają tragicznie, ale ich spinki trzymają się bardzo mocno oraz ciasno. I tak właśnie powinno być.

Spróbuj szczypcami z marketu za 5zł docisnąć wtyki wtedy powinno być dobrze. Niestety brak normalizacji średnicy w wkładkach i złączkach w headshellach

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-5705-0-17864500-1346448166_thumb.jpgpost-5705-0-60491600-1346448192_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli te końcówki są zniszczone to trzeba wymienić - wtedy sprzęt lepiej działa.

... inaczej jednak jaki jest sens ich wymiany bez wymieniania całego okablowania?

Właśnie tak się zastanawiam czy warto w swoim td 160 wymieniać okablowanie całego ramienia, czy dać sie na spokój, na jakie ewentualnie szykować sie koszty i wkońcu jak sie do tego zabrać,rozebrać ramie, ok , złożyć już trudniej :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kazda dobra wkladka ma zalczone dobre kable do glowicy. No ale jak juz kupiles sumiko to nie pozostaje Ci nic innego niz szczypcami zgniatac jak arnipl podpowiedzial. Problem, ze nie jest to najlepsze rozwiazanie i jesli nie masz wkladki sumiko to na wkladce tez bedziesz musial cegami pracowac.

pozdrawiam,

Właśnie tak się zastanawiam czy warto w swoim td 160 wymieniać okablowanie całego ramienia, czy dać sie na spokój, na jakie ewentualnie szykować sie koszty i wkońcu jak sie do tego zabrać,rozebrać ramie, ok , złożyć już trudniej :)

Instrukcja jak to zrobić -

Ukryta Zawartość

Warto podpicować to ramie, ja niestety akurat jak miałem się za to zabierać to udało mi się kupić inne ramie, więc nie wiem jakie są efekty. Wymieniłem tylko headshellowe oryginalne kable na ortofona, ale to dlatego, że oryginalne były w bardzo kiepskim stanie.

Najtrudniej jest wyregulować to ramie tak, by nie było luzów, moje na początku było lekko "rozklekotane". Nie którzy zdejmują cały system z ustawianiem wagi na pokrętle i zostawiają tylko przeciwwage. Jest o tym sporo na vinylengine i thorensdept.

pzdr

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.