Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja Kenwood dp7090

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie krótkie pytanie gdzie dostać taki transformator jak ze strony poniżej i jak do tego podłączyć DACi.

Domyślam że jeżeli na kanał są cztery DACi i dwa pracują w odwrotnej polaryzacji to potrzebuję dwa uzwojenia na wejście i jedno na wyjście.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3595.jpg

Dla przejrzystości wklejam schemat jednego kanału.

Bo chyba zewrzeć wyjść dwóch DACów które pracują w tej samej polaryzacji mi nie wolno?

Ja osobiście wyobrażam sobie to tak. Czy mam rację?

post-13669-0-53964800-1346081622_thumb.jpg

post-13669-0-66059600-1346082505_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96619-lampizacja-kenwood-dp7090/

Widzę że zainteresowanie tematem żadne. Znalazłem taki transformator.

Ukryta Zawartość

Nie wiem jaką rezystancją powinienem obciążyć DAC. Jak myślicie czy ten będzie dobry?

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego do moich przetworników. Pytanie tylko jak teraz podłączyć do tego cztery przetworniki.

Ukryta Zawartość

A jeszcze jedno pytanie. O ile zrozumiałem to ten sowter chodzi bez lampy?

Tutaj znalazłem notę aplikacyjną z czterema pcm1702 łączonymi równoległe w ten sposób że zwierana jest nóżka 11 czterech układów. A więc tak można. Ludzie pomóżcie jak coś na ten temat wiecie bo mi już łeb dymi od poszukiwań w Googlu.

Ukryta Zawartość

Poniżej schemat.

Jeżeli łącze równolegle przetworniki to stosuję dwa razy mniejszy rezystor jako przetwornik I/V? Dobrze kombinuję?

A więc plan na początek jest taki. Na początek wywalam operacyjne robiące za przetwornik I/V przy przetwornikach i zastępuje je rezystorami. Zamieniam podłączenie przetworników na desymetryzatorze żeby mi nie odwróciło fazy na wyjściu. Później będę się zastanawiał co dalej. Czy kupuję sowter(te z linka powyżej są zajebiście drogie, trochę za drogie jak na eksperymenty) czy raczej lampa.

post-13669-0-60640600-1346163816_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po dłuższych studiach w googlu mniej więcej rozgryzłem temat. Znalazłem niedrogiego kandydata do eksperymentów. Przełożenie 1:10 wprawdzie dużo mniejsze niż sowter 9055 ale cena atrakcyjna. Zastosuję po prostu większe rezystory jako przetworniki I/V. Cena znośna dlatego zaryzykuję. Jak efekty będą pozytywne to się może skuszę na 9055.

Kupiłem dwie sztuki. Czekam aż przyjdą.

Zastanawia mnie jedynie pasmo. Teoretyczni ma od 15-30kHz. Pytanie tylko czy w obydwie strony?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Transformatory przyszły. To teraz wypadałoby je chyba pomierzyć.

Na szybko skręcone do pomiaru. Wyjście obciążyłem rezystorem 5kOhm

Ukryta Zawartość

post-13669-0-11137700-1346665604_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wiąc pomiary wyglądają tak. Jeżeli poprawi się brzmienie na czymś takim to na pewno nie z powodu poprawy parametrów.

Pierwszy to harmoniczne. Niestety tylko do 3kHz bo mi się cały czas Steps wiesza ale i tak nie ma to znaczenia bo z częstotliwością spadają. Drugie to charakterystyka. Napięcie wyjściowe przy pomiarze miało amplitudę 0,7V(więcej nie mogłem wycisnąć z laptopa). Transformator obciążony rezystorem 5k.

Ciekaw jestem o ile lepsze parametry miałby Sowter za 60 funtów.

Ale z drugiej strony patrząc to wszystkie są poniżej progu słyszalności.

Na wszelki wypadek sprawdziłem kartę w laptopie. Tytanem jakości nie jest ale jednak zniekształcenia są niższe.

Nie ma co deliberować. Trzeba wywalać operacyjne i wsadzać transformatory.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-10823000-1346679549_thumb.jpg

post-13669-0-39117900-1346681914_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeden kanał działa. Różnica jest naprawdę niewielka. Nie chcę pisać na razie o dźwięku bo trudno powiedzieć coś gdy się porównuje dźwięk mono z lewego i z prawego kanału. Podejrzewam że jak zrobię drugi kanał to trudno będzie porównywać bo do czego. Na pierwszy rzut oka bas jest bardziej kontrolowany niż na operacyjnych i wokal jest bardziej bezpośredni. Powiedział bym że dźwięk jest bardziej uporządkowany ale być może jest to siła sugestii. Zniekształceń samego transformatora przy najdokładniejszym wsłuchiwaniu ani śladu.Na początku dałem rezystor przetwarzający prąd na napięcie po stronie uzwojenia wtórnego ale to nie było to. Bas dominujący i wycofane wysokie tony. Podejrzewam że przetwornik nie widział tej samej wartości rezystora dla różnych częstotliwości z winy transformatora.

Obecnie są dwa rezystory 100 Ohm (po jednym na każdą parę przetworników działającej w tej samej polaryzacji) po stronie uzwojenia pierwotnego. Przy tej wartości jest trochę ciszej niż z operacyjnych ale naprawdę ledwo ciszej. Nie chciałem męczyć transformatora. No to zabieram się za drugi kanał.

A jeszcze jedno. Przy tej wartości rezystorów jakikolwiek bufor między transformator a wyjście całkowicie zbyteczny przynajmniej na moim wzmacniaczu, no chyba że ktoś chce koniecznie mieć lampę w środku. Podejrzewam że jakbym dał po 120 Ohm to by było głośniej niż ze wzmacniaczy operacyjnych. No ale po co. Wzmacniacz ma wejście o czułości 0,7 V a na wyjściu kompaktu jest 2V. Pewnie byłoby sensowe dać jeszcze mniejsze rezystory żeby odciążyć przetworniki i poprawić liniowość transformatora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj walczyłem pół dnia z CD. A więc po zrobieniu drugiego kanału byłem mocno rozczarowany efektem. Do porównań podłączyłem Yamahę. Wiem że to nie ten poziom odniesienia ale jednak Yamaha rozłożyła Kenwooda na transformatorach na łopatki. Pomyślałem sobie gdzie ten pełen analog, szczęka do podłogi i ślinotok? (Podłączenie poniżej na zdjęciu). Próbowałem dalej i okazało się jak nie używam wyjść z dacków o odwróconej fazie(drugi obrazek) to dźwięk całkiem się zmienia. Nie wiem gdzie leży problem czy w desymetryzacji czy też po stronie filtru cyfrowego w każdym bądź razie dźwięk się zmienił diametralnie. Nie chodzi tu może o barwę ale o scenę i przestrzeń. Zdecydowanie lepiej niż układ oryginalny ze wzmacniaczami operacyjnymi. Jedno zastrzeżenie jednak mam. Wydaje mi się że basu jest mniej. Porównywałem oczywiści z Yamahą ale w wersji z operacyjnymi też chyba było go więcej. Pewnie wina taniego transformatora chociaż dziwne bo powinien mieć pasmo od 15 Hz. Będę musiał chyba pomierzyć pasmo gotowego CD.

Ostatecznie chcę jednak wykorzystać wszystkie DACi jakie przypadają mi na kanał. Problem w tym że dwa mają odwróconą polaryzację i trzeba desymetryzować a to nie wyszło dźwiękowi na dobre. Pomyślałem żeby nakarmić DACi tymi samymi danymi co dwa pierwsze z nieodwróconą fazą. Oryginalnie jest tak że każdy DAC dostaje inną informacją z filtru cyfrowego. Podejrzewam też że jest przesunięta o pół taktu bo pcm 1702 może pociągnąć jedynie 16 krotny oversampling a CD ma 32 krotny. W każdym bądź razie dwa DACi karmione byłby tą samą informacją a dwa następne inną. Zaleta to zwiększenie prądu wychodzącego z DACów no i nie trzeba desymetryzować. Jak to sobie wyobrażam pokazałem na zdjęciu poniżej.

Próbowałem też samego rezystora bez transformatora. Zdecydowanie za cicho.

Wyobrażam sobie jednak że w połączeniu z lampą mogło by brzmieć naprawdę dobrze.

No ale na razie podłączam nóżki z danymi z paprzystych DACów na nieparzyste i odcinam dane od filtru cyfrowego. Wtedy mogę łączyć cztery DACi równolegle.

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Takt dla prawego i lewego kanału jest podawany na DACi z innego wyjścia filtru cyfrowego. Może by spróbować na oba kanały dać to samo?

Dołączam też zdjęcie jak DACi są podłączone do filtra. Nigdzie nie można znaleźć noty aplikacyjnej do tego filtra. Z chęcią bym poczytał sobie trochę na temat tego co ten filtr wypuszcza na tych wyjściach i dlaczego na parzyste DACi wypuszcza przez inwerter.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-48243400-1347027729_thumb.jpg

post-13669-0-73760800-1347027756_thumb.jpg

post-13669-0-91533300-1347029072_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj dać po dwa traka na kanał, powinno przybyć basu.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Tu znalazłem piękne trafo przeznaczone specjalnie do tego celu.

Ukryta Zawartość

Cena jest jednak dosyć wysoka. Myślę że przed tym warto spróbować jednak rezystora i fetishizatora.

Ukryta Zawartość

Transformator kupiłem po to żeby desymetryzować a skoro tego nie robię to jest w zasadzie zbyteczny. Skończy się pewnie na rezystorze i lampie.

Myślałem też o wymianie rdzenia w tych tanich transformatorach na rdzeń z Permalloy'u. Tu można kupić parkę za 15 Euro.

Ukryta Zawartość

Boję się jednak że nie uda mi się wydłubać starego rdzenia to po pierwsze i ten z ebay'a ma nie zakończony profil E i trochę mnie zastanawia jak to wsadzać w transformator.

Co do basu to dzisiaj wieczorem spróbuję pomierzyć. Nie wiem tylko jeszcze jak. Sygnał testowy nagram na płytę CD.Pytanie tylko jaki program nadaje się do takiego pomiaru i jak wygenerować sygnał testowy do pliku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A więc pomierzyłem jaka jest charakterystyka na wyjściu. Faktycznie przy 20 Hz spada o 2 dB. Odcięte wysokie to wina karty. Pytanie tylko czy człowiek jest w stanie usłyszeć spadek o 2 dB przy 20 Hz? Mi się wydaje że nie.

A tak wygląda charakterystyka samej karty.

Muszę spróbować samego rezystora. W zasadzie to mam do dyspozycje 4 mA z czterech przetworników. Całkiem możliwe że na samym rezystorze będzie funkcjonować. żeby uzyskać 0,8 wolta muszę podłączyć 200 Ohm a więc niewiele. Pytanie tylko czy czułość 0,7 V to wartość amplitudy czy napięcia skutecznego.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-37357400-1347352744_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->KrzysiekA

Kiedyś w klubie KAIM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) organizowane było porównanie różnych modyfikowanych odtwarzaczy cd. Pamiętam, że jeden z userów miał właśnie mocno modyfikowanego Kenwooda trafka, lampki itp, poszukaj może czegoś bliższego się dowiesz.

Niestety nie pamiętam nicka ani nazwy wątku.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.