Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

Moje dziecko (185cm) po latach nabijania się z "karuzeli" ojca przyszło i zapytało czy mogę mu dać gramofon i nauczyć o co chodzi.

Dostał Fonomastra z MF-100 + phono Projecta.

I jest zachwycony, dźwięk mu się podoba, dziewczynom się podoba a najważniejsze, że muzyka przestała być tłem do robienia "czegoś innego" a zaistniała własnym bytem.

I dlatego uważam, że filozofia Excela ma jak najbardziej rację bytu i jest po prostu jedną z pozytywnych alternatyw.

Choć nie obowiązującą :)

Pozdrawiam

vasa

Szczęściarz z Ciebie Drogi vasa. Starszy z moich synów (186cm/115kg) rozumie i popiera hobby starego ojca, często kupuje mi płyty. Młodszy syn (183cm/84kg) przejawia stosunek mocno ambiwalentny do hobby tatusia. A ich matka zarzekała się, że jestem autorem obydwu:-))

Serdecznie Włodek.

domowy płyn do mycia płyt:

4 części wody destylowanej na 1 część alkoholu izopropylowego (izopropanol, IPA) oraz kapkę/parę kropli Fotonalu albo Mirasolu 2000.

Zgadza się ? Czy masz inne składniki - proporcje?

Wiem,że nie ten wątek, ale skoro temat wywołany, to niestety muszę się wtrącić. Nie rozumiem na diabła izopropanol. Owszem - do płyt oświnionych smalcem może mieć jakiś sens. Używam tego alkoholu zawodowo i mam dwa rodzaje: czysty i tzw. czysty do analiz ( bardziej oczyszczonego nie ma).

Radzę wszystkim wykonać prosty eksperyment. Proszę wylać kroplę izopropanolu na czystą szybkę, talerzyk, szklankę i poczekać, aż odparuje. I co?- zostaje tłusty osad. Teraz wystarczy sobie wyobrazić co osadza się w rowkach płyty, zwłaszcza przy dużym stężeniu 1:4.

Generalnie myje woda, a mydło czy detergent (Fotonal, Ludwik) ma zmniejszyć napięcie powierzchniowe wody i poprawić zdolność penetrowania zabrudzonych miejsc - czy to pod paznokciami czy w rowkach płyty.

Ja używam do mycia wody destylowanej z odrobiną detergentu. Dwuetapowo. Pierwszy etap: mycie od kilku do 15 płyt ( w przypadku nowych), i płyn do zlewu. Drugi etap - płukanie w samej wodzie destylowanej, i płyn do zlewu. Nie bawię się w filtrowanie. Woda destylowana jest tania, a filtrowanie ciągnie się godzinami i świra dostać można.

A płyn Knosti to dopiero zostawia osad.

Pozdrawiam i znikam:)

Gość vasa

(Konto usunięte)

A ich matka zarzekała się, że jestem autorem obydwu:-))

Ja tam wychowałem jak własne i nie będę sprawdzał :)

Historyjka dotyczyła młodszego, starszy (182) zadzwonił do mnie z drugiego końca świata z następującym przekazem: kupiłem radio, zaprogramowałem 15 stacji, po dwóch tygodniach słuchałem dwóch: wiadomości i z klasyką i gdzie do cholery znajdę resztę do tego preludium Chopina ?

Proszę wylać kroplę izopropanolu na czystą szybkę, talerzyk, szklankę i poczekać, aż odparuje. I co?- zostaje tłusty osad.

No to teraz mam wreszcie dowód na to dlaczego tak następnego dnia boli głowa!:) Przepraszam. Co prawda ze starych, akademikowych czasów pamiętam, że jedna z dostępnych w słusznie minionych czasach wódek po rozlaniu się zostawiała biały nalot, no ale to czysty izopropanol... Po odparowaniu na CZYSTEJ powierzchni nie ma prawa nic zostać - tak przynajmniej byłem przekonany do tej pory. Być może coś tam na tej szybce było?

Szczęściarz z Ciebie Drogi vasa. Starszy z moich synów (186cm/115kg) rozumie i popiera hobby starego ojca, często kupuje mi płyty. Młodszy syn (183cm/84kg) przejawia stosunek mocno ambiwalentny do hobby tatusia. A ich matka zarzekała się, że jestem autorem obydwu:-))

Serdecznie Włodek.

Wzrost i waga mają jakiś wpływ na stosunek do muzyki?

Może zrobić badania?

Ja mam 193cm/93kg

Wzrost i waga mają jakiś wpływ na stosunek do muzyki?

Może zrobić badania?

Ja mam 193cm/93kg

To vasa Drogi wprowadził parametr wzrostu, aby lepiej wizualizować swą latorośl. Ja dodałem parametr wagi aby obraz był pełniejszy:-)

To vasa Drogi wprowadził parametr wzrostu, aby lepiej wizualizować swą latorośl. Ja dodałem parametr wagi aby obraz był pełniejszy:-)

I słusznie, bo starsza latorośl, jak z parametrów widzę, do pełniejszych należy :)

Pozdro,

Yul

witam - grzebanie w starych winylach w antykwariatach ma swoje uroki - dziś nabyłem te 4 płyty w tym 2 podwójne LP, czyli razem 6 LP + 2 single /po 50 groszy / - razem dałem 15 zł - wygląd płyt na oko był rewelacyjny ! na razie się suszą - powiem , że orkiestra Jamesa Lasta potrafi zagrać pięknie ! pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25310-0-69743900-1363789100_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

- niestety, raczej totalna porażka :) - James Last z chórkami, których nie lubię - i to po niemiecku ! - wyniosę płyty do piwnicy - ale mam nauczkę, żeby nie chwalić się przed odsłuchem :) pzdr.

No tak.Vinyle po 50gr to muszą lepiej grać niż CD z 5 dych i to o 100x...lepiej... :-)

Drogi Sly trzydzieści, zaprawdę powiadam ci (mimo, że po części podzielam twoje poglądy), szanuj Excela, bo onże jest jedyny taki nietypowy zdeterminowany i niepoprawny rodzynek-entuzjasta na forach EU, o ile wiem, żadne forum audio nie ma takiego swojego Excela, a my, kurczę, no my nareszcie - MAMY ! Dlatego Excelu - bądź żiw i zdarow nawsiegda.

Ryszard PePe

Excel mogę Cie zapytać o Twoje gusta muzyczne ?

Często piszesz jak to pięknie gra - ale co masz dokładnie na myśli ? Pięknie brzmi czy dobra piękna muzyka.

Jakość ważniejsza od przesłania ?

Nie zrozum mnie źle, o gustach się nie dyskutuje, ale czy Ty naprawdę możesz siedzieć wygodnie w fotelu i tak np. przez 2 godz słuchać Hugo Strassera czy takiego Berta Kaempfert. Excel poważnie niemieckie szlagiery i hitparade ???

I słusznie, bo starsza latorośl, jak z parametrów widzę, do pełniejszych należy :)

Pozdro,

Yul

Yulciu Drogi, to wyspiarskie żarcie tak mi dziecko zniszczyło. A tłumaczę, jedz jak tatuś, owoce morza zapijane zimnym szampankiem lub grappą mniej tuczą:-))

W.

James Last z chórkami, których nie lubię - i to po niemiecku !

Excelu, prawdziwy Polak z Ciebie. Cóż za patriotyzm, no, no!

Ciekawe czy Ryszard nadal jest z Ciebie taki dumny? :-)

W.

Drogi Sly trzydzieści, zaprawdę powiadam ci (mimo, że po części podzielam twoje poglądy), szanuj Excela, bo onże jest jedyny taki nietypowy zdeterminowany i niepoprawny rodzynek-entuzjasta na forach EU, o ile wiem, żadne forum audio nie ma takiego swojego Excela, a my, kurczę, no my nareszcie - MAMY ! Dlatego Excelu - bądź żiw i zdarow nawsiegda.

Ryszard PePe

hehehe...wiem, wiem i też w sumie podzielam twój pogląd w tej sprawie... :-)

Excel mogę Cie zapytać o Twoje gusta muzyczne ?

Często piszesz jak to pięknie gra - ale co masz dokładnie na myśli ? Pięknie brzmi czy dobra piękna muzyka.

Nie zrozum mnie źle, o gustach się nie dyskutuje, ale czy Ty naprawdę możesz siedzieć wygodnie w fotelu i tak np. przez 2 godz słuchać Hugo Strassera czy takiego Berta Kaempfert. Excel poważnie niemieckie szlagiery i hitparade ???

- Dominicu - przecież zamieściłem ponad 100 klipów w moim wątku - możesz na tej podstawie wyrobic sobie pogląd o moich gustach muzycznych - akurat Bert Kaempfert to anglosas - natomiast orkiestra Hugo Strassera to pięknie nagrane utwory instrumentalne - nie ma to nic wspólnego z nacją i faktycznie słucham tego z przyjemnością - tym bardziej, że zestawy orkiestrowe jak i bandy - dużo instrumentów - prezentują w pełni zalety winylowego brzmienia....

- oczywiście mam na myśli brzmienie ! przy winylu bardziej mnie ono rajcuje - najlepiej jakby to szło w parze z muzyką którą lubię i pod takim kątem dobieram płyty - powiem tak - kawałek który mi się bardzo podoba ale jest słabo nagrany nie będzie gościł na moim talerzu - ale nie znaczy to, że kupiłbym muzykę, której nie akceptuję, tylko dla samego brzmienia - a w życiu ! ...

dzisiaj Dean Martin...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Excelu...Deana Martina też bardzo lubię.

Ja nie bardzo, ale może od teraz polubię....... :))))

Yulciu Drogi, to wyspiarskie żarcie tak mi dziecko zniszczyło. A tłumaczę, jedz jak tatuś, owoce morza zapijane zimnym szampankiem lub grappą mniej tuczą:-))

W.

Excelu, prawdziwy Polak z Ciebie. Cóż za patriotyzm, no, no!

Ciekawe czy Ryszard nadal jest z Ciebie taki dumny? :-)

W.

Tak jestem, m.in. ze względu na jakże wytrwałe (mimo wszelkie przeciwności losu i zakładki Analog) stosowanie reprezentacyjnej, patriotycznej wkładki MF100.

Tak jestem, m.in. ze względu na jakże wytrwałe (mimo wszelkie przeciwności losu i zakładki Analog) stosowanie reprezentacyjnej, patriotycznej wkładki MF100.

0

- dzięki :) - akurat tej wkładki nie stosuję z powodów patriotycznych - po prostu dobrze gra i jest tania - swoją drogą ciekawe dlaczego 2mred jerst czerwona ? :) - nie ma to jak muzyka z lat 60 - tych - jestem jej zagorzałym fanem - dziś Animalsi - byłem na ich koncercie w Hali Sportowej ! - i dwa kawałki Elvisa...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />"środkowy palec komu? Policji!" <br />

Eeetam,nie te czasy,kiedyś wracało się pociągiem o godzinie powiedzmy 22,wychodzisz na peron,ni z tąd ni z owąd lawina pał i za chwilkę byłeś zapakowany do suki!

Jak się nie odzywałeś,tym mniej oberwałeś.

Parę dni temu sprzedałem mojemu kumplowi (171/65) gramofon, jest zachwycony, ale jego pierwsze wrażenia po latach posuchy gramofonowej - polskie tłoczenia są w większości do d...;-)

To pisałem Ja - właściciel gramofonu (180/98)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

włączyłem przed chwilą radio, dwójka, zaskoczył mnie trochę dźwięk, taki umiejscowiony wyżej i ładny, jak z winyla, doczytałem się że to transmisja na żywo z filcharmonii - jescze do 23.00 :)

- filharmonii oczywiście :( - ale strzeliłem babola...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.